Σαν σήμερα 19 Αυγούστου

Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στους ανθρωπιστές. 
Θέμα του 2019: #WomenHumanitarians..


797: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΣΤ΄ κατά διαταγήν της μητέρας του Ειρήνης της Αθηναίας συλλαμβάνεται μεταφέρεται στην αίθουσα της Πορφύρας που τον είχε γεννήσει και τυφλώνεται. Η Ειρήνη ανακηρύσσεται αυτοκράτειρα. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε αυτοκράτωρ του Βυζαντίου αλλά και η πρώτη γυναίκα με αυτό τον τίτλο στο κόσμο.
Ο Κωνσταντίνος είχε χρισθεί από τον πατέρα του Λέοντα Δ΄ συναυτοκράτωρ σε ηλικία 5 ετών και τον είχε διαδεχθεί στον θρόνο λόγω του πρόωρου θανάτου του σε ηλικία 9 ετών (το 780) με επίτροπο την μητέρα του. Όταν ενηλικιώθηκε η φίλαρχη Ειρήνη είχε δημιουργήσει μια παντοδύναμη κλίκα στην εκκλησία, στην αυλή και στο στράτευμα, ελέγχοντας τα πάντα στην αυτοκρατορία. Παρά τις προσπάθειες του Κωνσταντίνου, με την βοήθεια αντιπάλων της Ειρήνης, να αναλάβει τα ηνία της χώρας, οι επανειλημμένες στρατιωτικές αποτυχίες του (για τις οποίες είχε βάλει το χέρι της η μητέρα του), έκαναν κάθε προσπάθεια ατελέσφορη. Τελικά η μητέρα του βλέποντας ότι ο γιος της δεν θα παραιτούνταν ποτέ από τα ουσιαστικά του δικαιώματα, έφτασε στη λύση της τύφλωσης. Σύμφωνα με το Βυζαντινό Δίκαιο κανείς με σωματική αναπηρία δεν μπορούσε να γίνει ή να παραμείνει αυτοκράτωρ. Το πότε πέθανε είναι άγνωστο.


1839: Η Γαλλική κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι παραχωρεί για ελεύθερη χρήση σε όλο το κόσμο την μέθοδο της Νταγκεροτυπίας. Ήταν η μέθοδος λήψης και εμφάνισης φωτογραφιών που κυριάρχησε την επόμενη εικοσαετία. Χρησιμοποιούνταν από φωτογραφικές μηχανές τύπου σκοτεινού θαλάμου. Ήταν βελτίωση (μέσα από άλλες πιο αποτελεσματικές χημικές ενώσεις και μίγματα) της μεθόδου του Νιέπς με την οποία είχε αποτυπωθεί η πρώτη φωτογραφία το 1822. Η δημιουργία των φωτογραφικών πλακών έπρεπε να γίνει όταν θα γινόταν η φωτογράφηση. Ο λόγος ήταν ότι το μέσο αποτύπωσης ήταν το ασταθές ιωδίδιο του αργύρου. Αυτό το υλικό χρειαζόταν για την λήψη της φωτογραφίας 10-20 λεπτά, ανάλογα την ένταση του φωτός. Αυτή ήταν και η μεγάλη πρόοδος από τις φωτογραφίες του Νιέπς που χρειαζόταν λίγες ώρες. Ακολουθούσε η εμφάνιση με την έκθεση σε ατμούς υδραργύρου και η στερέωση σε ζεστό διάλυμα αλατιού. Τέλος η φωτογραφική πλάκα ξεπλένονταν με σχετικά καυτό νερό και ήταν έτοιμη για κορνιζάρισμα, μια και ήταν τόσο λεπτή που έψαχνε αιτία και αφορμή για να σπάσει. Ο Λουί Νταγκέρ είχε παραχωρήσει την πατέντα στην Γαλλική κυβέρνηση έναντι ισόβιας σύνταξης. Με εξασφαλισμένη τη σύνταξή του, φρόντισε πέντε ημέρες πριν την δημόσια ανακοίνωση της Γαλλικής κυβέρνησης, ένας ατζέντης του να κατοχυρώσει τη πατέντα του στη Μ. Βρετανία και τις κτήσεις της. Έτσι όποιος ήθελε να βγάλει φωτογραφία σ΄αυτές τις περιοχές του κόσμου έπρεπε να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα στον παμπόνηρο εφευρέτη.


1928: Στις εκλογές εκείνης της μέρας οι πέντε συνασπισμένες παρατάξεις υπό τον Ελ. Βενιζέλο, κερδίζουν τις 225, με τις 170 να αναλογούν στην παράταξη των φιλελευθέρων, από τις 250 έδρες. Με την παραίτηση της οικουμενικής κυβέρνησης του Αλ. Ζαΐμη, που είχε επιδιώξει ο ίδιος ο Βενιζέλος για να επανέλθει στην πολιτική ζωή, με  δικιά του κυβέρνηση, προκήρυξε εκλογές για τις 19 Αυγούστου. Οι εκλογές αυτές μάλλον με δημοψήφισμα μπορούν να προσομοιαστούν αφού ούτε νέα κυβέρνηση δεν ορκίστηκε μετά από αυτές. Συνέχισε η προεκλογική, μια και δεν ήταν υπηρεσιακή αλλά στην ουσία οικουμενική με συμμετοχή των πέντε παρατάξεων του εκλογικού συνασπισμού και αποχώρηση των στελεχών του Ζαΐμη.


1936: Δολοφονούν στην περιοχή της Γρανάδα τον 38χρονο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ισπανό ποιητή, θεατρικό συγγραφέα, μουσικό. Από τις πιο φωτισμένες προσωπικότητες της γενιάς του 27. Η σωρός του δεν βρέθηκε ποτέ. Υπεύθυνοι για την δολοφονία του θεωρούνται δεξιοί κύκλοι λόγω των φρονημάτων του. Ήταν ένα από τα πρώτα θύματα του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην Ισπανία αμέσως μετά το πραξικόπημα του Χουάν Φράνκο την 17η Ιουλίου 1936.


1953: Η CIA και η MI-6 ανατρέπουν, με πραξικόπημα αχυρανθρώπων (Κωδικός επιχείρησης PT.AJAX), τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Ιράν Mohammad Mosaddegh, για να επαναφέρουν στην εξουσία τον Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί. Αιτία της ανατροπής η εθνικοποίηση από τον Μοσαντέχ τόσο των πετρελαιοπηγών όσο και των διυλιστηρίων της χώρας. Ο Μοσαντέχ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης και ισόβια εξορία μέσα στην χώρα.


1973: Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος μετά το δημοψήφισμα* της 29ης Ιουλίου που με ένα ψηφοδέλτιο (Με ένα Ναι-Όχι έπρεπε να απαντηθούν δυο ερωτήματα: Αποδοχή αλλαγής του πολιτεύματος από Βασιλευομένη Δημοκρατία σε Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και αποδοχή για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Γ. Παπαδόπουλο) ορκίζεται πρόεδρος Δημοκρατίας. Αμέσως μετά την ορκωμοσία απευθύνει διάγγελμα ομοψυχίας στον Ελληνικό λαό και σαν δείγμα καλής θέλησης από μέρους του προαναγγέλλει τα διατάγματα της επόμενης μέρας: Θα δώσει γενική αμνηστία στους αντιστασιακούς που βρισκόταν στην Ελλάδα και θα άρει την κατάσταση πολιορκίας στην οποία βρισκόταν ακόμη περιοχές της χώρας από την ημέρα του πραξικοπήματος (Μεταξύ αυτών Αθήνα – Πειραιάς.). Επίσης θα δώσει αμνηστία στον καταδικασμένο δις σε θάνατο σε θάνατο Α. Παναγούλη που είχε κάνει απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα.
* Η μεταπολίτευση το ακύρωσε σαν προσβλητικό για τον Ελληνικό λαό.


1974: Σε αντιαμερικανική διαδήλωση έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Λευκωσία σκοτώνεται ο Αμερικανός πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις, η γραμματέας του Α. Βαρνάβα και ένας Ελληνοκύπριος. Μπορεί να σκοτώθηκε από αγανακτισμένους Ελληνοκύπριους, μπορεί όμως και από ανθρώπους της Πρεσβείας. Ο μόνος ωφελημένος από την δολοφονία ήταν η Αμερικανική πλευρά (Χ. Κίσινγκερ). Στην τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε μεταξύ Γλ. Κληρίδη και Χ. Κίσσινγκερ (το μεγαλύτερο μέρος της παραμένει λογοκριμένο), ο Κίσινγκερ πίεσε το Κληρίδη να κάνει ότι είναι δυνατόν για να κατασταλεί ο αντιαμερικανισμός που είχε αναπτυχθεί στο νησί λόγω της εισβολής. Πήρε την διαβεβαίωση ότι ο Γλ. Κληρίδης θα προσπαθούσε με κάθε μέσον να πείσει τους Κύπριους ότι η Αμερική, εκτός από φίλη χώρα, ήταν αυτή που συγκρατούσε την Τουρκική επιθετικότητα. Για την υπόθεση κατηγορήθηκαν, χωρίς στοιχεία, τρία άτομα που δήλωσαν αθώα.


1975: Πεθαίνει ο Τζιμ Λόντος, επαγγελματίας παλαιστής του Wrestling στην Αμερική την εποχή της μεγάλης ύφεσης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χριστόφορος Θεοφίλου και είχε γεννηθεί στο Κουτσοπόδι Άργους. Ήταν δημοφιλέστατος στην Αμερική διατηρώντας ισόβια, μετά την απόσυρση από τους αγώνες, τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Στην Ελλάδα που είχε έλθει για να δώσει αγώνες, είχαν γραφτεί λαϊκά τραγούδια. Είχε πολύ μεγάλη φυσική μυική δύναμη και με την προπόνηση είχε αποκτήσει και πάρα πολύ καλές τεχνικές ικανότητες. Είχε μάνατζερ τον Δημήτρη Τόφαλο. Αυτός ήταν ο εφευρέτης του «αεροπλανικού κόλπου» (το πέρασμα του αντιπάλου του ψηλά από πάνω του και την ανώμαλη προσγείωσή του από την άλλη πλευρά). Μετά την απόσυρσή του, το 1946, ασχολήθηκε με φιλανθρωπίες, εργαζόμενος για διεθνή φιλανθρωπικά ιδρύματα, κυρίως με τα ορφανά του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Ασχολήθηκε περισσότερο με τα ορφανά της Ελλάδας που λόγω και του εμφυλίου ήταν πάρα πολλά και σε άθλια κατάσταση. Η ευαισθησία ενός ανθρώπου που χρειάστηκε στα 13 να ξενιτευτεί μόνος του, χωρίς κανένα συνοδό, συγγενή, φίλο ή γνωστό, για να μπορέσει να ζήσει. Παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του τόσο από την Αμερική όσο και από την Ελλάδα. Πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 78 ετών.


1985: Ο επικεφαλής της Δυτικογερμανικής αντικατασκοπείας Χανς Ιωακείμ Τίντγκε αυτομολεί στην Ανατολική Γερμανία. Ήταν κατάσκοπος των Ανατολικογερμανών επί 19 χρόνια. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην αντικατασκοπεία συγκάλυπτε τους κατασκόπους της Ανατολικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης με αποτέλεσμα οι επιτυχίες της υπηρεσίας του να είναι απειροελάχιστες ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι Ανατολικογερμανοί είχαν συλλάβει 168 Δυτικογερμανούς κατασκόπους. Την φυγή του ακολούθησε κύμα αυτομολιών υψηλόβαθμων κατασκόπων προς την Ανατολική Γερμανία, όπως η ιδιαιτέρα του Χέλμουτ Κολ. Ο Τίντγκε ήταν αυτός που είχε “φυτέψει” σαν γραμματέα του Βίλυ Μπραντ τον αρχικατάσκοπο Γκίντερ Γκιγιόμ. Φεύγοντας είχε αφήσει πίσω του την Δυτικογερμανική αντικατασκοπεία ερείπιο με διεθνείς συνεχόμενους εξευτελισμούς από τις απανωτές αποκαλύψεις και αυτομολίες κατασκόπων. Ο Τίντγκε έζησε στην Ανατολική Γερμανία, με το όνομα Χέλμουτ Φίσερ μέχρι την επανένωσή της με την Δυτική Γερμανία. Τότε κατέφυγε στην Μόσχα όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, την 6η Απριλίου 2011, με το όνομα Χανς Ότοβιτς. Το 1998 προσπάθησε να εκδώσει ένα βιβλίο του με τον τίτλο “The defector” (Ο λιποτάκτης, Ο αυτόμολος). Αλλά μόλις τυπώθηκε η πρώτη έκδοση (5.000 αντίτυπα) κατασχέθηκε από αυτούς για τους οποίους δούλευε. Στο βιβλίο μεταξύ άλλων περιέγραφε πως οι μυστικές υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας στρατολογούσαν και χρησιμοποιούσαν ηγετικά στελέχη των ναζί. Ο Τίντγκε είχε τρεις κόρες με την γυναίκα του Ούτε, που την είχε σκοτώσει σε οικογενειακό καυγά ενώ ακόμη εργαζόταν στην Δυτκογερμανική αντικατασκοπεία.


1994: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Linus Pauling. Αμερικάνος χημικός, ακτιβιστής ειρηνιστής και ανθρωπιστής. Από τους δημιουργούς της κβαντικής χημείας και μοριακής βιολογίας, πήρε Nobel χημείας το 1954. Για τα συγγράμματά του στο πως επηρεάζει η ραδιενέργεια το ανθρώπινο σώμα, την δράση του κατά των πυρηνικών δοκιμών και υπέρ του παγκόσμιου αφοπλισμού του απονεμήθηκε Nobel ειρήνης το 1962. Είναι ο μόνος άνθρωπος που πήρε δυο βραβεία Νόμπελ μόνος του (δεν απονεμήθηκε και σε κάποιον άλλον την ίδια χρονιά). Παρασημοφορήθηκε από τον τον πρόεδρο Τρούμαν σαν ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για την εφεύρεση ενός εκρηκτικού, ενός προωθητικού πυραύλων και ενός ευαίσθητου οργάνου μέτρησης του επιπέδου του οξυγόνου στα υποβρύχια και τα αεροπλάνα. Το τελευταίο ήταν ανεκτίμητο για την ιατρική, που το χρησιμοποιεί για να γνωρίζει το επίπεδο του οξυγόνου σε πρόωρα νεογνά, στις θερμοκοιτίδες και στους ασθενείς που τους χορηγείται αναισθησία. Του είχε απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα, σαν προδότη, την εποχή του μακαρθισμού. Έντονη κριτική από την επιστημονική κοινότητα είχε δεχθεί η θεωρία του, ότι η βιταμίνη C θωρακίζει τον  οργανισμό κατά του καρκίνου, των καρδιοπαθειών, και γενικά όλων των ασθενειών γήρανσης, βοηθώντας στην καταπολέμησή τους.


←18 Αυγούστου

20 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.