Σαν σήμερα 20 Αυγούστου

917: Στη μάχη του Αχελώου οι Βούλγαροι καταστρέφουν το Βυζαντινό στρατό. Ο τσάρος Συμεών Α’ ο Μέγας κατατροπώνει τον στρατηγό Λέοντα Φωκά, σε μια αποφασιστικής σημασίας μάχη για τον έλεγχο των Βαλκανίων. Μετά τη μάχη οι Βούλγαροι έλεγχαν όλη τη Βαλκανική χερσόνησο εκτός από ένα μικρό κομμάτι γύρω από την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, Νότια Θεσσαλία και Ήπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο. Η κυριαρχία τους κράτησε ένα αιώνα, μέχρι την καταστροφή τους από τον Βασίλειο το Βουλγαροκτόνο. Η μάχη δόθηκε 8 χλμ από τις εκβολές του Αχελώου που βρίσκεται η πόλη Αγχίαλος (σημερινή Πομόριε) της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια της επιτροπευομένης αυτοκρατορείας του Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογέννητου.


1928: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Στέφανος Σκουλούδης, τραπεζικός, πολιτικός, βουλευτής και Πρωθυπουργός της Ελλάδας (25.10.1915 – 09.06.1916). Ήταν ο ευνοούμενος των ανακτόρων και ένα από τα μεγαλύτερα λαμόγια της εποχής. Έστησαν εκλογές με τον βασιλιά, αφού απομάκρυναν από την πολιτική τον Βενιζέλο. Το αποτέλεσμα ήταν ο διχασμός μεσούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τον Αντρέα Συγγρό και τον Γ. Κορωνιό ίδρυσαν την Τράπεζα της Κωνσταντινούπολης. Το που βρήκε τα λεφτά ένας δ/ντής  εμπορικού καταστήματος είναι άγνωστο, μέχρι τώρα. Έστησαν με τον Κωλέττη την απάτη της Γαλλικής Εταιρείας, που θα αποξήραινε τη λίμνη της Κωπαΐδας. Αποκαλύφθηκε όταν η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη αφού δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας το έργο, οπότε παρουσιάσθηκε ο πραγματικός της ιδιοκτήτης, ο Σκουλούδης, για να ζητήσει αποζημιώσεις.


1940: Στη πόλη του Μεξικού, μυστικός πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης, σταλμένος από τον Στάλιν, τραυματίζει θανάσιμα τον Λεφ Νταβίντοβιτς Μπρόνσταϊν ή όπως ήταν και έμεινε γνωστός Λέων Τρότσκι. Πέθανε την επόμενη ημέρα σε ηλικία 60 ετών. Ήταν ο πατέρας της θεωρίας της διαρκούς επανάστασης. Στον δολοφόνο του, Ισπανό κομμουνιστή Ramón Mercader, μετά την αποφυλάκισή του το 1961, απονεμήθηκε το παράσημο του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.


1950: Μια 19χρονη η Τασούλα Πετρακογιώργη απαγάγεται από την Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη την ώρα που έβγαινε από τον κινηματογράφο Όασις του Ηρακλείου. Η Τασούλα ήταν η κόρη του εξ ίσου σημαντικού οπλαρχηγού της αντίστασης της Κρήτης με τον Μανόλη Μπαντουβά, Γιώργη Πετρακογιώργη βουλευτή των Φιλελευθέρων και απαγωγέας ήταν  και αυτός σημαντικό μέλος της αντίστασης και αδελφός του βουλευτή των Λαϊκών Μανώλη Κεφαλογιάννη. Ο Πετρακογιώργης με την βοήθεια του Μπαντουβά μαζεύει 1500 άνδρες για να επιτεθεί στους Ανωγιανούς που με την σειρά τους προετοιμάζονται για πόλεμο. Η κυβέρνηση μπροστά στο ορατό φάσμα του τοπικού εμφύλιου πολέμου αναστέλει άμεσα την ισχύ 9 άρθρων του Συντάγματος στην Κρήτη και επιβάλει τον στρατιωτικό νόμο. Ταυτόχρονα το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αποστέλει δυο τάγματα στρατού προς ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης του νησιού, ενώ το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως αποστέλει άγνωστο αριθμό χωροφυλάκων τόσο για να ενισχύσει τα τοπικά αστυνομικά τμήματα τα οποία είχαν εμπλοκή με την υπόθεση, όσο κυρίως για τον σχηματισμό αποσπάσματος από 2.000 χωροφύλακες που θα χτένιζαν το Ψειλορίτη για ανεύρεση της απαχθείσας. Ο απαγωγέας επικηρύχθηκε σαν ληστής. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάλυπταν εκτενέστατα και αναλυτικά σε καθημερινή βάση το θέμα ενώ οι bookmakers του Λονδίνου έδιναν 2 προς 1,5 γάμο, 7 προς 1 χωρισμό και 3 προς 1 εμφύλια σύρραξη. Να σημειωθεί ότι πολύ σημαντικό ρόλο είχε παίξει η αντίθεση και των δυο βουλευτών σ΄ αυτόν τον γάμο.  Η ηγέτης των λαϊκών Π. Τσαλδάρης πρότεινε στον πρωθυπουργό Σ. Βενιζέλο να παρευρεθούν μαζί ως παράνυμφοι στον γάμο του ζευγαριού για να πετύχουν συμφιλίωση των δυο οικογενιών και αποσόβιση της κρίσης. Ο πατέρας της κοπέλας ήταν ανένδοτος: Να φέρουν πίσω την κόρη του ζβντανή ή νεκρή. Η χωροφυλακή ανοίκεια στο περιβάλλον του Ψειλορίτη με τα δεκάδες σπήλαια δεν κατάφερε να βρει το ζευγάρι το οποίο παντρεύτηκε την 1η Σεπτεμβρίου στην μονή Δισκουρίου από τον παπά Καλίνικο Βάμβουκα. Οι νιόπαντοι παραδόθηκαν στον αρχηγό της χωροφυλακής Σμπώκο για να λήξει η ομηρία της περιοχής που είχε εν τω μεταξύ κηρυχθεί από τον στρατάρχη Αλ. Παπάγο νεκρή ζώνη. Οι νεόνυμφοι μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αθήνα και για να μην υπάρξουν ούτε εκεί επεισόδια οδηγήθηκαν στην κατοικία του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Βλάχου. Τελικά ο γαμπρός καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση που εξέτισε στις αγροτικές φυλακές Τοίρηνθας. Ίσως το παραμύθι τελείωνε με το κλασσικό και ζήσανε αυτοί καλά… αν ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Καραμανλής δεν έμπαινε στον κόπο να κάνει μια στοιχειώδη κοστολόγηση για το πόσο στοίχησε στο κράτος (μόνο τα έξοδα του στρατού και της χωροφυλακής) η απαγωγή. 2 δισ δραχμές!!! Το ζευγάρι χώρισε 3 μήνες μετά την αποφυλάκιση του Κώστα. Δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ στην ζωή τους. Παντρεύτηκαν ξανά και οι δύο και απόκτησαν με τους νέους συντρόφους τους απογόνους.


1965: Η πρώτη κυβέρνηση αποστασίας, υπό τον Γ. Αθανασιάδη Νόβα, έχει καταψηφισθεί από την βουλή. Δίδεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ηλία Τσιριμώκο, ο οποίος ζητώντας από την βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, όταν άρχισαν οι σπόντες, για την ανάθεση, από τους συναδέλφους του, απάντησε με την ιστορική φράση: «Όσο για τα ανάκτορα κύριοι, τα βρήκα τόσο καλά ξεσκονισμένα ώστε δεν παρέστη ανάγκη να τα ξεσκονίσω και εγώ !». Φυσικά δεν εξασφάλισε ψήφο εμπιστσύνης και παραιτήθηκε. Την διαδέχθηκε την 17.09.1965 η 3η κυβέρνηση αποστασίας υπό τον Στ. Στεφανόπουλο, αυτή την φορά με την στήριξη της ΕΡΕ.


1968: Στις 11 το βράδυ 800.000 στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλουν με τεθωρακισμένα στην Τσεχοσλοβακία. Ταυτόχρονα ανά 1 λεπτό Σοβιετικά στρατιωτικά αεροπλάνα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Πράγας. Το μόνο ευτύχημα ήταν ότι ο Γ.Γ. της χώρας Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ πρόλαβε με διάγγελμα να καλέσει τον Τσεχικό λαό να μην αντισταθεί. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της χώρας, Λούντβικ Σβόμποντα, με διαταγή του προς τον Τσεχικό Στρατό. Έτσι οι νεκροί περιορίστηκαν σε 98 Τσεχοσλοβάκους, και 58 του Συμφώνου. Πιο νεκρή απ’ όλους ήταν η άνοιξη της Πράγας. Το άνοιγμα που είχε κάνει ο Ντούμπτσεκ για ένα σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά που δεν φάνηκε να μπορεί να το ελέγξει.


1973: Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος μετά την ορκωμοσία του σαν πρόεδρος Δημοκρατίας την προηγούμενη μέρα, αίρει την κατάσταση πολιορκίας, σε όσες περιοχές της χώρας ίσχυε ακόμα (μεταξύ αυτών η Αθήνα και ο Πειραιάς), στην οποία είχαν τεθεί από την ημέρα του πραξικοπήματος. Επίσης χορηγεί γενική αμνηστία για πολιτικά εγκλήματα και άλλες αξιόποινες πράξεις κατά του καθεστώτος της χούντας που είχαν τελεσθεί στο εσωτερικό. Τέλος παραγράφονται τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει, σύμφωνα με την χούντα, δικηγόροι και κρατικά όργανα (Εννοεί κατά την υπεράσπιση αντιστασιακών. Η αοριστολογία της έκφρασης ίσως υπέκρυπτε κάποια ρουσφέτια) από την ημερομηνία του πραξικοπήματος (21.4.1967) μέχρι και την δημοσίευση του ΦΕΚ που περιλάμβανε όλα τα παραπάνω.


1982: Με το Νόμο 1272/1982 (Άρθρο 6) καταργείται από ποινικό αδίκημα η μοιχεία. Ο Νόμος είχε αναδρομική ισχύ και οι καταδίκες που υπήρχαν στα ποινικά μητρώα πολιτών για μοιχεία διαγράφηκαν. Η προβλεπόμενη διαδικασία μέχρι τότε ήταν, στην πράξη, διαπόμπευση. Οι μοιχοί έπρεπε για να διαπιστωθεί το αδίκημα να συλληφθούν επ’ αυτοφόρω την ώρα της πράξεως και να μεταφερθούν στο τμήμα χωρίς να τους επιτραπεί να ντυθούν (συνήθως τυλιγμένοι σε σεντόνι), όπου θα βεβαιωνόταν αρμοδίως το αδίκημα. Τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που δημιουργούνταν από αυτή τη διαδικασία δεν τις είχε αφήσει ανεκμετάλλευτες ο Ελληνικός κινηματογράφος.


1988: Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ιράκ και Ιράν. Έτσι τελειώνει ο μεγαλύτερος σε διάρκεια (8 χρόνια) πόλεμος του 20ου αιώνα. Δεν υπήρξαν εδαφικά κέρδη για κανένα από τους αντιπάλους. Ο απολογισμός ήταν 320.000-720.000 Ιρανοί και 150.000 – 350.000 Ιρακινοί στρατιώτες νεκροί. 100.000 άμαχοι τα θύματα και από τις δυο πλευρές. Στο πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν συμβατικά και χημικά όπλα.


1993: Ολοκληρώνονται οι μυστικές συνομιλίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών στο Όσλο. Καταλήγουν στην Δήλωση Αρχών του Όσλο, ή όπως είναι διαδεδομένο στις Συμφωνίες του Όσλο. Επίσημη ονομασία ήταν “Διακήρυξη Αρχών Ενδιάμεσων Διακανονισμών για Αυτοδιοίκηση”. Αφορούσαν την ανάληψη αυτοδιοίκησης από τους Παλαιστίνιους της Δυτικής όχθης της Γάζας. Επίσης έμπαιναν σε μόνιμη βάση συνομιλίες για την επίλυση διαφορών μεταξύ των δύο μερών που θα προέκυπταν ανά πάσα στιγμή. Είχε προηγηθεί η αναγνώρηση από την Παλαιστιακή Αρχή του κράτους του Ισραήλ. Υπογράφτηκαν την 13η Σεπτεμβρίου 1993 σε δημόσια τελετή στην Ουάσιγκτον. Με αυτές Τις υπέγραψαν αυτοί που συμμετείχαν στις συνομιλίες: Ο Γιασέρ Αραφάτ και ο Μαχμούτ Αμπάς από πλευράς Παλαιστινίων, ο Γιτζάκ Ράμπιν και Σιμόν Πέρες από το Ισραήλ. Τις υπέγραψαν επίσης οι Warren Christopher για την Αμερική και ο Andrey Kozyrev από την Ρωσία που ήταν οι διαμεσολαβήτριες και εγγυήτριες χώρες των συνθηκών. Τους βλέπετε όλους στην τελετή με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Το ίδιο βράδυ θα παρακολουθήσουν όλοι μαζί την συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη Μαουτχάουζεν. Ο Μίκης ήταν αυτός που είχε μεταφέρει το αίτημα των Ισραηλινών στον Γιασέρ Αραφάτ να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για την επίτευξη αυτών των συμφωνιών οι Γιτζάκ Ράμπιν, Σιμόν Πέρες και Γιασέρ Αραφάτ μοιράστηκαν το Νόμπελ Ειρήνης του 1994. Ο Γιτζάκ Ράμπιν Δολοφονήθηκε το 1995 από έναν φανατικό ακροδεξιό “για να μην δώσει την πατρίδα του στους Άραβες”.


←19 Αυγούστου

21 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.