Σαν σήμερα 27 Αυγούστου

479 π.Χ.: Η μάχη των Πλαταιών*. 100.000 Έλληνες (μαζί με τους είλωτες που τους κουβαλούσαν εξτρά οπλισμό και τροφή) νικούν 300.000 Πέρσες, που από την προηγούμενη χρονιά είχαν καταλάβει την Ελλάδα. Ξεκίνησε με αψιμαχίες τρεις ημέρες νωρίτερα και ολοκληρώθηκε με νίκη των Ελληνικών δυνάμεων, πλήρη καταστροφή του Περσικού στρατού, με ταυτόχρονη επικράτηση του ελληνικού ναυτικού και στρατού στην ναυμαχία της Μυκάλης.  Ο αρχηγός και δημιουργός της δεύτερης εκστρατείας των Περσών στην Ελλάδα Μαρδόνιος σκοτώνεται στην μάχη. Αν και ήταν η σημαντικότερη μάχη των δυο Περσικών πολέμων και από πλευράς σφοδρότητας, δυνάμεων που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και ιστορικής σημασίας γιατί σηματοδότησε το τέλος των Περσικών πολέμων δεν είναι τόσο γνωστή όσο άλλες (μάχη Μαραθώνα, μάχη Θερμοπουλών).
* Ηρόδοτου ιστορίαι τόμος 9 (Καλλιόπη. Σελ 317- τέλος).


1576: Πεθαίνει σε ηλικία περίπου 87 ετών ο Τιτσιάνο (Tiziano Vecellio ή Vecelli) Ιταλός αναγεννησιακός ζωγράφος. Ήταν το σημαντικότερο μέλος της Σχολής της Βενετίας τον 16ο αιώνα. Επηρέασε πολούς ζωγράφους του 17ου και 18ου αιώνα.


1922*: Στις 11π.μ η εμπροσθοφυλακή του Τουρκικού ιππικού μπαίνει στη Σμύρνη. Ξεκινάει η σφαγή των κατοίκων της και ο εμπρησμός της πόλης μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου γιατί δεν έχει μείνει τίποτε ούτε για σφάξιμο ούτε για κάψιμο. Είναι η τελευταία πράξη του δράματος που έμεινε γνωστό σαν Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Βασιλιάς και η Κυβέρνησή του, έχουν πάρει τα μέτρα τους. Με τον 2870/1922 ΦΕΚ 119/20-07-1992 απαγορεύεται η μαζική μεταφορά προσφύγων ‘άνευ διαβατηρίων προσώπων ομαδόν ερχομένων… …εκ της αλλοδαπής΄** ενώ έχει δοθεί ρητή εντολή στο Έλληνα Αρμοστή της Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη να παραμείνουν οι κάτοικοι άοπλοι στα σπίτια τους για να μπορέσουν να τους σφάξουν οι Τσέτες. Στην απορία ενός νεαρού τότε πολιτικού που λέγονταν Γεώργιος Παπανδρέου, ο Αρμοστής του απαντάει ότι αν πάνε οι πρόσφυγες στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα. Παρά την προαποφασισμένη σφαγή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πάνω από 1,5 εκατομμύριο θα καταφέρει να έλθει στην σημερινή Ελλάδα και να κάνει αυτό που φοβόταν  ο Αρμοστής. Υπεύθυνος γι΄αυτό ένας Άνθρωπος: Ο Assa K. Jennings. Μέλος της Αμερικανικής Αποστολής αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πόλη όταν η Αποστολή αποχώρησε. Έμεινε και έσωσε συνολικά 1.250.000 ανθρώπους απ’ όλη την Μ. Ασία από τους οποίους 150.000 τις πρώτες 11 μέρες, που ήταν οι εναπομείναντες από τους 350.000 μη οθωμανούς της Σύρνης. Μέσα από αυτό το Αλμανάκ θα ξεδιπλωθεί σιγά – σιγά το ιστορικό της προδοσίας της Ελλάδας από τον Βασιλιά αλλά και από τα αθώα (σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου και σύμφωνα με ‘ιστορική έρευνα’ που έγινε κατά τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης, από τα τηλεοπτικά μέσα) Κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στην σφαγή των Ελλήνων του Πόντου. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο ΦΕΚ γιατί δίπλα από τον 2870 (σελίδα 4 του PDF), είναι o 2869 που απαγορεύει την εξαγωγή ανεπεξέργαστων αρωματικών καπνών από την Ελλάδα. Πως θα τα παίρναν τζάμπα οι Έλληνες καπνοβιομήχανοι. Εκτός από την υπογραφή του Βασιλιά και τα δυο έχουν την υπογραφή του ‘αθώου’ Δ. Γούναρη. Όταν η Ελλάδα καταστρέφονταν από υπαιτιότητά τους αυτοί φρόντιζαν να βγάλουν κάτι τι και από αυτό.

* Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νέο ημερολόγιο ήταν 9 Σεπτεμβρίου 1922.
**Αρνούνται έτσι και την Ελληνικότητα της περιοχής, που αφού δεν επικύρωσαν την Συνθήκη των Σεβρών παραμένει αλλοδαπή. Ταυτόχρονα αρνούνται την εθνικότητα των προσφύγων ονομάζοντάς τους πρόσωπα και όχι Έλληνες, ομογενείς, πρόσφυγες κάτι τέλος πάντων που να παραπέμπει στο γένος τους και την ιδιότητά τους.


1923: Δολοφονείται ο Ιταλός στρατηγός Ενρίκο Τελίνι στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (σε Ελληνικό έδαφος) κοντά στο φυλάκιο της Κακαβιάς. Το γεγονός πυροδοτεί το επεισόδιο της Κέρκυρας με κύρια εμπλεκόμενους την Ιταλία και την Ελλάδα, με διαμεσολαβητή την ΚΤΕ. Σε δεύτερο ρόλο η Αλβανία. Ελλάδα και Αλβανία είχαν διαφορές στην χάραξη της συνοριακής γραμμής μετά την εκχώρηση της Βόρειας Ηπείρου στην Αλβανία. Για την επίλυση του θέματος απευθύνθηκαν στην Πρεσβευτική Διάσκεψη  που ήταν αρμόδιο όργανο της ΚΤΕ για τέτοιου είδους διαφορές. Αυτοί με την σειρά τους όρισαν επιτροπή με πρόεδρο τον Τελίνι για επίλυση της διαφοράς επί τόπου. Η Ελλάδα είχε επανειλημμένα καταγγείλει τον Τελίνι ότι μεροληπτούσε διαρκώς υπέρ των Αλβανών. Ξεκινώντας από τα Γιάννενα, 10 χλμ πριν την Κακαβιά όλοι όσοι επέβαιναν στο αυτοκίνητο που μετέφερε την Ιταλική αντιπροσωπεία της επιτροπής (πέντε άτομα) δολοφονήθηκαν από αγνώστους. Η κυβέρνηση Σ. Γονατά ζήτησε από την ΚΤΕ τήν δημιουργία ανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση της δολοφονίας. Η Αλβανική κυβέρνηση έριξε την ευθύνη της δολοφονίας στην Ελλάδα. Την 29η Αυγούστου η Ιταλία με ultimatum ζητούσε από την Ελλάδα 50 εκ. λιρέτες, την εκτέλεση των (άγνωστων) δολοφόνων και την αποκατάσταση της τιμής της Ιταλίας,  που είχε τρωθεί, με επίσημες τιμές στους νεκρούς και στα πλοία που θα ερχόταν να τους παραλάβουν. Η Πρεσβευτική συστήνει την Ανακριτική Επιτροπή, αλλά η Ιταλία την 31η Αυγούστου, μετά από ισχυρό αεροπορικό βομβαρδισμό της Κέρκυρας, κατά τον οποίο σκοτώνονται 17 άμαχοι και τραυματίζονται πολλοί περισσότεροι (όλοι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία), εισβάλει στο νησί και το καταλαμβάνει. Η μικρή Ελληνική Στρατιωτική φρουρά που ήταν εκεί δεν παραδόθηκε αλλά κατέφυγε στην ενδοχώρα. Η ΚΤΕ μπροστά στην απειλή του Μουσολίνι να αποχωρήσει η Ιταλία από μέλος της, καθιέρωσε σαν απόφαση της αυτολεξεί όλα τα αιτήματά του πριν το πόρισμα της επιτροπής. Η αδύναμη από την Μικρασιατική Καταστροφή Ελλάδα αποδέχθηκε την απόφαση και ικανοποίησε όλους τους εξευτελιστικούς ως προς την απόδοση τιμών όρους. Την 27η Σεπτεμβρίου τα Ιταλικά Στρατεύματα αποχώρησαν από το νησί. Η πρόταση του Μουσολίνι να προσφέρει από την αποζημίωση 10 εκ. λιρέτες για ανακούφιση των πληγέντων προσφύγων απορρίφθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση.


1928: Στα πλαίσια των Συνθηκών του Λοκάρνο υπογράφεται το σύμφωνο Κέλογκ-Μπριάντ. Ήταν μια διεθνής συμφωνία για την μη χρησιμοποίηση του πολέμου σαν μέσο επίλυσης των διαφορών μεταξύ χωρών. Υπογράφηκε στο Παρίσι από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Βέλγιο, Νότια Αφρική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Αργότερα προστέθηκαν αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Τουρκία, φτάνοντας, μέχρι το 1971, τον συνολικό αριθμό των 62. Ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του συμφώνου ήταν η 24η Ιουλίου 1929. Η βαρύγδουπη συμφωνία ήταν, όπως αποδείχθηκε με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια υποκριτική επίδειξη καλής θέλησης από τις χώρες που την υπέγραψαν. Όλα τα σχετικά κείμενα εδώ.


1939: Γίνεται επίδειξη μπροστά στο Γερμανικό επιτελείο Αεροπορίας του Heinkel He 178, του πρώτου μαχητικού jet στο κόσμο. Ευτυχώς δεν τους «εντυπωσίασε», αφού ο Willy Messerschmitt ήταν πιο «γλυκός» στις επαφές. Και ακόμη πιο ευτυχώς που δεν τους «εντυπωσίασε» ούτε το δεύτερο μοντέλο που εξέλιξε και τους έκανε επίδειξη το 1941. Το πρώτο έκαιγε ντίζελ, το δεύτερο κηροζίνη, όπως τα σημερινά και οι ελικοφόροι αντίπαλοί του έμοιαζαν σταματημένοι, τόσο σε ταχύτητα όσο και σε ευελιξία. Ήταν το πρώτο και μόνο που «έπαιρνε» ρουκέτες αέρος εδάφους, που είχε η Γερμανία από το 1941. Λίγο ο «φίλος» Willy με το «τρόπο» του λίγο ο συνάδελφος Kurt Tank, που δεν μπορούσαν να τον βγάλουν απ’ έξω με τα Focke-Wulf Fw 190, έμειναν στην απέξω τα Heinkel. Ο ποντικός όποιας ράτσας ή ιδεολογίας, πάντα θα βλέπει το τυρί, ποτέ τη φάκα.


1955: Ιδρύεται στο Λονδίνο η εταιρεία “The Guinness Book of Records”. με μοναδικό έργο την ετήσια έκδοση όλων των παγκόσμιων ρεκόρ κάθε έτους. Σήμερα ονομάζεται “Guinness World Records” χωρίς να έχει αλλάξει αντικείμενο. Το όνομά της το πήρε από την μπύρα Guinness   της οποίας ο διευθυντής Sir Hugh Beaver, είχε την ιδέα της έκδοσης αυτού του βιβλίου. Είχε γίνει από το 1957 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι το πιο πολυπουλημένο copyrighted βιβλίο του κόσμου. Πουλάει κάθε χρόνο  πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα, σε εκατό χώρες, σε 37 γλώσσες. Είναι κι αυτό ένα ρεκόρ Γκίνες.


1960: Γίνονται τα εγκαίνια της αποστραγγιστικής σήραγγας της λίμνης Κάρλας. Με την σήραγγα, μήκους 10 Km αποξηράνθηκε η λίμνη Κάρλα και αποδόθηκαν στην Γεωργία 400.000 στρέμματα, ενώ έδιδε νερό άρδευσης για 200.000 στρέμματα. Ταυτόχρονα θα εξαλειφόταν το πρόβλημα της ελονοσίας που ενδημούσε στην περιοχή. Με τα χρόνια ανακάλυψαν ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την αποξήρανση ήταν περισσότερα από αυτά που λύθηκαν. Από τον Σεπτέμβριο του 1999 άρχισε η επανασύσταση ενός μέρους της περιορίζοντας τα νερά εκροής της σήραγγας και εμπλουτίζοντάς την με νερά από τον Πηνειό. Έτσι, με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια θα ενίσχυαν την ύδρευση της ευρύτερης αστικής περιοχής του Βόλου, θα αποκαθιστούσαν μέρος του οικοσυστήματος και θα ανέβαζαν την στάθμη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, που από την υπεράντληση είχε κατέβει επικίνδυνα. Μόνο που τα χώματα της λεκάνης της νέας μικρής Κάρλας μετά από τόσα χρόνια καλλιέργειας ήταν δηλητηριασμένα και μάλιστα σε μεγάλο βάθος από τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα. Διαλύθηκαν μέσα στο νερό δημιουργώντας ένα χημικό κοκτέιλ που παρήγαγε νέους τοξικούς παράγοντες. Ο Πηνειός από την άλλη δεν φημίζεται για τα καθαρά από τοξικές ουσίες νερά του. Έτσι η πανίδα που εγκαταστάθηκε εκεί (πουλιά και ψάρια), δηλητηριάστηκαν και αξαλείφθηκαν. Από την άλλη οι βρώσιμες καλλιέργειες που ποτίζονται απ’ αυτά τα νερά παράγουν προϊόντα υψηλής τοξικότητας ακατάλληλα για βρώση. Τα νερά είναι τόσο τοξικά που αγρότες οι οποίοι ποτίζουν με ψεκασμό θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους από τα σταγονίδια με τις τοξίνες που εισπνέουν. Η στάθμη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα ανεβαίνει με τον εμπλουτισμό της από αυτά τα νερά. Περί αναπτυξιακών έργων στην Ελλάδα ο λόγος (όπως λένε Χιροσίμα στην Ιαπωνία).


1975: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών κάτω από άγνωστες συνθήκες, πιθανώς δολοφονήθηκε, ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ. Το όνομά του σήμαινε στα ελληνικά «η δύναμη της τριάδος», ήταν Χριστιανός ορθόδοξος και κατ’ ευθείαν απόγονος του Σολομώντα και της βασίλισσας του Σαββά. Ο «Βασιλεύς των Βασιλέων» πολέμησε σε στρατιωτικό διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο το 1936 κατά την εισβολή στη χώρα του της Ιταλίας. Έκανε διαβήματα στη Κοινωνία των Εθνών για τη χρήση χημικών όπλων από τους Ιταλούς κατά του λαού του. Ήδη το 1935 είχε ανακηρυχθεί «Άνθρωπος της χρονιάς» από το Time. Μετά το πόλεμο ηγήθηκε του κινήματος κατά της δουλείας, αλλά η κύρια ασχολία του, που τον έκανε εχθρό με την δύση, ήταν η δράση του εναντίον της αποικιοκρατίας στην Αφρική. Φιλέλληνας* και ευεργέτης της Ελλάδας είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ρασταφαριανός (μυστικιστικό κίνημα) ανακηρύχθηκε ο προφήτης του επί γης. Ο ομόδοξός του Μπομπ Μάρλεϊ είχε γράψει δυο τραγούδια γι’ αυτόν: Το Selassie is the chapel και το war που ήταν ο λόγος του Σελασιέ στον ΟΗΕ το 1963. Με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, ανατράπηκε από στρατιωτικό κίνημα το 1974.
*Είχε δώσει σκληρό διπλωματικό αγώνα στις διαπραγματεύσεις με τους Άγγλους για να ονομαστεί η ελεύθερη πλέον χώρα του Αιθιοπία (από το Αρχαίο Ελληνικό Αιθίοψ που σημαίνει αυτός που έχει όψη μαυρισμένη, καστανοκόκκινη σκούρα) και όχι Αβησσυνία (Εβραϊκής και με δανεισμό Αραβικής προέλευσης)


1997: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών η λαϊκή τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Δύσκολος έως και αδικαιολόγητα εριστικός χαρακτήρας που διαμορφώθηκε από τραυματικές εμπειρίες, οικογενειακές, κοινωνικές και πολιτικές. Παρά τα hits που θα δείτε στα τραγούδια της (εξ ίσου αν όχι περισσότερο δημοφιλής ήταν ζωντανή), πέθανε ολομόναχη, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, με μόνους επισκέπτες κάποια ανίψια της.
Δεν λες κουβέντα. Μη μου ξαναφύγεις πια. Μ’ Αεροπλάνα και βαπόρια. Σαν απόκληρος γυρίζω. Πριν το χάραμα. Χωρίσαμε ένα δειλινό. Νταλίκα.


2001: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Μιχαήλ Λεωνίδας Δερτούζος, καθηγητής του M.I.T., ο δ/ντής του εργαστηρίου πληροφορικής του Πανεπιστημίου, μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Δημιούργησε την χρυσή εποχή του ιδρύματος, εισάγοντας μια πλειάδα καινοτομιών στο χώρο της πληροφορικής.

Κάναμε ένα λάθος πριν 300 χρόνια, όταν διαχωρίσαμε την τεχνολογία από τον ανθρωπισμό. Είναι ώρα να τα βάλουμε πάλι μαζί.


2015: Παραιτείται η μόλις 7 μηνών κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. λόγω εκτεταμένης ανταρσίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του, στο θέμα του νέου μνημονίου (νέα δανειακή σύμβαση και οι όροι που την διέπουν). Οι “αντάρτες” βουλευτές εμμένουν στις προεκλογικές αντιμνημονιακές θέσεις του κόμματός τους, με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις εκλογές την σχετική πλειοψηφία. Επίσης κατηγορούν τους όψιμους μνημονιακούς της κυβέρνησης για το πέταμα στα σκουπίδια του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 με το οποίο ο Ελληνικός λαός είχε εκφράσει την αντίθεση του σε επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις για να συνεχιστεί η καταβολή των δόσεων του δανείου. Η κυβέρνηση χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και αναγκάζεται να προσφύγει στις κάλπες μόλις 7 μήνες από την ορκωμοσία της. Την επομένη ορίζεται προεκλογική υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, έστω και υπηρεσιακή, της χώρας. H νέα κυβέρνηση ορκίζεται την 28η Αυγούστου και την ίδια μέρα διαλύει την Βουλή και προκηρύσσει εκλογές για την 20η Σεπτεμβρίου.


←26 Αυγούστου

28 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.