Σαν σήμερα 30 Αυγούστου


Διεθνής ημέρα για τα θύματα των βίαιων εξαφανίσεων.


526: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο βασιλιάς των Οστρογότθων Θεοδώριχος ο Μέγας. Ήταν ηγεμόνας και της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπό την αιγίδα των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Με την μέθοδο των γάμων σκοπιμότητας, έκανε συμμάχους του, τους πρώην αντιπάλους του Φράγκους, Βησιγότθους, Βανδάλους και Βουργούνδιους. Την 15η Μαρτίου 493 είχε σκοτώσει με τα χέρια του, αμέσως μετά τις προπόσεις, σε γλέντι υποτίθεται συμφιλίωσης, μετά από πολλούς ατελέσφορους και για τους δυο πολέμους μεταξύ τους, τον βασιλιά της Ιταλίας Οδόακρο. Ηθικός αυτουργός ο Ζήνων. Οι πολίτες των περιοχών που βρισκόταν υπό την κυριαρχία του είχαν αρκετά δίκαιη μεταχείριση, ενώ φρόντισε ώστε να πλαισιώνεται από μορφωμένους ανθρώπους, (φιλόσοφους, ελληνιστές, ιστορικούς).


1832: Υπογράφεται το πρωτόκολλο του Λονδίνου. Με αυτό επαναλαμβάνονται και επιβεβαιώνονται τα υπογεγραμμένα στη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Ήταν όρος της Συνθήκης η υπογραφή της από τις Αυλές των τριών εγγυητριών δυνάμεων, γιατί στη Κωνσταντινούπολη την είχαν υπογράψει οι αντιπρόσωποι. Με την Συνθήκη αυτή οριζόταν επακριβώς πλέον τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.


1835: Μια ομάδα μεταναστών αποβιβάζεται στο δέλτα του ποταμού Γιάρα της Αυστραλίας. Έτσι ιδρύθηκε η Μελβούρνη, ένα πολυπολιτισμικό αστικό κέντρο με περισσότερους από 4 εκ. κατοίκους. Είναι η ταχύτερα πληθυσμιακά αναπτυσσόμενη πόλη της Αυστραλίας. Πιστεύεται ότι θα ξεπεράσει το Σίδνεϊ το 2028. Η εισροή νέων μεταναστών είναι η μεγαλύτερη από όλη την Αυστραλία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνόφωνη πόλη του κόσμου μετά την Αθήνα και πριν την Θεσσαλονίκη, που μόλις ξεπέρασε, με την οποία είναι αδελφές πόλεις. Οι Έλληνες της Μελβούρνης υπολογίζονται σε 800.000. Οι κόντρες μεταξύ των εθνοτήτων της είναι παροιμιώδεις, από σκωπτικές έως και σοβαρές.


1922*: Τελειώνει η μάχη του Τουμπλού Μπουνάρ με ολοκληρωτική νίκη των Τούρκων επί των Ελλήνων. Μετά την ήττα του Αφιόν Καραχισάρ, από λάθος αποφάσεις, οι Ελληνικές δυνάμεις μετά από νέα λάθη επί λαθών των ηγετών τους υποχωρούν δυτικότερα, γλυτώνοντας την αιχμαλωσία χάρη στην ανυπακοή του Διοικητή της IV Μεραρχίας που διέσπασε τον κλοιό. Είναι το προτελευταίο βήμα από την ολοκληρωτική καταστροφή στη μάχη (πιο δόκιμο στη σφαγή) του Αλή Βεράν.

 

* Η ημερομηνία είναι με το νέο ημερολόγιο με το παλιό ήταν 17 Αυγούστου. 10 μέρες πριν την κατάληψη της Σμύρνης από τους Τούρκους.


1940: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Sir Joseph John Thomson. Βρετανός φυσικός με βραβείο Nobel το 1906. Από τους πολύ αδικημένους της δημοσιότητας λόγω του χαμηλού προφίλ και της σεμνότητας του χαρακτήρα του. Η ανακάλυψη του, το 1897, ανέτρεψε τα δεδομένα της εποχής. Tα στοιχειώδη σώματα της ύλης δεν ήταν τα άτομα και δεν ήταν συμπαγή, όπως πίστευαν μέχρι τότε αλλά αποτελούνταν από ηλεκτρόνια, πρωτόνια και νετρόνια που το καθένα τους ήταν χίλιες φορές μικρότερο από τα μέγεθος του ατόμου. Πράγμα που απέδειξε, θέτοντας τις βάσεις τις θεωρίας για το κενό της ύλης, εισάγοντας ταυτόχρονα την έννοια των ισοτόπων. Ήταν ο “νονός” του ηλεκτρονίου. Το βάφτισε όπως το ξέρουμε σήμερα: electron. Το βραβείο Νόμπελ το πήρε για την ηλεκτρική αγωγιμότητα των αερίων. Ως συνήθως αυτή η επιτροπή έχει μια δυσκολία στο να αντιληφθεί, όπως και με τον Αϊνστάιν, τα πολύ σπουδαία και σοβαρά.


1954: Γεννιέται ο Αλεξάνταρ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας από το 1994 μέχρι σήμερα. Πιστός στην Ρωσία, η μάλλον στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση. Έχει προτείνει την επανασύστασή της με διαφορετικές σχέσεις και όνομα (σκέτο «Ένωση»). Από τον δυτικό κόσμο έχει ονομασθεί δικτάτορας. Στις τέσσερις εκλογές που μεσολάβησαν από το 1994 μέχρι σήμερα εκλέγεται με ποσοστό πάνω από 70%, παρ’ όλο που έχει πάνω από επτά πολιτικούς σχηματισμούς εναντίον του. Σήμερα διανύει την πέμπτη θητεία του έχοντας επανεκλεγεί με 83.4%. Το βράδυ των εκλογών έγιναν επεισόδια μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο, για να αποσπάσουν όση περισσότερη δημοσιότητα μπορούσαν, αλλά και οι πιο τραβηγμένες εκτιμήσεις ανταποκριτών ήταν 10.000 άτομα. Το μεγάλο του προσόν είναι ότι ήταν και είναι γνωστός σαν ορκισμένος εχθρός της διαφθοράς, αυτό τον ανέδειξε πολιτικά και αυτό τον κρατάει. Οι αντίπαλοι του και η δύση δεν έχουν αφήσει χαρακτηρισμό που δεν του κόλλησαν, εκτός απ΄ αυτόν.


1963: Είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας του κόκκινου τηλεφώνου όπως ονομάστηκε λαϊκά αλλά και στην ειδησεογραφία η απ’ ευθείας σύνδεση των αρχηγών κρατών των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ (και μετέπειτα από την διάδοχό της Ρωσία). Δεν υπήρξε ποτέ κανένα τηλέφωνο στα άκρα της γραμμής. Υπήρχαν 2 κρυπτογραφικά τηλέτυπα (telex) σε κάθε άκρο (+2 εφεδρικά). Ένα με το λατινικό αλφάβητο και ένα με το κυριλλικό. Το 1986 προστέθηκαν και δυο fax στα άκρα της. Από 01/01/2008 επικοινωνούν μόνο με chat και email μέσα από ένα αποκλειστικό δίκτυο υπολογιστών (dedicated network).
Το κόκκινο τηλέφωνο ήταν μια επιτακτική ανάγκη που δημιουργήθηκε για άμεση επίλυση πολύ σοβαρών κρίσεων λόγω της κλιμάκωσης του ψυχρού πολέμου και την ανάπτυξη πυρηνικών οπλοστασίων και από τις δυο πλευρές σ΄ όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν και είναι η σχεδόν αποκλειστική χρήση του, εκτός από την πρώτη φορά, χωρίς να ληφθούν υπ΄ όψιν οι δοκιμαστικές επικοινωνίες. Η πρώτη επίσημη μετάδοση σήματος ήταν η αναγγελία της δολοφονίας του προέδρου Τζ. Φ. Κένεντυ από τις ΗΠΑ προς την ΕΣΣΔ. Η πρώτη μετάδοση από ΕΣΣΔ προς ΗΠΑ αφορούσε τον πόλεμο των έξι ημερών.


1963: Η Philips παρουσιάζει στο κοινό την πρώτη κασέτα για αποθήκευση ήχου με την κατοχυρωμένη εμπορική ονομασία «Compact Cassette». Η κασέτα είχε από τότε ανοδική πορεία στις πωλήσεις περιορίζοντας σημαντικά την εμπορικότητα των δίσκων βινυλίου. Την χρονιά της παρουσίασης πουλήθηκαν 9.000. Το 1990 που εμφανίστηκε το CD μόνο στις ΗΠΑ είχαν πουληθεί εκείνη την χρονιά 442 εκ. κασέτες δισκογραφικών εταιρειών. Με την καθιέρωση του CD οι πωλήσεις κασετών άρχισαν να πέφτουν (274.000 το 2007, 34.000 το 2009). Για την ιστορία η πρώτη κασέτα ήταν το μοντέλο EL-1903 και ήταν 90′ (45′ η κάθε πλευρά).


1969: Ήλθε στο κόσμο ο Δημήτρης Σγούρος. Ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα σε ηλικία 12 ετών στο Κάρνεγκι Χωλ με το πολύ δύσκολο κονσέρτο Νο 3 του Ραχμάνινοφ. Τότε ο Άρθουρ Ρουμπινστάιν είχε δηλώσει: «Είναι ο καλύτερος πιανίστας που άκουσα ποτέ, περιλαμβανομένου και του εαυτού μου. Ευχαριστώ το Θεό που με κράτησε μέχρι σήμερα στη ζωή και μου έδωσε την ευκαιρία να τον ακούσω με τα ίδια μου τα αυτιά». Έβγαλε το χρυσό ρολόι του και το έδωσε στο νεαρό τότε διάδοχό του στο θρόνο. Σήμερα ο Δ. Σγούρος είναι ίσως ο μοναδικός πιανίστας που έχει ξεπεράσει τις 3.000 εμφανίσεις. Αν και είναι πολύ νωρίς για την διαχρονικά τελική κατάταξη και αξιολόγηση, σίγουρα η μέχρι σήμερα πορεία του τον κατατάσσει στην πρώτη πεντάδα. Απολαύστε τον στο κονσέρτο Νο1 του Τσαικόφσκι σε ηλικία 14 ετών.


←29 Αυγούστου

31 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.