Σαν σήμερα 17 Αυγούστου

986: Ο Βυζαντινός στρατός καταστρέφεται ολoκληρωτικά από τους Βουλγάρους, στη μάχη των Πυλών του Τραϊανού. Ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος μετά βίας καταφέρνει να διαφύγει. Ο τσάρος των Βουλγάρων Σαμουήλ Κομητόπουλος  αποτρέπει την εισβολή των Βυζαντινών στη Βουλγαρία. Το 1014 ο Βασίλειος θα επανέλθει, καταστρέφοντας τον Βουλγαρικό στρατό και καταλύοντας το Βουλγαρικό κράτος.


1901: Ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας αρχίζει τις ανασκαφές σε νεολιθικό οικισμό στο Σέσκλο Μαγνησίας. Ο οικισμός που αποκαλύπτει ανήκει στην έβδομη χιλιετηρίδα π.Χ. και αναθεωρεί την ανθρώπινη ιστορία σε πολλά της σημεία. Από τα βασικά που διαπιστώθηκαν είναι ότι είχε οχύρωση για όλο τον οικισμό, μετέφερε 500 χρόνια πίσω την ημερομηνία εξημέρωσης και χρήση για εργασία των βοοειδών, ενώ βρέθηκαν τα πρώτα διώροφα οικήματα (καλύτερα τους πάει ο χαρακτηρισμός σαν δυο επιπέδων και ανήκουν στην 6η χιλιετία π.Χ.). Διαπιστώθηκε, από μια έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, ότι τέτοιοι οικισμοί είναι διάσπαρτοι σε όλη τη Θεσσαλία, σχεδόν σε όλλους του γήλοφους, αλλά ποιος να τους βγάλει στην επιφάνεια και ποιος να τους αναδείξει.


1927: Η Οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι επί θύραις. Η οικουμενική κυβέρνηση του Αλ. Ζαϊμη, στο πρώτο νομοσχέδιο οικονομικών μέτρων, που προσπαθεί να περάσει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Καφαντάρης, δέχεται το πρώτο κτύπημα. Αποχωρούν οι υπουργοί του Λαϊκού κόμματος. Αναγκάζεται σε ανασχηματισμό με συμμετοχή των υπολοίπων. Η νέα κυβέρνηση θα συνάψει δάνειο από τον Αμερικανικό Τραπεζικό οίκο Χάρμπο, ο οποίος την θέτει υπό επιτήρηση. Θα ανασχηματισθεί εκ νέου την 8.2.1928, που θα αποχωρίσει η Βενιζελική παράταξη του Αλ. Παπαναστασίου, μετά από την ανοικτή λαϊκή εξέγερση των Κρητικών, τον Ιανουάριο, κατά των εφοριακών, που τους είχαν δώσει ποσοστά επί των εισπραττομένων φόρων και συνοδευόταν αρχικά από «πιστολέρο» αστυνομικούς και αργότερα από στρατό.


1943: Αρχίζει τις εργασίες της η άκρως απόρρητη (κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) Διάσκεψη του Κεμπέκ. Ήταν διάσκεψη κορυφής, στρατιωτικού περιεχομένου, στην οποία συμμετείχαν ο Τσώρτσιλ, ο Ρούσβελτ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μακένζυ Κινγκ. Ο τελευταίος περισσότερο σαν οικοδεσπότης παρά σαν πλήρης εταίρος της διάσκεψης. Ο Στάλιν είχε προσκληθεί, αλλά είχε αρνηθεί να συμμετάσχει, λόγω των θεμάτων που θα πραγματευόταν η διάσκεψη, δηλώνοντας ότι δεν αφορούσαν την Σοβιετική Ένωση. Τα θέματα αυτά ήταν:
1) Η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου και ορισμός ημερομηνίας έναρξης της επιχείρησης Overlord (απόβαση Νορμανδίας). Με κάποιες επί τόπου μικροτροποποιήσεις πέρασε το σχέδιο της επιτροπής στην οποία είχε ανατεθεί η εκπόνησή του και ορίστηκε σαν ημερομηνία έναρξής της η 1.5.1944. Η ημερομηνία τροποποιήθηκε εκ των υστέρων (6.6.1944) λόγω της καθυστέρησης στην επίτευξη άλλων στόχων που είχαν τεθεί σαν προϋπόθεση για την έναρξη της επιχείρησης.
2) Να αποδυναμώσουν τον Άξονα αποδεχόμενοι μόνο την άνευ όρων παράδοση της Ιταλίας. Η Διάσκεψη άρχισε τις εργασίες της με την είδηση κατάληψης εκείνη τη μέρα της Σικελίας από τους συμμάχους. Η Ιταλία υπέγραψε ανακωχή σε λιγότερο από ένα μήνα.
3) Την από κοινού ανάπτυξη (σε τεχνολογικό – ερευνητικό επίπεδο) πυρηνικού οπλοστασίου.
4) Στην Βαλκανική Χερσόνησο να συνεχίσουν την υλική υποστήριξη των ανταρτικών ομάδων, με στόχο να συγκρατούν εκτός επιχειρησιακών ζωνών όσο μεγαλύτερο αριθμό εχθρικών μονάδων γινόταν.
Σύμφωνα με αυτούς τους στρατηγικούς σχεδιασμούς θα ολοκληρώνονταν η κατάληψη της Γερμανίας μέχρι το τέλος του 1944, αφήνοντας την Ιαπωνία μόνη αντίπαλο.
Η Διάσκεψη έληξε την 24η Αυγούστου.


1944: Το μπλόκο της Κοκκινιάς. 3.000 Γερμανοί και ένοπλοι Έλληνες δοσίλογοι εισβάλουν στην Κοκκινιά στις 03:00 μετά τα μεσάνυχτα. Επικεφαλής των δοσιλογικών δυνάμεων ήταν οι: Σ/χης Ιωάννης Πλυτζανόπουλος, Τ/χης Γεώργιος Σγούρος και ο περιβόητος διοικητής του μηχανοκίνητου τμήματος της αστυνομίας Νικόλαος Μπουραντάς. Με ντουντούκες καλούν τους άντρες ηλικίας 14 έως 60 ετών να συγκεντρωθούν στην πλατεία Οσίας Ξένης. Κάνουν ελέγχους στα σπίτια, μαζί με το απαραίτητο πλιάτσικο, γι αυτούς που δεν υπάκουσαν στην διαταγή. Όσους βρίσκουν τους εκτελούν επί τόπου και καίνε τα σπίτια. Υπάρχουν σπίτια ή και ολόκληρες γειτονιές που αντιστέκονται. Στ’ Αρμένικα που συναντούν την μεγαλύτερη αντίσταση πυρπολούν όλα τα σπίτια. Όταν τελικά συγκεντρώνουν, με το πρώτο χάραμα, 20.000 περίπου Κοκκινιώτες στην πλατεία, βάζουν κουκουλοφόρους, για να μην αναγνωρίζονται, δοσίλογους (αλλά και δυο αντιστασιακούς που είχαν υποκύψει στα βασανιστήρια και θέλησαν να γλυτώσουν) να καταδώσουν τους αντιστασιακούς. Αυτούς που υποδείκνυαν οι κουκουλοφόροι τους οδηγούσαν σε κοντινή μάντρα. Εκεί μετά από κάποια βασανιστήρια για να καταδώσουν άλλους συντρόφους τους, εκτελέστηκαν όλοι, όπως και οι δυο κουκουλοφόροι που είχαν λυγίσει. Συνολικά εκείνη τη μέρα εκτελέστηκαν στην Κοκκινιά πάνω από 200 άτομα. Από τους υπόλοιπους 20.000 επιλέχτηκαν 8.000 που οδηγήθηκαν όμηροι στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Από τους 8.000 οι 1.800 οδηγήθηκαν στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.


1944. 27 Άντρες του χωριού Σοκαρά της επαρχίας Μονοφατσίου Ηρακλείου εκτελούνται από τους Γερμανούς στη θέση Σπηλιάρα. Καίνε όλα τα σπίτια του χωριού. Τραγική φιγούρα η Χαλκιαδογιώργαινα, που εκτέλεσαν τον άντρα της και τους πέντε γιούς της. Αιτία: οι Γερμανοί είδαν αντάρτες στην περιοχή.


1964: Η Ελλάδα αποσύρει μέρος των δεσμευμένων δυνάμεων της στο ΝΑΤΟ. Ήταν οι δυνάμεις που βρισκόταν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη. Επίσημα οι επίγειες δυνάμεις μεταστάθμευσαν στην Θεσσαλονίκη. Στην πραγματικότητα με αυτές δημιουργήθηκε η μεραρχία ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου). Η παρουσία της ΕΛΔΥΚ μέχρι τότε στην Κύπρο ήταν τυπική/συμβολική με ένα ανεξόπλιστο σύνταγμα και ήταν απόρροια των συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου. Επίσης αποδέσμευσε το σύνολο των αεροπορικών της δυνάμεων και μέρος των ναυτικών ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την Κύπρο από την διαρκώς εντεινόμενη Τουρκική επιθετικότητα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.  Η εγκατάσταση της μεραρχίας στην Κύπρο είχε ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Αυγούστου, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Ελλάδας περί μη ύπαρξής της και τις ενέργειες συγκάλυψης. Η μεραρχία ΕΛΔΥΚ αποσύρθηκε από την Κύπρο, σύμφωνα με το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ Ου Θαντ για εκτόνωση της κρίσης, επί χούντας, τον Δεκέμβριο του 1967. Έτσι το νησί έμεινε ανυπεράσπιστο στις επεκτατικές ορέξεις της Τουρκίας με τα θλιβερά αποτελέσματα του 1974.


1999: Σεισμός μεγέθους 7.6 Ρίχτερ με επίκεντρο το Gölcük (κοντά στην Νικομήδεια) συγκλονίζει την Βορειοδυτική Τουρκία. Διαρκεί 37 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές σκοτώνονται πάνω από 17.000 άτομα, τραυματίζονται 44.000, μένουν άστεγοι πάνω από 600.000. Ανεπίσημες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 45.000 με άλλους τόσους τραυματίες.


←16 Αυγούστου

18 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.