Σαν σήμερα 28 Αυγούστου

1821: Η μάχη των Βασιλικών Φθιώτιδας. Οι Έλληνες επαναστάτες με επικεφαλής μια πλειάδα οπλαρχηγών κατατροπώνουν τον υπεράριθμο Τουρκικό και Αλβανικό στρατό του σερασκέρη Μπεϊράμ Πασά. Ήταν μια πολυήμερη μάχη που ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου. Το όλο σχέδιο ήταν στρατήγημα του αξεπέραστου στις παγίδες Βάσου Μαυροβουνιώτη. Ολοκληρώθηκε με την καταστροφή του Τουρκικού στρατεύματος μέσα στο Στενό των Βασιλικών. Έπεσαν στα χέρια τους όλα τα εφόδια του αντίπαλου στρατεύματος. Ήταν μια πολύτιμη νίκη που επέτρεψε την απρόσκοπτη συνέχιση της πολιαρκίας της Τρίπολης μέχρι τη πτώση της.


1826: Αρχίζει η τριήμερη μάχη του Πολυάραβου Μάνης. Καταλήγει με θρίαμβο των Μανιατών και πανωλεθρία, με βαριές απώλειες του τακτικού Αιγυπτιακού στρατού του Ιμπραήμ. Οι απώλειές του, αυτές τις τρεις μέρες, ήταν 1.100 νεκροί και ∼1.400 τραυματίες, ενώ από Ελληνικής πλευράς υπήρξαν 28 νεκροί και 75 τραυματίες. Ήταν η τρίτη και τελευταία απόπειρα του Ιμπραήμ να επιτύχει το στρατηγικό του στόχο, που ήταν η κατάληψη της Μάνης. Είχαν προηγηθεί άλλες δυο αποτυχημένες προσπάθειες με τις μάχες Βέργας και Διρού. Η αποτυχία του να καταλάβει την Μάνη του στέρησε το διπλωματικό επιχείρημα ότι δεν υπήρχε Επανάσταση στην Ελλάδα μια και παντού αλλού την είχε καταπνίξει.


1858: Κυκλοφορεί επιτέλους στο ΦΕΚ 38/28.08.1858 το βασιλικό διάταγμα με το οποίο ορίζεται η τέλεση των «Ολυμπίων Αγώνων». Ο βασιλιάς και οι κυβέρνηση κάνουν δεκτή την προσφορά του Εθνικού Ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα, με κάποιες τροποποιήσεις. Ο Ζάππας ονειρευόταν την αναβίωση των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων. Ο βασιλιάς και η κυβέρνηση είχαν την γνώμη όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό εξωτερικών Αλέξανδρο Ρίζο – Ραγκαβή ότι «Οι καιροί έχουν αλλάξει από την αρχαιότητα. Σήμερα, τα έθνη δεν διακρίνονται, έχοντας τους καλύτερους αθλητές και δρομείς, αλλά από τους πρωτοπόρους τους βιομηχανίας και της γεωργίας.» Και του είχαν προτείνει να δώσει τα λεφτά για να οργανωθούν «Βιομηχανικοί Ολυμπιακοί Αγώνες». Μπορεί να είχαν και δίκιο. Θα ήταν τεράστιο το ενδιαφέρον για τις γιγαντομαχίες των υποβρυχίων, της Siemens, των F16. Θα ήταν οι επίσημοι Ολυμπιακοί αγώνες τις μίζας που σήμερα τελούνται ανεπίσημα χωρίς τελετές παρελάσεις και χωρίς αρχή και τέλος. Ο Ζάππας μετά από αυτή την πρόταση είχε διακόψει τις σχέσεις του και κάθε επαφή με τους αντιπροσώπους της εξουσίας στην Ελλάδα. Με μεσολαβητή τον ποιητή Παναγιώτη Σούτσο (αδελφό του Αλέξανδρου) βρέθηκε η χρυσή τομή. Ο άνθρωπος κατανοώντας τι χώρα ελευθέρωσε και κατασκεύασε με τους άλλους αγωνιστές του ’21 συμβιβάστηκε (δεν ήταν ο μόνος που το κατάλαβε έστω και αργά). Οι αγώνες θα χωριζόταν σε δυο μορφές, σε «Στεφανίτας» και «χρηματίτας», (άρθρο 7). Οι πρώτοι που διοργανώθηκαν ήταν το 1859, όπως όριζε ο νόμος, αλλά επειδή δεν ήταν έτοιμο το Καλλιμάρμαρο έγιναν στην πλατεία Λουδοβίκου (πλατεία Ομονοίας). Παρ’ όλες τις δόλιες προθέσεις των κρατούντων, έγινε τόσος θόρυβος γύρω από το θέμα, ώστε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό άρχισε να ευαισθητοποιείται και να ενεργοποιείται κόσμος. Ήταν το έναυσμα για την ανασύσταση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων.


1922*: Παραιτείται η Κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη. Είναι η επομένη της κατάληψης της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό και λίγο πριν το κίνημα του εκστρατευτικού σώματος της Μικράς Ασίας, που με πλοία θα φτάσει στην Αθήνα. Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το σκάφος.
Ο Βασιλιάς διορίζει νέα Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Νικόλαο Τριανταφυλλάκο. Θα διαρκέσει μέχρι τις 16/09. Την διαδέχεται η κυβέρνηση της μιας ημέρας του Αναστασίου Χαραλάμπη (στην ουσία της μια και κάτι ώρας, όσο διήρκεσε η ορκωμοσία και οι υπογραφές. Έργο του Θ. Πάγκαλου). Δείτε video από το National Geographic με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό για τα γεγονότα εκείνων των ημερών.
*Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νέο ημερολόγιο ήταν 10.09.1922.


1943: Πεθαίνει ξαφνικά, σε ηλικία 49 ετών, ο τσάρος της Βουλγαρίας Μπόρις Γ΄. Λίγες μέρες πριν είχε συναντηθεί στην Γερμανία με τον Χίτλερ. Δεχόταν διαρκώς πιέσεις για την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στο Ανατολικό Μέτωπο (εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης) και για συμμετοχή της Βουλγαρίας στην τελική λύση (διωγμοί Εβραίων). Ο Μπόρις ενώ είχε υπογράψει το Τριμερές Σύμφωνο και είχε πάρει το συμφωνηθέν αντάλλαγμα από τον Χίτλερ (Κεντρική Μακεδονία εκτός από 20χλμ ακτίνα γύρω από την Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία, Δυτική Θράκη) αρνούνταν πεισματικά την παραμικρή βοήθεια στον άξονα. Ο διάσημος γιατρός, που τον εξέτασε μεταθανάτια, ο Hans Eppinger, διαπίστωσε ότι πέθανε από το ίδιο δηλητήριο που είχε πεθάνει και ο Ιωάννης Μεταξάς, όπως πάλι είχε διαπιστώσει ο ίδιος. Ο Μπόρις είχε διαδεχθεί στον θρόνο τον πατέρα του Φερδινάνδο Α΄ που είχε παραιτηθεί υπέρ αυτού επειδή είχε πέσει στην δυσμένεια πολλών πλευρών και κινδύνευε ο θρόνος.


1946: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο πολιτικός Γεώργιος Καφαντάρης. Βουλευτής πολλές φορές υπουργός και μια φορά πρωθυπουργός, για ένα μήνα (06.02.1924 – 12.03.1924), σαν λύση της διένεξης Ελ, Βενιζέλου, Αλ. Παπαναστασίου και Στρατιωτικού Συνδέσμου στον τρόπο επίλυσης (διαδικασία) του Πολιτειακού. Το 1938 εξορίστηκε στην Ζάκυνθο μέχρι και τον θάνατο του δικτάτορα Ι. Μεταξά.


1988: Τρία Ιταλικά αεροπλάνα επίδειξης συγκρούονται και πέφτουν στο πλήθος που παρακολουθούσε το air-show στο Ramstein της Γερμανίας. 75 άτομα σκοτώνονται, μεταξύ των οποίων και οι πιλότοι. Ήταν το πιο πολύνεκρο ατύχημα τέτοιου είδους μέχρι το 2002, που συνέβηκε κάτι αντίστοιχο στο Lviv της Ουκρανίας.


2011: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Λεωνίδας Κύρκος. Πολιτικός, αντιστασιακός, δημοσιογράφος. Είχε υποστεί πολλές διώξεις λόγω των φρονημάτων του. Το 1949 είχε καταδικαστεί σε θάνατο αλλά γλίτωσε γιατί είχε καταδικαστεί σε θάνατο και ο Μανώλης Γλέζος και υπήρξε διεθνής κατακραυγή. Το 1967 φυλακίστηκε για 5 χρόνια. Υπήρξε πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εσ., Με τον Χαρίλαο Φλωράκη ήταν συνιδρυτές του Συνασπισμού. Ήταν γιος του πολιτικού Μιχαήλ Κύρκου που είχε εξαναγκάσει σε αυτοκτονία τον Κώστα Καρυωτάκη.


←27 Αυγούστου

29 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.