Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου
Διεθνής ημέρα φιλανθρωπίας.


1847: Μετά το θάνατο του πρωθυπουργού Ι. Κωλέττη, ο βασιλιάς Όθων διορίζει πρωθυπουργό τον μέχρι τότε υπουργό στρατιωτικών Κίτσο Τζαβέλλα. Ο τίμιος αγωνιστής του 21 δεν τα πήγε καλά στα πολιτικά. Έφτασε να του κάνει αντιπολίτευση ο υπουργός του, των Οικονομικών, ενώ οι προστάτιδες δυνάμεις δεν έβλεπαν με καλό μάτι έναν άκαμπτο στις πιέσεις και κωφό στις απαιτήσεις τους Πρωθυπουργό. Έτσι παρά την αμέριστη εμπιστοσύνη που έτρεφε προς αυτόν ο Όθων, κάτω από την πίεση των προστάτιδων δυνάμεων, ιδιαίτερα των Άγγλων, αναγκάσθηκε να τον αντικαταστήσει, την 8η Μαρτίου 1848, με τον Γ. Κουντουριώτη.


1929: Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Aristide Briand, σε λόγο που εκφωνεί στη Κοινωνία των Εθνών, προτείνει την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδιακής Ένωσης. Είχε υποστηρικτή του τον Γερμανό υπουργό εξωτεριών Gustav Stresemann. Μετά το θάνατο του τελευταίου η πρόταση του, που είχε επαναληφθεί και με memorandum το 1930, έπεσε στο κενό.


1944: Οι Γερμανοί εκτελούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 50 αγωνιστές. Μεταξύ αυτών η 17χρονη Ηρώ Κωνσταντοπούλου που συμμετείχε σε ανατίναξη τραίνου που μετέφερε εκρηκτικά.


1944: Ιδρύεται η Benelux από το Βέλγιο την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Το όνομα προέρχεται από τα αρχικά των τριών χωρών (Belgium, Netherlands, Luxemburg). Οι τρεις αυτές χώρες αποτελούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο των Κάτω Χωρών από το 1815 έως το 1839 που διαχωρίστηκαν. Αρχικός σκοπός της Benelux ήταν η τελωνειακή ένωση. Διοικείται από τον Γενικό Γραμματέα και το κοινοβούλιο της Benelux, με έδρα τις Βρυξέλλες. Σήμερα έχουν φτάσει στην ουσιαστική Νομική Ένωση (τυπικά το κοινοβούλιο κάθε χώρας εγκρίνει τους Νόμους που ψηφίζει το κοινοβούλιο της Benelux). Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σαν μια χώρα σε αρκετές περιπτώσεις, όπως έκαναν με το ποδόσφαιρο (διοργάνωση UEFA 2000), και θα εμφανιστούν σαν μια χώρα στο Παγκόσμιο κύπελλο της FIFA το 2018.


1972: Η Παλαιστινιακή Οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» σκοτώνει 11 αθλητές και προπονητές του Ισραηλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Είχαν δώσει στην επιχείρηση το όνομα «Ικρίτ και Μπιράμ». Ήταν τα ονόματα δυο Παλαιστινιακών χωριών που οι χριστιανοί κάτοικοί τους είχαν δολοφονηθεί από την Ισραηλινή παραστρατιωτική οργάνωση «Άμυνα» το 1948, που αργότερα έγινε ο πυρήνας των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Από τους 8 Παλαιστίνιους τρομοκράτες οι 5 σκοτώθηκαν επιτόπου, ενώ οι άλλοι τρεις που συνελήφθησαν ανταλλάχθηκαν αργότερα με τους επιβάτες πτήσης της Λουφτχάνσα στην οποία έγινε αεροπειρατεία. Αυτοί δολοφονήθηκαν αργότερα ένας προς έναν από τη Μοσάντ.


1996: Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θεμελιώνει το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Η εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου (εταιρεία Hochtief) καθυστέρησε πάνω από 20 χρόνια μετά την σύνταξη της μελέτης, εξ αιτίας του γνωστού παιχνιδιού στην Ελλάδα εργολάβων – κυβέρνήσεων. Η μια κυβέρνηση πάγωνε τις δαδικασίες του έργου που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη, σαν σκανδαλώδεις και αποικιοκρατικές, για να τις συνεχίσει με τους δικούς της κανόνες και όρους, που δεχόταν τις ίδιες καταγγελίες, με το γνωστό και πολυπόθητο αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος και το χρήμα να (δια)ρέει προς όλες τις κατευθύνσεις. Η τελετή θεμελίωσης έγινε 17 μέρες πριν τις εκλογές του 1996.


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s