Σαν σήμερα 22 Αυγούστου

1647: Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός και εφευρέτης Ντενίς Παπέν. Ήταν ο εφευρέτης της χύτρας ταχύτητας και της ατμομηχανής. Επίσης σχεδίασε αντλία αέρα για τους καταδυτικούς κώδωνες. Η επίδειξη της χύτρας ταχύτητας έγινε στην Royal Society παρουσία και του βασιλιά Κάρολου ΙΙ. Οι παριστάμενοι, ή μάλλον οι συνδαιτυμόνες θεώρησαν την εφεύρεσή του σοβαρή, όπως και ήταν, τον έκαναν μέλος της Ακαδημίας, δίδοντας του επιπλέον ένα σοβαρό χρηματικό ποσό για την εφεύρεσή του. Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία της πρώτης ατμομηχανής με την οποία κινούσε πλοίο που είχε κατασκευάσει ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις του για τις εξελίξεις στις ατμομηχανές του (ασχολήθηκε με την εξέλιξή τους 15 χρόνια) που έστελνε στην Royal Society, είχαν μείνει στα συρτάρια, όπως με πικρό παράπονο ανέφερε ο ίδιος στην αλληλογραφία του. Την μηχανή αυτή εξέλιξε ο James Watt, την έκανε αξιόπιστη και εμπορικά εκμεταλλεύσιμη, κερδίζοντας τον τίτλο του «πατέρα της ατμομηχανής». Ο Robert Fulton έφτιαξε με την σειρά του το πρώτο αξιόπιστο  ατμόπλοιο. Ο Παπέν ασχολήθηκε επίσης με την κατασκευή υποβρυχίου, αεροβόλου όπλου και εκτοξευτή χειροβομβίδων. Πέθανε πάμφτωχος στο Λονδίνο στις αρχές του 1712 σε ηλικία 62 χρονών και θάφτηκε χωρίς σταυρό. Έτσι δεν είναι γνωστή η ημερομηνία θανάτου του. Η αξία των εφευρέσεών του άρχισε να γίνεται κατανοητή ένα αιώνα μετά. Από τότε και μετά του φτιάξαν αγάλματα και δώσανε τ’ όνομά του σε αρκετούς δρόμους.


1862: Γενιέται ο Claude Debussy (†25.3.1918, 55 ετών), Γάλλος ιμπρεσιονιστής συνθέτης. Πολλά κομμάτια των συνθέσεων του είναι μαθηματικά (η χρυσή τομή φ χρησιμοποιώντας αριθμούς της ακολουθίας Fibonacci).


1864: Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
12 χώρες υπογράφουν, μετά από την έντονη κινητοποίηση του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν, τη 1η Συνθήκη της Γενεύης. Με αυτήν ιδρύεται Ο Ερυθρός Σταυρός με σκοπό την περίθαλψη των τραυματισμένων και άρρωστων στρατιωτών. Οι πολίτες, τα μέσα και τα κτίρια που χρησιμοποιούνται από τον Ερυθρό Σταυρό θεωρούνται ουδέτερα από τους εμπλεκομένους. Σήμα του καθιερώθηκε η αντίστροφη σημαία της Ελβετίας, στην χώρα που έγινε η ίδρυση. Αργότερα προστέθηκαν η Eρυθρά Hμισέληνος και το κόκκινο αστέρι του Ισραήλ. Στην Ελλάδα, σε εφαρμογή της συνθήκης της Γενεύης, ο ΕΕΣ ιδρύθηκε το 1877


1910: Ο Ελ. Βενιζέλος ιδρύει το “Κόμμα των Φιλελευθέρων”. Μέλη του, εκτός των άλλων, οι ανεξάρτητοι εκλεγμένοι βουλευτές των εκλογών της 8ης Αυγούστου. Οι περισσότεροι (119) είχαν εκλεγεί όπως κι ο Βενιζέλος για πρώτη φορά. Το νέο κόμμα υπόσχεται να υλοποιήσει τις αλλαγές για ανανέωση και εξυγίανση τόσο του δημόσιου βίου όσο και της νομοθεσίας που τα παλιά κόμματα, παρά την πίεση των στρατιωτικών, αρνούνταν να υλοποιήσουν. Η πολιτική γραμμή πλεύσεως του κόμματος προσδιορίστηκε σαν προοδευτική – συντηρητική, εννοώντας ότι θα ακολουθήσει την μέση οδό μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλιστών. Οι τελευταίοι μόλις είχαν εμφανιστεί στο πολιτικό προσκήνιο. Το σήμα του κόμματος ήταν η άγκυρα που βλέπετε δίπλα. Παρά την μειοψηφία  σε έδρες των Φιλελευθέρων έναντι των συντηρητικών κομμάτων ο Γεώργιος Α΄, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βενιζέλο. Αυτός την δέχτηκε με την προϋπόθεση να διαλύσει την Βουλή και να προκηρύξει εκ νέου εκλογές. Στις νέες εκλογές της 28ης Νοεμβρίου του 1910 το κόμμα των Φιλελευθέρων σάρωσε τις έδρες καταλαμβάνοντας τις 307 από τις 362.
Το κόμμα των φιλελευθέρων συνέχισε να υπάρχει και μετά το θάνατο του ιδρυτή του, με ηγέτη τον γιο του Σοφοκλή Βενιζέλο μέχρι το 1952 που συγχωνεύτηκε με την Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Σχημάτισε 7 κυβερνήσεις με αρχηγό τον Ελευθέριο και 3 με τον Σοφοκλή, ενώ στήριξε ή συμμετείχε σε πολλές άλλες.


1926: Τις 08:00 το πρωί εκδηλώνεται κίνημα από τον Γεώργιο Κονδύλη που ανατρέπει την φαιδρή δικτατορία, όπως είχε ονομαστεί, αυτή του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Ο Κονδύλης φίλος και συνδαιτυμόνας του Πάγκαλου χρησιμοποίησε, για την ανατροπή του, την Δημοκρατική Φρουρά (τους πραιτοριανούς του Πάγκαλου). Διοικητής της ήταν ο Ναπολέων Ζέρβας. Μετά από το επιτυχημένο κίνημα και την ορκομοσία της κυβέρνησής του δηλώνει: Αν ήξερα πόσο ζώα είναι οι Έλληνες, θα τους διοικούσα από δεκανέας. Επαναφέρει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Π. Κουντουριώτη, που είχε παραιτηθεί εξ αιτίας των καμωμάτων του Θ. Πάγκαλου και προκηρύσσει εκλογές για την 7η Νοεμβρίου, στις οποίες δεν συμμετέχει.


1944: Οι Γερμανοί περικυκλώνουν την κοιλάδα του Αμαρίου, ή όπως είναι γνωστά τα χωριά του Κέντρους (Κέδρους για την υπόλοιπη Ελλάδα) Ρεθύμνου. Τα πιο γνωστά είναι Γερακάρι, Γουργουθί, Καρδάκι, Βρύσες, Δρυγιές, Χορδάκι, Κρύα Βρύση. Μπαίνουν σε κάθε χωριό χωριστά, διαλέγουν αυτούς που θα εκτελέσουν ενώ τους υπόλοιπους τους στέλνουν στις φυλακές της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο. Τις γυναίκες τις διατάζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συγεκντρώσουν όλα τα τιμαλφή τους. Αφού πάρουν τα τιμαλφή και τις συγκεντρωμένες σοδειές, πυρπολούν τα σπίτια του χωριού, εκτελούν αυτούς που είχαν κρατήσει εκεί, πυρπολούν τα κτήματα και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο στο επόμενο χωριό. Γνωρίζουν ότι από τα γύρω βουνά τους παρακολουθούν οι αντάρτες ανίκανοι να αντιδράσουν. Με αυτό το τρόπο εκτελούνται συνολικά 164 άνθρωποι. Το σχέδιο και η διαταγή ήταν του χασάπη διοικητή της Κρήτης Friedrich-Wilhelm Müller.


1978: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Jomo Kenyatta, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Κένυα. Για την ανεξαρτησία της πατρίδας του δικάστηκε σαν ο αρχηγός των Μάου Μάου το 1952 και απελευθερώθηκε το 1959 μετά από αλεπάλληλες διαδηλώσεις, ταραχές, αίτηση αποφυλάκισης με πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές. Με την απελευθέρωσή της από την Αγγλία έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της και όταν, μετά από ένα χρόνο, έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία, πρόεδρος μέχι το θάνατό του.


2011: Δημοσιεύεται ο «ενεργειακός» Νόμος 4001. Είναι ο Νόμος με τον οποίον η Ελλάδα ενσωματώνει τις οδηγίες της ΕΕ για την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες. Με μια απλή ανάγνωση ο καθ’ ένας καταλαβαίνει ότι σε καμία χώρα της ΕΕ και με κανένα φορέα, κρατικό ή ιδιωτικό δεν γίνεται να υλοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο τα οριζόμενα από το Νόμο (φορείς και πλαίσια λειτουργίας), χωρίς εκτίναξη του κόστους της ενέργειας ή της μεταφοράς των υδρογονανθράκων. Ο Νόμος ή μάλλον οι οδηγίες της ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πλαίσιο δημιουργίας 2-3 το πολύ πανευρωπαϊκών εταιρειών που θα νέμονται την αγορά. Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιους μακροσκελείς και δυσνόητους, με τεχνικά δεδομένα, Νόμους δεν παραλήφθηκαν και οι απαραίτητες Ελληνικές τσόντες. Έτσι στο Άρθρο 197 υπάρχει άλλη μια ευνοϊκή ρύθμιση για την ΠΕΣΙΝΕ, ενώ το άρθρο 198 είναι παραθυράκι παράκαμψης του ΑΣΕΠ με προφορική εξέταση των εκπαιδευτικών σε ξένες γλώσσες για μοριοδότησή τους. Να προκύπτει και κάτι χρήσιμο τέλος πάντων. Κοτζάμ Νόμος και να πάει έτσι χαμένος;


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s