Σαν σήμερα 22 Αυγούστου

1647: Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός και εφευρέτης Ντενίς Παπέν. Ήταν ο εφευρέτης της χύτρας ταχύτητας και της ατμομηχανής. Επίσης σχεδίασε αντλία αέρα για τους καταδυτικούς κώδωνες. Η επίδειξη της χύτρας ταχύτητας έγινε στην Royal Society παρουσία και του βασιλιά Κάρολου ΙΙ. Οι παριστάμενοι, ή μάλλον οι συνδαιτυμόνες θεώρησαν την εφεύρεσή του σοβαρή, όπως και ήταν, τον έκαναν μέλος της Ακαδημίας, δίδοντας του επιπλέον ένα σοβαρό χρηματικό ποσό για την εφεύρεσή του. Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία της πρώτης ατμομηχανής με την οποία κινούσε πλοίο που είχε κατασκευάσει ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις του για τις εξελίξεις στις ατμομηχανές του (ασχολήθηκε με την εξέλιξή τους 15 χρόνια) που έστελνε στην Royal Society, είχαν μείνει στα συρτάρια, όπως με πικρό παράπονο ανέφερε ο ίδιος στην αλληλογραφία του. Την μηχανή αυτή εξέλιξε ο James Watt, την έκανε αξιόπιστη και εμπορικά εκμεταλλεύσιμη, κερδίζοντας τον τίτλο του «πατέρα της ατμομηχανής». Ο Robert Fulton έφτιαξε με την σειρά του το πρώτο αξιόπιστο  ατμόπλοιο. Ο Παπέν ασχολήθηκε επίσης με την κατασκευή υποβρυχίου, αεροβόλου όπλου και εκτοξευτή χειροβομβίδων. Πέθανε πάμφτωχος στο Λονδίνο στις αρχές του 1712 σε ηλικία 62 χρονών και θάφτηκε χωρίς σταυρό. Έτσι δεν είναι γνωστή η ημερομηνία θανάτου του. Η αξία των εφευρέσεών του άρχισε να γίνεται κατανοητή ένα αιώνα μετά. Από τότε και μετά του φτιάξαν αγάλματα και δώσανε τ’ όνομά του σε αρκετούς δρόμους.


1843: Δημοσιεύεται διάταγμα της 19π.η.(31ν.η.) Μαΐου 1838 (δεν έγραψα κάτι λάθος) ανέγερσης του πρώτου θεάτρου στην Αθήνα. Είναι μονοπωλιακό για μια πενταετία. Ο εργολάβος Ιωσήφ Καμηλιέρης, που θα το κατασκεύαζε με δικά του έξοδα, θα είχε την αποκλειστική εκμετάλλευσή του για πέντε χρόνια, ενώ απαγορευόταν να ανεγερθεί ή να λειτουργήσει άλλο θέατρο στην Αθήνα γι’ αυτό το χρονικό διάστημα. Για την ανέγερση, του παραχωρείται δωρεάν οικόπεδο στην οδό Ηροδότου εκτάσεως 1821 βασιλικών πήχεων (2.427,5 τ.μ.). Παρά ταύτα ο εργολάβος χρεοκόπησε χωρίς να κάνει καμία εργασία στο οικόπεδο. Τον διαδέχθηκε άλλος (Basilio Sansoni) που με προπώληση των θεωρείων κατάφερε να κατασκευάσει το θέατρο Μπούκουρα (από τον αγωνιστή του ’21 Ιωάννη Μπούκουρα στον οποίο μεταβιβάστηκαν ουσιαστικά το προνόμιο και οι υποχρεώσεις το 1844) όπως έμεινε στην ιστορία. Το θέατρο ήταν εξ αρχής προβληματικό γιατί ο δρόμος ήταν χωρίς φωτισμό και οι θεατές ήταν υποχρεωμένοι να βυθίζονται μέχρι το γόνατο στην λάσπη για να πάνε, ή να χρησιμοποιούν γαϊδουράκια, ή βαστάζους που τους μετέφεραν στις πλάτες τους μέχρι την πόρτα. Επειδή τους περίμεναν μετά το τέλος της παράστασης για να κάνουν αντίστροφα την διαδρομή ο χώρος απ’ έξω θύμιζε λαϊκή πανήγυρη της εποχής. Οι τιμές των αμαξάδων έκαναν απαγορευτική τότε την χρήση τους και η εμφάνιση άμαξας έξω από την πόρτα του ήταν πράγματι σπάνια. Το 1885 χτίστηκε και μια εξωτερική τουαλέτα για τις ανάγκες των παρισταμένων (Καλλιτεχνών, θεατών, βαστάζων, ιδιοκτητών όνων κλπ). Κατεδαφίστηκε το 1897 σαν επικίνδυνο για την υγεία αλλά και για την ζωή (ήταν ετοιμόρροπο λόγω κακοτεχνιών στην κατασκευή) των θεατών.


1862: Γεννιέται ο Claude Debussy (†25.3.1918, 55 ετών). Ιμπρεσιονιστής Γάλλος  συνθέτης. Πολλά κομμάτια των συνθέσεων του είναι μαθηματικά (η χρυσή τομή φ χρησιμοποιώντας αριθμούς της ακολουθίας Fibonacci).


1864: Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
12 χώρες υπογράφουν, μετά από την έντονη κινητοποίηση του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν, την 1η Συνθήκη της Γενεύης. Με αυτήν ιδρύεται Ο Ερυθρός Σταυρός με σκοπό την περίθαλψη των τραυματισμένων και άρρωστων στρατιωτών.  Ακολούθησαν την 12η Αυγούστου 1949 άλλες τρεις που συμπλήρωσαν το Διεθνές Νομικό Πλαίσιο από το οποίο διέπεται ο Ερυθρός Σταυρός. Η δεύτερη αφορούσε τους τραυματίες και αρρώστους στο πεδίο της μάχης.  Η τρίτη τους τραυματίες, άρρωστους και ναυαγούς των ενόπλων δυνάμεων στην θάλασσα. Τέλος η τέταρτη ήταν για την μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου. Οι πολίτες, τα μέσα και τα κτίρια που χρησιμοποιούνται από τον Ερυθρό Σταυρό θεωρούνται ουδέτερα από τους εμπλεκόμενους. Σήμα του καθιερώθηκε η αντίστροφη σημαία της Ελβετίας, στην χώρα που έγινε η ίδρυση. Αργότερα προστέθηκαν η Eρυθρά Hμισέληνος και το κόκκινο αστέρι του Ισραήλ. Στην Ελλάδα, σε εφαρμογή της συνθήκης της Γενεύης, ο ΕΕΣ ιδρύθηκε το 1877. Την 11η Οκτωβρίου 2018 αποβλήθηκε οριστικά από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.


1910: Ο Ελ. Βενιζέλος ιδρύει το “Κόμμα των Φιλελευθέρων”. Μέλη του, εκτός των άλλων, οι ανεξάρτητοι εκλεγμένοι βουλευτές των εκλογών της 8ης Αυγούστου. Οι περισσότεροι (119) είχαν εκλεγεί όπως κι ο Βενιζέλος για πρώτη φορά. Το νέο κόμμα υπόσχεται να υλοποιήσει τις αλλαγές για ανανέωση και εξυγίανση τόσο του δημόσιου βίου όσο και της νομοθεσίας που τα παλιά κόμματα, παρά την πίεση των στρατιωτικών, αρνούνταν να υλοποιήσουν. Η πολιτική γραμμή πλεύσεως του κόμματος προσδιορίστηκε σαν προοδευτική – συντηρητική, εννοώντας ότι θα ακολουθήσει την μέση οδό μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλιστών. Οι τελευταίοι μόλις είχαν εμφανιστεί στο πολιτικό προσκήνιο. Το σήμα του κόμματος ήταν η άγκυρα που βλέπετε δίπλα. Παρά την μειοψηφία  σε έδρες των Φιλελευθέρων έναντι των συντηρητικών κομμάτων ο Γεώργιος Α΄, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βενιζέλο. Αυτός την δέχτηκε με την προϋπόθεση να διαλύσει την Βουλή και να προκηρύξει εκ νέου εκλογές. Στις νέες εκλογές της 28ης Νοεμβρίου του 1910 το κόμμα των Φιλελευθέρων σάρωσε τις έδρες καταλαμβάνοντας τις 307 από τις 362.
Το κόμμα των φιλελευθέρων συνέχισε να υπάρχει και μετά το θάνατο του ιδρυτή του, με ηγέτη τον γιο του Σοφοκλή Βενιζέλο μέχρι το 1961 που συγχωνεύτηκε με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Σχημάτισε 7 κυβερνήσεις με αρχηγό τον Ελευθέριο και 3 με τον Σοφοκλή, ενώ στήριξε ή συμμετείχε σε πολλές άλλες.


1926: Τις 08:00 το πρωί εκδηλώνεται κίνημα από τον Γεώργιο Κονδύλη που ανατρέπει την φαιδρή δικτατορία, όπως είχε ονομαστεί, αυτή του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Ο Κονδύλης φίλος και συνδαιτυμόνας του Πάγκαλου χρησιμοποίησε, για την ανατροπή του, την Δημοκρατική Φρουρά (τους πραιτοριανούς του Πάγκαλου). Διοικητές των δύο ταγμάτων της ήταν ο Βασίλειος Ντερτιλής και ο Ναπολέων Ζέρβας. Ο Πάγκαλος, που βρισκόταν σε διακοπές στις Σπέτσες, προσπάθησε να διαφύγει με το τορπιλοβόλο “Πέργαμος”. Καταδιώχθηκε από τα αντιτορπιλικά “Κιλκίς” και “Λέων” τα οποία με βολές το ανάγκασαν να σταματήσει και να παραδοθεί ο Πάγκαλος με τους δυο υπασπιστές του. Μετά από το επιτυχημένο κίνημα και την ορκομοσία της κυβέρνησής του δηλώνει: Αν ήξερα πόσο ζώα είναι οι Έλληνες, θα τους διοικούσα από δεκανέας. Επαναφέρει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Π. Κουντουριώτη, που είχε παραιτηθεί εξ αιτίας των καμωμάτων του Θ. Πάγκαλου και προκηρύσσει εκλογές για την 7η Νοεμβρίου, στις οποίες δεν συμμετέχει.


1931: Φόνος επί σκηνής στο θέατρο Περοκέ με αιτία την πολιτική αντιπαράθεση της εποχής. Παιζόταν η επιθεώρηση “Κατεργάρα”, που ήταν πολιτική σάτιρα, στην οποία στηλιτεύονταν στελέχη της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου και στελέχη του Δημοσίου προσωπικοί φίλοι του πρωθυπουργού. Στοχοποιούνταν ιδιαίτερα όσοι είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα πραγματικά ή κατασκευασμένα όπως αυτό της κινίνης που είχε εμπλακεί ο Ευστράτιος Γαλόπουλος. Ήταν προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού και αυτός με την σειρά του τον είχε στηρίξει με τον όρο “εντιμότατος”. Είχε τελειώσει το προηγούμενο νούμερο από τον ηθοποιό Μαυρέα κατά το οποίο ακούστηκε από την πλατεία “αίσχος”. Σειρά είχε ο Βασίλης Αυλωνίτης που μεταξύ άλλων στην παρλάτα του έλεγε:
«Από τον Βενιζέλο βγήκε η αλήθεια,
κι από τους υπουργούς τα κολοκύθια.
Από τους πολιτσμάνους το πλημμέλημα
και από το Μαρή το… έλλειμμα.
Από τον Γαλόπουλο η… αθωότης
κι από το φιλότιμο ο Καραπαναγιώτης»
Οι αποδοκιμασίες έγιναν εντονότερες, ο Αυλωνίτης συνέχιζε απτόητος, ώσπου κάποια στιγμή ανεβαίνει κάποιος με μαγκούρα στην σκηνή και φωνάζει στον Αυλωνίτη “πάψε ρε γιατί σ΄έφαγα”. Πίσω του ορμάνε άλλοι πέντε, οι τρεις από τους οποίου βγάζουν περίστροφα και αρχίζουν να πυροβολούν. Ο Αυλωνίτης και οι άλλοι ηθοποιοί τρομοκρατημένοι τρέχουν να κρυφτούν στα παρασκήνια. Ο μηχανικός του θεάτρου Πάνος Μωραΐτης ακούγοντας την φασαρία ανέβηκε στην σκηνή να δει τι συμβαίνει. Τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Τραυμάτισαν άλλους δύο. Οι δράστες συνελήφθηκαν από το πλήθος λιντσαρίστηκαν και παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές σε άθλια κατάσταση. Από τους δολοφόνους ο ένας ήταν ο Α. Διακουμής  υπάλληλος της Υπηρεσίας Διώξεως Λαθρεμπορίου. Ήταν μπράβος του Υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Μαρή που σατιριζόταν από τους στίχους της επιθεώρησης. Τα τρία περίστροφα ήταν της Υπηρεσίας Διώξεως Λαθρεμπορίου. Το θέμα έγινε πολιτικό αλλά έσβησε σε τρεις μέρες. Ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης πρωτόδικα. Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους κατηγορούμενους, ο οπλαρχηγός της Κρήτης Παύλος Γύπαρης είχε συμμετοχή και στην δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη. Ήταν το δεξί χέρι του Βενιζέλου για κάθε παρακρατική δραστηριότητα που ήθελε να υλοποιήσει.


1943: Το αντιτορπιλικό Πίνδος βυθίζει το Γερμανικό υποβρύχιο U-458. Συνόδευε νηοπομπή με άλλα Αγγλικά Α/Τ. Όταν η νηοπομπή πέρασε κοντά στο νησάκι της Παντελέρια (αρχαία Κόσσυρα) που βρίσκεται στο μέσον της θάλασσας ανάμεσα στην ΝΔ ακτή της Σικελίας και στην Τύνιδα έγινε ηχητικός εντοπισμός με τα Sonar υποβρυχίου από δυο Αγγλικά Α/Τ. (τα HMS Easton και HMS Belvoir). Του ρίχνουν τρεις βόμβες βυθού το πρώτο και πέντε το δεύτερο χωρίς αποτέλεσμα. 22:30 το Πίνδος εντοπίζει το υποβρύχιο και ρίχνει 10 βόμβες βυθού. Το υποβρύχιο καίρια χτυπημένο για να γλιτώσει το πλήρωμα του αναδύεται. Το Πίνδος βάλει εναντίον του με ότι έχει και δεν έχει ενώ το U-458 αρχίζει να βυθίζεται. Το HMS-Easton για να κλέψει την δόξα από το Ελληνικό αντιτορπιλικό ορμάει να το εμβολίσει αλλά το υποβρύχιο έχει βυθιστεί μόλις κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έτσι το Easton το βρίσκει με τα ύφαλα τις προπέλες (είχε δυο) και το πηδάλιο και μένει ακυβέρνητο. Ο κυβερνήτης του Πίνδος Δημήτρης Φοίφας διατάζει την περισυλλογή των διασωθέντων πέντε αξιωματικών και εικοσιπέντε ναυτών του U-245. Προσδένει το Easton για ρυμούλκηση και επιστρέφουν όλοι μια παρέα στην βάση τους στην Μάλτα. Το Α/Τ Πίνδος ήταν το μοναδικό Ελληνικό πλοίο που μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1944 συνέχισε τις επιχειρήσεις, με τα άλλα συμμαχικά πλοία, μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων στην Ευρώπη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα Γερμανικά αρχεία η βύθιση του U-458 αναφέρεται σαν η σημαντικότερη επιτυχία Ελληνικού πλοίου επιφανείας κατά την διάρκεια του πολέμου.
Σ.Σ.: Και τα τρία αντιτορπιλικά ήταν αδελφά πλοία τύπου Hunt (III) σχεδιασμένα για συνοδεία νηοπομπών. Το Πίνδος είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα από την Μ Βρετανία. Δεν ήταν δικό της. Επιστράφηκε τυπικά στην Αγγλία το 1959, ενώ ήταν παροπλισμένο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Εκεί λίγα χρόνια αργότερα έγινε σκραπ.


1944: Οι Γερμανοί περικυκλώνουν την κοιλάδα του Αμαρίου, ή όπως είναι γνωστά τα χωριά του Κέντρους (Κέδρους για την υπόλοιπη Ελλάδα) Ρεθύμνου. Τα πιο γνωστά είναι Γερακάρι, Γουργουθί, Καρδάκι, Βρύσες, Δρυγιές, Χορδάκι, Κρύα Βρύση. Μπαίνουν σε κάθε χωριό χωριστά, διαλέγουν αυτούς που θα εκτελέσουν ενώ τους υπόλοιπους τους στέλνουν στις φυλακές της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο. Τις γυναίκες τις διατάζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συγκεντρώσουν όλα τα τιμαλφή τους. Αφού πάρουν τα τιμαλφή και τις συγκεντρωμένες σοδειές, πυρπολούν τα σπίτια του χωριού, εκτελούν αυτούς που είχαν κρατήσει εκεί, πυρπολούν τα κτήματα και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο στο επόμενο χωριό. Γνωρίζουν ότι από τα γύρω βουνά τους παρακολουθούν οι αντάρτες ανίκανοι να αντιδράσουν. Με αυτό το τρόπο εκτελούνται συνολικά 164 άνθρωποι. Το σχέδιο και η διαταγή ήταν του χασάπη διοικητή της Κρήτης Friedrich-Wilhelm Müller.


1978: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Jomo Kenyatta, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Κένυα. Για την ανεξαρτησία της πατρίδας του δικάστηκε σαν ο αρχηγός των Μάου Μάου το 1952 και απελευθερώθηκε το 1959 μετά από αλλεπάλληλες διαδηλώσεις, ταραχές, αίτηση αποφυλάκισης με πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές. Με την απελευθέρωσή της χώρας από την Αγγλία έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της και όταν, μετά από ένα χρόνο, έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία, πρόεδρος μέχρι το θάνατό του.


2011: Δημοσιεύεται ο «ενεργειακός» Νόμος 4001. Είναι ο Νόμος με τον οποίον η Ελλάδα ενσωματώνει τις οδηγίες της ΕΕ για την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες. Με μια απλή ανάγνωση ο καθ’ ένας καταλαβαίνει ότι σε καμία χώρα της ΕΕ και με κανένα φορέα, κρατικό ή ιδιωτικό δεν γίνεται να υλοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο τα οριζόμενα από το Νόμο (φορείς και πλαίσια λειτουργίας), χωρίς εκτίναξη του κόστους της ενέργειας ή της μεταφοράς των υδρογονανθράκων. Ο Νόμος ή μάλλον οι οδηγίες της ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πλαίσιο δημιουργίας 2-3 το πολύ πανευρωπαϊκών εταιρειών που θα νέμονται την αγορά. Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιους μακροσκελείς και δυσνόητους, με τεχνικά δεδομένα, Νόμους δεν παραλήφθηκαν και οι απαραίτητες Ελληνικές τσόντες. Έτσι στο Άρθρο 197 υπάρχει άλλη μια ευνοϊκή ρύθμιση για την ΠΕΣΙΝΕ, ενώ το άρθρο 198 είναι παραθυράκι παράκαμψης του ΑΣΕΠ με προφορική εξέταση των εκπαιδευτικών σε ξένες γλώσσες για μοριοδότησή τους. Να προκύπτει και κάτι χρήσιμο τέλος πάντων. Κοτζάμ Νόμος και να πάει έτσι χαμένος;


←21 Αυγούστου

23 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.