Σαν σήμερα 20 Αυγούστου

917: Στη μάχη του Αχελώου οι Βούλγαροι καταστρέφουν το Βυζαντινό στρατό. Ο τσάρος Συμεών Α’ ο Μέγας κατατροπώνει τον στρατηγό Λέοντα Φωκά, σε μια αποφασιστικής σημασίας μάχη για τον έλεγχο των Βαλκανίων. Μετά τη μάχη οι Βούλγαροι έλεγχαν όλη τη Βαλκανική χερσόνησο εκτός από ένα μικρό κομμάτι γύρω από την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, Νότια Θεσσαλία και Ήπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο. Η κυριαρχία τους κράτησε ένα αιώνα, μέχρι την καταστροφή τους από τον Βασίλειο το Βουλγαροκτόνο το 1014 στην μάχη του Κλειδιού. Η μάχη δόθηκε 8 χλμ από τις εκβολές του Αχελώου που βρίσκεται η πόλη Αγχίαλος (σημερινή Πομόριε) της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια της επιτροπευομένης αυτοκρατορίας του Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογέννητου.


1872: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο αγωνιστής της Επανάστασης του ’21 και ιστορικός Νικόλαος Κασομούλης. Μυημένος στην Φιλική Εταιρεία συμμετείχε στον αγώνα από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Ήταν από τους πρωταγωνιστές των εξεγέρσεων του Ολύμπου και της Χαλκιδικής. Ήταν με τ΄αδέλφια του ανάμεσα στους υπερασπιστές του Μεσολογγίου στην τρίτη και τελευταία πολιορκία του. Συνέταξε την απόφαση της εξόδου και ήταν ο υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της. Τόσο ο Καποδίστριας όσο και ο Όθων των χρησιμοποίησαν σε διάφορες στρατιωτικές θέσεις. Η κληρονομιά, του ιστορικού του έργου, που μας άφησε ανεκτίμητη. Τα “Ενθυμήματα του στρατηγού Κασομούλη” στην τρίτομη έκδοσή τους αποτελούν μια από τις ελάχιστες πηγές πρωτογενών ιστορικών πληροφοριών που έχουμε για την Επανάσταση και μοναδική για την προεπαναστατική δράση κλεφτών και αρματωλών.


1928: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Στέφανος Σκουλούδης, τραπεζικός, πολιτικός, βουλευτής και Πρωθυπουργός της Ελλάδας (25.10.1915 – 09.06.1916). Ήταν ο ευνοούμενος των ανακτόρων και ένα από τα μεγαλύτερα λαμόγια της εποχής. Έστησαν εκλογές με τον βασιλιά, αφού απομάκρυναν από την πολιτική τον Βενιζέλο. Το αποτέλεσμα ήταν ο διχασμός μεσούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τον Αντρέα Συγγρό και τον Γ. Κορωνιό ίδρυσαν την Τράπεζα της Κωνσταντινούπολης. Το που βρήκε τα λεφτά ένας δ/ντής  εμπορικού καταστήματος είναι άγνωστο, μέχρι τώρα. Έστησαν με τον Κωλέττη την απάτη της Γαλλικής Εταιρείας, που θα αποξήραινε τη λίμνη της Κωπαΐδας. Αποκαλύφθηκε όταν η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη αφού δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας το έργο, οπότε παρουσιάσθηκε ο πραγματικός της ιδιοκτήτης, ο Σκουλούδης, για να ζητήσει αποζημιώσεις.


1940: Στη πόλη του Μεξικού, μυστικός πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης, σταλμένος από τον Στάλιν, τραυματίζει θανάσιμα τον Λεφ Νταβίντοβιτς Μπρόνσταϊν ή όπως ήταν και έμεινε γνωστός Λέων Τρότσκι. Πέθανε την επόμενη ημέρα σε ηλικία 60 ετών. Ήταν ο πατέρας της θεωρίας της διαρκούς επανάστασης. Στον δολοφόνο του, Ισπανό κομμουνιστή Ramón Mercader, μετά την αποφυλάκισή του το 1961, από τις φυλακές της πόλης του Μεξικού, απονεμήθηκε το παράσημο του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.


1947:Το δικαστήριο της Νυρεμβέργης* εκδίδει την ετυμηγορία του για την δίκη των γιατρών, όπως έμεινε στην ιστορία, που είχε αρχίσει την 9η Δεκεμβρίου 1946. Ήταν η πρώτη από τις 12 ακόλουθες δίκες της Νυρεμβέργης όπως ονομάστηκαν οι δίκες των Γερμανών εγκληματιών πολέμου που ακολούθησαν την δίκη της Νυρεμβέργης για τους πρωταίτιους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι κατηγορούμενοι ήταν 23, από τους οποίους οι 20 ήταν γιατροί (Του Γ΄ Ράιχ. Όχι των φαρμακευτικών εταιρειών.). Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι πολλοί γιατροί υπεύθυνοι για μαζικές δολοφονίες και φρικιαστικά πειράματα δεν είχαν συλληφθεί, όπως ο Άγγελος του θανάτου Γιόζεφ Μένγκελε. Οι 7 από του κατηγορούμενους αθωώθηκαν. Για τους υπόλοιπους 16 υπήρξαν οι παρακάτω ποινές:
Καρλ Μπραντ. Προσωπικός γιατρός του Α. Χίτλερ και ηγετικό στέλεχος του προγράμματος ευθανασίας Τ-4. Σε θάνατο.
Καρλ Γκέμπχαρντ: Προσωπικός γιατρός του Χάινριχ Χίμλερ. Είχε κάνει σειρά χειρουργικών πειραμάτων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προκειμένου να αποδείξει ότι η χειρουργική μέθοδος ήταν προτιμότερη από την αντιβίωση για την αντιμετώπιση και περιποίηση των τραυμάτων. Σε θάνατο.
Ρούντολφ Μπραντ: Ήταν ο εμπνευστής, σχεδιαστής και εκτελεστής της υπόθεσης των “Εβραϊκών σκελετών”. Είχαν βάλει αρχικά σε καραντίνα, για αποφυγή μόλυνσής τους, 115 άτομα (79 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου που ήταν σύμφωνα με την γνώμη του καθαρόαιμοι Εβραίοι 39 Εβραίες 2 Πολωνούς και 4 Ασιάτες) στο Άουσβιτς. Τους εκτέλεσαν τους έγδαραν και έφτιαξαν πλαστικά ομοιώματα των σκελετών τους ώστε να μελετηθούν από τους επιστήμονες οι διαφορές του ανθρώπινου είδους από τους Εβραίους υπανθρώπους. Σε θάνατο.
Ιωακείμ Μρουγκόφσκι. Έκανε πειράματα βιολογικού πολέμου (συμπεριλαμβανομένων και αυτών με μολυσμένες σφαίρες) σε κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ζάκσενχάουζεν. Σε θάνατο.
Βόφραμ Σίβερς: Ο ναζί κυανοπώγων, διευθυντής της Ανενερμπε. Tthink tank (Όπως λέμε Μπίλντερμπεργκ) των ναζί. Από την θέση του είχε παροτρύνει, ενθαρρύνει, επιβάλει, πειράματα σε ανθρώπους. Σε θάνατο.
Βίκτωρ Μπρακ: Ο προϊστάμενος του προγράμματος ευθανασίας Τ-4.  Είχε πειραματιστεί και με πρόγραμμα ευνουχισμού με ακτίνες Χ. Σε θάνατο.
Βαλντεμάρ Χόβεν:  Ο αρχίατρος του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ. Συμμετείχε σε όλα τα ιατρικά πειράματα που είχαν γίνει στο στρατόπεδο. Είχε ήδη καταδικαστεί σε θάνατο από τους ναζί για την δολοφονία αξιωματικού των ναζί που ήθελε να αποκαλύψει τα έργα και ημέρες του διοικητή του στρατοπέδου και της συζύγου του. Η ποινή δεν είχε εκτελεστεί. Σε θάνατο.
Ζίγκριντ Χάντλοζερ. Προϊστάμενος του τμήματος υγείας των ενόπλων δυνάμεων του Γ΄ Ράιχ. Ισόβια. Αποφυλακίστηκε το 1954.
Όσκαρ Σρέντερ. Επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της Λουφτβάφε. Έκανε πειράματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου για τις επιπτώσεις στους ανθρώπους της κατανάλωσης θαλασσινού νερού. Ισόβια. Αποφυλακίστηκε το 1954 και έγινε σύμβουλος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.
Καρλ Γκένζκεν. Προϊστάμενος υγείας των SS. Πειραματιζόταν σε διάφορα στρατόπεδα την αποτελεσματικότητα εμβολίων κατά του τύφου, της ευλογιάς, της χολέρας αλλά και άλλων ασθενειών. Ισόβια. Αποφυλακίστηκε το 1954.
Γκέρχαρντ Ρόζ. Ειδικός στην τροπική ιατρική. Έκανε πειράματα εμβολίων ή θεραπείας της ελονοσίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Νταχάου και του Μπούχενβαλντ. Η φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγούσε ήταν η ίδια που χρησιμοποιούσε στην σχιζοφρένεια. Στα ίδια στρατόπεδα έκανε πειράματα με αδοκίμαστα εμβόλια διαφόρων εταιρειών κατά του τύφου. Ισόβια. Αποφυλακίστηκε το 1953.
Φριτζ Φίσερ: Συμμετείχε σε ιατρικά πειράματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουγκ με τον Καρλ Γκέμπχαρντ. Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις φρικαλεότητες των πειραμάτων. Ήταν ο μοναδικός που έδειξε πραγματική μεταμέλεια. Ισόβια. Αποφυλακίστηκε το 1954 και εργάστηκε στην βιομηχανία χημικών Μπέρινγκερ Ίγελχαϊμ.
Χέρμαν Μπέκερ-Φρέυζενγκ: Για πειράματα χαμηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. 20 χρόνια φυλάκιση. Δεν εξέτισε ούτε μέρα. Η NASA τον χρειαζόταν για το διαστημικό της πρόγραμμα. Το 1960 προσβλήθηκε από σκλήρυνση κατά πλάκας, από την οποία πέθανε τον επόμενο χρόνο.
Χέρτα Ομπερέουζερ: Συμμετείχε, σε συνεργασία μα τον Χέλμουτ Πόπεντικ (πιο κάτω) σε πειράματα με σουλφαμίδες. Σκότωνε με ένεση παιδιά και αφαιρούσε ζωτικά τους όργανα για μελέτη. 20 χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε το 1952 με την αιτιολογία της καλής συμπεριφοράς. Εξάσκησε την ιατρική στο Κίελο μέχρι που αναγνωρίστηκε από θύματά της για νέα εγκλήματα που δεν είχε κατηγορηθεί. Της απαγορεύτηκε να ασκήσει την ιατρική.
Βίλχελμ Μπέιγκλμποεκ: Για ιατρικά πειράματα στο Νταχάου. 15 χρόνια φυλάκιση. Η ποινή μειώθηκε στα 10 χρόνια και όταν την εξέτισε έγινε ο διευθυντής του Νοσοκομείου του Μποξεχούντε.
Χέλμουτ Πόπεντικ: Συμμετείχε σε πειράματα αντιμετώπισης τραυμάτων με σουλφοναμίδια (σουλφαμίνες) αντί για αντιβιοτικά. Για τον σκοπό αυτό έβαζαν ξένα αντικείμενα (γυαλιά, μέταλλα, ξύλα) μέσα στο σώμα των πειραματόζωων (τους αποκαλούσαν κουνέλια) οι οποίοι  ήταν κρατούμενοι διαφόρων στρατοπέδων Επίσης συμμετείχε σε πειράματα μεταμόσχευσης οργάνων, οστών κλπ από έναν άνθρωπο σε άλλον με υποκείμενα πάλι τροφίμους στρατοπέδων συγκέντρωσης. 10 χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε το 1951.
Οι καταδίκες σε θάνατο εκτελέστηκαν με απαγχονισμό, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.
* Δεν ήταν διεθνές δικαστήριο όπως στην κύρια δίκη. Ήταν Αμερικανικό στρατοδικείο για όσους ήταν κρατούμενοι από τον στρατό των ΗΠΑ.


1950: Μια 19χρονη η Τασούλα Πετρακογιώργη απαγάγεται από τον Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη την ώρα που έβγαινε από τον κινηματογράφο Όασις του Ηρακλείου. Η Τασούλα ήταν η κόρη του εξ ίσου σημαντικού οπλαρχηγού της αντίστασης της Κρήτης με τον Μανόλη Μπαντουβά, Γιώργη Πετρακογιώργη βουλευτή των Φιλελευθέρων και απαγωγέας ήταν  και αυτός σημαντικό μέλος της αντίστασης και αδελφός του βουλευτή των Λαϊκών Μανώλη Κεφαλογιάννη. Ο Πετρακογιώργης με την βοήθεια του Μπαντουβά μαζεύει 1500 άνδρες για να επιτεθεί στους Ανωγιανούς που με την σειρά τους προετοιμάζονται για πόλεμο. Η κυβέρνηση μπροστά στο ορατό φάσμα του τοπικού εμφύλιου πολέμου αναστέλλει άμεσα την ισχύ 9 άρθρων του Συντάγματος στην Κρήτη και επιβάλει τον στρατιωτικό νόμο. Ταυτόχρονα το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αποστέλλει δυο τάγματα στρατού προς ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης του νησιού, ενώ το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως αποστέλλει άγνωστο αριθμό χωροφυλάκων τόσο για να ενισχύσει τα τοπικά αστυνομικά τμήματα τα οποία είχαν εμπλοκή με την υπόθεση, όσο κυρίως για τον σχηματισμό αποσπάσματος από 2.000 χωροφύλακες που θα χτένιζαν το Ψειλορίτη για ανεύρεση της απαχθείσας. Ο απαγωγέας επικηρύχθηκε σαν ληστής. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάλυπταν εκτενέστατα και αναλυτικά σε καθημερινή βάση το θέμα ενώ οι bookmakers του Λονδίνου έδιναν 2 προς 1,5 γάμο, 7 προς 1 χωρισμό και 3 προς 1 εμφύλια σύρραξη. Να σημειωθεί ότι πολύ σημαντικό ρόλο είχε παίξει η αντίθεση και των δυο βουλευτών σ΄ αυτόν τον γάμο.  Η ηγέτης των λαϊκών Κ. Τσαλδάρης πρότεινε στον πρωθυπουργό Σ. Βενιζέλο να παρευρεθούν μαζί ως παράνυμφοι στον γάμο του ζευγαριού για να πετύχουν συμφιλίωση των δυο οικογενειών και αποσόβηση της κρίσης. Ο πατέρας της κοπέλας ήταν ανένδοτος: Να φέρουν πίσω την κόρη του ζωντανή ή νεκρή. Η χωροφυλακή ανοίκεια στο περιβάλλον του Ψηλορείτη με τα δεκάδες σπήλαια δεν κατάφερε να βρει το ζευγάρι το οποίο παντρεύτηκε την 1η Σεπτεμβρίου στην μονή Δισκουρίου από τον παπά Καλίνικο Βάμβουκα. Οι νιόπαντροι παραδόθηκαν στον αρχηγό της χωροφυλακής Σμπώκο για να λήξει η ομηρία της περιοχής που είχε εν τω μεταξύ κηρυχθεί από τον στρατάρχη Αλ. Παπάγο νεκρή ζώνη. Οι νεόνυμφοι μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αθήνα και για να μην υπάρξουν ούτε εκεί επεισόδια οδηγήθηκαν στην κατοικία του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Βλάχου. Τελικά ο γαμπρός καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση που εξέτισε στις αγροτικές φυλακές Τοίρηνθας. Ίσως το παραμύθι τελείωνε με το κλασσικό και ζήσανε αυτοί καλά… αν ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Καραμανλής δεν έμπαινε στον κόπο να κάνει μια στοιχειώδη κοστολόγηση για το πόσο στοίχισε στο κράτος (μόνο τα έξοδα του στρατού και της χωροφυλακής) η απαγωγή. 2 δισ δραχμές!!! Το ζευγάρι χώρισε 3 μήνες μετά την αποφυλάκιση του Κώστα. Δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ στην ζωή τους. Παντρεύτηκαν ξανά και οι δύο και απόκτησαν με τους νέους συντρόφους τους απογόνους.


1965: Η πρώτη κυβέρνηση αποστασίας, υπό τον Γ. Αθανασιάδη Νόβα, έχει καταψηφισθεί από την βουλή. Δίδεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ηλία Τσιριμώκο, ο οποίος ζητώντας από την βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, όταν άρχισαν οι σπόντες, για την ανάθεση, από τους συναδέλφους του, απάντησε με την ιστορική φράση: «Όσο για τα ανάκτορα κύριοι, τα βρήκα τόσο καλά ξεσκονισμένα ώστε δεν παρέστη ανάγκη να τα ξεσκονίσω και εγώ !». Φυσικά δεν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης και παραιτήθηκε. Την διαδέχθηκε την 17.09.1965 η 3η κυβέρνηση αποστασίας υπό τον Στ. Στεφανόπουλο, αυτή την φορά με την στήριξη της ΕΡΕ.


1968: Στις 11 το βράδυ 800.000 στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλουν με τεθωρακισμένα στην Τσεχοσλοβακία. Ταυτόχρονα ανά 1 λεπτό Σοβιετικά στρατιωτικά αεροπλάνα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Πράγας. Το μόνο ευτύχημα ήταν ότι ο Γ.Γ. της χώρας Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ πρόλαβε με διάγγελμα να καλέσει τον Τσεχικό λαό να μην αντισταθεί. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της χώρας, Λούντβικ Σβόμποντα, με διαταγή του προς τον Τσεχικό Στρατό. Έτσι οι νεκροί περιορίστηκαν σε 98 Τσεχοσλοβάκους, και 58 του Συμφώνου. Πιο νεκρή απ’ όλους ήταν η άνοιξη της Πράγας: Το άνοιγμα που είχε κάνει ο Ντούμπτσεκ για ένα σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά που δεν φάνηκε να μπορεί να το ελέγξει.


1973: Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος μετά την ορκωμοσία του σαν πρόεδρος Δημοκρατίας την προηγούμενη μέρα, αίρει την κατάσταση πολιορκίας, σε όσες περιοχές της χώρας ίσχυε ακόμα (μεταξύ αυτών η Αθήνα και ο Πειραιάς), στην οποία είχαν τεθεί από την ημέρα του πραξικοπήματος. Επίσης χορηγεί γενική αμνηστία για πολιτικά εγκλήματα και άλλες αξιόποινες πράξεις κατά του καθεστώτος της χούντας που είχαν τελεσθεί στο εσωτερικό. Τέλος παραγράφονται τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει, σύμφωνα με την χούντα, δικηγόροι και κρατικά όργανα (Εννοεί κατά την υπεράσπιση αντιστασιακών. Η αοριστολογία της έκφρασης ίσως υπέκρυπτε κάποια ρουσφέτια) από την ημερομηνία του πραξικοπήματος (21.4.1967) μέχρι και την δημοσίευση του ΦΕΚ που περιλάμβανε όλα τα παραπάνω. Πέρα από αυτά, λίγες μέρες μετά (την 28η Αυγούστου) δίδει αύξηση στις γλίσχρες όπως πάντα συντάξεις του ΟΓΑ. Τα 3 κλιμάκια των συντάξεων (300, 400, 500 δρχ.) παίρνουν αναδρομική μάλιστα αύξηση από 1ης Ιουλίου 100 δρχ (έγιναν 400, 500, 600 δρχ. αντίστοιχα). Επίσης αυξάνει τις κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ αναδρομικά από 1ης Μαΐου κατά 15%. Στο ίδιο ΦΕΚ  με τις παροχές υπάρχει και ένα άλλο Νομοθετικό Διάταγμα “Περί ανακλήσεως της κατά καιρούς παραχωρήσεως δημοσίων πραγμάτων προς τους βασιλείς” χωρίς να αναφέρει ρητά τι και ποια.


1982: Με το Νόμο 1272/1982 (Άρθρο 6) καταργείται από ποινικό αδίκημα η μοιχεία. Ο Νόμος είχε αναδρομική ισχύ και οι καταδίκες που υπήρχαν στα ποινικά μητρώα πολιτών για μοιχεία διαγράφηκαν. Η προβλεπόμενη διαδικασία μέχρι τότε ήταν, στην πράξη, διαπόμπευση. Οι μοιχοί έπρεπε για να διαπιστωθεί το αδίκημα να συλληφθούν επ’ αυτοφόρω την ώρα της πράξεως και να μεταφερθούν στο τμήμα χωρίς να τους επιτραπεί να ντυθούν (συνήθως τυλιγμένοι σε σεντόνι), όπου θα βεβαιωνόταν αρμοδίως το αδίκημα. Τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που δημιουργούνταν από αυτή τη διαδικασία δεν τις είχε αφήσει ανεκμετάλλευτες ο Ελληνικός κινηματογράφος.


1988: Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ιράκ και Ιράν. Έτσι τελειώνει ο μεγαλύτερος σε διάρκεια (8 χρόνια) πόλεμος του 20ου αιώνα. Δεν υπήρξαν εδαφικά κέρδη για κανένα από τους αντιπάλους. Ο απολογισμός ήταν 320.000-720.000 Ιρανοί και 150.000 – 350.000 Ιρακινοί στρατιώτες νεκροί. 100.000 άμαχοι τα θύματα και από τις δυο πλευρές. Στο πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν συμβατικά και χημικά όπλα.


1993: Ολοκληρώνονται οι μυστικές συνομιλίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών στο Όσλο. Καταλήγουν στην Δήλωση Αρχών του Όσλο, ή όπως είναι διαδεδομένο στις Συμφωνίες του Όσλο. Επίσημη ονομασία ήταν “Διακήρυξη Αρχών Ενδιάμεσων Διακανονισμών για Αυτοδιοίκηση”. Αφορούσαν την ανάληψη αυτοδιοίκησης από τους Παλαιστίνιους της Δυτικής όχθης της Γάζας. Επίσης έμπαιναν σε μόνιμη βάση συνομιλίες για την επίλυση διαφορών μεταξύ των δύο μερών που θα προέκυπταν ανά πάσα στιγμή. Είχε προηγηθεί η αναγνώριση από την Παλαιστινιακή Αρχή του κράτους του Ισραήλ. Υπογράφτηκαν την 13η Σεπτεμβρίου 1993 σε δημόσια τελετή στην Ουάσιγκτον. Με αυτές Τις υπέγραψαν αυτοί που συμμετείχαν στις συνομιλίες: Ο Γιασέρ Αραφάτ και ο Μαχμούτ Αμπάς από πλευράς Παλαιστινίων, ο Γιτζάκ Ράμπιν και Σιμόν Πέρες από το Ισραήλ. Τις υπέγραψαν επίσης οι Warren Christopher για την Αμερική και ο Andrey Kozyrev από την Ρωσία που ήταν οι διαμεσολαβήτριες και εγγυήτριες χώρες των συνθηκών. Τους βλέπετε όλους στην τελετή με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Το ίδιο βράδυ θα παρακολουθήσουν όλοι μαζί την συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη Μαουτχάουζεν. Ο Μίκης ήταν αυτός που είχε μεταφέρει το αίτημα των Ισραηλινών στον Γιασέρ Αραφάτ να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για την επίτευξη αυτών των συμφωνιών οι Γιτζάκ Ράμπιν, Σιμόν Πέρες και Γιασέρ Αραφάτ μοιράστηκαν το Νόμπελ Ειρήνης του 1994. Τις Συμφωνίες του Όσλο πλήρωσαν με την ζωή τους τόσο ο Γιτζάκ Ράμπιν όσο και ο Γιασέρ Αραφάτ. Ο Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε το 1995 από έναν φανατικό ακροδεξιό “για να μην δώσει την πατρίδα του στους Άραβες”. Ο Γιασέρ Αραφάτ δηλητηριάστηκε με Πολώνιο-210 το 2004.


←19 Αυγούστου

21 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.