Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου

31 π.Χ.: Η ναυμαχία του Άκτιου. Ονομάστηκε ο τελευταίος πόλεμος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Έδωσε τέλος στις εμφύλιες διαμάχες που είχαν διαρκέσει ένα αιώνα. Ο νικητής Οκτάβιος θα την μετατρέψει σταδιακά, μέσω της ολιγαρχίας, στην γνωστή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η ναυμαχία έγινε έξω από την είσοδο του Αμβρακικού κόλπου με τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στην εσωτερική πλευρά και τον Οκτάβιο στην εξωτερική. Δυο παράγοντες καθόρισαν το αποτέλεσμα της ναυμαχίας. Η μαλάρια που είχε θερίσει τα πληρώματα του Αντώνιου και η απόφαση της Κλεοπάτρας, την ώρα της αναμέτρησης και ενώ ο στόλος της δεν είχε καμία εμπλοκή ακόμη, να αποχωρήσει από το πεδίο της ναυμαχίας. Ο Οκτάβιος σε ανάμνηση της νίκης του έχτισε τη Νικόπολη, την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας, που είχε ισοπολιτεία με την Ρώμη και φορολογική ατέλεια. Οι ηττημένοι καταδιώχθηκαν από τον Οκτάβιο μέχρι την Αίγυπτο και τελικά οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία.


1877: Πεθαίνει, σε ηλικία 84 ετών, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός* Κωνσταντίνος Κανάρης. Υπήρξε ατρόμητος μπουρλοτιέρης,  δυναμικός ναύαρχος, συνετός (5 φορές**) πρωθυπουργός. Η ισχυρή και αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα για τότε και τώρα. Σίγουρα οι περισσότεροι που έκαναν κάποια από αυτά που έκανε εκείνος ή είχαν κάποια από αυτές τις θέσεις, δεν πρέπει να νοιώθουν πολύ άνετα όταν τους συγκρίνουν με αυτόν. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη και κηρύχθηκε πενθήμερο πένθος σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση συνέχισε να υπάρχει χωρίς πρόεδρο υπουργικού συμβουλίου (πρωθυπουργό) μέχρι την 11η Ιανουαρίου 1878 που την διαδέχεται κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Αλ. Κουμουνδούρο που είχε την ανοχή των Χαρ. Τρικούπη και Θρ. Ζαΐμη.

** Περίοδος Επιλογή  Διάρκεια
12.02.1844 -30.03.1844 Συνεργασίας 1 μήνας και 19 μέρες
15.10.1848 -12.12.1849 Συνασπισμού 13 μήνες και 29 μέρες
05.03.1864-16.04.1864 Ανάθεση 1 μήνας και 11 μέρες
26.07.1864 -02.03.1865 Ανάθεση 6 μήνες και 7 μέρες
26.05.1877 -11.01.1878

*-02/09/1877

Οικουμενική 3 μήνες και 7 μέρες
Σύνολο 2 χρόνια 2μήνες και 13 μέρες

1933: Ιδρύεται το «Λαϊκόν Νοσοκομείον Αθηνών» για τους άπορους. Ήταν σε ένα ήσυχο μέρος, εκεί που είναι και σήμερα, έξω από την πόλη τότε και είχε σκοπό την περίθαλψη αυτών που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, λόγω της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η χώρα από την χρεωκοπία.


1937: Πεθαίνει ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν (Pierre Frédy, Baron de Coubertin), ο ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων. Η αρχική παιδεία που πήρε στη Γαλλία ήταν γύρω από την ιστορία, αλλά σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Αγγλία, όπου ασχολήθηκε με τα σπορ και το πως επιδρούν στην διαμόρφωση των χαρακτήρων. Ψάχνοντας το ιστορικά έφτασε πίσω στην αρχαία Ελλάδα και εκεί άρχισε ο έρωτας της ζωής του. Προσπάθησε να εισαγάγει την έννοια του «νους υγιής εν σώματι υγιεί» στη Γαλλική παιδεία και ευτυχώς, τότε, απέτυχε. Αυτό τον ώθησε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων. Ίδρυσε την ΔΟΕ το 1894. Διασυνδέθηκε μέσω Brooks και Αλέξανδρου Μερκάτη με τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο.  Με την συνδρομή πολλών Ελλήνων του πνευματικού κόσμου της χώρας, με τη δωρεά  του Ευαγγέλη Ζάππα, είχαν ήδη ξεκινήσει οι Ολύμπιοι αγώνες και με την γενναία χορηγία του Γεωργίου Αβέρωφ που αποπεράτωσε το Καλιμάρμαρο, μια και τα χρήματα του Ζάππα «δεν είχαν επαρκέσει», έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896. Μετά το θάνατό του η καρδιά του τάφηκε στην Ολυμπία, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του.


1944: Η σφαγή στο Χορτιάτη. Γερμανοί με επικεφαλής τον διαβόητο λοχία Σούμπερτ και το τάγμα του ‘συνταγματάρχη’ Γεώργιου Πούλου (επίσημη μονάδα του Γερμανικού στρατού του 2ου συντάγματος Brandenburg), σφάζουν, καίνε ζωντανούς, παλουκώνουν, πυροβολούν, βιάζουν. Στο τέλος καίνε όλο το χωριό και αποχωρούν. Απολογισμός 150 νεκροί από τους οποίους 130 ήταν γυναίκες και παιδιά κάτω των 16 ετών.


1945: Η Ιαπωνία υπογράφει την άνευ όρων παράδοσή της, κλείνοντας το κεφάλαιο της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την άνευ όρων συνθηκολόγηση είχε αναγγείλει με διάγγελμα του στους Ιάπωνες την 14η Αυγούστου ο αυτοκράτορας Χιροχίτο. Η συνθήκη υπογράφηκε στο θωρηκτό Μιζούρι που βρισκόταν στον κόλπο του Τόκιο. Για λογαριασμό της Ιαπωνίας την υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών Μαμόρου Σιγκμίτσου, ενώ από πλευράς συμμαχικών δυνάμεων ο Ντάγκλας ΜακΆρθουρ, ανώτερος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Άπω Ανατολή και πρώτος διοικητής της κατεχόμενης Ιαπωνίας μέχρι το 1951.


1969: Πεθαίνει ο ηγέτης του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ. Ο άνθρωπος που ένωσε, γαλούχησε, ενέπνευσε, τον λαό της χώρας του, οδηγώντας τον νικηφόρα σε έναν επικό αγώνα κατά των διαδοχικών εισβολέων στην χώρα του: Των Ιαπώνων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, των Γάλλων, των Αμερικανών και των Κινέζων. Έφτιαξε το εργαλείο αυτής της νίκης: τον αήττητο Λαϊκό Δημοκρατικό Στρατό με διοικητή τον στρατηγό Γκιαπ. Δεν πρόλαβε να δει την ολοκλήρωση του έργου του: Την υπογραφή της ανακωχής εκ μέρους των Αμερικανών το 1973 και την ένωση της χώρας του σε μια το 1976.


2001: Πεθαίνει ο Κρίστιαν Μπάρναρντ (Christiaan Neethling Barnard), ο πρώτος καρδιοχειρουργός που έκανε επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς. Ο πρώτος ασθενής επέζησε μόνο 18 ημέρες. Εξέληξε τη τεχνική του και με την βοήθεια της κυκλοσπορίνης (ανοσοκατασταλτικό) ασθενείς του επέζησαν μέχρι και 23 χρόνια.  Ο Μπάρναρντ ήταν δηλωμένος αντίθετος με το απαρντχάιντ που είχε επιβληθεί στην χώρα του (Νότια Αφρική). Ήταν ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Συμβουλίου. Ενός διεθνούς οργανισμού που έχει σαν στόχους του την προώθηση των πολιτιστικών αξιών, της καλής θέλησης και της φιλανθρωπίας των ιδιωτών. Παραιτήθηκε από την θέση του το 1983, όταν η ρευματοειδής αρθρίτιδα από την οποία έπασχε από το 1953, τον αχρήστεψε τελείως σαν χειρουργό. Ασχολήθηκε με άλλα ιατρικά θέματα αλλά κυρίως με το ίδρυμα Christiaan Barnard που σκοπό του έχει να βοηθάει μη προνομιούχα παιδιά απ’ όλο το κόσμο. Πέθανε σε ηλικία 79 ετών, στο σπίτι του, στη Πάφο της Κύπρου από κρίση άσθματος.


←1 Σεπτεμβρίου

3 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.