Σαν σήμερα 25 Αυγούστου

1819: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών, ο James Watt, Σκωτσέζος εφευρέτης, μηχανολόγος. Είναι ο εφευρέτης της πρώτης εμπορικά εκμεταλλεύσιμης ατμομηχανής. Αυτή η εφεύρεση θεωρείται ότι είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στη Βιομηχανική επανάσταση. Είχε, επίσης, την ιδέα να μετατρέψει την παλινδρομική κίνηση της μηχανής σε κυκλική, γεγονός που διεύρυνε πολύ την χρησιμοποίησή της σε πολλούς τομείς. Εισήγαγε τον όρο ιπποδύναμη στη μέτρηση της ισχύος ενός κινητήρα. Μια άλλη εφεύρεσή του ήταν το πρώτο αντιγραφικό μηχάνημα για έγγραφα. Χρησιμοποιούσε πρέσσα και πολύ λεπτό, διαπερατό από μελάνι χαρτί. Προς τιμήν του η διεθνής μονάδα μέτρησης (Σύστημα S.I.) της ισχύος έχει το όνομά του (watt).


1867: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Michael Faradey, ο μεγαλύτερος, μέχρι σήμερα, πειραματικός φυσικός. Οι γνωστότερες εφευρέσεις του είναι ο κλωβός Faraday, οι ηλεκτροκινητήρες και οι μετασχηματιστές. Δευτερεύουσες οι φάροι (φωτισμός),  η αντισκωριακή προστασία των πυθμένων των πλοίων και ο ανοξείδωτος χάλυβας. Στη χημεία ανακάλυψε το βενζόλιο και εισήγαγε την έννοια του αριθμού οξείδωσης των χημικών στοιχείων.


1883: Υπογράφεται, κάτω από την απειλή των Γαλλικών στρατευμάτων, η Συνθήκη του Χουέ*, μεταξύ Γαλλίας και Βιετνάμ. Με αυτήν η περιοχή του Αννάμ (Κεντρικό Βιετνάμ) και Τονκίν (Βόρειο Βιετνάμ) γίνονται Γαλλικά προτεκτοράτα χωρίς όρους και δικαιώματα από πλευράς Βιετναμέζων. H Συνθήκη θεωρήθηκε τόσο σκληρή από τους Γαλλικούς διπλωματικούς κύκλους ώστε δεν επικυρώθηκε ποτέ από την Γαλλία που την αντικατέστησε ένα χρόνο αργότερα με μια λίγο πιο ήπια. Το σοβαρότερο σημείο της συμφωνίας ήταν η κατοχή από Γαλλικά στρατεύματα στρατηγικών σημείων και φρουρίων του προτεκτοράτου. Όχι μόνο όριζε ποια λιμάνια θ’ άνοιγαν στο διεθνές εμπόριο, αλλά και ποιοι δρόμοι θα κατασκευαζόταν, ποιες τηλεγραφικές γραμμές κλπ. Η Γαλλία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ανακατέλαβε την περιοχή με βάση αυτές τις Συνθήκες. Οι Βιετναμέζοι όμως που είχαν αναπτύξει, με την τεχνική και οικονομική βοήθεια των Αμερικανών σοβαρή αντιστασιακή δράση κατά των κατοχικών στρατευμάτων της Ιαπωνίας, αντέδρασαν ένοπλα στην νέα ουσιαστικά κατοχή της χώρας τους από τους Γάλλους, πυροδοτώντας τον Α΄ Πόλεμο της Ινδοκίνας.
* Μηχανική μετάφραση στα Ελληνικά.


1886: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών Ζηνόβιος Βάλβης. Δικαστικός, δυο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, εκλεγμένος βουλευτής και Υπουργός σε αρκετές κυβερνήσεις. Το πραγματικό του όνομα (το βαφτιστικό του) ήταν Ζαφείριος. Το Ζηνόβιος το είχε αποκτήσει κατά την διάρκεια της μαθητείας του σαν μοναχός στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Είχε γίνει πρωθυπουργός για πρώτη φορά το 1863, μετά την ανατροπή του Όθωνα. Ήταν τόσο αντιλαϊκά τα μέτρα που πήρε και τόσο προκλητικές οι αυξήσεις που έδωσε σε Γερουσία και Βουλή που τον «απέσυρε» η εθνοσυνέλευση που τον είχε εκλέξει από φόβο για εξέγερση. Την δεύτερη φορά τον διόρισε το 1864 πρωθυπουργό ο Γεώργιος Α΄, αλλά με την είσοδο των Επτανησίων βουλευτών στη Βουλή ανατράπηκαν οι ισορροπίες και καταψηφίστηκε. Παραιτήθηκε και δεν ασχολήθηκε ξανά με την πολιτική μέχρι το θάνατό του στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Μεσολόγγι. Αδελφός του ήταν ο Δημήτριος, επίσης δικαστικός (πρόεδρος του Αρείου Πάγου) και πρωθυπουργός της Ελλάδας.


1898: Οι Τούρκοι σύμφωνα με την προσφιλή τακτική τους στην διευθέτηση εθνικών ζητημάτων ξεκινούν στο Ηράκλειο την μεγάλη σφαγή. Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων της τυφλής τους μανίας ενώ στον πανικό τους, μετά την είδηση ότι οι Τούρκοι έσφαξαν και τους 17 Σκωτσέζους της Αγγλικής φρουράς, ο Αγγλικός στόλος αρχίζει τον βομβαρδισμό της πόλης, για να σταματήσει η σφαγή, ισοπεδώνοντάς την. Αυτό όμως ήταν και η απαρχή της απελευθέρωσης της Κρήτης. Οι μεγάλες δυνάμεις κάτω από την διεθνή κατακραυγή αναγκάζονται να διατάξουν πλήρη αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, ενώ καταδικάζονται 17 σημαίνοντες Τούρκοι πρωταίτιοι της σφαγής, σε απαγχονισμό και πολλοί άλλοι σε πολυετείς φυλακίσεις και εξορίες για εξευμενισμό των Κρητικών, αλλά και αντεκδίκηση των, πριν από λίγο, φιλότουρκων Εγγλέζων. Η Τουρκική αντίδραση οφείλεται στην απόφαση που είχαν πάρει οι μεγάλες δυνάμεις την 18η Ιανουρίου 1898 να εγκαταστήσουν ύπατο αρμοστή της Κρήτης τον πρίγκηπα Γεώργιο. Έχοντας κρυφούς συμμάχους την Γερμανία και Αυστρία που δημιουργούσαν προσκόμματα στην διαδικασία εγκατάστασης του αρμοστή είχαν προβεί στις σφαγές κάνοντας ταυτόχρονα επίδειξη ισχύος σε Ρωσία, Μ. Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία. Τελικά μετά την σκληρή απάντηση των τεσσάρων τελευταίων στους Τούρκους και την απομάκρυνση και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη από το νησί, ο ύπατος αρμοστής εγκαταστάθηκε στο νησί την 9η Δεκεμβρίου του 1898.
Σε ανάμνηση του γεγονότος ο κεντρικός δρόμος του Ηρακλείου ονομάζεται 25ης Αυγούστου.


1900: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Φρειδερίκος Νίτσε. Τελείως τρελός και μόνος. Ένας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους του κόσμου, ποιητής, συνθέτης, κλασικιστής. Άτυχος και μετά θάνατον χρησιμοποιήθηκε από τον Χίτλερ και τους Ναζί για την δημιουργία της θεωρίας του Υπερανθρώπου. Ο υπαρξιστής και επικριτής κάθε τι του εθνικιστικού χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία της θεωρίας της Άριας φυλής γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι δεν τον καταλαβαίνουν μέχρι και σήμερα αρκούμενοι στους ‘μεταφραστές’ του. Τάδε έφη Ζαρατούστρα. Αν σας θυμίζει κάτι άλλο, δεν φταίω εγώ.
Η γέννησις της τραγωδίας (Μετ. Νίκος Καζαντζάκης). Το δεύτερο είναι το πιο αξιόλογο για την εκτίμηση των πεποιθήσεων του συγγραφέα, όχι γιατί υμνεί του Έλληνες αλλά γιατί, σε αυτό αναδεικνύεται πεντακάθαρα ο αντιεθνικιστικός του χαρακτήρας.


1908: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο Γάλλος φυσικός Ανρί Μπεκερέλ. Γόνος τρίτης γενιάς των φυσικών Μπεκερέλ. Έγινε ο πιο διάσημος της δυναστείας με την ανακάλυψη της ραδιενέργειας που ερεύνησε συστηματικά το ζεύγος Κιουρί. Για την ανακάλυψη είχε μοιραστεί το 1903 το Νόμπελ φυσικής με το ζεύγος. Προς τιμήν του η μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας έχει το όνομά του (Becquerel).


1939: Δυο μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης Μη Επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης (Συμφωνία Μολότοφ-Ρίμπεντροπ) η Μ. Βρετανία και η Πολωνία υπογράφουν στο Λονδίνο την Συμφωνία Αμοιβαίας Βοήθειας. Με αυτήν αν μια από τις δυο χώρες δεχθεί επίθεση από κάποια «Ευρωπαϊκή Δύναμη», όπως ρητά αναφέρεται στο 1ο άρθρο της Συμφωνίας, η άλλη χώρα θα συμπεριφερθεί σαν να είχε δεχτεί και αυτή την επίθεση, συνδράμοντας αμέσως την πρώτη εμπλακείσα χώρα. Από το περιεχόμενο και την ημερομηνία της Συμφωνίας φαίνεται ότι τα μυστικά άρθρα της Συμφωνίας Μολότοφ-Ρίμπεντροπ για διαμοιρασμό της Πολωνίας μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, είχαν γίνει κοινό μυστικό. Οι προετοιμασίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν αρχίσει.


1972: Η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ελλάδα. Ο 27χρονος Βασίλης Λυμπέρης, ηλεκτρολόγος το επάγγελμα, πατέρας δυο παιδιών ηλικίας 1 και 3 ετών, καίει ζωντανές την γυναίκα του, την πεθερά του και τα παιδιά του την 5η Ιανουαρίου 1972. Καταδικάζεται σε θάνατο τετράκις μαζί με έναν συνεργό του και οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ο συνεργός του επειδή ήταν ανήλικος όταν έγινε το έγκλημα πήρε αναστολή εκτέλεσης, που το 1975 μετατράπηκε σε ισόβια και το 1995 πήρε χάρη και αποφυλακίστηκε. Ήταν η τελευταία εκτέλεση μέχρι την νομοθετική κατάργησή της το 1993 και την συνταγματική το 2001.


2012: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών Ο Νηλ Άρμστρονγκ. Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Ο πρώτος άνθρωπος που άγγιξε έδαφος άλλο εκτός από τη γη. Πιλότος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Δοκιμαστής αεροσκαφών, είχε πάνω από 900 πτήσεις με διάφορα μοντέλα. Πιλότος της NASA που είχε σώσει τον εαυτό του και τους άλλους δυο του πληρώματος σε προηγούμενη πτήση από αστοχία του προωθητικού συστήματος. Παραιτήθηκε από την NASA, μετά την προσσελήνωση, για να ασχοληθεί με αυτό που είχε σπουδάσει πριν αρχίσει τις πτήσεις: μηχανικός αεροσκαφών. Έγινε καθηγητής πανεπιστημίου στο Σινσινάτι στην έδρα της αεροδιαστημικής μηχανικής. Απέφυγε μέχρι το τέλος της ζωής του κάθε δημόσια εμφάνιση.


←24 Αυγούστου

26 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.