Σαν σήμερα 18 Αυγούστου

1227: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Τζένγκις Χαν. Ένωσε τους νομάδες Μογγόλους, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία στην κεντρική και νότια Ασία που ο πληθυσμός της έφτασε τα 100.000.000, τεράστιος για την εποχή ενώ κατά την διάρκεια των κατακτήσεων σκοτώθηκαν 40.000.000 άνθρωποι. Μετά το θάνατό του η αντιδικίες των γιων του για την διαδοχή οδήγησαν στην σύντομη διάλυση της αυτοκρατορίας. Ο Τζένκις Χαν δημιούργησε το μεγαλύτερο ανακάτεμα χάρτη του γνωστού τότε κόσμου και η αρχή νέων σχέσεων μεταξύ των χωρών ανατολής και δύσης. Τον “διαδέχθηκε” ο Ταμερλάνος που μπορεί να μην έφτασε στο μέγεθος του ανθρώπου και της αυτοκρατορίας που είχε δημιουργήσει αλλά έφτιαξε κι αυτός την δικιά του μεγαλύτερη αυτοκρατορία της εποχής.


1258: Πεθαίνει σε ηλικία 36 ετών ο Θεόδωρος Β’ Δούκας Λάσκαρις, αυτοκράτωρ την Νίκαιας. Μορφωμένος, προτιμούσε να βρίσκει διπλωματικές λύσεις στα θέματα της αυτοκρατορίας του. Όταν δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα δεν δίσταζε να κάνει πόλεμο. Έδωσε και κέρδισε δυο δύσκολες μάχες κατά των Βουλγάρων που προσπάθησαν να καταλάβουν περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο θάνατός του πρέπει να οφείλεται σε επιληπτική κρίση. Ασθένεια που κληρονόμησε μαζί με την αυτοκρατορία από τον πατέρα του Ιωάννη Γ’ Δούκα Βατάτζη. Όρισε διάδοχό του τον ανήλικο γιό του Ιωάννη Δ’ Λάσκαρη, που μετά από 3 χρόνια τον τύφλωσε ο σφετεριστής του θρόνου και πρώτος αυτοκράτορας της νέας Βυζαντινής αυτοκρατορίας Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος, ιδρυτής της δυναστείας των Παλαιολόγων.


1750: Γεννιέται ο Ιταλός μουσικός Antonio Salieri (†7.5.1825, 74 ετών ). Έγραψε όπερες σε τρεις γλώσσες και εισήγαγε την Ιταλόφωνη όπερα στην Βιέννη. Δάσκαλος πολλών γνωστών συνθετών μεταξύ των οποίων ο Ludwig van Beethoven, ο Franz Schubert και ο Franz List. Ήταν ο μουσικός «αντίπαλος» του Μότσαρντ, από τον οποίο νικήθηκε τότε κατά κράτος σε δημοφιλία. Τα «παιδιά» του πήραν το αίμα του πίσω. Οι σίγουρα κερδισμένοι από τη «μάχη» εμείς.
Sinfonia Veneziana
Requiem
Αυτοκρατορικά σαλπίσματα


1850: Πεθαίνει σε ηλικία 51 ετών ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ. Γάλλος συγγραφέας από τους «πατέρες» του Ευρωπαϊκού ρεαλισμού στα γράμματα. Το εμβληματικό έργο του «Ανθρώπινη Κωμωδία» είναι ένα πανόραμα της Γαλλικής κοινωνίας από την πτώση του Βοναπάρτη και μετά. Πληθώρα έργων του σε διάφορες γλώσσες εκτός της Ελληνικής υπάρχουν στο Project Gutenberg.


1944: Ολοκληρώνεται με πλήρη επιτυχία για τις Ελληνικές δυνάμεις (ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ) η διήμερη μάχη της Μενίνας (σημερινής Νεράιδας Παραμυθιάς). Με αυτή τη νίκη η Επαρχία Σουλίου, με πρωτεύουσα την Παραμυθιά, είναι το πρώτο Ελληνικό έδαφος που απελευθερώνεται οριστικά από τους κατακτητές. Η Μενίνα χτισμένη στου πρόποδες του οροπεδίου της Παραμυθιάς, ήταν ο κόμβος του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας/Φιλιατών – Ιωαννίνων και του δρόμου που ανηφόριζε για την Παραμυθιά. Η φυσικά οχυρή θέση ήταν ενισχυμένη με πολλά αυτόματα και πολυβόλα της μεγάλης της φρουράς: 250 Γερμανοί και 800 Τσάμηδες. Οι επιχειρήσεις στην περιοχή του Σουλίου είχαν αρχίσει από την άνοιξη εκείνης της χρονιάς, με σκοπό την ανακούφιση των κατοίκων από τις θηριωδίες των Αλβανών-Τσάμηδων στους οποίους οι Ιταλοί είχαν παραχωρήσει τον Νομό Θεσπρωτίας από την έναρξη της κατοχής τηρώντας την υπόσχεσή τους όταν είχαν καταλάβει αμαχητί την Αλβανία. Την 17η Ιουνίου είχε καταληφθεί η Παραμυθιά μετά από αψιμαχία και είχε γίνει η έδρα της Χ Μεραρχίας, του 3/40 Συντάγματος του Αγόρου και της Συμμαχικής Αποστολής. Την 17η Αυγούστου μετά από διαταγή της Συμ. Αποστολής δυο τάγματα της Χ Μεραρχίας και το 3/40 επιτίθενται κατά των οχυρωμένων εχθρικών θέσεων της Μενίνας. Η πρώτη μέρα μετά από λυσσαλέο αγώνα κι απ’ τις δυο πλευρές, αποβαίνει άκαρπη και οι σύμμαχοι θεωρούν χαμένη τη μάχη. Το βράδυ της 17ης προς 18η οι Αλβανοτσάμηδες εξαφανίζονται εγκαταλείποντας τις θέσεις τους και τους Γερμανούς συμμάχους τους. Την επομένη συνεχίζεται η μάχη με μεγαλύτερη ακόμη σφοδρότητα μέχρι την 15:00 που οι 47 αξιόμαχοι ακόμη Γερμανοί παραδίδονται, γνωρίζοντας πια ότι δεν υπήρχε ελπίδα άφιξης ενισχύσεων μια και άλλα ανταρτικά τμήματα είχαν αποκλείσει κάθε πρόσβαση. Ο απολογισμός βαρύτατος για τους ηττημένους αλλά οδυνηρός και για τους Έλληνες. 25 βαθμοφόροι και οπλίτες είχαν πέσει ηρωικά στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας. Για πρώτη φορά μετά την κατοχή όχι μάταια. Με την αποκοπή αυτού του σημείου πρόσβασης προς την Παραμυθιά είχαν ελευθερώσει οριστικά από τους κατακτητές το πρώτο Ελληνικό έδαφος.


1950: Δολοφονείται σε ηλικία 65 ετών έξω από το σπίτι του ο Julien Lahaut. Βέλγος κομμουνιστής που αντιδρούσε στην επαναφορά της βασιλείας στο Βέλγιο ιδιαίτερα μετά την συνεργασία του Λεοπόλδου Γ’ με τους Ναζί. Στις 17/08/2012, ο Βέλγος υπουργός Δημοσίων Επιχειρήσεων και Επιστημονικής Πολιτικής Paul Magnett εξήγγειλε την διάθεση 320.000€ για την ιστορική διερεύνηση της δολοφονίας του Julien Lahaut.


1989: Δολοφονείται σε δημόσια προεκλογική συγκέντρωση ο 45χρονος υποψήφιος Πρόεδρος της Κολομβίας Luis Carlos Galán Sarmiento. Δολοφόνοι του το καρτέλ της κοκαΐνης. Όλος ο προεκλογικός του αγώνας ήταν η εξάρθρωση του κυκλώματος της κοκαΐνης της χώρας του. Είχε καταγγείλει τον προκάτοχό του Pablo Escobar καθώς και τον πολυδισεκκατομυριούχο José Gonzalo Rodríguez Gacha (El Mexicano), σαν νονούς του καρτέλ. Μετά από επανειλημμένες απειλές κατά της ζωής του, δυο αποτυχημένες απόπειρες και την δολοφονία δυο στενών συνεργατών του, οι δολοφόνοι πέτυχαν το στόχο τους. Η τύχη της ανάκρισης αγνοείται.


←17 Αυγούστου

19 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.