Σαν σήμερα 16 Αυγούστου

1297: Πεθαίνει σε ηλικία 35 ετών ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Ιωάννης Β’ Μέγας Κομνηνός. Ήταν σε συνεχείς τριβές με το Βυζάντιο, ιδιαίτερα με τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο, αφού ο τίτλος του Ιωάννη «Αυτοκράτωρ Ρωμαίων» αμφισβητούσε άμεσα την θέση του Μιχαήλ. Ο τελευταίος φοβούμενος εσωτερικούς του αντιπάλους που θεωρούσαν τον Ιωάννη απ’ ευθείας απόγονο των Κομνηνών του πρότεινε να τον επισκεφθεί στην Κωνσταντινούπολη και να τον παντρέψει με την τρίτη του κόρη Ευδοκία Παλαιολογίνα. Μετά από κάποιες αμφιβολίες για τις προθέσεις του Μιχαήλ, παραμέρισε τους δισταγμούς του και έγινε ο γάμος, ενώ ο Ιωάννης κράτησε τον τίτλο του Δεσπότη. Διάδοχός του Ιωάννη ήταν ο πρωτότοκος γιος του Αλέξιος Β΄ Μέγας Κομνηνός.


1893: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Jean-Martin Charcot, Γάλλος νευρολόγος και παθολογοανατόμος. Το όνομά του υπάρχει σε πάνω από 15 ασθένειες που ερεύνησε, εκτός από την πιο γνωστή και διαδεδομένη που ανακάλυψε: την πολλαπλή σκλήρυνση, ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης νευρολογίας.


1921: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Πέτρος Α’ της Σερβίας, ή Πέτρος Καραγεώργεβιτς. Την παιδική του ηλικία την πέρασε εξόριστος με τον πατέρα του πρίγκηπα Αλέξανδρο. Ήταν διοικητής των Βόσνιων όταν εξεγέρθηκαν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά το κίνημα της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Μαύρη Χειρ» και την δολοφονία του Βασιλιά της Σερβίας Αλέξανδρου Α’, καλείται να αναλάβει την ηγεσία της χώρας. Την εκδημοκρατίζει σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, γίνεται ιδιαίτερα λαοφιλής μετά και τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, που επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τη Σερβία. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά και την προσωπική του ηρωική προσπάθεια, πυροβολούσε ο ίδιος σε ηλικία 71 ετών μέσα από τα χαρακώματα, μετά την ήττα, το 1916, από τις ενωμένες δυνάμεις Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας, Βουλγαρίας, οδηγεί το στρατό του στη μεγάλη πορεία θανάτου μέσα από τα Αλβανικά βουνά στην Αδριατική. Τα απομεινάρια του στρατού του και η κυβέρνησή του θα βρουν φιλοξενία στην Κέρκυρα. Εκεί θα δημιουργηθεί το κράτος της Γιουγκοσλαβίας στο οποίο θα επανέλθει βασιλιάς to 1918 μετά την απελευθέρωση.


1943: Γερμανοί με επικεφαλής τον υπολοχαγό Koviack της μεραρχίας Εντελβάις μπαίνουν στο Κομμένο Άρτας. Η διαταγή από τον Hubert Lanz (διοικητή της μεραρχίας στα Ιωάννινα) είναι σαφής: να εξαφανιστεί το χωριό από τον χάρτη. Ο απολογισμός σε αριθμούς: 317 νεκροί, 400 επιβίωσαν γιατί έλειπαν από το χωριό για αγροτικές εργασίες. Όλα τα οικήματα καμμένα, αφού προηγουμένως τους είχε γίνει πλιάτσικο. Η πραγματικότητα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες είναι ανατριχιαστική. Έγκυες ξεκοιλιασμένες, δυο μωρά 7 μηνών που τους έβαλαν βαμβάκι με βενζίνη στο στόμα και του έβαλαν φωτιά ζωντανά, ένας ιερέας με τα μάτια βγαλμένα προτού τον δολοφονήσουν, γυναίκες βιασμένες πριν την εκτέλεση. Το έγκλημα του χωριού ήταν ότι δύο Γερμανοί στρατιώτες ανέφεραν ότι είδαν αντάρτες στο χωριό. Ο Hubert Lanz καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης. Έγινε δημόσιο πρόσωπο και έδινε συνεντεύξεις για το μέλλον της Ευρώπης.
Δείτε το σχετικό video από την μηχανή του χρόνου. Μη λάβετε υπ’ όψιν φωτογραφίες και video που παραθέτει η εκπομπή, είναι άσχετα. Δεν υπάρχει φωτογραφικό αρχείο από αυτήν τη σφαγή. Τις μαρτυρίες των κατοίκων ακούστε.


1960: Η Κύπρος γίνεται ανεξάρτητο κράτος, σε εφαρμογή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ που είχε αρχίσει πέντε χρόνια νωρίτερα μπορεί να μην καρποφόρησε όπως θα ήθελαν οι αγωνιστές της αλλά έφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν σε όλη την διάρκεια της κατοχής με το μέρος των Εγγλέζων. Έγινε επίσημη τελετή κατά την οποία υπεγράφησαν οι Συμφωνίες από τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων χωρών με την σειρά που αναφέρονται: Για την Αγγλία ο κυβερνήτης μέχρι εκείνη την ημέρα Χιού Φουτ, για την Ελλάδα οι πρόξενοι Ελλάδας και Τουρκίας Γεώργιος Χριστόπουλος, και Β. Τουρέλ. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Φαζίλ Κιουτσούκ. Ο μόνος που τόλμησε να αμφισβητήσει την επιτυχία τότε ήταν ο προφητικός Ηλίας Ηλιού: «Η Κύπρος δεν κατέστη ούτε δημοκρατία ούτε ανεξάρτητος. Αι συμφωνίαι αποτελούν πράγματι μιαν πρωτοφανή ήττα της Ελλάδος.» Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε διαχωρίσει τότε την θέση του, απ΄όταν είχε έλθει το θέμα στην βουλή,  θεωρώντας ως μόνη λύση την Ένωση. Η Κύπρος γιορτάζει την ανεξαρτησία της την 1η Οκτωβρίου. Πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και αντιπρόεδρος ο Τουρκοκύπριος Φαζίλ Κιουτσούκ.


1969: Εκδηλώνεται αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Αγρίνιο – Ιωάννινα. Ο πιλότος αναγκάζεται να προσγειώσει το αεροπλάνο στον Αυλώνα της Αλβανίας. Όπως αποκαλύπτεται εκ των υστέρων αεροπειρατές ήταν: ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης η σύζυγός του και τα δυο παιδιά τους ηλικίας 14 και 9 ετών! Οι επιβάτες και το πλήρωμα επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς στην Ελλάδα ενώ η οικογένεια Τσιρώνη κατέφυγε στην Σουηδία, όπου βρισκόταν και οι περισσότεροι διαφωνούντες με την χούντα.
Ήταν η πρώτη αεροπειρατεία που εκδηλωνόταν στην Ελλάδα και την ανάγκασε να υπογράψει την Σύμβαση του Τόκυο για τις αεροπειρατείες. Χρειάστηκε και δεύτερη αεροπειρατεία (από την Αλ Φατάχ αυτή την φορά) ένα χρόνο μετά για να την επικυρώσει.


1977: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών ο σταρ της της Ροκ εν Ρολ Έλβις Πρίσλεϊ. Ο «Βασιλιάς» όπως τον ονόμαζαν τα εκατομμύρια οπαδοί του. Δημιούργημα του συστήματος και του αμερικανικού ονείρου, είναι γεγονός ότι τρέλαινε κόσμο. Σήμερα θεωρείται από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της λαϊκής κουλτούρας του 20ου αιώνα.

Jailhouse Rock

It’s now or never

Viva Las Vegas

Heartbreak Hotel

All Shook Up

Devil in Disguise

Suspicious Minds


2010: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ο αόρατος δικτάτωρ. Μέλος του ΙΔΕΑ (παραστρατιωτικής αντικομουνιστικής οργάνωσης). Από τους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, έγινε διοικητής της ΕΣΑ με την επικράτησή τους. Μετά το άνοιγμα στους πολιτικούς από τον Παπαδόπουλο με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, ο Ιωαννίδης ανήκοντας στους σκληροπυρηνικούς τον ανέτρεψε με πραξικόπημα. Τοποθέτησε τον Ανδρουτσόπουλο Πρωθυπουργό και τον Φαίδωνα Γκιζίκη Πρόεδρο Δημοκρατίας, διοικώντας στην ουσία αυτός. Οργάνωσε το πραξικόπημα στην Κύπρο και την απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στη Κύπρο, οι συνεργάτες του κρυφά από αυτόν διαπραγματεύτηκαν την επάνοδο Καραμανλή. Με την μεταπολίτευση πέρασε από δίκη με τους άλλους πρωταίτιους της Χούντας και των γεγονότων που την συνόδεψαν. Καταδικάστηκε σε ισόβια.


←15 Αυγούστου

17 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.