Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου

476: Ο Οδόακρος εκθρονίζει τον αυτοκράτορα Ρωμύλο Αυγουστύλο, τερματίζοντας οριστικά την ύπαρξη της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν η φυσική κατάληξη μιας φθαρμένης, υποβαθμισμένης και διαρκώς μειούμενης έκτασης, από επιθέσεις διαφόρων Ευρωπαϊκών και Ασιατικών φυλών, περιοχής. Οι «Ανατολικοί» Βυζαντινοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες την χρησιμοποίησαν συχνά σαν αντάλλαγμα της δικιάς τους εδαφικής ακεραιότητας, ή άλλων σκοπιμοτήτων, όπως έγινε και με τον Οδόακρο που υποκινήθηκε από τον Ζήνωνα για την ανατροπή του Ρωμύλου Αυγουστύλου, ενώ μεταγενέστερα ανατέθηκε στον Θεοδώριχο να εξουδετερώσει τον Οδόακρο.


1912: Λήγει με επιτυχία, η αναίμακτη επανάσταση των Αλβανών κατά της Τουρκίας. Αιτία η βαριά φορολογία και ο αφοπλισμός των Αλβανών πολιτών από τους Νεότουρκους. Το αναίμακτο επιτεύχθηκε εύκολα αφού οι Αλβανοί με τους οποίους ήταν επανδρωμένα τα τουρκικά στρατεύματα της περιοχής, άλλαξαν στρατόπεδο. Επίσης υπήρχε διπλωματική στήριξη από την Μ. Βρετανία μέσω Βουλγαρίας. Μέσα στον Αύγουστο ήταν υπό τον έλεγχό τους η περιοχή που σχημάτιζε το τρίγωνο Κόσοβο, Σκόπια, Ελβασάν. Η Τουρκική πλευρά έληξε το θέμα αποδεχόμενη όλους του όρους της λίστας των 14 σημείων που της είχαν υποβάλει οι επαναστάτες. Η Αλβανία έγινε αυτόνομη περιοχή με δικιά της διοίκηση (κάτω από την Πύλη), δικαιοσύνη και στρατό που θ’ αποτελούνταν μόνο από Αλβανούς, εκτός από καιρό πολέμου. O Χασάν Πρίστινα που διοργάνωσε όλο το κίνημα, είχε σκοπό να ξεκινήσει νέα «εξέγερση» σε 3-4 μήνες, με νέα αιτήματα, αλλά τον πρόλαβε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος., με την απελευθέρωση της Χειμάρας την 5η Νοεμβρίου 1912. Η Αλβανοί βλέποντας ότι θα χανόταν το παιχνίδι των εδαφικών βλέψεών τους θα κηρύξουν την ανεξαρτησία τους την 28η Νοεμβρίου, στην Αυλώνα.  Το σπίτι στη Θεσσαλονίκη του πάμπλουτου Πρίστινα, που δολοφονήθηκε ενώ ήταν εξόριστος εκεί, είναι η σημερινή Σχολή Τυφλών.


1944: Ολοκληρώνεται η επιχείρηση τους ΕΔΕΣ στην Κανέτα (ορεινή διάβαση της παλιάς Εθνικής Οδού Άρτας – Ιωαννίνων) που είχε αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου με ολοσχερή εξόντωση των Γερμανικών δυνάμεων. Ο ΕΔΕΣ είχε αποκλείσει από την πρώτη του μηνός φάλαγγα 300 Γερμανικών οχημάτων που κατευθυνόταν από την Άρτα στα Ιωάννινα. Οι Γερμανοί είχαν στείλει από τα Γιάννενα ισχυρή στρατιωτική δύναμη για να τα απεγκλωβίσει. Οι αντάρτες προσποιήθηκαν ότι υποχωρούν, μαχόμενοι, σε κοντινή απόσταση στις γύρω ορεινές περιοχές. Τότε εμφανίστηκαν (βάσει σχεδίου) τρία Βρετανικά βομβαρδιστικά που αποδεκάτισαν την φάλαγγα και τις δυνάμεις που είχαν σταλεί για τον απεγκλωβισμό. Η επίθεση των ανταρτών που ακολούθησε αμέσως μετά ολοκλήρωσε, μέσα σε 50′, την πλήρη εξόντωση των κατακτητών.

– Την ίδια μέρα ο πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας για την Ελλάδα (εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση στο Κάιρο) Ρέτζιναλντ Λήπερ τηλεγραφούσε στο Φόρεϊν Όφις ότι η οκά (μονάδα βάρους που χρησιμοποιούνταν τότε, ίση με ∼1,28 κιλά) το ψωμί στην Αθήνα είχε φτάσει τα 60.000.000 κατοχικές δραχμές.


1977: Πεθαίνει ο Στελλάκης Περπινιάδης, ρεμπέτης μουσικός. Σεμνός σαν άνθρωπος αλλά και στο επάγγελμά του. Ήταν το πρώτο όνομα της πίστας στην περίοδο 1930 – 50. Παρ’ όλ’ αυτά δεν δίσταζε να κάνει δεύτερη φωνή ακόμη και σε άγνωστους τότε συναδέλφους του, ή να συμμετέχει ανώνυμα σε ηχογραφήσεις δίσκων.

Βάλε με στην αγκαλιά σου

Εγώ θέλω πριγκιπέσσα

Πέντε χρόνια δικασμένος

Η Μαγδάλω


1989: Πεθαίνει ο Βέλγος συγγραφέας George Simenon. Δημοσίευσε 200 περίπου νουβέλες και μυθιστορήματα. Εμβληματικός του ήρωας ήταν ο επιθεωρητής Μαιγκρέ. Πάνω από πενήντα έργα του έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη και μικρή οθόνη.
Ο Μαιγκρέ βλέπει κόκκινο.
Μαιγκρέ. Ένας άτυχος επιθεωρητής.
Ο άνθρωπος από το Λονδίνο.


1998: Δυο φοιτητές, οι Larry Page και Sergey Brin δημιουργούν μια μηχανή αναζήτησης, την Google. Την ξεκίνησαν σαν project στο Πανεπιστήμιό τους στο Stanford. Το όνομα είναι αναγραμματισμός του googol (ο αριθμός ένα ακολουθούμενος από 100 μηδενικά) θέλοντας να δείξει πόσες πολλές πληροφορίες μπορούσε να δώσει στους χρήστες του. Το 1999 αποφάσισαν να την πουλήσουν για $1 εκ. στην Excite. Το ποσό φάνηκε εξωφρενικό στην τελευταία, ακόμη και όταν της έκαναν δεύτερη προσφορά στις $750.000. Έτσι τους έμεινε αμανάτι η εταιρεία. Το 2004 συνεργάστηκαν με τον Έρικ Σμιτ που τυπικά τον έκαναν CEO, αλλά στην ουσία πήρε τέτοιες υπερεξουσίες που έκανε ότι ήθελε. Σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, με πολλούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται, και από τους καλύτερους εργοδότες. Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα $580.77 δισ. (στοιχεία Μαρτίου 2017). Όσοι ασχολείστε με χρηματοοικονομικά μεγέθη, stock markets κλπ μην την ψάξετε σαν Google. Σήμερα η μητρική εταιρεία όλων των κλάδων που δραστηριοποιείται η Google ονομάζεται Alphabet.


←3 Σεπτεμβρίου

5 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.