Σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου

394: Η μάχη του Ψυχρού (Frigidus) ποταμού. Στα σύνορα Ιταλίας Σλοβενίας, στις όχθες του σημερινού Βιπάβα, δίνεται, από την προηγούμενη ημέρα, η μάχη μεταξύ Χριστιανισμού και Παγανισμού. Ο Μέγας Θεοδόσιος το 392 έχει καταργήσει νομοθετικά την ειδωλολατρία με τον Θεοδοσιανό Κώδικα. Ο Φράγκος στρατηγός Αρβογάστης με την υποστήριξη του χριστιανού σφετεριστή του θρόνου Ευγένιου, αγνοεί επιδεικτικά το νόμο και έχει κάνει την Ρώμη ειδωλολατρικό κέντρο. Ο Θεοδόσιος εκστρατεύει εναντίον τους για να επιβάλλει το νόμο, ενώ ο Αρβογάστης κομπορρημονεί ότι, μετά τη νίκη του επί του Θεοδοσίου, θα μετατρέψει την βασιλική του Αγ. Αμβροσίου στο Μιλάνο σε σταύλο. Ο ηττημένος της πρώτης μέρας Θεοδόσιος, χάρη στην δωροδοκία των στρατευμάτων που είχαν σταλεί να τον κυκλώσουν από πίσω και μιας τοπικής μπόρας την ώρα της μάχης, με τον αέρα και την βροχή κόντρα στον αντίπαλο, νικάει. Ο Αρβογάστης αυτοκτονεί και ο Ευγένιος με προσωπική εντολή του αυτοκράτορα εκτελείται. Ο χριστιανισμός είχε επιβληθεί σαν η μοναδική θρησκεία της αυτοκρατορίας και στην πράξη.


1827: Τραυματίζεται θανάσιμα από απροσεξία (εκπυρσοκρότησε το πιστόλι του την ώρα που το καθάριζε) ο Γάλλος φιλέλληνας Παύλος Βοναπάρτης. Πέθανε την επομένη σε ηλικία 18 χρονών. Ανιψιός του Μεγάλου Ναπολέοντα, το είχε σκάσει από τους γονείς του τον Μάρτιο του 1827 και είχε έλθει στην Ελλάδα για να βοηθήσει την Επανάσταση. Τον είχε στο πλήρωμα της ναυαρχίδας «Ελλάς» ο ναύαρχος Κόχραν. Εκεί βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος από το ατύχημα. Το σώμα του ταριχεύθηκε και θάφτηκε αργότερα στην Σφακτηρία, στο μαυσωλείο των Γάλλων ναυτών που είχαν σκοτωθεί στη ναυμαχία του Ναυαρίνου.


1955: Το BBC μεταδίδει την προηγουμένη (05.09 στο νυχτερινό δελτίο των 12) την έκρηξη βόμβας στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης και πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ μισή ώρα πριν την έκρηξη. 5 ώρες μετά, στην Κωνσταντινούπολη όχλος υποκινούμενος από την πρωθυπουργό της χώρας Αντνάν Μεντερές σκότωσε, βίασε, κατέστρεψε ότι Ελληνικό υπήρχε. Καταστράφηκαν χιλιάδες καταστήματα, ενώ διαρπάχθηκαν οι περιουσίες. Οι νεκροί ήταν 57. Η μεγαλύτερη «επιτυχία» όμως της προβοκάτσιας ήταν το κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργήθηκε, οδηγώντας τους Έλληνες της Πόλης σε μαζική εγκατάλειψή της με προορισμό την Ελλάδα. Ο Αντνάν Μεντερές δικάστηκε και καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο για παραβίαση του Συντάγματος και του διωγμούς των Ελλήνων. Απαγχονίστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στο νησί Καλόλιμνος (Ιμραλί) του Μαρμαρά. Μαζί του εκτελέστηκαν και οι Ρουστού Ζορλού και Χασάν Πολατκάν. Ο προβοκάτορας Οκτάι Ενγκίν που είχε τοποθετήσει την βόμβα, έγινε στέλεχος στην Ειδική Επιτροπή Μειονοτήτων που συστήθηκε το 1962 (καταργήθηκε το 2004) η οποία διοργάνωσε τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1964.


1956: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Μάικλ Βέντρις (Michael Ventris) σε ηλικία 34 ετών. Άγγλος αρχιτέκτονας, παλαιογράφος και αποκρυπτογράφος του στρατού, δεν πρόλαβε να δει δημοσιευμένη την εργασία που μόλις είχε τελειώσει: «Κείμενα σε Μυκηναϊκά Ελληνικά». Ήταν η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Γραφής Β’. Ο Άρθουρ Έβανς είχε αποτύχει, γιατί βασίστηκε στη λάθος αρχή ότι οι γραμμικές γραφές δεν είχαν καμία σχέση με τα ελληνικά. Ο Βέντρις ξεκινώντας αντίθετα, με την παραδοχή ότι οι γραμμικές γραφές ήταν ελληνικά και με τα προσόντα του, κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει την γραμμική Β΄. Στηρίχθηκε σε αυτήν την παραδοχή και σε ονόματα σημαντικών πόλεων της εποχής που έπρεπε να περιέχουν οι πλάκες πηλού που είχαν βρεθεί στη Κνωσό.


1961: Ολοκληρώνεται στο Βελιγράδι η 1η διάσκεψη (1 έως 6 Σεπτεμβρίου) του Κινήματος των Αδεσμεύτων με την απόφαση των 25 αντιπροσώπων των χωρών που συμμετείχαν να ιδρυθεί ο αντίστοιχος Οργανισμός. Πρώτος πρόεδρός του ορίζεται ο Γιόζεφ Μπροζ Τίτο. Εκτός απ’ αυτόν ιδρυτικοί πατέρες ήταν: Ο Νάσερ (που ήταν και ο διάδοχος του Τίτο στην προεδρία), ο Σουκάρνο, ο Νεχρού, ο Μακάριος και ο Νκρούμα. Στόχος του κινήματος ήταν να  προασπίσει τα μέλη του από τους δυο οργανισμούς (του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.) που στόχευαν στην πρόσδεση στο άρμα τους όλου του κόσμου. Σήμερα το κίνημα έχει 120 χώρες μέλη, η επιρροή του είναι σχεδόν ανύπαρκτη και έχει έδρα του τη Νέα Υόρκη! Σημερινός του πρόεδρος είναι ο Νίκολας Μαδούρο. Το προβληματικό μέρος του κινήματος είναι ότι εκτός από πολιτική στήριξη δεν μπορεί να προσφέρει στα μέλη του ούτε στρατιωτική ούτε οικονομική ούτε υλικοτεχνική στήριξη. Και αυτό δείχνει την πλήρη ανεπάρκεια αν όχι την ολοκληρωτική αχρηστία της πολιτικής αν δεν έχει τα “εργαλεία” στήριξης των θέσεών της.


1966: Ο Δημήτρης Τσαφέντας δολοφονεί, μέσα στο κοινοβούλιο, τον πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής και αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ Έντρικ Φερβούρτ (Hendrik Verwoerd). Μιγάς νόθος γιος του Μανώλη Τσαφεντάκη και της υπηρέτριας Amelia Williams, είχε περιπλανηθεί αρκετά μέχρι την ενηλικίωση τους καταλήγοντας ναυτικός. Διαγνώσθηκε με σχιζοφρένεια και στάλθηκε στη νήσο Έλις για απομόνωση. Κατά την διάρκεια των περιπλανήσεών του είχε μάθει 8 ξένες γλώσσες και μετά την επιστροφή του από την Έλις εργάστηκε σαν μεταφραστής. Σαν μιγάς, όπως όλοι οι μιγάδες μέχρι και σήμερα, ήταν ανεπιθύμητος και από τις δυο κοινότητες. Καθοριστικό ρόλο στην δολοφονία του Φερβούρτ πρέπει να έπαιξε η απόρριψη της αίτησής του να αποχαρακτηριστεί από λευκός και να χαρακτηριστεί μαύρος, για να μπορέσει, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους του απαρτχάιντ, να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του που ήταν μαύρη. Έχοντας μια προσωρινή σύμβαση εργασίας στην βουλή της Ν. Αφρικής σαν αγγελιοφόρος, πλησίασε εκείνη τη μέρα τον Φερβούρτ ενώ αυτός κατευθυνόταν προς την θέση του και τον μαχαίρωσε τέσσερις φορές τραυματίζοντας τον θανάσιμα. Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης γιατί το έκανε, απάντησε: «Ήμουν αηδιασμένος από την ρατσιστική πολιτική του Φερβούρτ». Το δικαστήριο τον αθώωσε λόγω τρέλας, θέτοντας στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας την τύχη του. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του μεταξύ φυλακών και ψυχιατρικών ιδρυμάτων. Όλες οι οργανωμένες ομάδες κατά του απαρτχάιντ είχαν αποστασιοποιηθεί τόσο από την πράξη όσο και από τον ίδιο σαν άτομο. Θάφτηκε σε τάφο χωρίς όνομα έξω από το νοσοκομείο Sterkfontein .


1982: Γίνονται τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Σταδίου από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Παρούσα όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με την σύζυγό του και πίσω του σχεδόν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Ολυμπιακό Στάδιο είχε θεμελιωθεί πάλι από τον Κ. Καραμανλή, όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός, την 7η Ιανουαρίου 1980. Τα εγκαίνια συνδυάστηκαν με το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου που διοργάνωσε εκείνη την χρονιά η Ελλάδα. Όταν η Αθήνα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 ανατέθηκε στην εταιρεία του Σαντιάγο Καλατράβα η κατασκευή στέγης. Ήταν έτοιμη την παραμονή έναρξης των αγώνων.


1998: Πεθαίνει ο Ακίρα Κουροσάβα, ο μεγαλύτερος Ιάπωνας σκηνοθέτης όλων των εποχών και από τους μεγαλύτερους του κόσμου. Σεναριογράφος, παραγωγός, αλλά και μοντέρ στις περισσότερες ταινίες του, δημιούργησε 30 αριστουργήματα, από το πρώτο το Rashomon, που τιμήθηκε με Χρυσό Λέoντα στο φεστιβάλ της Βενετίας, μέχρι το τελευταίο το Madadayo που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στις Κάνες. Δείτε ένα καλό trailer από το Ran.


2007: Πεθαίνει ο Luciano Pavarotti, από τους μεγαλύτερους τενόρους του 20ου αιώνα και σίγουρα ο δημοφιλέστερος και εμπορικότερος. Αξιοσημείωτη είναι η φιλανθρωπική δράση του για τους πρόσφυγες, ή μέσω του ΟΗΕ.

Caruso (live)
Caruso. Te voglio bene assai
Nessun Dorma
‘O sole mio
La Donna È Mobile


←5 Σεπτεμβρίου

7 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.