Σαν σήμερα 23 Αυγούστου
Διεθνής Ημέρα μνήμης του δουλεμπορίου και της κατάργησής του.


1572: Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Διάρκεσε δύο μέρες από την παραμονή έως και την ημέρα της εορτής του Απόστολου Βαρθολομαίου στις 24 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της ‘νύχτας’ σφαγιάστηκαν, με εντολή του Βασιλέα της Γαλλίας Κάρολου ΙΧ, όλοι οι Ουγενότοι (προτεστάντες) θρησκευτικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί αρχηγοί που είχαν πάει στο Παρίσι για τον γάμο της αδελφής του Μαργαρίτας με τον Ουγενότο Ερρίκο III της Ναβάρα.


1806: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Charles-Augustin de Coulomb, Γάλλος φυσικός. Είναι γνωστός για τον νόμο του Coulomb όπου η απόλυτη τιμή της δύναμης που εξασκείται σε δυο φορτισμένα σημεία είναι ανάλογη της απόλυτης τιμής του γινομένου των φορτίων των δυο σωμάτων, αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης μεταξύ τους, και όλο αυτό επί την σταθερά k, του κυρίου Coulomb. Παρά την εξέλιξη του ηλεκτρισμού ο νόμος συνεχίζει να ισχύει όπως διατυπώθηκε αρχικά από τον εφευρέτη του. Προς τιμή του η μονάδα μέτρησης του φορτίου του ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζεται Coulomb.


1904: Ο Harry D. Weed παίρνει την πατέντα U.S. Patent Number 768495 για τις αντιολισθητικές αλυσίδες, που φορούνται «σε φουσκωτά ελαστικά». Παρά τις διάφορες άλλες εφευρέσεις και παραλαγές, παραμένουν ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης πάγου και χιονιού στο δρόμο.


1927: Εκτελούνται στι φυλακές του Charlestown των ΗΠΑ οι αναρχικοί Σάκκο και Βαντσέτι. Είχαν καταδικαστεί για ληστεία μετά φόνου σε δυο αλλεπάλληλες παρωδίες δίκης. Τα πραγματικά εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν ήταν ο αναρχισμός και η εμιγκρέδικη καταγωγή τους. Οδηγήθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα παρά την διεθνή κατακραυγή. Την ίδια μέρα, λίγο πριν, είχε οδηγηθεί στην ηλεκτρική καρέκλα ο Σελεστίνο Μαντέιρος για άλλο έγκλημα. Ήταν κοινός εγκληματίας που είχε ομολογήσει το έγκλημα για το οποίο είχαν καταδικαστεί οι δυο αναρχικοί. Οι περιγραφές που είχε δώσει και τα στοιχεία ταίριαζαν απόλυτα. Οι σωροί εκτέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ ταραχές με νεκρούς ξέσπασαν στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Η κηδεία έγινε 28 Αυγούστου. Εξελίχθηκε σε σύγκρουση με την αστυνομία, που είχε απαγορεύσει να περάσει μπροστά από το κυβερνείο. Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μάικλ Δουκάκης το 1977 στην 50ή επέτειο της εκτέλεσής τους διακήρυξε ότι η καταδίκη τους ήταν άδικη και ότι πρέπει να εξαλειφθεί κάθε μομφή εις βάρος τους.


1939: Αργά το βράδυ υπογράφεται στη Μόσχα η Συνθήκη μη επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης. Έμεινε γνωστή σαν «Συμφωνία Μολότοφ-Ρίμπεντροπ» από τα επώνυμα των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών που υπέγραψαν την Συμφωνία. Η Συνθήκη περιλάμβανε και ξεχωριστό μυστικό πρωτόκολο για μοίρασμα σε σφαίρες επιρροής των χωρών: Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Φινλανδία. Τις ακολούθησαν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις προσάρτησης (1-17 Σπετεμβρίου), που σηματοδότησαν την εκκίνηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι λόγοι υπογραφής αυτής της συνθήκης είναι προφανείς. Και ο Χίτλερ μπορούσε να έχει ζωτικό χώρο στα ανατολικά χωρίς να ανοίξει μέτωπο όπως συνέβηκε στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και ο Στάλιν κέρδιζε χώρο αλλά και πολύτιμο χρόνο για να μπορέσει να προετοιμάσει τη χώρα του από επικείμενη επίθεση της Γερμανίας. Δείτε τα και τα δυο (το κανονικό και το μυστικό). Δυο μέρες αργότερα θα υπογραφεί στο Λονδίνο η Συμφωνία Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ Μ. Βρετανίας και Πολωνίας, όπου οι δυο χώρες δήλωσαν αλληλέγγυες σε περίπτωση επίθεσης από «Ευρωπαϊκή Δύναμη». Η συμφωνία έπαψε να υπάρχει ντε φάκτο με την επίθεση του Άξονα σην ΕΣΣΔ. Η ΕΣΣΔ την αποκήρυξε ντε γιούρε με την Συμφωνία Σικόρσκι-Μάισκι.


1973: Μια ληστεία σε τράπεζα της Στοκχόλμης «στραβώνει». Οι ληστές μπλοκάρονται μέσα στο κτίριο και η ληστεία μετατρέπεται σε μια κρίση με όμηρους. Στις πέντε μέρες που κράτησε η κρίση αναπτύσεται συμπάθεια μεταξύ των ομήρων και των ληστών. Το φαινόμενο ονομάσθηκε σύνδρομο της Στοκχόλμης. Μελετήθηκε και διαπιστώθηκε ότι αναπτύσσεται όχι μόνο σε σχέσεις ομηρίας, αλλά και σε άλλες σχέσεις χρόνιας εξάσκησης βιας, κάθε μορφής. Το ποσοστό των ανθρώπων που το παθαίνουν όταν εμπλακούν σε τέτοιου είδους σχέση, σύμφωνα με μελέτη του FBI, είναι 27% (σελίδα 13).


1975: Το 5μελές Εφετείο εκδίδει την ετυμηγορία του για τους 20 πρωταίτιους της χούντας: Σε θάνατο οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος και Στυλιανός Παττακός. Σε ισόβια κάθειρξη οι Γρηγόριος Σπαντιδάκης, Γεώργιος Ζωιτάκης, Δημήτριος Ιωαννίδης, Ιωάννης Λαδάς, Αντώνιος Λέκκας, Μιχαήλ Ρουφογάλης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Μιχαήλ Μπαλόπουλος. Άλλοι εφτά καταδικάζονται σε πολυετείς καθείρξεις και δύο απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών. Η δίκη άρχισε 28 Ιουλίου. Η δίωξη των πρωταιτίων έγινε μετά από μήνυση που υπέβαλε ιδιώτης (ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος).  Μισή ώρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου η κυβέρνηση ανακοινώνει την μετατροπή των θανατικών ποινών σε ισόβια. Το τελευταίο ενισχύει τις θεωρίες συνωμοσίας ότι η υπόθεση της δίωξης με τον τρόπο που έγινε να ήταν στημένη ώστε η κυβέρνηση να είναι αρεστή και προς τις δυο πλευρές.


1980: Ιδρύεται, με προεδρικό διάταγμα, η ΕΥΔΑΠ. Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας. Προήλθε από τη συγχώνευση της Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων (Ε.Ε.Υ.) και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (Ο.Α.Π.). Πριν την ΕΕΥ, μέχρι και το 1974, ήταν η Αμερικανική Ούλεν (ULEN). Για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων είχε βγει το «δουλεύει στην ULEN», που σήμαινε ότι δεν πληρώνονταν και δεν δούλευε. Πριν από την ULEN, που κατασκεύασε το φράγμα του Μαραθώνα, η Αθήνα μέχρι το 1931 υδροδοτούνταν από το Αδριάνειο υδραγωγείο και από πηγάδια, που δεν επαρκούσαν, ενώ οι νερουλάδες έκαναν χρυσές δουλειές.


←22 Αυγούστου

24 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.