Σαν σήμερα 26 Αυγούστου

1071: Στην μάχη του Μαντζικέρτ ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ρωμανός Δ’ Διογένης γνωρίζει οικτρή ήττα από τους Σελτζούκους Τούρκους του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν, τραυματίζεται και συλλαμβάνεται αιχμάλωτος. Ο ηρωικός και άδολος πολεμιστής Ρωμανός πετυχαίνει όντας αιχμάλωτος ικανοποιητική συμφωνία με τον Αρσλάν. Οι δυο στρατοί θα υποχωρούσαν στις παλιές περιοχές τους και δεν θα εισέβαλαν ο ένας σε περιοχή του άλλου. Παρά την άριστη συμφωνία, για ηττημένο, η Βυζαντινή αυλή που από καιρό εξύφαινε την εξόντωση του αυτοκράτορα έστειλε στρατεύματα που τον νικήσαν, τον συνέλαβαν αιχμάλωτο, τον τύφλωσαν και τον εξόρισαν στην νήσο Πρώτη της Προποντίδας, όπου και πέθανε την 4η Αυγούστου 1072. Τον διαδέχθηκε ο προγονός του Μιχαήλ Ζ’ Δούκας.


1919: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Γεώργιος Σουρής, ο πρώτος μεταξύ πρώτων σατυρικός ποιητής της νεώτερης Ελλάδας. Ο «Ρωμηός» το εβδομαδιαίο σατυρικό περιοδικό του άρχισε να εκδίδεται το 1883 και σταμάτησε το 1918. Καυτηρίασε τα κακώς κείμενα της Ελλάδας. Κατά καθόλου περίεργο τρόπο, μια και οι Έλληνες τα αναπαραγάγουν, μοιάζουν λες και είναι σημερινά χρονογραφήματα. Εκτός από την έμμετρη σάτιρα, είχε μεταφράσει και τις Νεφέλες του Αριστοφάνη, θεωρώντας ότι απέδιδαν την κατάσταση των συγχρόνων του. Είχε επίσης γράψει κάποια θεατρικά μονόπρακτα. Μερικά ποιήματά του υπάρχουν εδώ. Κάποια από τα έργα του υπάρχουν στην Ανέμη.


1926: Ο Γ. Κονδύλης μετά την επιτυχία του κινήματός του και την επάνοδο του Π. Κουντουριώτη στα καθήκοντα του προέδρου της Δημοκρατίας, σχηματίζει κυβέρνηση που διαδέχεται την κυβέρνηση ανδρεικέλων του Θ. Πάγκαλου. Θα οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές στις 7 Νοεμβρίου.


1959: Η επίσημη πρώτη παρουσίαση σε 100 χώρες ταυτόχρονα του mini cooper. Ενός μικροκαμωμένου αυτοκινήτου, που σχεδίασε από λευκό χαρτί, ο Sir, Αλέξανδρος Ισσιγόνης. Πρωτοποριακό σε όλα του, με 3 μέτρα μήκος χωρούσε άνετα 4 ενήλικες. Ο κινητήρας του εγκάρσια τοποθετημένος έδινε κίνηση στους εμπρός τροχούς, που η ανάρτησή τους ήταν ελαστικοί κώνοι. Αυτό μαζί με την τοποθέτηση των τροχών στις τέσσερις γωνίες του αμαξώματος, το έκαναν να οδηγείται και να συμπεριφέρεται σαν ένα «φουσκωμένο» go-cart. Σαν αποτέλεσμα ήταν η κατάκτηση αμέτρητων τίτλων σε εθνικά και διεθνή ράλλυ. Τα μπροστά πλαϊνά παράθυρα από τα μοντέλα των πρώτων ετών, δεν κατέβαιναν, ήταν μισά μισά, συρόμενα για να δημιουργηθούν τσέπες για αντικείμενα στα πλαϊνά από τις πόρτες. Η πίσω πόρτα των αποσκευών στηρίζονταν στο πάτωμα ώστε όταν ανοίγει να αυξάνει το χώρο των αποσκευών, όπως στα αγροτικά. Μέχρι το τέλος της παραγωγής του, το 2000, είχαν πουληθεί 5.3 εκατομμύρια mini. Ανακηρύχθηκε το δεύτερο αυτοκίνητο που επηρέασε περισσότερο τον 20ο αιώνα μετά το Ford T.


1961: Εγκαινιάζεται στην Λάρισα το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Είχε ημερήσια παραγωγή 280 τόνους ζάχαρης με τους οποίους εξοικονομούνταν συνάλλαγμα $3 εκατομυρίων (σημερινά $24) ετησίως. Ταυτόχρονα έδινε ένα αρκετά αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς της Θεσσαλίας που καλλιεργούσαν ζαχαρότευτλα (το βαμβάκι δεν είχε εισαχθεί ακόμη σαν καλλιέργεια). Έκλεισε το 2006 μαζί με αυτό της Ξάνθης. Ή μάλλον τροποποιήθηκαν σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμου, απ’ αυτό που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα. Οι υπεύθυνοι της απάτης των βιοκαυσίμων στην Ελλάδα που κατέστρεψε πολλούς γεωργούς συνεχίζουν να είναι πρωταγωνιστές της σημερινή πολιτικής σκηνής.


1968: Υπογράφεται από την Σοβιετική Ένωση και την Τσεχοσλοβακία το Πρωτόκολλο της Μόσχας. Είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου της Άνοιξης της Πράγας. Τρεις μέρες μετά την εισβολή στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία την 20ή Αυγούστου 1968, οι πολιτικοί πρωταγωνιστές της Άνοιξης της Πράγας μεταφέρθηκαν, την 23η Αυγούστου, αεροπορικά στη Μόσχα. Ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αλέξαντερ Ντούμπτσεκ, ο πρόεδρος τη χώρας Λούντβιχ Σβόμποντα, ο πρωθυπουργός Όλντριχ Τσερνίκ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ιωσήφ Σμρκόφσκυ, η πλειονότητα των υπουργών και αρκετοί ηγετικοί παράγοντες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας. Τους οδήγησαν σε ένα χώρο στον οποίο θα γινόταν η επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της χώρας τους με τις υπόλοιπες χώρες του Σοβιετικού μπλοκ, τις οποίες για την συγκεκριμένη περίπτωση εκπροσωπούσε η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ντούμπτσεκ χαρακτήρισε την επέμβαση στην χώρα του λάθος που θα έβλαπτε το κομμουνιστικό κίνημα. Η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης με επικεφαλής τον Λ. Μπρέζνιεφ τους επέδωσε ένα χαρτί, που ονομάστηκε Πρωτόκολλο της Μόσχας, λέγοντάς τους επί λέξει: Αν δεν το υπογράψετε τώρα, θα το υπογράψετε αύριο, αν δεν το υπογράψετε αύριο, θα το υπογράψετε σε μια βδομάδα, σε δυο βδομάδες, σε ένα μήνα… και αποχώρησαν ενώ οι Τσεχοσλοβάκοι παρέμειναν φρουρούμενοι στο χώρο. Το υπέγραψαν όλοι εκτός από τον Φράντισεκ Κρίγκελ. Με αυτό το πρωτόκολλο ακυρώνονταν όλες οι νομοθετικές αλλαγές που είχαν γίνει με σκοπό την φιλελευθεροποίηση του Τσεχοσλοβακικού καθεστώτος. Επίσης η Τσεχοσλοβάκικη ηγεσία υποσχόταν προσήλωση στις Σοσιαλιστικές αρχές και στην διακήρυξη της Μπρατισλάβα. Τέλος, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο, απομακρυνόταν οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες από τις θέσεις τους που τις καταλάμβαναν άλλοι. Τον Ντούμπτσεκ διαδέχθηκε ο σκληροπυρηνικός Γκουστάβ Χούσακ που ήταν μεταξύ αυτών που υπέγραψαν το Πρωτόκολλο.


1974: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Charles Lindberg. Ήταν ο πρώτος αεροπόρος που πέταξε σόλο, χωρίς στάση, από την Αμερική στην Ευρώπη (Νέα Υόρκη – Παρίσι). Η απόσταση ήταν 5800 km και την κάλυψε σε 33,5 ώρες με το μονοκινητήριο Spirit of St. Luis. Την φήμη και την δόξα που απέκτησε με αυτή την πρωτιά την πλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο. Το 20 μηνών παιδί του απήχθη μέσα από το σπίτι του και δολοφονήθηκε. Ταλαντούχος συγγραφέας, εξερευνητής, εφευρέτης, περιβαλλοντολόγος και γυναικάς.  Ο πανύψηλος και καλοβαλμένος Lindberg είχε με την σύζυγό του έξι παιδιά. Πολύ μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε ότι με τρεις Ευρωπαίες είχε άλλα εφτά. Ήταν από αυτές που το αποκάλυψαν. Γιατί οι περισσότερες είτε για λόγους σκοπιμότητας ήταν για λόγους αρχής δεν μίλησαν.


←25 Αυγούστου

27 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.