Σαν σήμερα 26 Αυγούστου

Διεθνής Ημέρα μνήμης της δουλείας και της κατάργησής της. (Η διαδρομή των σκλάβων).
Είναι η δεύτερη ημερομηνία που μέσα στο ίδιο έτος κάθε χρόνο ο ΟΗΕ αναφέρεται στην δουλεία δίνοντας έμφαση σε μια κατάσταση που αλλάζει μορφές, αλλά παραμένει αμετάβλητη εδώ και αιώνες.


1071: Στην μάχη του Μαντζικέρτ ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ρωμανός Δ’ Διογένης γνωρίζει οικτρή ήττα από τους Σελτζούκους Τούρκους του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν, τραυματίζεται και συλλαμβάνεται αιχμάλωτος. Ο ηρωικός και άδολος πολεμιστής Ρωμανός πετυχαίνει όντας αιχμάλωτος ικανοποιητική συμφωνία με τον Αρσλάν. Οι δυο στρατοί θα υποχωρούσαν στις παλιές περιοχές τους και δεν θα εισέβαλαν ο ένας σε περιοχή του άλλου. Παρά την άριστη συμφωνία, για ηττημένο, η Βυζαντινή αυλή που από καιρό εξύφαινε την εξόντωση του αυτοκράτορα έστειλε στρατεύματα που τον νικήσαν, τον συνέλαβαν αιχμάλωτο, τον τύφλωσαν και τον εξόρισαν στην νήσο Πρώτη της Προποντίδας, όπου και πέθανε την 4η Αυγούστου 1072. Τον διαδέχθηκε ο προγονός του Μιχαήλ Ζ’ Δούκας.


1919: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Γεώργιος Σουρής, ο πρώτος μεταξύ πρώτων σατυρικός ποιητής της νεώτερης Ελλάδας. Ο «Ρωμηός» το εβδομαδιαίο σατυρικό περιοδικό του άρχισε να εκδίδεται το 1883 και σταμάτησε το 1918. Καυτηρίασε τα κακώς κείμενα της Ελλάδας. Κατά καθόλου περίεργο τρόπο, μια και οι Έλληνες τα αναπαραγάγουν, μοιάζουν λες και είναι σημερινά χρονογραφήματα. Εκτός από την έμμετρη σάτιρα, είχε μεταφράσει και τις Νεφέλες του Αριστοφάνη, θεωρώντας ότι απέδιδαν την κατάσταση των συγχρόνων του. Είχε επίσης γράψει κάποια θεατρικά μονόπρακτα.


1926: Ο Γ. Κονδύλης μετά την επιτυχία του κινήματός του και την επάνοδο του Π. Κουντουριώτη στα καθήκοντα του προέδρου της Δημοκρατίας, σχηματίζει κυβέρνηση που διαδέχεται την κυβέρνηση ανδρεικέλων του Θ. Πάγκαλου. Θα οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές στις 7 Νοεμβρίου.


1959: Η επίσημη πρώτη παρουσίαση σε 100 χώρες ταυτόχρονα του mini cooper. Ενός μικροκαμωμένου αυτοκινήτου, που σχεδίασε από λευκό χαρτί, ο Sir, Αλέξανδρος Ισσιγόνης. Πρωτοποριακό σε όλα του, με 3 μέτρα μήκος χωρούσε άνετα 4 ενήλικες. Ο κινητήρας του εγκάρσια τοποθετημένος έδινε κίνηση στους εμπρός τροχούς, που η ανάρτησή τους ήταν ελαστικοί κώνοι. Αυτό μαζί με την τοποθέτηση των τροχών στις τέσσερις γωνίες του αμαξώματος, το έκαναν να οδηγείται και να συμπεριφέρεται σαν ένα «φουσκωμένο» go-cart. Σαν αποτέλεσμα ήταν η κατάκτηση αμέτρητων τίτλων σε εθνικά και διεθνή ράλλυ. Τα παράθυρα δεν κατέβαιναν, ήταν μισά μισά, συρόμενα για να δημιουργηθούν τσέπες για αντικείμενα στα πλαϊνά από τις πόρτες. Η πίσω πόρτα των αποσκευών στηρίζονταν στο πάτωμα ώστε όταν ανοίγει να αυξάνει το χώρο των αποσκευών. Μέχρι το τέλος της παραγωγής του, το 2000, είχαν πουληθεί 5.3 εκατομμύρια mini. Ανακηρύχθηκε το δεύτερο αυτοκίνητο που επηρέασε περισσότερο τον 20ο αιώνα μετά το Ford T.


1960: Εγκαινιάζεται στην Λάρισα το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Είχε ημερήσια παραγωγή 280 τόνους ζάχαρης με τους οποίους εξοικονομούνταν συνάλλαγμα $3 εκατομυρίων (σημερινά $24) ετησίως. Ταυτόχρονα έδινε ένα αρκετά αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς της Θεσσαλίας που καλιεργούσαν ζαχαρότευτλα (το βαμβάκι δεν είχε εισαχθεί ακόμη σαν καλιέργεια). Έκλεισε το 2006 μαζί με αυτό της Ξάνθης. Η μάλλον τροποποιήθηκαν σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμου, απ’ αυτό που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα. Οι υπεύθυνοι της απάτης των βιοκαυσίμων στην Ελλάδα που κατέστρεψε πολλούς γεωργούς συνεχίζουν να είναι οι πρωταγωνιστές της σημερινή πολιτικής σκηνής.


1968: Υπογράφεται από την Σοβιετική Ένωση και την Τσεχοσλοβακία το Πρωτόκολλο της Μόσχας. Είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου της Άνοιξης της Πράγας. Τρεις μέρες μετά την εισβολή στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία την 20ή Αυγούστου 1968, οι πολιτικοί πρωταγωνιστές της Άνοιξης της Πράγας μεταφέρθηκαν, την 23η Αυγούστου, αεροπορικά στη Μόσχα. Ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αλέξαντερ Ντούμπτσεκ, ο πρόεδρος τη χώρας Λούντβιχ Σβόμποντα, ο πρωθυπουργός Όλντριχ Τσερνίκ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ιωσήφ Σμρκόφσκυ, η πλειονότητα των υπουργών και αρκετοί ηγετικοί παράγοντες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας. Τους οδήγησαν σε ένα χώρο στον οποίο θα γινόταν η επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της χώρας τους με τις υπόλοιπες χώρες του Σοβιετικού μπλοκ, τις οποίες για την συγκεκριμένη περίπτωση εκπροσωπούσε η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ντούμπτσεκ χαρακτήρισε την επέμβαση στην χώρα του λάθος που θα έβλαπτε το κομμουνιστικό κίνημα. Η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης με επικεφαλής τον Λ. Μπρέζνιεφ τους επέδωσε ένα χαρτί, που ονομάστηκε Πρωτόκολλο της Μόσχας, λέγοντάς τους επί λέξει: Αν δεν το υπογράψετε τώρα, θα το υπογράψετε αύριο, αν δεν το υπογράψετε αύριο, θα το υπογράψετε σε μια βδομάδα, σε δυο βδομάδες, σε ένα μήνα… και αποχώρησαν ενώ οι Τσεχοσλοβάκοι παρέμειναν φρουρούμενοι στο χώρο. Το υπέγραψαν όλοι εκτός από τον Φράντισεκ Κρίγκελ. Με αυτό το πρωτόκολλο ακυρώνονταν όλες οι νομοθετικές αλλαγές που είχαν γίνει με σκοπό την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος. Επίσης η Τσεχοσλοβάκικη ηγεσία υποσχόταν προσήλωση στις Σοσιαλιστικές αρχές και στην διακήρυξη της Μπρατισλάβα. Τέλος, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο, απομακρυνόταν οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες από τις θέσεις τους που τις καταλάμβαναν άλλοι. Τον Ντούμπτσεκ διαδέχθηκε ο σκληροπυρηνικός Γκουστάβ Χούσακ που ήταν μεταξύ αυτών που υπέγραψαν το Πρωτόκολλο.


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s