Σαν σήμερα 31 Αυγούστου

1056: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα Γ’. Είχε ανέλθει στο θρόνο, σε ηλικία 62 ετών μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Θ’, μάλλον παρά τη θέλησή της, ενώ ήταν μοναχή. Όχι ιδιαίτερα έξυπνη, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Ψελλό, και πολύ τσιγκούνα. Ήταν η τελευταία της Μακεδονικής Δυναστείας που κυβέρνησε το Βυζάντιο για 189 χρόνια (Αρχή δυναστείας το 867 με τον Βασίλειο Α΄ τον Μακεδόνα). Όντας άκληρη, όρισε διάδοχό της τον Μιχαήλ ΣΤ’ Βρίγγα (τον επονομαζόμενο Στρατιωτικό). Μεγάλης ηλικίας και άπειρος σαν στρατιωτικός λογοθέτης, είδε ότι δεν ήταν κατάλληλος για να αντιμετωπίσει τις ραδιουργίες των ανακτόρων. Παραιτήθηκε ένα χρόνο μετά, δίνοντας την θέση του στον ιδρυτή της δυναστείας των Κομνηνών, Ισαάκιο Α΄.


1847: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο εν ενεργεία (από 06.08.1844) Πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης. Ο όρος φαύλος πολιτικός θα ήταν σεμνός και θα του έδινε ηθικό και πολιτικό ανάστημα. Από μελετητές χαρακτηρίζεται ως ο πλέον δολοπλόκος και μηχανορράφος Έλληνας πολιτικός. Η όλη πολιτεία του φανερώνει άνθρωπο φαυλοκράτη ανέντιμο και φιλόδοξο με υπερτροφικό εγωισμό κρυμμένο με επιμέλεια. Θεωρείται ως ο δεύτερος κακός δαίμονας της επανάστασης (πρώτος ο Μαυροκορδάτος) και πατέρας του νεοελληνικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Σταχυολόγημα των επιτευγμάτων του:
Σκοτώνει με δηλητήριο τον αγωνιστή του ’21 Αθανάσιο Κανακάρη – Ρούφο, του οποίου ήταν ο προσωπικός γιατρός.
Μαζί με Μαυροκορδάτο και Κουντουριώτη ξεκινούν το και εμφύλιο πόλεμο εναντίον του Κολοκοτρώνη.
Παίρνουν το πρώτο δάνειο της Ελλάδας 800.000 λιρών από την Αγγλία που λόγω δυσμενών όρων, στην Ελλάδα φτάνουν μόνο 298.000 και αυτές τις χρησιμοποιούν μέχρι τελευταίας σε μισθοφόρους (με κύριο μισθοφόρο τον Τούρκο Ταφίλ Μπουζ με το ασκέρι του) για να εξοντώσουν τους Έλληνες αγωνιστές.
Προσεταιρίζεται τον Γκούρα και πετυχαίνει την δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου.
Οργανώνει στρατοδικεία πετυχαίνοντας την καταδίκη σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Καταδικάζονται σε θάνατο και οι αγωνιστές Γκρίτζαλης και Τσαμαλής. Για να μην γλιτώσουν αυτοί, τους σκοτώνουν επιτόπου. «Φίλος» του Χρήστου Παλάσκα τον έστελνε σε αποστολές παγίδες, μέχρι που σκοτώθηκε και έκανε μορόζα (σπιτωμένη ερωμένη) την όμορφη γυναίκα του, μέχρι τον θάνατό του.
Ο Άρμανσμπεργκ (αντιβασιλιάς όσο ο Όθωνας ήταν ανήλικος) αντιλαμβάνεται ότι ο Κωλέττης με τις ραδιουργίες του δημιουργεί πρόβλημα και τον στέλνει σαν πρέσβη για 8 χρόνια στην Γαλλία. Επανέρχεται και καταφέρνει να πάρει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης τρεις φορές, ή τρίτος μειοψηφών είναι, ή με απόλυτη πλειοψηφία 127 στις 127 έδρες, με βια και απόλυτη νοθεία.
Ταυτόχρονα είναι ο πατέρας της ‘Μεγάλης Ιδέας’, ενώ όταν πεθαίνει καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι πάμφτωχος. Μένουν με την απορία γιατί τότε έκανε όλα αυτά. Ήταν κλασσική περίπτωση παρανοϊκού. Ότι έκανε το έκανε πιστεύοντας ότι αυτό είναι το σωστό. Μερικά από αυτά που έχει κάνει περιγράφει ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του εδώ βιβλ. α’ κεφ. 4,5,6. βιβλ. β’ κεφ. 3.
Αρκετά μπορείτε να βρείτε στην Ιστορία του Όθωνα από τον Τρύφωνα Ευαγγελίδη εδώ.
Τον διαδέχθηκε στην Πρωθυπουργία ο, μέχρι τότε υπουργός των Στρατιωτικών, Κίτσος Τζαβέλας.


1867: Πεθαίνει, σε ηλικία 46 ετών, ο Σαρλ Μπωντλαίρ (Charles-Pierre Baudelaire). Γάλλος ποιητής και κριτικός. Κλασσικός ποιητής πρόζας, περιέγραψε, με αρκετή φρίκη, την μεταβολή του αστικού περιβάλλοντος, που βίωσε, από την βιομηχανική επανάσταση. Το κορυφαίο έργο του, «Τα άνθη του κακού«, θεωρήθηκε ότι προσβάλει τα δημόσια ήθη. Ο εκδότης και ο τυπογράφος φυλακίστηκαν, ο Μπωντλαίρ είναι άγνωστο πως τη γλύτωσε.

Αυτή η ζωή είναι ένα νοσοκομείο όπου κάθε άρρωστος έχει τη διακαή επιθυμία να αλλάξει κρεβάτι.


1897: Ο Τόμας Έντισον παίρνει το US589168A δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το κινητοσκόπιο. Αποτελούνταν από ένα φιλμ με διαδοχικές φωτογραφίες μιας κίνησης που όταν ο θεατής τις έβλεπε να περνούν από μπροστά του με ένα αρκετά γρήγορο ρυθμό του σχηματιζόταν η εντύπωση μιας συνεχούς κίνησης αυτού που έβλεπε. Βασιζόταν στην φυσιολογία του ανθρώπου να διατηρείται στην μνήμη του η εικόνα που βλέπει για 1/10». Ο θεατής έβλεπε αυτές τις εικόνες μέσα από ένα στερεοσκόπιο (φανταστείτε ένα μικροσκόπιο πολύ μικρής μεγέθυνσης με δυο προσοφθάλμιους φακούς). Η εφεύρεση αυτή που άργησε να κατοχυρωθεί έξι χρόνια από την υποβολή της αίτησης αναφέρεται ότι υπήρξε ο πρόδρομος της κινηματογραφικής ταινίας. Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα. Οι αδελφοί Λυμιέρ έκαναν την πρώτη δημόσια προβολή κινηματογραφικής ταινίας στην Γαλλία το 1895. Ο Έντισον είχε καταθέσει την αίτηση το 1891. Το ποιος αντέγραψε (μάλλον εμπνεύσθηκε γιατί ο τρόπος λειτουργίας των μηχανημάτων ήταν τελείως διαφορετικός) από ποιον θα παραμείνει άγνωστο. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο καθένας να ανέπτυξε το δικό του σύστημα έχοντας πλήρη άγνοια της παράλληλης ανάπτυξης άλλου συστήματος, φαινόμενο όχι τόσο σπάνιο στις εφευρέσεις.  Το αποτέλεσμα, όπως και να έχει το πράγμα, ήταν να επωφεληθούμε όλοι οι άλλοι κοινοί θνητοί.


1907: Ιδρύεται η τριπλή Αντάντ. Ήταν ο πυρήνας των συμμαχικών δυνάμεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σχηματίστηκε με την υπογραφή, εκείνη τη μέρα, στην Αγία Πετρούπολη, Συμφώνου Φιλίας (entente είναι η φιλία στα Γαλλικά) μεταξύ Αγγλίας και Ρωσίας. Είχε προηγηθεί η υπογραφή αντίστοιχου Συμφώνου το 1904 μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας. Τυπικά η Συμφωνία αφορούσε την παύση της αντιπαράθεσης Αγγλίας και Ρωσίας στην Κεντρική Ασία (Αφγανιστάν). Παρόμοιου περιεχομένου και νοήματος ήταν η Συμφωνία Αγγλίας Γαλλίας (αφορούσε την αντιπαράθεσή τους για την Αίγυπτο). Δεν ήταν άμεσες συμμαχίες, ρητά διατυπωμένες. Η μόνη έμμεση παραπομπή στα κείμενα και των δυο Συμφωνιών ήταν το πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας και η μη δημιουργία σημείων τριβής και αντιπαράθεσης για τα θέματα που αναφερόταν. Παρ’ όλ’ αυτά ήταν, για το πνεύμα αλλά και την διπλωματική γλώσσα της εποχής, δημιουργία συμμαχίας. Η τριπλή Αντάντ ενισχυμένη από την Ιαπωνία και την Πορτογαλία με χωριστές συμφωνίες, έγινε το αντίπαλο δέος της Τριπλής Συμμαχίας των Κεντρικών Δυνάμεων που είχε δημιουργηθεί από το 1882 μεταξύ της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας.


1909: Γίνεται η πρώτη ένεση σε πειραματόζωο (κουνέλι) με το μείγμα 606 (Αρσφαιναμίνη). Το πειραματόζωο ήταν προσβεβλημένο με σύφιλη. Την επόμενη μέρα δεν υπήρχε στο σώμα του ούτε ένα βακτήριο σύφιλης. Ήταν το πρώτο αποτελεσματικό και ασφαλές για τον άνθρωπο φάρμακο κατά της σύφιλης, αλλά και η πρώτη χημειοθεραπεία. Σκότωνε μόνο τα νοσογόνα βακτήρια χωρίς να πειράζει τα υγιή κύτταρα.  Αφού έγιναν εκτεταμένες δοκιμές δόθηκε στο εμπόριο το 1910 με την εμπορική ονομασία Σαλβαρσάν από την φαρμακευτική εταιρεία Hoechst.  Ως συνήθως για κάτι έπρεπε να κατηγορηθεί. Έτσι στους δημιουργούς και την εταιρεία κόλλησαν την ρετσινιά ότι με αυτό το φάρμακο ενθάρρυναν την ακολασία. Η σύφιλη είχε γίνει μάστιγα σ΄ όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα τα πρώτα κρατικά ιατρεία που είχαν ιδρυθεί ήταν γι΄ αυτή την αρρώστια. Στη χώρα μας ονομαζόταν τότε σπυρόκωλον και είχε πολύ πιο έντονα συμπτώματα και γρηγορότερη εξέλιξη. Ήταν ακριβώς το ίδιο βακτήριο της σύφιλης με του υπόλοιπου κόσμου. Το γιατί συμπεριφερόταν διαφορετικά στην Ελλάδα είχε αποδοθεί τότε στις κλιματολογικές συνθήκες. Αργότερα κατάλαβαν ότι είναι θέμα οργανισμού και μορφής DNA η εξέλιξη μιας βακτηριακής προσβολής. Το όνομα 606 με το οποίο έμεινε γνωστό προήλθε από τα εργαστήρια: Ήταν το έκτο μείγμα της έκτης σειράς μιγμάτων που γινόταν δοκιμή για θεραπεία της ασθένειας. Το Salvarsan παρόλο που φιγουράρει στη λίστα με τα 10 σπουδαιότερα φάρμακα που ανακάλυψε ή εφεύρε ο άνθρωπος αντικαταστάθηκε, για την θεραπεία της σύφιλης, το 1940, από την ακόμη μεγαλύτερη εφεύρεση στα φάρμακα: Την πενικιλίνη.


1913: Οι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης δημιουργούν την Αυτόνομη Κυβέρνηση Δυτικής Θράκης με έδρα την Κομοτηνή. Με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου η Δυτική Θράκη περιήλθε στους Βούλγαρους. Οι κάτοικοι, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρήσκευμα, τρομοκρατημένοι από την πρόσφατη κατοχή της περιοχής από τους Βούλγαρους, ζήτησαν βοήθεια από Ελλάδα και Τουρκία. Η Ελλάδα που είχε υπογράψει την Συνθήκη δεν μπορούσε να προσφέρει ούτε ηθική στήριξη. Η Τουρκία έστειλε ένοπλα τμήματα μεταμφιεσμένα σε ντόπιους χωρικούς που κατέλαβαν Κομοτηνή και Ξάνθη. Με αυτό το κεκτημένο άρχισε η επεξεργασία σχεδίου της αυτόνομης Δυτικής Θράκης, από Έλληνες Τούρκους, Πομάκους, Αρμένηδες και Εβραίους. Σύμφωνα με αυτό η Δ. Θράκη θα χωριζόταν σε τρεις περιοχές, στις δυο από τις οποίες θα ήταν Έλληνας διοικητής και στην μια Τούρκος. Προσωρινός πρόεδρος εξελέγη ο Hoca Salih Efendi. Πρόλαβε να κυκλοφορήσει γραμματόσημα, αλλά Αυστρία, Ρωσία και Μ. Βρετανία με εντονότατες πιέσεις προς την Πύλη την ανάγκασαν να αποσύρει την υποστήριξή της, ενώ διεμήνυσαν στην Ελλάδα, που έβλεπε με «εξαιρετικό ενδιαφέρον» τις εξελίξεις να μην διανοηθεί ούτε λεκτικά να συμπαρασταθεί στο νεοσύστατο κράτος. Οι Βούλγαροι κατέλυσαν την αυτόνομη κυβέρνηση την 25η Οκτωβρίου 1913. Η Δυτική Θράκη απελευθερώθηκε το 1919 και αποδόθηκε τελικά στην Ελλάδα το 1920 με την Συνθήκη των Σεβρών. Συνέχισε να είναι Ελληνική και με την Συνθήκη της Λωζάνης. Με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί την απέδωσαν μαζί με την Ανατολική Μακεδονία πάλι στους Βούλγαρους Με την λήξη της κατοχής αποχώρησαν για 3η και τελευταία φορά .


1961: Η εφημερίδα Ελευθερία καταγγέλλει με στοιχεία (την φωτογραφία δίπλα), τον υπουργό εξωτερικών Ευ. Αβέρωφ ότι για συγκεκριμένη τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων, τηλέφωνο επικοινωνίας για συνδρομές, διαφημίσεις, πληροφορίες, συνεργασίες είχε για τις πρωινές ώρες το τηλέφωνο του υπουργείου εξωτερικών με εσωτερικό ένα από τα ιδιαίτερα τηλέφωνα του ίδιου του υπουργού. Ο υπουργός της ΕΡΕ απαξίωσε να απαντήσει. Ούτε συζητήθηκε ποτέ στην Βουλή το θέμα από κάποια παράταξη. Σημεία των καιρών για την νοοτροπία στον τρόπο χρήσης των υπουργικών θώκων.


1971: Ο Γεώργιος Γρίβας, που από την 28η Αυγούστου έχει “διαφύγει” από την επιτήρηση των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, αποβιβάζεται, από το καΐκι που τον μετέφερε, στην παραλία του Πισσουρίου στην Κύπρο. Εκεί, στα 73 του χρόνια, ξεκινάει την προσχεδιασμένη ΕΟΚΑ Β’. Τον ένοπλο αγώνα κατά του Μακαρίου. Ήταν το Plan Β μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου την 8η Μαρτίου 1970. Με την οικονομική στήριξη της CIA (περίπου $1 εκ. ετησίως) και με την οικονομοτεχνική συμπαράσταση της Ελληνικής χούντας (μέσω των μυστικών υπηρεσιών) συγκέντρωσε 20.000 μέλη και 5.000 μαχητές. Βάφτισε έτσι την οργάνωση για να παραπέμπει στην ΕΟΚΑ με την οποία δεν είχε καμία σχέση, εκτός του ότι ήταν τότε ο αρχηγός του στρατιωτικού σκέλους της. Η ΕΟΚΑ ήταν αντιστασιακή – επαναστατική οργάνωση με σκοπό την απελευθέρωση του νησιού από την Αγγλική κατοχή. Μεσολάβησε η αποτυχημένη προσπάθεια  ανατροπής του Μακαρίου εκ των έσω από μερίδα του Κυπριακού κλήρου την 2α Μαρτϊου 1972. Το 1973 άρχισαν οι ένοπλες συγκρούσεις Γριβικών – Μακαριακών. και συνεχίστηκαν μέχρι το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου από τον Ν. Σαμψών την 15/07/1974, ενώ είχε μεσολαβήσει ο θάνατος του Γρίβα την 27η Ιανουαρίου 1974. Μετά την εισβολή των Τούρκων το 1974, επαναλήφθηκαν κάποιες σποραδικές ενέργειες μεμονωμένων αλλά στην ουσία η ΕΟΚΑ Β’ είχε εκτελεστεί από τον Αττίλα.


1980: Ιδρύεται στο Γκντανσκ της Πολωνίας το εργατικό Σωματείο «Αλληλεγγύη». Πρώτος πρόεδρός του ο μετέπειτα πρόεδρος της χώρας Λεχ Βαλέσα. Το σωματείο έγινε ο μοχλός ανατροπής του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Πολωνίας και των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην χώρα που ανέδειξαν πρόεδρο τον Βαλέσα. Ήταν η αρχή του ντόμινο των ανατροπών για όλα τα αποκαλούμενα κομουνιστικά καθεστώτα του ονομαζόμενου, από τα υποτιθέμενα Δημοκρατικά, «Ανατολικού μπλόκ».


1990: Υπογράφεται η Συνθήκη Ενοποίησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) σε ένα κράτος: Την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η χώρα είχε χωριστεί από τους συμμάχους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα δυο. Η Ανατολική Γερμανία ήταν το τμήμα της χώρας που είχε καταλάβει η Σοβιετική Ένωση προελαύνοντας μέχρι την παράδοση της Γερμανίας. Η Δυτική Γερμανία ήταν το τμήμα που είχαν καταλάβει αντίστοιχα οι υπόλοιποι σύμμαχοι (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία). Στο Άρθρο 2 της Συνθήκης ορίζεται εθνική γιορτή η 3η Οκτωβρίου σαν η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας.


1997: Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο σύντροφός της Ντόντι Αλφαγιέντ και ο οδηγός τους σκοτώνονται σε ένα περίεργο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι. Η Νταϊάνα ήταν η πρώην σύζυγος του πρίγκηπα Κάρολου πρώτου στη σειρά διαδόχου του θρόνου της Αγγλίας. Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί τόσα πολλά που δεν βγαίνει προς το παρόν άκρη. Υπήρχαν φήμες για εγκυμοσύνη της, η οποία θα έφερνε αδελφό/ή των διαδόχων του Αγγλικού θρόνου τον εγγονό του Αιγύπτιου Al Fayed και της Samira Khashoggi, αδελφής του μεγαλύτερου έμπορου όπλων στο κόσμο Adnan Khashogi. Πάντως το συμβάν μόνο τροχαίο και τυχαίο δεν ήταν.


←30 Αυγούστου

1 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.