Σαν σήμερα 1 Σεπτεμβρίου

1911: Καταπλέει στο Φάληρο το θωρηκτό Αβέρωφ που είχε αγοραστεί από την Ιταλία. Σαν θωρηκτό έμεινε στην ιστορία. Στην πραγματικότητα ήταν θωρακισμένο καταδρομικό (εύδρομο). Είχε αποπλεύσει από την Αγγλία όπου είχε εγκατασταθεί ο κύριος οπλισμός του. Αποτελούνταν από δυο δίδυμους πύργους με πυροβόλα Armstrong των 234mm και άλλους δυο, επίσης με πυροβόλα Armstrong των 190mm. Με κινητήρες συνολικής ισχύος 19.000 hp ανέπτυσσε ταχύτητα 23 knots, που το έκανε το ταχύτερο πολεμικό πλοίο της Ανατολικής Μεσογείου με μεγάλη διαφορά από κάθε άλλο. Καπετάνιος του ήταν ο Παύλος Κουντουριώτης. Πλοίο και καπετάνιος συνδέθηκαν άρρηκτα. Η δράση τους την δεκαετία 1912-22 έκανε το Αιγαίο απροσπέλαστο για το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Το ενδοξότερο πλοίο της Ελλάδας υπήρξε το μοναδικό «Ελληνικό έδαφος» που δεν έπεσε ποτέ στα χέρια κατακτητή μέχρι το 1951 που παροπλίστηκε. Είδε στο κατάστρωμά του να ορκίζεται κυβέρνηση. Σήμερα είναι πολεμικό μουσείο. Αυτά τα σίδερα δεν είναι μόνο πολεμικό κειμήλιο. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας.


1939: Η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία σηματοδοτώντας την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εισβολή έγινε στα πλαίσια του συμφώνου Μολότωφ Ρίμπεντροπ, με το οποίο, μεταξύ άλλων, η Πολωνία θα μοιραζόταν κατά το ήμισυ μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης. Οι δυο χώρες μαζί με την Αυστρία κατείχαν τα εδάφη της Πολωνίας μέχρι το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την Συνθήκη των Βερσαλιών η Πολωνία είχε αναγνωριστεί σαν ελεύθερο κράτος. Αποτέλεσμα της εισβολής ήταν η κήρυξη του πολέμου από Αγγλία και Γαλλία στην Γερμανία. Η Αγγλία είχε υπογράψει με την Πολωνία, δυο μέρες μετά την υπογραφή του Συμφώνου Μολότωφ Ρίμπεντροπ, Συμφωνία Αμοιβαίας Βοήθειας. Η σύρραξη γενικεύτηκε σταδιακά με την συμμετοχή όλο και περισσότερων χωρών που εντασσόταν με την μια ή την άλλη πλευρά. Έληξε επίσημα την 2α Σεπτεμβρίου 1945, με την υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης της Ιαπωνίας, της τελευταίας χώρας των δυνάμεων του άξονα που συνέχιζε τον πόλεμο. Για την Ευρώπη είχε λήξει επίσημα την 7η Μαΐου του 1945 με την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Της τελευταίας χώρας του Άξονα στην Ευρώπη που συνέχιζε τον πόλεμο. Τα θύματά του ήταν 71 – 80 εκ. άνθρωποι (3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού) χωρίς να μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ακρίβεια στον υπολογισμό των νεκρών. Απ’ αυτά τα 50-55 εκ. ήταν πολίτες (από τα οποία τα 6 εκ. Εβραίοι) και τα 21-25 εκ. ένοπλοι. Ήταν ο πιο θανατηφόρος πόλεμος που έγινε ποτέ* σε απόλυτους αριθμούς. Οι οικονομικές καταστροφές δεν έχουν υπολογιστεί αν και μια χώρα βγήκε, μέσα από τον πόλεμο, οριστικά από την οικονομική κρίση που την ταλάνιζε για δεκαετίες: Οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα βίωσε τον πόλεμο και την κατοχή που ακολούθησε με έναν από τους μεγαλύτερους ποσοστιαία αριθμούς θυμάτων από τις χώρες που ενεπλάκησαν σ’ αυτόν τεξαφανίσε ον πόλεμο. Οι εγκληματίες πολέμου των ηττημένων οδηγήθηκαν σε δίκες στην Ευρώπη, την Ιαπωνία  και σε όλες τις χώρες που είχε εισβάλει ο άξονας. Πολλοί απ’ αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο. Στην Ελλάδα άλλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο, άλλοι φυλακίστηκαν και άλλοι, ενώ κρίθηκαν ένοχοι, αφέθηκαν ελεύθεροι κατ’ απαίτηση του ηττημένου που όμως συνέχισε να είναι κυρίαρχη χώρα.
* Σε απόλυτους αριθμούς δεύτερος ήταν ο Τζένγκις Χαν κατά την διάρκεια των κατακτήσεων του που είχε προκαλέσει 40 εκ θανάτους (11,1% του παγκόσμιου πληθυσμού) και τρίτος ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε αφήσει πίσω του λίγο περισσότερους από 21 εκ. νεκρούς (1% του παγκόσμιου πληθυσμού). Αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής στην εξόντωση του ανθρώπινου είδους παραμένει μέχρι σήμερα η μαύρη πανούκλα που σε μια πενταετία, 1348-53, είχε 100 εκ. θύματα (27.8% του παγκόσμιου πληθυσμού).


1946: Σε δημοψήφισμα που είχε ακριβώς διατυπωθεί από τον Αρχιεπίσκοπο και Αντιβασιλέα Δαμασκηνό σαν «το δημοψήφισμα για την επάνοδον της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως», ψηφίζουν υπέρ της επανόδου το 69%, κατά 20% και υπέρ της αβασιλεύτου 11%. Θριαμβολογίες του συμπολιτευόμενου τύπου, οι πρώτες καταγγελίες για βία και νοθεία από τον αντιπολιτευόμενο μετά την απελευθέρωση.


1949: Με το Νομοθετικό Διάταγμα 1049 (ΦΕΚ 195/01.09.1949) ιδρύεται ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. Είχε ψηφιστεί από το τμήμα θερινών διακοπών της Βουλής και ήταν στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Αμερικανικής βοήθειας. Σύμφωνα με το Ν.Δ. ο ΟΤΕ αναλάμβανε προνομιακά και κατ’ αποκλειστικότητα όλο το έργο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που μέχρι τότε ήταν διεσπαρμένο σε διάφορους οργανισμούς και εταιρείες: των κρατικών ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία, Τηλεφωνεία), την Siemens & Halske (ΑΕΤΕ) και την Τηλεφωνική εταιρεία της Ρόδου. Λειτουργούσε πλήρως σαν ιδιωτική εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το κράτος. Κατά την διάρκεια της αποκλειστικής διαχείρισης των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας από τον ΟΤΕ κατασκευάστηκε το τεράστιο έργο υποδομής του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της χώρας. Αντίθετα, όπως σε κάθε κρατική υπηρεσία, η αντιμετώπιση του πολίτη – πελάτη ήταν εχθρική. Η αναμονή για μια απλή τηλεφωνική σύνδεση ξεπερνούσε την δεκαετία, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις αναμονής αιτήσεων πάνω από 25 χρόνια. Δεν ήταν θέμα κόστους: στους προϋπολογισμούς του, πάντα με μεγάλη κερδοφορία, ΟΤΕ, το 95% των εξόδων ήταν η κατασκευή και συντήρηση του δικτύου, με το υπόλοιπο 5% να αντιπροσωπεύει κατασκευές κτιρίων, εγκαταστάσεων, αγορά εξοπλισμού και έξοδα μισθοδοσίας. Όπως σε κάθε κρατική υπηρεσία ήταν θέμα πολιτικής απόφασης για το ποιοι και πότε θα πάρουν τηλέφωνο, για να εκτιμούν την αξία των πολιτικών, ή να φοβούνται τη δύναμή τους οι ανυπάκουοι.


1961: Σύνοδος κορυφής στη Βελιγράδι 25 χωρών που ολοκληρώνεται 6 Σεπτεμβρίου με την δημιουργία του κινήματος των αδεσμεύτων. Σήμερα συμμετέχουν 115 χώρες σαν μέλη, 17 σαν παρατηρητές, 26 σαν προσκεκλημένες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα). Επίσης συμμετέχουν σαν παρατηρητές αρκετοί οργανισμοί μεταξύ των οποίων και ο ΟΗΕ. Έδρα του είναι τα γραφεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Πρώτος πρόεδρος είχε εκλεγεί ο Γιόζεφ Τίτο. Σημερινός του πρόεδρος είναι ο Νίκολας Μαδούρο.


1967: Αυτοκτονεί η Ilse Koch, η μάγισσα του Μπούχενβαλντ. Ήταν η σύζυγος του διοικητή του στρατόπεδου συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, Karl Koch. Zούσε εκεί μέσα και της άρεσε να παίρνει σαν αναμνηστικό ένα μικρό κομμάτι δέρμα από τα θύματά της. Επιπλέον είχε φτιάξει μια στεγασμένη αρένα αξίας 250.000 Reichsmarks. Χρήματα που είχε βρει άμεσα ή έμμεσα από τα θύματά της. Το δικό της sport ήταν γνωστό. Εκτός από πολλούς συναδέλφους του άντρα της που είχε σχέσεις, ανάγκαζε τους κρατούμενους να ικανοποιούν τις ορέξεις της. Ο σύζυγός της είχε συλληφθεί από τους ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο με τις κατηγορίες του παράνομου πλουτισμού, της υπεξαίρεσης και της δολοφονίας κρατουμένων με σκοπό να μην αποκαλύψουν τις πράξεις του στο στρατόπεδο. Η Koch είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς μετά από μαρτυρίες αυτών που επιβίωσαν και καταδικάστηκε σε ισόβια. Κρεμάστηκε στο κελί της.


1969: Ο Μουαμάρ Καντάφι με πραξικόπημα ανατρέπει τον βασιλιά Ιντρίς, όταν ο τελευταίος βρισκόταν για θεραπεία-διακοπές στα Καμένα Βούρλα. Ο Ιντρίς ήταν ο πρώτος μονάρχης του νεοσυσταθέντος κράτους της Λιβύης το 1951.


1974: Ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο, το SR-71 Blackbird της Lokheed, σπάει το ρεκόρ χρόνου για την διαδρομή Νέας Υόρκης Λονδίνου. Κάνει 1 ώρα, 54′ και 56″. Η μέση ωριαία ταχύτητά του ήταν 2.310,353 km/h. Το ρεκόρ δεν έχει καταρριφθεί ακόμη.


1986: Ο Γιώργος Γούκος, τοκογλύφος στα Γιάννενα, εγκαταλείπει ξαφνικά την Ελλάδα. Το κανόνι που ρίχνει στην αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που κρατούσε στον υπολογιστή του ο συνεργάτης του Γ. Υφαντής, ξεπερνάει τα 7 δισ. δρχ. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Ο συνεργάτης του, που αυτοκτόνησε δυο μέρες μετά, δεν συμμετείχε σε όλες τις δοσοληψίες. Το σενάριο συνωμοσίας για τη βόμβα Γούκου στα Γιάννενα είναι πάνω κάτω το εξής: Το μεγαλύτερο τοκογλυφικό γραφείο των Ιωαννίνων, ζήτησε ή εξαναγκάσθηκε να έχει προστασία από τον τότε βουλευτή Ιωαννίνων Κάρολο Παπούλια. Οι αντιπολιτευόμενοι Ευ. Αβέρωφ και Ελ. Καλογιάννης έπρεπε να βγάλουν στην πιάτσα δικό τους άνθρωπο ώστε να εξυπηρετείται η εκλογική τους πελατεία και να μην διαρρέει στο ΠΑΣΟΚ. Διάλεξαν έναν μεροκαματιάρη επαγγελματία με αντικείμενο τον καθαρισμό χαλιών: Τον Γιώργο Γούκο. Στο νέο του επάγγελμα, για να αποσπάσει τους πελάτες από τους αντιπάλους του, δανειζόταν με μεγαλύτερα ποσοστά από τους αντιπάλους και δάνειζε με μικρότερα. Θαμπωμένος από τα δισεκατομμύρια που διαχειριζόταν ζούσε ζωή μεγιστάνα. Έφτασαν να δανείζονται από τις Τράπεζες για να τα «επενδύσουν» στον Γούκο, παρακαλώντας τον και πολλές φορές βάζοντας μέσον για να δεχθεί τα λεφτά τους, αφού όπως κάθε τοκογλύφος και ο Γούκος δανειζόταν, εφ’ όσον υπήρχε ανάγκη να δανείσει κάποιους άλλους. Επειδή έπρεπε να δανείζει με τιμές ανταγωνιστικές, το περιθώριο κέρδους του ήταν πολύ μικρό. Το ΠΑΣΟΚ «έριξε» στον Γούκο δυο Τρικαλινούς φεσατζήδες και τον «έσκασε». Οι οικονομικές συνέπειες για την Ήπειρο ήταν ζοφερές. Κανείς τομέας δραστηριότητας δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν γίνεται η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου. Η ποδοσφαιρική ομάδα καταποντίζεται, ενώ επαγγελματίες, τεχνικός κόσμος, όλα, «έπεσαν» πολλές κατηγορίες κάτω. Τα πρωτοσέλιδα του τύπου για μέρες ασχολούνταν με την υπόθεση Γούκου. Οι πελάτες του έγιναν η πρώτη λίστα υπόπτων φοροδιαφυγής που πήγε στην εφορία. Από τότε οι λίστες αυτές στην Ελλάδα είναι κάτι σαν τις λίστες Forbes που κατατάσουν τους πλουσιότερους σε Εθνικό επίπεδο. Δεν ήταν όλοι οι πελάτες του Γούκου. Ούτε καν οι μισοί. Ήταν οι πελάτες που είχε καταχωρημένους στον υπολογιστή του ο Υφαντής. Ο Γούκος πριν εξαφανιστεί ο ίδιος είχε εξαφανίσει κάθε στοιχείο προσωπικής του δοσοληψίας. Αρχικά κατέφυγε σε χώρες που είναι στο απυρόβλητο της Interpol. Ξεθάρρεψε αρκετά ώστε να επισκεφτεί την Ελβετία το 1987. Συνελήφθη, δικάστηκε, φυλακίστηκε και από το 1990 είναι ελεύθερος, έχοντας πληρώσει το δικό του χρέος προς την κοινωνία. Από το 2009 μένει και εργάζεται στα Γιάννενα όπου οι περισσότεροι τον αντιμετωπίζουν με συμπάθεια, ξέροντας πια ότι αυτός είχε το μικρότερο μερίδιο ευθύνης απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμη και από τα άπληστα θύματά του.


←31 Αυγούστου

2 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.