Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

1042: Πεθαίνει στην μονή Στουδίου σε ηλικία 27 ετών ο πρώην αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Ε΄ Καλαφάτης. Τον είχε υιοθετήσει η αυτοκράτειρα Ζωή και τον είχε κάνει συναυτοκράτορα τον Δεκέμβριο του 1041. Πραγματοποίησε έτσι την τελευταία επιθυμία του δεύτερου συζύγου της Μιχαήλ Δ΄ του οποίου ήταν ανηψιός.  Ο πατέρας του ήταν καλαφάτης το επάγγελμα (καλαφάτιζε τα ξύλινα σκάφη της εποχής. Έκανε μικροεπισκευές με στουπί πριονίδι και πίσσα) και ο νεαρός Μιχαήλ τον βοηθούσε στην δουλειά. Του το κόλλησαν όταν έπεσε σε δυσμένεια για να τονίσουν το ταπεινό της καταγωγής του. Όταν ο νέος αυτοκράτορας νόμισε ότι είχε εδραιώσει την θέση του έδωσε εντολή να κουρέψουν και κλείσουν σε μοναστήρι την θετή μητέρα του. Η δημόσια ανακοίνωση αυτής της πράξης, την 19η Απριλίου 1042, με δικαιολογία την προδοσία της Ζωής, εξαγρίωσε τον λαό που στασίασε. Ο έλεγχος της στάσης με τον στρατό απέτυχε και τότε ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία την επανέφερε και την αποκατέστησε σαν συναυτοκράτορά του. Αυτό όμως δεν ηρέμησε τα πνεύματα ούτε στο παλάτι, ούτε στην εκκλησία, ούτε στον λαό. Ο αυτοκράτορας την επομένη (20.04.1042) κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου. Για να γλυτώσει την ζωή του κατέφυγε στην μονή Στουδίου. Αλλά και εκεί οι μοναχοί τον περιποιήθηκαν ιδιαίτερα: Τον τύφλωσαν, τον ευνούχισαν και τον έχρισαν μοναχό. Μετά την απομάκρυνσή του η Ζωή κήρυξε συναυτοκράτορά της την αδελφή της Θεοδώρα που την βοήθησε (αν δεν την έσωσε στην κυριολεξία) στις δύσκολες στιγμές που πέρασε από τον Μιχαήλ Ε΄.


1185: Οι Νορμανδοί της Σικελίας καταλαμβάνουν και λεηλατούν την Θεσσαλονίκη μετά από 15 μέρες αντίστασης των υπερασπιστών της. Ο κυβερνήτης της πόλης Δαυίδ Κομνηνός είχε παραμελημένη όχι μόνο την άμυνα της, αλλά δεν είχε φροντίσει ούτε για τις προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής, όταν οι εχθροί ήταν προ των πυλών, ούτε καν μια έφοδο για να διακόψει τις προετοιμασίες για την πολιορκία. Από την άλλη η δύναμη του Βυζαντινού στρατού απέτυχε (ίσως σκόπιμα, λόγω Βυζαντινισμών στην Κωνσταντινούπολη) να φτάσει έγκαιρα στην πόλη. Πρόλαβαν μόνο δυο μικρά τμήματα του στρατού, υπό τους Θεόδωρο Χούμνο και Ιωάννη Μαυροζώμη, να μπουν στην πόλη πριν αρχίσει η από ξηράς και θάλασσας πολιορκία της. Οι 80.000 πολιορκητές κατάφεραν να υπονομεύσουν με εκρηκτικά το ανατολικό τείχος της πόλης, ανοίγοντας ένα μεγάλου μεγέθους ρήγμα από το οποίο ξεχύθηκαν μέσα. Σύντομα η άλωση μετατράπηκε σε σφαγή των κατοίκων της. Καταμετρήθηκαν 7.000 πτώματα μεταξύ των οποίων και του κυβερνήτη, ο οποίος μεταμφιεσμένος σε απλό πολίτη προσπάθησε να διαφύγει, αλλά καταπατήθηκε από το πανικόβλητο πλήθος. Η άλωση της Θεσσαλονίκης ήταν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές του 12ου αιώνα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η είδηση της άλωσης στην Κωνσταντινούπολη ήταν η αφορμή που περίμεναν οι γαιοκτήμονες για να ανατρέψουν τον τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α΄ Κομνηνό που τους είχε επιβάλει αναγκαστικό αναδασμό υπέρ των ακτημόνων γεωργών. Ο Ανδρόνικος ήταν αυτός που είχε δώσει την αφορμή στους Νορμανδούς για την εκστρατεία κατά της Θεσσαλονίκης. Είχε διατάξει την σφαγή όλων των Λατίνων της Πόλης (60.000-80.000) που έλεγχαν την οικονομική ζωή της και αφαίμαζαν τον πλούτο της. Οι Νορμανδοί έμειναν στην Θεσσαλονίκη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Στις 17 Νοεμβρίου ηττήθηκαν από τον στρατηγό Αλέξιο Βρανά στην μάχη του Δημητριτσίου και την εγκατέλειψαν καταδιωκόμενοι από τον Βυζαντινό στρατό.


1456: Ο Γουτεμβέργιος ολοκληρώνει την πρώτη εκτύπωση της Βίβλου. Είναι το πρώτο βιβλίο που βγαίνει από πρέσα τυπογραφείου. Είναι η απαρχή της ‘επανάστασης του Gutenberg’ , της τυπογραφίας. Τυπώθηκαν 180 περίπου άλλες σε χαρτί και άλλες σε μεμβράνη (velum). Καμία δεν είναι ίδια με άλλη όπως και τα περισσότερα φύλα της ίδιας βίβλου δεν είναι ίδια μεταξύ τους. Θεωρούνται τα πιο ακριβά έντυπα του κόσμου αν και έχει να γίνει αγοραπωλησία αρκετές δεκάδες χρόνια μια και όλα είναι στη κατοχή Μουσείων, τα περισσότερα από αυτά όχι πλήρη (λείπουν σελίδες).


1779: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Κοσμά των Αιτωλό (65 ετών) στο χωριό Κολικόντασι (κοντά στο Βεράτι). Είχε γίνει εχθρός με όλους τους ισχυρούς και όλες τις κάστες, ανεξάρτητα θρησκείας. Αντίθετα ήταν αγαπητός στα φτωχά λαϊκά στρώματα τόσο των Ελλήνων όσο και των Τούρκων. Ειδικά για τους Εβραίους ήταν κόκκινο πανί γιατί είχε καταφέρει να πείσει τον κόσμο να κάνει το παζάρι το Σάββατο αντί της Κυριακής γεγονός που τους είχε δημιουργήσει τεράστια οικονομική ζημιά. Οι προφητείες του ακόμη αναφέρονται από το κόσμο. Μοιάζουν στο ύφος με τους χρησμούς της Πυθίας. Η εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο.


1824: Η ναυμαχία Κω – Αλικαρνασσού. Ο Χοσρέφ (ή Τοπάλ) Πασάς επικεφαλής του ενωμένου Τουρκικού και Αιγυπτιακού στόλου, έρχεται αντιμέτωπος του Ελληνικού υπό τον Ανδρέα Μιαούλη. Οι δυνάμεις είναι Χοσρέφ: 404 πλοία, με 2.500 κανόνια, 70.000 ναύτες. Μιαούλης: 70 πλοία, 850 κανόνια, 5.000 ναύτες. Η τακτική είναι η γνώριμη στους Έλληνες. Επιλογή σημείου εμπλοκής το πιο στενό σημείο μεταξύ Κω και Αλικαρνασσού για να μην μπορεί ο αντίπαλος να αξιοποιήσει την αριθμητική του υπεροχή και τα πυρπολικά μπροστά ώστε τα αντίπαλα πλοία να είναι αραιά και μακριά το ένα από το άλλο για να μπορούν να μανουβράρουν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από πυρπολικό. Μόνο μικροεμπλοκές σημειώθηκαν, αφού ο Χοσρέφ έβλεπε ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του. Η ναυμαχία αυτή ήταν το πρελούδιο της ναυμαχίας του Γέροντα, όπου μεταφέρθηκε το θέατρο των επιχειρήσεων στις 29 Αυγούστου.


1857: Αρχίζει ο πανικός του 1857. Της πρώτης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αιτία ήταν ότι Βρετανία και Αμερική είχαν «παρακάμψει» τον κανόνα της εποχής, ότι τα κρατικά αποθέματα σε άργυρο και χρυσό έπρεπε να καλύπτουν σε αξία το κυκλοφορούν χρήμα. Αφορμή στάθηκε η ξαφνική χρεωκοπία της Ohio Life Insurance and Trust Company, που με τη σειρά του πυροδότησε πανικό αναλήψεων από τις Τράπεζες. Οι οικονομίες που προσβλήθηκαν άρχισαν να σταθεροποιούνται μετά από δυο χρόνια


1926: Μετά το κίνημα Κονδύλη, που ανέτρεψε την φαιδρά δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου, αναλαμβάνει πάλι τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης. Αυτό έγινε με την ρητή διαβεβαίωση των κινηματιών ότι θα αποκαθιστούσαν την δημοκρατία στην Ελλάδα προκηρύσσοντας εκλογές. Ο Κουντουριώτης είχε παραιτηθεί μη αντέχοντας άλλο τον Πάγκαλο με τα καμώματά του. Στις 26.08.1926 ο Πρόεδρος θα ορκίσει τη νέα κυβέρνηση.


1943: Πεθαίνει, από ασιτία, σε ηλικία 34 ετών, η Σιμόν Βέιλ (Simone Weil). Γαλλίδα φιλόσοφος, κομουνίστρια, χριστιανή και ακτιβίστρια. Παιδί φαινόμενο ήξερε άψογα Αρχαία Ελληνικά στα 12. Αργότερα έμαθε και σανσκριτικά. Λόγω των θέσεών της είχε πάρει στο πανεπιστήμιο το παρατσούκλι «η κόκκινη παρθένα». Το 1943 ενώ ήταν στην Αγγλία, αρνήθηκε τη λήψη τροφής με την αιτιολογία ότι θα έτρωγε όσο έτρωγαν οι Γάλλοι που ήταν υπό κατοχή.


1954: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Dwight Eisenhower, υπογράφει την πράξη ελέγχου των Κομμουνιστών. Με αυτή κηρύσσεται παράνομο το κομμουνιστικό κόμμα της Αμερικής και ποινικοποιείται η συμμετοχή ή η υποστήριξη, ακόμη και έμμεση, σε αυτό.


1995: Η Microsoft παρουσιάζει στο κοινό, αρχίζοντας ταυτόχρονα την διανομή τους, τα Windows 95. Ήταν τα πρώτα Windows που παρά τις βαθειές ρίζες τους στο DOS, όπως και οι προκάτοχοί τους Windows 3.0, 3.1 και 3.11 που ήταν 16bit, είχαν αρκετό 32bit κώδικα ώστε να διαθέτουν αρκετές multitasking διεργασίες. Δεχόταν ακόμη τους παλιούς οδηγούς συσκευών σε DOS, αλλά και νέους 32bit. Το multitasking ήταν τύπου preemption. Ο χρήστης μπορούσε να αρχίσει μια δεύτερη, τρίτη κλπ παράλληλη εργασία (η προηγούμενη συνέχιζε στο background χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους του συστήματος). Η πιο σημαντική καινοτομία για τον χρήστη, ήταν το κουμπί Start (Έναρξη) στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης, με το οποίο μπορούσε να βρει και να εκτελέσει κάθε εγκατεστημένη εφαρμογή, να βρει κάποιο έγγραφό του, ή να εκτελέσει εργασίες στον Πίνακα Ελέγχου. Σημαντική επίσης εξέλιξη ήταν η απελευθέρωση από την αιχμαλωσία των 8+3 χαρακτήρων στα ονόματα των αρχείων. Ο χρήστης μπορούσε πλέον να χρησιμοποιεί μεγάλα ονόματα αρχείων (έως 256 χαρακτήρες), που εξυπηρετούσε τα μέγιστα στην εκ των υστέρων ανεύρεσή τους. Από τις ψεύτικες υποσχέσεις αυτών των Windows ήταν η υποστήριξη των USB συσκευών που ήταν θεωρητική. Στην πράξη άρχισε να υλοποιείται σταδιακά (μερικώς και μετά χιλίων βασάνων) στα Windows 98 που διαδέχθηκαν τα Windows 95.


←23 Αυγούστου

25 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.