Σαν σήμερα 17 Αυγούστου

986: Ο Βυζαντινός στρατός καταστρέφεται ολoκληρωτικά από τους Βουλγάρους, στη μάχη των Πυλών του Τραϊανού (ορεινό πέρασμα κοντά στην σημερινή πόλη Ίχτμαν της Βουλγαρίας). Ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος μετά βίας καταφέρνει να διαφύγει. Ο τσάρος των Βουλγάρων Σαμουήλ Β΄ Κομητόπουλος (=γιος του κόμη σύμφωνα με το Βυζαντινό λεξιλόγιο) αποτρέπει την εισβολή των Βυζαντινών στη Βουλγαρία. Το 1014 ο Βασίλειος θα επανέλθει, καταστρέφοντας τον Βουλγαρικό στρατό και καταλύοντας το Βουλγαρικό κράτος.


1901: Ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας αρχίζει τις ανασκαφές σε νεολιθικό οικισμό στο Σέσκλο Μαγνησίας. Ο οικισμός που αποκαλύπτει ανήκει στην έβδομη χιλιετηρίδα π.Χ. και αναθεωρεί την ανθρώπινη ιστορία σε πολλά της σημεία. Από τα βασικά που διαπιστώθηκαν είναι ότι είχε οχύρωση για όλο τον οικισμό, μετέφερε 500 χρόνια πίσω την ημερομηνία εξημέρωσης και χρήση για εργασία των βοοειδών, ενώ βρέθηκαν τα πρώτα διώροφα οικήματα (καλύτερα τους πάει ο χαρακτηρισμός σαν δυο επιπέδων και ανήκουν στην 6η χιλιετία π.Χ.). Διαπιστώθηκε, από μια έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, ότι τέτοιοι οικισμοί είναι διάσπαρτοι σε όλη τη Θεσσαλία, σχεδόν σε όλους του γήλοφους, αλλά ποιος να τους βγάλει στην επιφάνεια και ποιος να τους αναδείξει.


1918: Ο Rudolf von Sebottendorff ιδρύει στο Μόναχο μια οργάνωση μυστικιστών και εθνικιστών με το όνομα Thule-Gesellschaft (Κοινωνία της Θούλης. Το γιατί το έμβλημά της έχει χρονολογία το 1919 μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.). Την ίδρυσε σαν παράρτημα της Germanenorder (τάξη των τευτόνων)  στο Μόναχο. Δανείστηκε το όνομα από τ’  όνομα που είχε δώσει  τον 4ο π.Χ. αιώνα ο ερευνητής Πυθέας ο Μασσαλιώτης σε ένα υπερβόρειο νησί (την Θούλη) που βρισκόταν έξι μέρες ταξιδιού βόρεια του νησιού της Μ. Βρετανίας, από το οποίο πίστευαν ότι κατάγεται η αρία φυλή. Βασικές αρχές τους ήταν ο Εθνικισμός, ο αντισημιτισμός και ο αντικομουνισμός. Είχε περίπου 250 μέλη στο Μόναχο και περίπου 1.500 στην ευρύτερη περιοχή της Βαυαρίας. Το 1919 ένα μέλος της, ο Άντον Ντρέξλερ, θα ιδρύσει, πάνω στις αρχές της, το “Γερμανικό Εργατικό Κόμμα” (Deutsche Arbeiterpartei, DAP). Είχε περίπου 60 μέλη. Το 7ο μέλος του ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ. Έγινε το πιο δραστήριο μέλος και το 1920 έχοντας προσελκύσει 2.000 μέλη το μετέτρεψε στο κόμμα των Ναζί (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei NSDAP).


1927: Η Οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι επί θύραις. Η οικουμενική κυβέρνηση του Αλ. Ζαϊμη, στο πρώτο νομοσχέδιο οικονομικών μέτρων, που προσπαθεί να περάσει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Καφαντάρης, δέχεται το πρώτο κτύπημα. Αποχωρούν οι υπουργοί του Λαϊκού κόμματος. Αναγκάζεται σε ανασχηματισμό με συμμετοχή των υπολοίπων. Η νέα κυβέρνηση θα συνάψει δάνειο από τον Αμερικανικό Τραπεζικό οίκο Χάρμπο, ο οποίος την θέτει υπό επιτήρηση. Θα ανασχηματισθεί εκ νέου την 8.2.1928, που θα αποχωρίσει η Βενιζελική παράταξη του Αλ. Παπαναστασίου, μετά από την ανοικτή λαϊκή εξέγερση των Κρητικών, τον Ιανουάριο, κατά των εφοριακών, που τους είχαν δώσει ποσοστά επί των εισπραττομένων φόρων και συνοδευόταν αρχικά από «πιστολέρο» αστυνομικούς και αργότερα από στρατό.


1943: Αρχίζει τις εργασίες της η άκρως απόρρητη (κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) Διάσκεψη του Κεμπέκ. Ήταν διάσκεψη κορυφής, στρατιωτικού περιεχομένου, στην οποία συμμετείχαν ο Τσώρτσιλ, ο Ρούσβελτ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μακένζυ Κινγκ. Ο τελευταίος περισσότερο σαν οικοδεσπότης παρά σαν πλήρης εταίρος της διάσκεψης. Ο Στάλιν είχε προσκληθεί, αλλά είχε αρνηθεί να συμμετάσχει, λόγω των θεμάτων που θα πραγματευόταν η διάσκεψη, δηλώνοντας ότι δεν αφορούσαν την Σοβιετική Ένωση. Τα θέματα αυτά ήταν:
1) Η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου και ορισμός ημερομηνίας έναρξης της επιχείρησης Overlord (απόβαση Νορμανδίας). Με κάποιες επί τόπου μικροτροποποιήσεις πέρασε το σχέδιο της επιτροπής στην οποία είχε ανατεθεί η εκπόνησή του και ορίστηκε σαν ημερομηνία έναρξής της η 1.5.1944. Η ημερομηνία τροποποιήθηκε εκ των υστέρων (6.6.1944) λόγω της καθυστέρησης στην επίτευξη άλλων στόχων που είχαν τεθεί σαν προϋπόθεση για την έναρξη της επιχείρησης.
2) Να αποδυναμώσουν τον Άξονα αποδεχόμενοι μόνο την άνευ όρων παράδοση της Ιταλίας. Η Διάσκεψη άρχισε τις εργασίες της με την είδηση κατάληψης εκείνη τη μέρα της Σικελίας από τους συμμάχους. Η Ιταλία υπέγραψε ανακωχή σε λιγότερο από ένα μήνα.
3) Την από κοινού ανάπτυξη (σε τεχνολογικό – ερευνητικό επίπεδο) πυρηνικού οπλοστασίου.
4) Στην Βαλκανική Χερσόνησο να συνεχίσουν την υλική υποστήριξη των ανταρτικών ομάδων, με στόχο να συγκρατούν εκτός επιχειρησιακών ζωνών όσο μεγαλύτερο αριθμό εχθρικών μονάδων γινόταν.
Σύμφωνα με αυτούς τους στρατηγικούς σχεδιασμούς θα ολοκληρώνονταν η κατάληψη της Γερμανίας μέχρι το τέλος του 1944, αφήνοντας την Ιαπωνία μόνη αντίπαλο.
Η Διάσκεψη έληξε την 24η Αυγούστου.


1944: Το μπλόκο της Κοκκινιάς. 3.000 Γερμανοί και ένοπλοι Έλληνες δοσίλογοι εισβάλουν στην Κοκκινιά στις 03:00 μετά τα μεσάνυχτα. Επικεφαλής των δοσιλογικών δυνάμεων ήταν οι: Σ/χης Ιωάννης Πλυτζανόπουλος, Τ/χης Γεώργιος Σγούρος και ο περιβόητος διοικητής του μηχανοκίνητου τμήματος της αστυνομίας Νικόλαος Μπουραντάς. Με ντουντούκες καλούν τους άντρες ηλικίας 14 έως 60 ετών να συγκεντρωθούν στην πλατεία Οσίας Ξένης. Κάνουν ελέγχους στα σπίτια, μαζί με το απαραίτητο πλιάτσικο, γι αυτούς που δεν υπάκουσαν στην διαταγή. Όσους βρίσκουν τους εκτελούν επί τόπου και καίνε τα σπίτια. Υπάρχουν σπίτια ή και ολόκληρες γειτονιές που αντιστέκονται. Στ’ Αρμένικα που συναντούν την μεγαλύτερη αντίσταση πυρπολούν όλα τα σπίτια. Όταν τελικά συγκεντρώνουν, με το πρώτο χάραμα, 20.000 περίπου Κοκκινιώτες στην πλατεία, βάζουν κουκουλοφόρους, για να μην αναγνωρίζονται, δοσίλογους (αλλά και δυο αντιστασιακούς που είχαν υποκύψει στα βασανιστήρια και θέλησαν να γλυτώσουν) να καταδώσουν τους αντιστασιακούς. Αυτούς που υποδείκνυαν οι κουκουλοφόροι τους οδηγούσαν σε κοντινή μάντρα. Εκεί μετά από κάποια βασανιστήρια για να καταδώσουν άλλους συντρόφους τους, εκτελέστηκαν όλοι, όπως και οι δυο κουκουλοφόροι που είχαν λυγίσει. Συνολικά εκείνη τη μέρα εκτελέστηκαν στην Κοκκινιά πάνω από 200 άτομα. Από τους υπόλοιπους 20.000, επιλέχτηκαν 8.000 που οδηγήθηκαν όμηροι στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Από τους 8.000 οι 1.800 οδηγήθηκαν στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.


1944. 27 Άντρες του χωριού Σοκαρά της επαρχίας Μονοφατσίου Ηρακλείου εκτελούνται από τους Γερμανούς στη θέση Σπηλιάρα. Καίνε όλα τα σπίτια του χωριού. Τραγική φιγούρα η Χαλκιαδογιώργαινα, που εκτέλεσαν τον άντρα της και τους πέντε γιούς της. Αιτία: οι Γερμανοί είδαν αντάρτες στην περιοχή.


1964: Η Ελλάδα αποσύρει μέρος των δεσμευμένων δυνάμεων της στο ΝΑΤΟ. Ήταν οι δυνάμεις που βρισκόταν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη. Επίσημα οι επίγειες δυνάμεις μεταστάθμευσαν στην Θεσσαλονίκη. Στην πραγματικότητα με αυτές δημιουργήθηκε η μεραρχία ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου). Η παρουσία της ΕΛΔΥΚ μέχρι τότε στην Κύπρο ήταν τυπική/συμβολική με ένα ανεξόπλιστο σύνταγμα και ήταν απόρροια των συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου. Επίσης αποδέσμευσε το σύνολο των αεροπορικών της δυνάμεων και μέρος των ναυτικών ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την Κύπρο από την διαρκώς εντεινόμενη Τουρκική επιθετικότητα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.  Η εγκατάσταση της μεραρχίας στην Κύπρο είχε ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Αυγούστου, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Ελλάδας περί μη ύπαρξής της και τις ενέργειες συγκάλυψης. Η μεραρχία ΕΛΔΥΚ αποσύρθηκε από την Κύπρο, σύμφωνα με το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ Ου Θαντ για εκτόνωση της κρίσης, επί χούντας, τον Δεκέμβριο του 1967. Έτσι το νησί έμεινε ανυπεράσπιστο στις επεκτατικές ορέξεις της Τουρκίας με τα θλιβερά αποτελέσματα του 1974.


1998: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ομολογεί on camera σε εθνική αναμετάδοση την ανάρμοστη σχέση του με μια κοπέλα που έκανε αμισθί την πρακτική της σχολής της στον Λευκό Οίκο (αργότερα την προσέλαβαν με μισθό). Την Μόνικα Λεβίνσκυ. Η κίνηση αυτή του προέδρου ήταν η μία από τις δυο επιλογές που είχε. Η άλλη (αν δεν ομολογούσε δημόσια) ήταν να καταδικαστεί για ψευδορκία από την ειδική επιτροπή του κογκρέσου που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό (επειδή είχε αρνηθεί κάθε σεξουαλική σχέση με την Λεβίνσκι) και να παραιτηθεί από πρόεδρος. Και ο ψευδής ισχυρισμός του θα μπορούσε να σταθεί αν η Λεβίνσκυ δεν προσκόμιζε στην επιτροπή το περιβόητο μπλε φόρεμα στο οποίο υπήρχε λεκές από το γενετήσιο υλικό του προέδρου, που είχε κρατήσει σαν ανάμνηση (σαν αποδεικτικό στοιχείο). Οι εφήμερες σχέσεις Προέδρων ή πρωθυπουργών κρατών είναι κάτι το καθημερινό. Τι διαφορά είχε η υπόθεση Λεβίνσκυ; Ήταν ο θρίαμβος των “γερακιών” των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών. Ο Κλίντον είχε βαλθεί να υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση για μετασχηματισμό της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ σε βιομηχανία πληροφορικής. Από την αρχή της πρώτης θητείας του είχε δείξει τις προθέσεις του: Είχε κλείσει τον SDIO, τον Οργανισμό που ασχολούνταν με την υλοποίηση του προγράμματος πόλεμος των άστρων. Είχε γεύμα εργασίας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με τον Bill Gates. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την ίδια εποχή αρχίζει μια σειρά διώξεων  (αρχής γενομένης την 18.05.1998) κατά της Microsoft και προσωπικά κατά του Bill Gates από 20 Πολιτείες των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές και συναφή αδικήματα. Ενώ οι διώξεις συνεχίζονται, βγαίνουν στην επιφάνεια και γίνεται κάποιος ντόρος, πληροφορίες για στοιχεία πελατών που δίνουν η Microsoft αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες πληροφορικής στις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας. Το δικαστήριο αρχικά υποχρέωσε την Microsoft να κάνει επιλέξιμη την εγκατάσταση ή όχι του Internet Explorer. Η τελική του απόφαση (7 Ιουνίου 2000) ήταν ότι επειδή η Microsoft παρέβαινε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες έπρεπε (την υποχρέωνε) να κοπεί στα δυο. Η μία εταιρεία θα παρήγαγε το λειτουργικό σύστημα και η άλλη όλο το υπόλοιπο software της εταιρείας. Ο Gates δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Ίδρυσε την ίδια χρονιά το φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ενώ αποχώρησε σταδιακά από τις διάφορες θέσεις που είχε στην διοίκηση της Microsoft. Δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Προέτρεψε και με επιμονή και υπομονή έπεισε πολλούς συναδέλφους του και όχι μόνο, να κάνουν το ίδιο. Να ιδρύσουν φιλανθρωπικά ιδρύματα. Παραδείγματα: Peter Norton, Mark Zuckerberg (facebook. Δίνει το 99% των εσόδων του σε φιλανθρωπίες), Reed Hastings (Netflix), Silicon Valey Foundation (με μεγαλύτερο προσανατολισμό στην εκπαίδευση και στους μετανάστες), Warren Buffett, David Bohnett (GeoCities), Lawrence Joseph Ellison (Oracle), Pierre Omidyar (eBay), Kenneth Cordele Griffin (Citadel), Michael Dell (Dell computers), Ronald Owen Perelman (MacAndrews & Forbes Incorporated), Paul Allen, Michael Bloomberg (Bloomberg L.P.), Carlos Slim (ο πλουσιώτερος άνθρωπος του κόσμου 2010-13), Gordon Moore (Intel), και πολλούς άλλους λιγότερο επώνυμους που δημιούργησαν αντίστοιχα ιδρύματα ή δώρισαν αρκετή από την περιουσία τους στο δικό του. Έτσι τα χρήματά τους πηγαίνουν εκεί που θέλουν αυτοί και όχι (μέσω των φόρων) στα εξοπλιστικά προγράμματα και τις στρατιωτικές επεμβάσεις και βλέψεις της χώρας τους. Την 30ή Ιουνίου 2004 το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις κατά της Microsoft. Έτσι και εκεί τελείωσε αυτό το επεισόδιο μεταξύ των κατασκευαστών στρατιωτικού υλικού και πληροφορικής με μόνο θύμα την αξιοπρέπεια του Αμερικανού προέδρου και κάποια τρις δολάρια απώλειες σε φόρους που πιθανόν να αναπληρώθηκαν εν όλω ή εν μέρει από τα επιπλέον κέρδη των αντιπάλων. Όσο για τις ζωές αυτών που χάθηκαν, ή θα χαθούν σ’ όλο τον κόσμο, από την νίκη αυτή των γερακιών, δεν μπορούν ούτε προσεγγιστικά να υπολογιστούν.


1999: Σεισμός μεγέθους 7.6 Ρίχτερ με επίκεντρο το Gölcük (κοντά στην Νικομήδεια) συγκλονίζει την Βορειοδυτική Τουρκία. Διαρκεί 37 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές σκοτώνονται πάνω από 17.000 άτομα, τραυματίζονται 44.000, μένουν άστεγοι πάνω από 600.000. Ανεπίσημες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 45.000 με άλλους τόσους τραυματίες.


←16 Αυγούστου

18 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.