Σαν σήμερα 29 Αυγούστου


Διεθνής ημέρα κατά των πυρηνικών δοκιμών.


32: Καρατομείται, σε ηλικία 36 ετών, ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής ή Πρόδρομος. Ήταν απαίτηση της κόρης του Ηρώδη Αντύπα Σαλώμης, και της Ηρωδιάδας, τις οποίες καυτηρίαζε δημόσια για τον έκλυτο βίο τους, να έχει την κεφαλή του Ιωάννη επί πίνακι (σε πιάτο). Ο Ιωάννης είχε εγκατασταθεί από τα τριάντα του στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού, κηρύσσοντας, προφητεύοντας και βαπτίζοντας στα νερά του ποταμού αυτούς που πήγαιναν να τον δουν και να τον ακούσουν. Επειδή συνήθως ο λόγος του (φωνή βοώντος εν τη ερήμω) στιγμάτιζε την διεφθαρμένη άρχουσα τάξη της εποχής, ο Ηρώδης τον είχε συλλάβει και τον είχε φυλακίσει. Δεν τολμούσε όμως μέχρι τότε να τον σκοτώσει φοβούμενος τις αντιδράσεις του κόσμου. Από τον Ιωάννη, σύμφωνα με τους Ευαγγελιστές είχε βαπτιστεί και ο Ιησούς Χριστός.


886: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Α’ Μακεδών. Ιδρυτής της Μακεδονικής Δυναστείας που κυβέρνησε το Βυζάντιο για 189 χρόνια (τελευταία της δυναστείας η Θεοδώρα Γ΄ που πέθανε το 1056). Αναδείχθηκε αυτοκράτορας μέσα από, κατά συρροή φόνους, «αδελφοποιήσεις» και όργια. Είχε πάρει το προσωνύμιο Βασίλειος ο Έκφυλος. Επέκτεινε το Βυζάντιο προς Ανατολάς, ξανάκανε τη Μεσόγειο, Βυζαντινή θάλασσα και συνέχισε τον εκχριστιανισμό των Σλάβων με τους Κύριλλο και Μεθόδιο, που είχε αρχίσει ο προκάτοχός του Μιχαήλ Γ’, τον οποίο είχε δολοφονήσει. Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων, τον έφερε σε ρήξη με το Βατικανό. Το σοβαρότερο έργο του είναι το νομοθετικό. Τα «Βασιλικά» είναι το πληρέστερο μνημείο Ελληνο-Ρωμαϊκού και Βυζαντινού δικαίου, που είναι αναπροσαρμογή της Ιουστινιάνειας νομοθεσίας στα νέα δεδομένα. Επίσης είχε εκδώσει το «Πρόχειρο Νόμο» που περιείχε τα κυριότερα νομοθετικά ζητήματα και την «Επαναγωγή» με τις αρμοδιότητες του αυτοκράτορα, του πατριάρχη και των αξιωματούχων. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Λέων ΣΤ’ ο Σοφός.


1533: Ο αυτοκράτορας των Ίνκας Αταχουάλπα εκτελείται με στραγγαλισμό. Ο Αταχουάλπα ήταν αιχμάλωτος των Ισπανών από την 16η Νοεμβρίου 1532, αλλά συνέχιζε να είναι αυτοκράτορας της χώρας του. Κίνηση σκοπιμότητας του Francisco Pizarro μέχρι να ελέγξει την κατάσταση. Όταν πλέον σιγουρεύτηκε ότι δεν τον είχε ανάγκη αποφάσισε να τον ρίξει στην πυρά. Του έδωσε όμως την εναλλακτική λύση αν ασπαστεί τον Χριστιανισμό να θανατωθεί σαν Ισπανός πολίτης. Με το μηχάνημα του στραγγαλισμού (γκαρότα). Ο Αταχουάλπα προκειμένου να έχει τον λιγότερο οδυνηρό θάνατο δέχθηκε να βαπτιστεί. Ο θάνατός του οριοθέτησε χρονολογικά το τέλος του αυτόχθονα πολιτισμού στην Νότια Αμερική και την απαρχή του εισαγόμενου πολιτισμού των κατακτητών της.


1824: Η Ναυμαχία του Γέροντα. Ο Μιαούλης μετά την επιτυχή αναχαίτιση του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου στη Ναυμαχία Κω – Αλικαρνασού και προκειμένου να διαφυλάξει το στόλο του, που είχε μικρού μεγέθους πλοία, από σφοδρή κακοκαιρία, καταφεύγει στο κόλπο του Γέροντα. Ο Χοσρέφ παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις των δικών μας, βλέποντας ότι ο στόλος μας ήταν ο μισός πολύ κοντά στην ακτή, μέσα στον κόλπο και ο άλλος μισός είχε βγει πιο ανοιχτά, από το Φαρμακονήσι και αριστερά, προσπαθεί να αποκόψει το ένα τμήμα από τ’ άλλο με επίθεση στο κέντρο και ταυτόχρονα κυκλωτικές κινήσεις γύρω από κάθε τμήμα. Δεν έγινε ποτέ γνωστό αν αυτή η διάταξη των Ελλήνων ήταν προσχεδιασμένη ή τυχαία. Με πρωταγωνιστές τους μπουρλοτιέρηδες που σκόπιμα προσποιούνταν ότι πότε θα κολλήσουν στο ένα και πότε στο άλλο πλοίο (το μπουρλότο του Πιπίνου βυθίστηκε από τους απότομους ελιγμούς), ο σχηματισμός του εχθρικού στόλου διαλύθηκε. Έτσι αντί να γίνει μια ναυμαχία παράταξης, έγινε μάχη εκ του συστάδην χωρίς διαχωριστική γραμμή για τα πλοία των δυο στόλων. Στο αποκορύφωμα της ναυμαχίας όπου όλοι ήταν απασχολημένοι με τον κανονιοβολισμό των αντιπάλων, τα πυρπολικά έκαναν τη δουλειά τους. Κόλλησαν σε φρεγάτες, σε μπρίκια, που οι εντυπωσιακές τους ανατινάξεις σκόρπισαν το πανικό στα αντίπαλα πληρώματα. Το σούρουπο βρήκε τον Χοσρέφ να έχει αποσύρει το στόλο του στα λιμάνια της Κω και Αλικαρνασσού για προστασία από τα παράκτια πυροβολεία. Η ναυμαχία αυτή θεωρείται η αποφασιστικότερη του αγώνα γιατί ανέτρεψε όλο τον επιτελικό σχεδιασμό της Πύλης για να καταπνίξει την Επανάσταση. Έδωσε για άλλη μια φορά προστασία στη Σάμο, ενώ διατηρήθηκε ο έλεγχος τους Νότιου Αιγαίου, που ήταν στρατηγικής σημασίας για την μεταφορά των Τουρκικών και Αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Πελοπόννησο.


1842: Υπογράφεται στην τότε πρωτεύουσα της Κίνας, Νανκίνγκ (ή Νανκίν), πάνω στο πλοίο Cornwallis, Συνθήκη με την οποία τερματίζεται ο Α΄ πόλεμος του οπίου. Αιτία του πολέμου ήταν η άρνηση της Κίνας να εξοφλείται για τις αγορές που πραγματοποιούσε από αυτήν η Αγγλία με ίσης αξίας όπιο. Τυπικά οι αγορές δεν γινόταν από την Μ. Βρετανία, αλλά από την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών που αυτή κήρυξε τον πόλεμο την 31η Ιανουαρίου 1840. Η Κίνα ηττήθηκε και υποχρεώθηκε πέρα από την παραχώρηση το 1941 του Χονγκ- Κονγκ στην Αγγλία που είχε γίνει με την Συνθήκη του Τσουενπί σε μια αποτυχημένη προσπάθεια από πλευράς Κίνας για τερματισμό του πολέμου, να υπογράψει την, εξευτελιστική γι’ αυτή, Συνθήκη της Νανκίνγκ. Με αυτή η Κίνα υποχρεώνεται:
Να επιτρέψει την ελεύθερη εγκατάσταση Βρετανών πολιτών, βρετανικών εταιρειών και επιτετραμένων στις πόλεις Καντόνα (σημερινή Γκουανγκζού), Αμόυ (σημερινή Ξιαμέν), Φούτσαου-Φου (σημερινή Φουζού), Νίνγκπο και Σανγκάι, που θα μπορούν να ασκούν ελεύθερα το εμπόριο (Άρθρο ΙΙ). Επίσημο λιμάνι διακίνησης των εμπορευμάτων θα είναι το Χονγκ-Κονγκ (Άρθρο ΙΙΙ). Η Κίνα υποχρεώνεται να πληρώσει $6 εκατομμύρια ($200 δις σημερινά) ψυχική οδύνη για του Εγγλέζους που είχαν συλλάβει το 1839 με την κατηγορία της εμπορίας οπίου (Άρθρο ΙV). Στο άρθρο V η Κίνα υποχρεώνεται να πληρώσει στην Μ. Βρετανία άλλα $3 εκ ($100 δις σημερινά) γιατί οι Κινέζοι μεσάζοντες εμπορευμάτων έβγαναν μεγάλα ποσοστά κέρδους. Επίσης στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι από τούδε και στο εξής οι Άγγλοι θα ορίζουν ποιους θέλουν για μεταπράτες των εμπορευμάτων τους. Στο άρθρο VI η Κίνα πληρώνει τα έξοδα του εκστρατευτικού σώματος που πολέμησε εκεί. Είναι μόλις $12 εκ. ($400 δις σημερινά). Τέλος στο άρθρο VII ορίζουν τις δόσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1845 που είναι η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης με ένα χαμηλό ετήσιο επιτόκιο 5%. Τα υπόλοιπα άρθρα διευκρινίζουν και ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες και τα διαδικαστικά των 7 πρώτων. Καλή και χρυσή η Συνθήκη αλλά της έλειπε μια λέξη: Όπιο. Έτσι οι Κινέζοι ικανοποιούν όλους τους όρους της Συνθήκης αλλά συνεχίζουν την απαγόρευση του οπίου. Τότε η Μ. Βρετανία παραμερίζοντας τις ντροπές και με συμπαραστάτες τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Γαλλία που είδαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τον τόσο προσοδοφόρο Α΄ πόλεμο του οπίου, αρχίζουν το 1856 τον Β’ πόλεμο του οπίου που τερματίζεται οριστικά με την Συνθήκη του Πεκίνου το 1860. Πέρα από τις αποζημιώσεις στους εισβολείς της Κίνας για τα έξοδα και την ταλαιπωρία που υπέστησαν, αναφέρει ρητά  και κατηγορηματικά την μαγική λέξη: Όπιο, που η εμπορία και χρήση του γίνεται επιτέλους ελεύθερη σε όλη την Κίνα.


1885: Οι Gottlieb Daimler και Wilhelm Maybach παίρνουν πατέντα για το πρώτο μοτοποδήλατο του κόσμου. Είχε «βοηθητικούς» τροχούς για να στηρίζεται η κατασκευή. Ο τετράχρονος κινητήρας του, των 264 cc απέδιδε 0.5 hp στις 600 rpm και ανέπτυσσε ταχύτητα 11km/h. Στην πρώτη του δοκιμή με αναβάτη τον γιο του Daimler, η σέλα μετά από λίγο πήρε φωτιά, μια και ο κινητήρας ήταν ακριβώς από κάτω.


1944: Οι Γερμανοί καίνε το Λιδωρίκι. Δεν αφήνουν οικοδομή όρθια, χωρίς να κάνουν εξαίρεση ούτε στην εκκλησία. Τους 5 γέροντες που δεν έφυγαν γιατί δεν μπορούσαν να περπατήσουν τους ξεκοίλιασαν. Οι υπόλοιποι κάτοικοι είχαν διαφύγει ώρες νωρίτερα καλυπτόμενοι από την 5η ταξιαρχία ΕΛΑΣ που είχε έδρα το χωριό. Οι Γερμανοί μετά το ατυχές συμβάν στις Καρούτες στο οποίο έχασαν όλη την μονάδα (250 άνδρες) που είχαν στείλει εκεί για καταστροφή του χωριού και διάνοιξη του δρόμου για το Λιδωρίκι, εξαγριώθηκαν. Έστειλαν ένα Τάγμα κυνηγών με υποστήριξη ορειβατικού πυροβολικού και αεροπορίας (αναγνωριστικές πτήσεις, κατάδειξη στόχων) για να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση της περιοχής. Έκαμψαν, με μικρές απώλειες, την αντίσταση των ανταρτών στο πέρασμα της Γκιώνας (1.400 μ. υψόμετρο) και συνέχισαν προς το οροπέδιο του Λιδωρικίου. Στο δρόμο τους έκαψαν έξι μικρά χωριά και οικισμούς. Όταν έφτασαν το λαφυραγώγησαν, ξεκοίλιασαν τους 5 άτυχους γέροντες και  το πυρπόλησαν. Την επόμενη μέρα αποχώρησαν έχοντας αφήσει αποκαΐδια σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Είχαν εκτελέσει με επιτυχία άλλη μια αποστολή.


1947: Παραιτείται η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας», στην οποία συμμετείχαν όλα τα κόμματα που είχαν πάρει μέρος στις εκλογές του 1946. Ο εμφύλιος μαίνεται και μαζί του οι παρεμβάσεις από ξένα κέντρα εξουσίας, που δεν δίδουν περιθώρια κοινοβουλευτικής νηνεμίας και κυβερνητικής σταθερότητας. Σχηματίζει κυβέρνηση ο Κ. Τσαλδάρης που θα διατηρηθεί για 9 ημέρες στην εξουσία. Θα την διαδεχθεί κυβέρνηση δια της βίας συνεργασίας Θ. Σοφούλη – Κ. Τσαλδάρη, με την απειλή των Αμερικανών, ότι θα διακόψουν την παροχή βοήθειας του σχεδίου Μάρσαλ.


1949: Τερματίζονται οι εχθροπραξίες του Εμφύλιου Πολέμου. Το τελευταίο προπύργιο του ΕΛΑΣ, ο Γράμμος, καταλαμβάνεται από τον Εθνικό Στρατό. Οι εναπομείναντες Ελασίτες διέφυγαν στην Αλβανία. Έτσι έκλεισε ουσιαστικά το κεφάλαιο Εμφύλιος Πόλεμος. Τυπικά έκλεισε την 15η Οκτωβρίου με διάγγελμα της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης» που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Βουκουρεστίου στο οποίο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης είπε το περιβόητο «βάζουμε τα όπλα παρά πόδα».


1959: Πρεμιέρα της παράστασης «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από τον θίασο Καρόλου Κουν. Γίνεται ο χαμός, με ένα μέρος του κοινού να φωνάζει σταματήστε και άλλους να φωνάζουν συνεχίστε. Η παράσταση είναι νεωτεριστική με τους κορυφαίους του χώρου να έχουν βάλει την υπογραφή τους για το ανέβασμά της: ο Γιάννης Τσαρούχης τα κοστούμια-σκηνικά, ο Μάνος Χατζιδάκις είχε γράψει τη μουσική, η Ραλλού Μάνου τη χορογραφία και ο Βασίλης Ρώτας την μετάφραση-διασκευή. Ο Κ. Τσάτσος, τότε υπουργός προεδρίας, απαγορεύει την παράσταση σαν άσεμνη, ενώ ο τύπος την κάνει πρωτοσέλιδο. Ο κυβερνητικός κατακρίνοντάς την και ο αντιπολιτευόμενος υποστηρίζοντας την. Ο κόσμος συρρέει την επομένη να παρακολουθήσει την παράσταση, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με αστυνομική δύναμη που έχει αποκλείσει το ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Αυτή η θεατρική παραγωγή πήρε το 1965 το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ των Εθνών. Ο μόνος που στιγματίστηκε ήταν ο ακαδημαϊκός Κ. Τσάτσος και η Ακαδημία Αθηνών, που από τότε φανερά πια αμφισβητείται η σύνθεση της και τα κριτήρια επιλογής των Ακαδημαϊκών. Ο σκιτσογράφος Φωκίων Δημητριάδης καθιέρωσε την εικόνα του Κ. Τσάτσου να συνυπάρχει με μια κότα κάθε φορά που χρειαζόταν να τον σκιτσάρει.


1962: Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εγκαινιάζει τη νέα Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας. Αν παρακολουθείστε το video (2:30″ – 4:30″), σε κάποιο σημείο του ο κονφερανσιέ αναφέρει: «η ετησία ωφέλεια για την Ελλάδα έχει υπολογισθεί, με μέση κυκλοφορία 1.500 αυτοκινήτων ημερησίως, σε 75.000.000 ετησίως». Πως ωφελούν οι αυτοκινητόδρομοι χωρίς διόδια κλπ. Με μείωση της κατανάλωσης, με μείωση του κόστους της διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών. Όχι ότι ήταν πρότυπο δρόμου για το 1962, η καρμανιόλα, αλλά από αυτόν που υπήρχε ήταν κάτι πολύ παραπάνω.


1991: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Αλέκος Σακελλάριος. Δημοσιογράφος, ρεπόρτερ, χρονογράφος, ευθυμογράφος. Θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος έγραψε γύρω στο 200 θεατρικά και 60 κινηματογραφικά έργα. Έγραψε 2.000 τραγούδια πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

Δείτε το νιάου νιάου βρε γατούλα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία ‘το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο’. Συνθέτης o Μάνος Χατζιδάκης. Αντιπροσωπευτικό δείγμα δουλειάς του Σακελάριου αλλά και των hits εκείνης της εποχής. Για να καταλάβετε πως θα βλέπουν μετά τα αντίστοιχα χρόνια τα hits της σημερινής εποχής.


←28 Αυγούστου

30 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.