Σαν σήμερα 20 Αυγούστου

917: Στη μάχη του Αχελώου οι Βούλγαροι καταστρέφουν το Βυζαντινό στρατό. Ο τσάρος Συμεών Α’ κατατροπώνει τον στρατηγό Λέοντα Φωκά, σε μια αποφασιστικής σημασίας μάχη για τον έλεγχο των Βαλκανίων. Μετά τη μάχη οι Βούλγαροι έλεγχαν όλη τη Βαλκανική χερσόνησο εκτός από ένα μικρό κομμάτι γύρω από την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, Νότια Θεσσαλία και Ήπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο. Η κυριαρχία τους κράτησε ένα αιώνα, μέχρι την καταστροφή τους από τον Βασίλειο το Βουλγαροκτόνο. Η μάχη δόθηκε 8 χλμ από τις εκβολές του Αχελώου που βρίσκεται η πόλη Αγχίαλος (σημερινή Πομόριε) της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια της επιτροπευομένης αυτοκρατορείας του Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογέννητου.


1928: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Στέφανος Σκουλούδης, τραπεζικός, πολιτικός, βουλευτής και Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ήταν ο ευνοούμενος των ανακτόρων και ένα από τα μεγαλύτερα λαμόγια της εποχής. Έστησαν εκλογές με τον βασιλιά, αφού απομάκρυναν από την πολιτική τον Βενιζέλο. Το αποτέλεσμα ήταν ο διχασμός μεσούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τον Αντρέα Συγγρό και τον Γ. Κορωνιό ίδρυσαν την Τράπεζα της Κωνσταντινούπολης. Το που βρήκε τα λεφτά ένας δ/ντής  εμπορικού καταστήματος είναι άγνωστο, προς το παρόν. Έστησαν με τον Κωλέττη την απάτη της Γαλλικής Εταιρείας, που θα αποξήραινε τη λίμνη της Κωπαΐδας. Αποκαλύφθηκε όταν η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη αφού δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας το έργο, οπότε παρουσιάσθηκε ο πραγματικός της ιδιοκτήτης, ο Σκουλούδης, για να ζητήσει αποζημιώσεις.


1940: Στη πόλη του Μεξικού, μυστικός πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης, σταλμένος από τον Στάλιν, τραυματίζει θανάσιμα τον Λεφ Νταβίντοβιτς Μπρόνσταϊν ή όπως ήταν και έμεινε γνωστός Λέων Τρότσκι. Πέθανε την επόμενη ημέρα σε ηλικία 60 ετών. Ήταν ο πατέρας της θεωρίας της διαρκούς επανάστασης. Στον δολοφόνο του, Ισπανό κομμουνιστή Ramón Mercader, μετά την αποφυλάκισή του το 1961, απονεμήθηκε το παράσημο του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.


1965: Η πρώτη κυβέρνηση αποστασίας, υπό τον Γ. Αθανασιάδη Νόβα, έχει καταψηφισθεί από την βουλή. Δίδεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ηλία Τσιριμώκο, ο οποίος ζητώντας από την βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, όταν άρχισαν οι σπόντες, για την ανάθεση, από τους συναδέλφους του, απάντησε με την ιστορική φράση: «Όσο για τα ανάκτορα κύριοι, τα βρήκα τόσο καλά ξεσκονισμένα ώστε δεν παρέστη ανάγκη να τα ξεσκονίσω και εγώ !». Φυσικά δεν εξασφαλίζει ψήφο εμπιστσύνης και παραιτείται. Την διαδέχεται την 17.09.1965 η 3η κυβέρνηση αποστασίας υπό τον Στ. Στεφανόπουλο, αυτή την φορά με την στήριξη της ΕΡΕ.


1968: Στις 11 το βράδυ 800.000 στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλουν με τεθωρακισμένα στην Τσεχοσλοβακία. Ταυτόχρονα ανά 1 λεπτό σοβιετικά στρατιωτικά αεροπλάνα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Πράγας. Το μόνο ευτύχημα ήταν ότι ο Γ.Γ. της χώρας Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ πρόλαβε με διάγγελμα να καλέσει τον Τσεχικό λαό να μην αντισταθεί. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της χώρας, Λούντβικ Σβόμποντα, με διαταγή του προς τον Τσεχικό Στρατό. Έτσι οι νεκροί περιορίστηκαν σε 98 Τσεχοσλοβάκους, και 58 του Συμφώνου. Πιο νεκρή απ’ όλους ήταν η άνοιξη της Πράγας. Το άνοιγμα που είχε κάνει ο Ντούμπτσεκ για ένα σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά που δεν φάνηκε να μπορεί να το ελέγξει.


1973: Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος μετά την ορκωμοσία του σαν πρόεδρος Δημοκρατίας την προηγούμενη μέρα, αίρει την κατάσταση πολιορκίας, σε όσες περιοχές της χώρας ίσχυε ακόμα (μεταξύ αυτών η Αθήνα και ο Πειραιάς), στην οποία είχαν τεθεί από την ημέρα του πραξικοπήματος. Επίσης χορηγεί γενική αμνηστία για πολιτικά εγκλήματα και άλλες αξιόποινες πράξεις κατά του καθεστώτος της χούντας που είχαν τελεσθεί στο εσωτερικό. Τέλος παραγράφονται τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει, σύμφωνα με την χούντα, δικηγόροι και κρατικά όργανα (Εννοεί κατά την υπεράσπιση αντιστασιακών. Η αοριστολογία της έκφρασης ίσως υπέκρυπτε κάποια ρουσφέτια) από την ημερομηνία του πραξικοπήματος (21.4.1967) μέχρι και την δημοσίευση του ΦΕΚ που περιλάμβανε όλα τα παραπάνω.


1982: Με το Νόμο 1272/1982 (Άρθρο 6) καταργείται από ποινικό αδίκημα η μοιχεία. Ο Νόμος είχε αναδρομική ισχύ και οι καταδίκες που υπήρχαν στα ποινικά μητρώα πολιτών για μοιχεία διαγράφηκαν. Η προβλεπόμενη διαδικασία μέχρι τότε ήταν, στην πράξη, διαπόμπευση. Οι μοιχοί έπρεπε για να διαπιστωθεί το αδίκημα να συλληφθούν επ’ αυτοφόρω την ώρα της πράξεως και να μεταφερθούν στο τμήμα χωρίς να τους επιτραπεί να ντυθούν (συνήθως τυλιγμένοι σε σεντόνι), όπου θα βεβαιωνόταν αρμοδίως το αδίκημα. Τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που δημιουργούνταν από αυτή τη διαδικασία δεν τις είχε αφήσει ανεκμετάλλευτες ο Ελληνικός κινηματογράφος.


1988: Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ιράκ και Ιράν. Έτσι τελειώνει ο μεγαλύτερος σε διάρκεια (8 χρόνια) πόλεμος του 20ου αιώνα. Δεν υπήρξαν εδαφικά κέρδη για κανένα από τους αντιπάλους. Ο απολογισμός ήταν 320.000-720.000 Ιρανοί και 150.000 350.000 Ιρακινοί στρατιώτες νεκροί. 100.000 άμαχοι τα θύματα και από τις δυο πλευρές. Στο πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν συμβατικά και χημικά όπλα.


1993: Ολοκληρώνονται οι μυστικές συνομιλίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών στο Όσλο. Καταλήγουν στην Δήλωση Αρχών του Όσλο, ή όπως είναι διαδεδομένο στις συμφωνίες του Όσλο. Υπογράφτηκαν αργότερα σε δημόσια τελετή στην Ουάσιγκτον. Τις υπέγραψαν αυτοί που συμμετείχαν στις συνομιλίες: Ο Γιασέρ Αραφάτ και ο Μαχμούτ Αμπάς από πλευράς Παλαιστινίων, ο Γιτζάκ Ράμπιν και Σιμόν Πέρες από το Ισραήλ. Τις υπέγραψαν επίσης οι Warren Christopher για την Αμερική και ο Andrey Kozyrev από την Ρωσία που ήταν οι διαμεσολαβήτριες και εγγυήτριες χώρες των συνθηκών. Τους βλέπετε όλους στην τελετή με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Το ίδιο βράδυ θα παρακολουθήσουν όλοι μαζί την συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη Μαουτχάουζεν. Ο Μίκης ήταν αυτός που είχε μεταφέρει το αίτημα των Ισραηλινών στον Γιασέρ Αραφάτ να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s