Σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου

863: Η μάχη του Λαλακάοντος ποταμού. Οι Βυζαντινοί, υπό τον στρατηγό Πετρωνά, στη θέση Πόσων κοντά στον Λαλακάοντα ποταμό περικυκλώνουν και σφαγιάζουν τον Αραβικό στρατό που είχε καταλάβει την Αμισό (Σαμψούντα). Ο αρχηγός, Αμρ αλ-Ακτά, πέφτει στο πεδίο της μάχης. Η νίκη αυτή ανέτρεψε τις ισορροπίες δυνάμεων τόσο στην ανατολή, όπου οι Βυζαντινοί επέκτειναν την κυριαρχία τους μέχρι τον Ευφράτη χωρίς ουσιαστική πια αντίσταση, αλλά και στη δύση, αφού τους επέτρεψε να επικεντρωθούν στον από βορά κίνδυνο των Βουλγάρων επιδρομέων. Τα ονόματα Λαλακάων και Πόσων δεν έχουν ιστορική ταυτοποίηση για τη σημερινή γεωγραφική τους θέση.


1658: Πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών ο Άγγλος πολιτικός και για μια πενταετία δικτάτορας της Αγγλίας (Λόρδος Προστάτης) Όλιβερ Κρόμγουελ. Μια από τι πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της ιστορίας. Είχε προσυπογράψει την θανατική καταδίκη του βασιλιά Κάρολου Α΄. Στην σύντομη ζωή της Δημοκρατίας στην Αγγλία ήταν μέλος του κοινοβουλίου. Το διέλυσε και έγινε Λόρδος προστάτης της κοινοπολιτείας. Είχε κυβερνήσει σαν δικτάτορας, αλλά ταυτόχρονα ήταν ήρωας της ελευθερίας και επαναστάτης. Αδιαμφισβήτητα κλάσεις ανώτερος από τους βασιλείς της Αγγλίας. Όταν επανήλθαν στην εξουσία το 1866 οι βασιλικοί, ξέθαψαν τον σκελετό του, τον κρέμασαν και τον αποκεφάλισαν.


1783: Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων με την οποία τερματίζεται επίσημα η Αμερικανική επανάσταση κατά των Άγγλων. Η Αγγλία αναγνωρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που ήταν μέχρι τότε αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, σαν ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.


1826: Καταπλέει στο Ναύπλιο το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό Ελληνικό πλοίο, το Καρτερία. Καπετάνιος του ο φιλέλληνας Frank Abney Hastings, ο οποίος είχε συνεισφέρει 5.000 χρυσές λίρες για την ναυπήγησή του, ενώ τα υπόλοιπα ήταν δωρεά του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου. Ήταν το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο στο κόσμο που έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις. Η κατασκευή του ήταν ειδική παραγγελία του Hastings. Κινούνταν με 2 μικρές ατμομηχανές, 42hp/16rpm η μια,  που η κάθε μια έδινε ανεξάρτητη κίνηση σε πλευρικό τροχό, ενώ διέθετε και ιστία. Με τις ενεργοβόρες (7 τόνοι ορυκτού άνθρακα/ημέρα λειτουργίας) και αδύναμες μηχανές του έφτανε την ταχύτητα των 6 knots με νηνεμία. Σε αντιστάθμισμα οι πλευρικοί τροχοί του έδιναν ευκολία στις μανούβρες που δεν έχουν ούτε τα σημερινά πλοία. Είχε μόνο 4 πυροβόλα, τα μεγαλύτερα που είχαν τοποθετηθεί σε ξύλινο πλοίο στον κόσμο. Ειδική παραγγελία και αυτά του Hastings στην Carron Ironworks. Ήταν 68 λιβρών, με μήκος κάνης 220 cm, ζύγιζαν 3 τόνους το ένα και οι οβίδες τους είχαν την δυνατότητα, χάρη σε μια πατέντα, να πυρακτώνονται από τις ατμομηχανές, ώστε να δρουν και σαν εμπρηστικές. Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των αντίπαλων πλοίων γιατί από τη μια το βεληνεκές των πυροβόλων του, δεν τα άφηνε να πλησιάσουν, αλλά και γιατί αν μια βολή έβρισκε το αντίπαλο πλοίο δεν χρειαζόταν δεύτερη. Συμμετείχε και σε επιχειρήσεις εναντίον χερσαίων (παράκτιων) στόχων, όπως στην πολιορκία του Αγίου Σπυρίδωνα  και στην μάχη της Καστέλλας στον Πειραιά. Με την Ναυμαχία της Αγκάλης είχε αλλάξει τον ρου της Ελληνικής Επανάστασης. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ήλθε στην Ελλάδα η φρεγάδα Ελλάς που έγινε ναυαρχίδα του στόλου μας. Με αυτά τα δυο η Ελλάδα απέκτησε σαφή ναυτική υπεροχή που ήταν κρίσιμο για τον αγώνα. Η επιχειρησιακή δράση του Καρτερία σταμάτησε το 1830, όταν το πρόδωσαν οι εκ κατασκευής αδύναμες και πρωτόγονες βέβαια, ατμομηχανές του.


1843: Η παράνομη οργάνωση του Μακρυγιάννη (σύμφωνα με την τότε εξουσία, βλέπε Όθων) κάνει επανάσταση. Τις 2 προς 3 του Σεπτέμβρη, 2000 στρατιώτες και στρατιωτικοί, με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλλέργη, κατευθύνονται προς το παλάτι (σημερινή Βουλή) και ζητάνε Σύνταγμα. Οι Αθηναίοι που ακούνε τη φασαρία βγαίνουν από τα σπίτια τους και ενώνονται με τον στρατό. Τέλος ενσωματώνονται με τους επαναστάτες και οι Βαυαροί αξιωματικοί του Όθωνα. Το μεσημέρι οι επαναστάτες έχουν διαλυθεί αφού έγιναν δεκτά όλα τα αιτήματά τους. Ο βασιλιάς διορίζει κυβέρνηση κοινής αποδοχής, υπό τον Ανδρέα Μεταξά, υπόσχεται Σύνταγμα, ορίζει την 3η Σεπτεμβρίου σαν μέρα Εθνικής εορτής και παρασημοφορεί τον Καλλέργη. Για τις αποφάσεις του  δημοσιεύεται ΦΕΚ  την ίδια μέρα που φέρνει τις υπογραφές του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ήταν η πρώτη κατά κάποιο τρόπο εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση επί Όθωνα. Ο Μεταξάς παραιτήθηκε την 12.02.1844 και αντικαταστάθηκε στην προεδρία από τον Κωνσταντίνο Κανάρη.


1916: Η αδιάλλακτη στάση του Κωνσταντίνου απέναντι στου συμμάχους αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παραιτούνται η μια μετά την άλλη. Παραιτείται η μόλις 3 μηνών κυβέρνηση Ζαΐμη και σχηματίζει κυβέρνηση ο Νικόλαος Καλογερόπουλος. Θα παραμείνει στην εξουσία 24 ημέρες, για να παραιτηθεί και αυτός για τον ίδιο λόγο. Ο βασιλιάς, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο την στάση του, θα διορίσει κυβέρνηση υπό τον Σπυρίδωνα Λάμπρο. Με αυτήν θα αρχίσουν οι συστηματικοί διωγμοί των Βενιζελικών.


1941: Γίνεται η πρώτη επίσημη χρήση του Zyklon B στο στρατόπεδο του Άουσβιτς για εξόντωση, 600 Σοβιετικών και 250 άρρωστων Πολωνών, αιχμαλώτων πολέμου. Η παραγωγή του γινόταν από μια θυγατρική της IG Farben την Degesh. Το Zyklon B’ (Κυκλώνας Β’), ήταν η εμπορική ονομασία του Υδροκυάνιου με την προσθήκη ενός σταθεροποιητή και προειδοποιητικής οσμής (για την συγκεκριμένη χρήση είχε αφαιρεθεί) και μέχρι τότε ήταν παρασιτοκτόνο. Ο θάνατος στους ανθρώπους επέρχονταν (ανάλογα την απόσταση από τις αναθυμιάσεις) σε μερικά δευτερόλεπτα έως και 20 λεπτά από την εισπνοή του αερίου. Με το Zyklon B εξοντώθηκαν κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος 1.200.000 άνθρωποι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέχρι την χρησιμοποιήσή του σαν μέσον μαζικής εξόντωσης των κρατουμένων χρησιμοποιούνταν είτε τα όπλα, όπου δεν υπήρχε η σχετική υποδομή, ή η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα. Ένας άλλος τρόπος μαζικής εξόντωσης ήταν η διοχέτευση των εξατμίσεων φορτηγών σε θαλάμους.


1943: Η Ιταλία υπογράφει με τους συμμάχους την ανακωχή του Κασίμπιλε (κωμόπολη κοντά στις Συρακούσες) με την οποία τερματίζει την συμμετοχή της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν μέλος του Άξονα, θέτοντας τις ένοπλες δυνάμεις της στην διάθεση των συμμάχων. Η ανακωχή ανακοινώθηκε την 8η Σεπτεμβρίου, όταν οι σύμμαχοι κατάλαβαν ότι είχε διαρρεύσει στους Γερμανούς. Οι τελευταίοι, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας στρατηγού Πιέτρο Μπαντόλιο ότι η χώρα παραμένει πιστή στον άξονα και στην Γερμανία, είχαν αρχίσει να μετακινούν μονάδες προς τα βόρεια σύνορα της Ιταλίας. Πρώτος στόχος τους η αιχμαλωσία όσων περισσότερων Ιταλικών μονάδων, για να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον τους από τους συμμάχους. Δεύτερος στόχος η δημιουργία ψευδοκράτους που να χρησιμοποιήσει τις εγκλωβισμένες μονάδες. Πέτυχαν και τους δυο στόχους, από αδικαιολόγητη αδράνεια του βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ’.


1958: 4 νεαροί που είχαν πετάξει γιαουρτάκια σε κάποιον, διαπομπεύονται από την αστυνομία στην Αθήνα. Τους κουρεύουν γουλί, τους κόβουν τα ρεβέρ από τα παντελόνια, τους κρεμάνε πινακίδες από το λαιμό και τους περιφέρουν στους δρόμους της Αθήνας δεμένους με χειροπέδες. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται για αρκετά χρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις. Είναι η παραπληροφόρηση με το παρακράτος σε όλο τους το μεγαλείο.
Η περίπτωση έμεινε γνωστή, μέχρι τώρα, σαν νόμος 4000 (περί τεντιμποϊσμού). Γυρίστηκε μάλιστα και ταινία με αυτό το τίτλο.
Τα γεγονότα: Νόμος 4000 σχετικός με το θέμα δεν υπήρξε ποτέ. Το 1958 η αρίθμηση των Νόμων σταμάτησε στον 3921. Το μόνο που έχει σχέση είναι το Νομοθετικό Διάταγμα 4000 που υπογράφτηκε από τον βασιλιά Παύλο στις 23/10/1959, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης 26/10/1959 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 233/31.10.1959. Δεν αναφέρει ούτε παραπέμπει σε άρθρα για διαπόμπευση γιατί δεν υπήρξαν τέτοια ποτέ στην ελληνική δικονομία. Τα παπαγαλάκια, οι πολιτικές σκοπιμότητες, και η απόλυτη αυθαιρεσία της εξουσίας μόνο, υπήρχαν από τότε και παλιότερα.
Δεν καταργήθηκε ποτέ, ούτε το 1983 όπως κάποιοι διέδωσαν πάλι τότε αλλά και τώρα. Το Ν.Δ. 4000 ισχύει μέχρι σήμερα με μικροτροποποιήσεις ως προς τις ποινές και εξαιρέσεις. Είναι ο νόμος περί έργω εξύβρισης και δυσφήμισης. Δείτε τον στον διαρκή κώδικα του Ραπτάρχη. Όλα τ’ άλλα είναι, έναντι του σωστού ανταλλάγματος δημιουργική δημοσιογραφία και ιστορία. Άλλωστε και οι ρεπόρτερ εκείνης της εποχής άλλα έγραφαν.
Ο λόγος της “Εθνικής Ομοφωνίας” απ’ όλα τα κόμματα; Κανείς δεν τους ήθελε στην κομματική του στέγη. Ταυτόχρονα φοβόταν για την διάδοση του τεντιμποϊσμού.


1971: Το Κατάρ αποκτά την πλήρη ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία και τα σχετικά με αυτήν έγγραφα υπογράφηκαν στην Γενεύη. Το Κατάρ από την 3η Νοεμβρίου 1916 ήταν προτεκτοράτο με αυτονομία, εκτός από την εξωτερική πολιτική και εθνική άμυνα τις οποίες ασκούσε η Αγγλία. Είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα.


1974: Ιδρύεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσιάζει στο ξενοδοχείο King Palace το ΠΑΣΟΚ και τους στόχους του μέσα από την Ιδρυτική του διακήρυξη. Την έχουμε εδώ. Με κίτρινο είναι οι στόχοι που δεν ολοκληρώθηκαν, μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που ανέβηκε τα σκαλιά της εξουσίας με το σύνθημα «αλλαγή» (στον τρόπο άσκησης της εξουσίας, στην αντιμετώπιση των μη προνομιούχων πολιτών και την πάταξη της διαπλοκής και των μεγαλοσυμφερόντων) και την εγκατέλειψε πνιγμένο από την διαφθορά, τα σκάνδαλα, την διαπλοκή και τις μίζες των στελεχών του που έφθαναν μέχρι τον ιδρυτή του. Κυριάρχησε στην άσκηση της εξουσίας για 23 χρόνια (1981-2004) Πέτυχε μερικούς κοινωνικούς στόχους στο ξεκίνημα της πορείας του στην διακυβέρνηση της χώρας, αλλά δεν κατάφερε τίποτε, πιο σωστό θα ήταν ότι η συμβολή του ήταν αρνητική, στην ανάπτυξη της χώρας. Το όνομά του συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από κόμμα του νεώτερου Ελληνικού κράτους που άγγιζαν ακόμη και την κορυφή του: Σκάνδαλο Κοσκωτά, σκάνδαλο καλαμποκιού, φούσκα χρηματιστηρίου, σκάνδαλο εξοπλισμών., σκάνδαλο Siemens κλπ. Ήταν το ένα από τα δυο κόμματα εξουσίας (το άλλο ήταν η Νέα Δημοκρατία) που οδήγησαν την Ελλάδα στην σημερινή της κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Μετά τον θάνατο του ιδρυτή του και την ακόμη και τυπική κατάργηση, από τα κόμματα εξουσίας, των ιδεολογιών στην Ελλάδα, έγινε η εναλλακτική πρόταση για διαχείριση της εξουσίας όταν το αντίπαλο κόμμα διαχείρισής της έπεφτε στην λαϊκή δυσμένεια και τούμπαλιν. Σήμερα φυτοζωεί καμουφλαρισμένο κάτω από διάφορα σχήματα (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ελιά Δημοκρατική Συμπαράταξη) νέα ονομασία και σήμα (ΚΙΝΑΛ) χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στις κυβερνήσεις και τα πρόσωπα εξουσίας του ΠΑΣΟΚ.


2004: Λήγει μέσα σε λουτρό αίματος η τριήμερη ομηρία από Ισλαμιστές αυτονομιστές, τουλάχιστον 1100 ατόμων, από τα οποία 777 ήταν παιδιά, σε Σχολείο του Μπέσλαν της Βόρειας Οσετίας (Ρωσική αυτόνομη δημοκρατία στον Βόρειο Καύκασο). Απολογισμός 385 όμηροι νεκροί (σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που είναι αμφισβητούμενη) από τους οποίους 186 ήταν παιδιά. Δεν έγινε ποτέ γνωστός ο αριθμός των τραυματιών και αγνοουμένων. Οι πληροφορίες που αφορούσαν την κρίση λογοκρίθηκαν τόσο κατά την διάρκειά της όσο και μετά το τέλος της. Η υπόθεση συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα, η οποία στήριξε την Ρωσική κυβέρνηση. Μετά το τέλος της κρίσης αναμορφώθηκε εκ βάθρων η δομή της δημόσιας ασφάλειας στη Ρωσία, ενώ ενισχύθηκε η κεντρική εξουσία του Κρεμλίνου με ιδιαίτερη έμφαση στις αρμοδιότητες του προέδρου.


←2 Σεπτεμβρίου

4 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.