Σαν σήμερα 21 Αυγούστου

1823: Σκοτώνεται σε ηλικία 33 ετών ο Μάρκος Μπότσαρης. Στην νικηφόρα μάχη του Κεφαλοβρύσου Καρπενησίου κατατροπώνει, παρά τον τραυματισμό του από την αρχή, με 350 Σουλιώτες, 4.000 Τουρκαλβανούς. Στο τέλος της μάχης μια σφαίρα στο κεφάλι τον αφήνει άπνου. Τα παλικάρια του τον μεταφέρουν στο Μεσολλόγγι, όπου ενταφιάζεται με όλες τις τιμές. Ο Μάρκος Μπότσαρης, αν και μέλος της Φιλικής Εταιρείας από το 1814, είχε πολεμήσει αρχικά στο πλευρό του Σουλτάνου κατά του Αλή Πασά με την υπόσχεση τον επαναπατρισμό των Σουλιωτών. Όταν κατά την εξέλιξη των επιχειρήσεων του δηλώθηκε ορθά κοφτά, ότι το μόνο που άξιζαν ήταν σίδερα και ξύλο, ήλθε σε συνενόηση με τον Αλή Πασά το 1820. Επανέφερε τους πατριώτες του στα σπίτια τους και από εκεί κατέλαβαν αμέσως το κάστρο των Βαριάδων και αμέσως μετά το φρούριο της Ρηγιάσας. Κατέλαβε μετά από σκληρή μάχη την οχυρή θέση των Πέντε Πηγαδιών. Με αυτές κινήσεις απέκοψε την τροφοδοσία του Τουρκικού στρατεύματος που πολιορκούσε τον Αλή Πασά, από την Άρτα. Όλα μετά έγιναν εύκολα γι’ αυτόν. Σερί από νίκες στους Δραμεσιούς, Κοσμηρά, Ραψίστα, Κομπότι, Πλάκα, Κομιτσάδες, με μια δύναμη 200-600 ανδρών κατά χιλιάδων αντιπάλων, του δίνουν τον τίτλο του Αρχιστρατήγου της Δυτικής Ελλάδας. Βλέποντας την ζήλια στα μάτια των άλλων καπεταναίων όταν ήλθε το «χαρτί», το έσκισε λέγοντας την ιστορική φράση: «Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα αύριο μπροστά στον εχθρό».


1866: Ξεσπάει μια από τις αμέτρητες Κρητικές επαναστάσεις κατά του Τουρκικού ζυγού. Έσβησε το 1869, αλλά στα τρία χρόνια που είχε διάρκεια αποδείχθηκε η σοβαρότερη απ’ όλες. Το Κρητικό ζήτημα διεθνοποιήθηκε ενώ ο φιλελληνισμός φούντωσε και πάλι. Το τίμημα για τους Κρητικούς ακριβό με αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Κουμουνδούρου, στελεχωμένη με τα πιο επιφανή πολιτικά ονόματα της εποχής ανεξάρτητα παράταξης, είχε ταχθεί άτυπα με την επανάσταση, ενώ ο μονάρχης στήριζε την Αγγλική ανθενωτική γραμμή. Αποτέλεσμα η παύση της από τον Γεώργιο Α’, με ορκωμοσία της πρώτης υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Ελλάδα για διενέργεια εκλογών. Ακολούθησε  παύση και αυτής, δημιουργίας νέας, κάνοντας το Σύνταγμα κουρελόχαρτο.


1888: O William Seward Burroughs παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια μηχανή προσθέσεων. Ήταν η πρώτη που έγινε από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, πράξη. Ήταν εξειδικευμένη να εξυπηρετεί στις πράξεις τους λογιστές. Η εταιρεία του Burroughs Corporation, εξαγόρασε αργότερα την Sperry Corporation για να δημιουργηθεί η σημερινή Unisys.


1935: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Παύλος Κουντουριώτης. Της γνωστής οικογένειας από την Ύδρα, που έδωσε αγωνιστές από το 1821. Ναυτικός, Διοικητής του θρυλικού Αβέρωφ με πολλές διακρίσεις σε ναυμαχίες, όπως της Έλλης, της Λήμνου, αρχηγός ΓΕΝ, αντιβασιλέας και δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας 19241929 (ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας) μέχρι που παραιτήθηκε για λόγους υγείας.


1947: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Ettore Bugatti ο ιδρυτής της ομώνυμης φίρμας αυτοκινήτων. Ο Ιταλός που έφτιαχνε στη Γαλλία τα καλύτερα, ομορφότερα, ταχύτερα και ακριβότερα αυτοκίνητα του κόσμου. Μετά το θάνατό του η εταιρεία του πέρασε αρκετές περιπέτειες μέχρι που περιήλθε στα χέρια του ομίλου Volkswagen. Με έναν άλλο Ιταλό, τον Giorgetto Giugiaro ξαναβρήκε την παλιά της αίγλη. Η Bugatti Veyron είναι το ταχύτερο συμβατικό επιβατηγό (με κανονικές πινακίδες) αυτοκίνητο του κόσμου με 431+ km/h. Η τιμή της είναι εξευτελιστική. Στα 2.000.000 €, ο καθένας, άσχετα εισοδήματος πρέπει να νοιώθει ξεφτιλισμένος. Αλλά μην τρέξετε στην αντιπροσωπεία για παραγγελίες. Οι άνθρωποι είναι γνήσια τέκνα του Ettore, εκκεντρικοί κι’ έτσι. Όταν ένας πελάτης του είχε παραπονεθεί ότι η Τ-35 του, το μοντέλο που είχε κερδίσει πάνω από 2.000 αγώνες ταχύτητας, δυσκολευόταν να ξεκινήσει τα κρύα πρωινά, του είχε απαντήσει: Kύριε, αφού μπορείτε να έχετε μια Τ-35, τότε μπορείτε να έχετε και ένα θερμαινόμενο γκαράζ.


1950: Παραιτείται η κυβέρνηση συνασπισμού του Ν. Πλαστήρα μετά την θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε από την αναφορά του τον Δεκαπενταύγουστο σε «μέτρα επιείκιας» για τους ηττημένους του εμφυλίου πολέμου. Σχηματίζει κυβέρνηση πάλι συνασπισμού ο Σ. Βενιζέλος. Με δυο ανασχηματισμούς θα φτάσει μέχρι τις εκλογές του 1951, που αν και βγαίνει νικητής ο Αλ. Παπάγος, με σχετική πλειοψηφία, θα σχηματισθεί κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα με την στήριξη του Σοφοκλή Βενιζέλου.


1991: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, που είχε ανατραπεί τρεις μέρες νωρίτερα από στρατιωτικό κομουνιστικό πραξικόπημα, σε διάγγελμά του δηλώνει ότι ανέκτησε τον έλεγχο της χώρας και ότι το πραξικόπημα έχει κατασταλεί. Στην πραγματικότητα δεν καταστάλθηκε. Η αντίδραση του κόσμου ήταν τέτοια που οι πραξικοπηματίες είδαν το μάταιο του όλου εγχειρήματος και αποσύρθηκαν. Την ίδια μέρα η Λετονία, άλλη μια δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης κήρυσσε την ανεξαρτησία της. Την δεύτερη μέρα του πραξικοπήματος ο Βλαδίμηρος Πούτιν είχε παραιτηθεί από την KGB, έχοντας πάρει τις αποφάσεις του.


2012: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο λαϊκός τραγουδιστής Μιχάλης Μενιδιάτης. Σεμνός, μαζεμένος, παρά τα σουξέ της εποχής που είχε τραγουδήσει και ιδιοκτήτης του κέντρου Φαντασία. Σε αυτό πρωτοκαθιερώθηκε η συνήθεια του σπασίματος πιάτων. Συμπαραστάθηκε σε πολλούς συναδέλφους του σε δύσκολες στιγμές τους.
Ένας μάγκας στο Βοτανικό (το Γαλλικό).

Κόλπο ήτανε στημένο.

Μολόγατα.

Πετραδάκι Πετραδάκι.

Είδα τα μάτια σου κλαμένα.


←20 Αυγούστου

22 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.