Σαν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου

413 π.Χ.: Οι Αθηναίοι, στα πλαίσια του Πελοποννησιακού πολέμου, δίδουν την τελευταία ναυμαχία στις Συρακούσες. Διοικητές του Αθηναϊκού στόλου είναι ο Δημοσθένης, ο Μένανδρος και ο Ευθύδεμος. Την αρχηγεία του στόλου των Συρακουσίων έχουν ο Αγάθαρχος και ο Σικανός. Τα πλοία των Αθηναίων είναι παγιδευμένα (τους έχουν αποκλείσει οι Συρακούσιοι) μέσα στον λιμάνι και δεν μπορούν να κινηθούν. Στην ναυμαχία έπαιξε σημαντικό ρόλο ένα τέχνασμα των Συρακουσίων. Οι Αθηναϊκές Τριήρεις είχαν από την εποχή των Περσικών πολέμων δεύτερο κατάστρωμα στο οποίο υπήρχε βαριά εξοπλισμένο πεζικό. Προσκολλούνταν με αρπάγες στα αντίπαλα πλοία και το πεζικό έκανε ρεσάλτο καταλαμβάνοντας τα. Για να εξουδετερώσουν αυτό το πλεονέκτημα οι Συρακούσιοι κάλυψαν με δέρματα ζώων τα σημεία των πλοίων τους στα οποία κολάγαν οι αρπάγες ώστε αυτές να γλιστρούν και τα Αθηναϊκά πλοία να μην μπορούν να προσδεθούν. Η ναυμαχία καταλήγει σε ήττα των Αθηναίων και οι ναυτικοί καταφεύγουν στην στεριά, όπου είχαν κτίσει ένα πρόχειρο τείχος κατά την διάρκεια της πολιορκίας της πόλης, για να γλυτώσουν.


70: Οι Ρωμαίοι μετά από πολύμηνη πολιορκία καταλαμβάνουν και καταστρέφουν την Ιερουσαλήμ. Είναι το τέλος του πρώτου ισραηλορωμαϊκού πολέμου. Διοικητής των Ρωμαϊκών στρατευμάτων ήταν ο μετέπειτα αυτοκράτορας Τίτος. Κανείς κάτοικος ή υπερασπιστής της πόλης δεν επιβίωσε, οι περισσότερες οικοδομές καταστράφηκαν ενώ ο Ναός κάηκε ολοσχερώς.


1844: Γίνεται, η έναρξη εργασιών της Πρώτης Συνόδου, της Βουλής των Ελλήνων με την ορκωμοσία των βουλευτών της. Είναι η πρώτη φορά που η Νεώτερη Ελλάδα έχει Βουλή και εκλεγμένα απευθείας από το λαό μέλη. Την ίδια μέρα ορκίζονται και τα μέλη της Γερουσίας που είχε διορίσει ο Όθων την 16η Ιουνίου. Το πρώτο κτίριο που στεγάστηκαν ήταν η οικία Κοντόσταυλου που είχε “προκύψει” από τα χρήματα της δίδυμης φρεγάδας της Έλλάς που δεν ναυπηγήθηκε ποτέ. Η Βουλή και η Γερουσία ήταν απόρροια του Συντάγματος που είχε μετατρέψει το πολίτευμα της χώρας από Βασιλεία σε Συνταγματική Μοναρχία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (Άρθρο 62) η Βουλευτική θητεία ήταν τριετής. Η πρώτη Συνεδρίαση έπρεπε να αρχίσει το πολύ μέχρι την 18η Ιουνίου (τρεις μήνες από την δημοσίευση του Συντάγματος σύμφωνα  με το άρθρο 104), αλλά η κυβέρνηση δεν είχε προκηρύξει έγκαιρα εκλογές.


1923: Ιδρύεται η Ιντερπόλ (Interpol), ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Έχει έδρα την Λυών της Γαλλίας και σκοπός του είναι η διασύνδεση των αστυνομιών των χωρών μελών του. Έχει 190 κράτη μέλη, είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός, σε αριθμό κρατών-μελών, μετά τον ΟΗΕ και χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη του. Ιδρύθηκε με το δεύτερο Διεθνές Αστυνομικό Συνέδριο στην Βιέννη, σαν Διεθνής Εγκληματολογική Αστυνομία (ICP), από 15 χώρες μεταξύ των οποίων ήταν η Ελλάδα. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναβαθμίστηκε στη σημερινή Interpol.


1936: Ιδρύεται η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών (ΥΡΕ). Ήταν η «μαμά» του ΕΙΡ και «γιαγιά» της σημερινής ΕΡΤ. Θα αντλούσε τα έσοδά της από τους «πελάτες» της. Τα σπίτια που είχαν ραδιόφωνο θα πλήρωναν ετήσιο τέλος 300 δρχ., τα αυτοκίνητα 600, τα ξενοδοχεία από 600 έως 1200 ανάλογα την κατηγορία κλπ. Σιγά σιγά το τέλος επεκτάθηκε σε όποιον είχε ηλεκτρικό ρεύμα (εισπράττονταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) και κατάντησε να μην γλιτώνουν από το τέλος ούτε οι πεθαμένοι στα νεκροταφεία. Πρόσφατα απάλλαξαν τους νεκρούς από την καταβολή του τέλους αλλά συνεχίζουν να τον επιβάλουν στις κότες, τα αιγοπρόβατα τα βοοειδή και τα γουρούνια εφ’ όσον οι εγκαταστάσεις τους έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Αν πάντως το κάνουν με βάση τις μετρήσεις της AGB ζητώ συγγνώμη. Η κατασκευή του πρώτου Ραδιοφωνικού σταθμού ανατέθηκε στην Telefunken και τα εγκαίνια με την πρώτη εκπομπή έγιναν δυο χρόνια μετά, την 25/03/1938. Η πρώτη, ανεπίσημη, ραδιοφωνική εκπομπή είχε γίνει από τον Χρήστο Τσιγγιρίδη στην 1η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1926.


1947: Ορκίζεται κυβέρνηση συνεργασίας Σοφούλη – Τσαλδάρη κάτω από την ασφυκτική πίεση των Αμερικανών (κλήθηκαν στην Αμερικανική πρεσβεία για να πεισθούν να συνεργαστούν) με απειλή την διακοπή της βοήθειας Truman. Οι Αμερικανοί ήθελαν την συγκυβέρνηση γιατί πίστευαν ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί η ‘κομμουνιστική απειλή’. Η κυβέρνηση αυτή με αρκετούς ανασχηματισμούς από τους οποίους αρκετοί ήταν “κατ’ εντολήν”, διήρκεσε μέχρι και τον θάνατο του Θεμιστοκλή Σοφούλη το 1949. Την διαδέχθηκε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλ. Διομήδη, που ήταν εξωκοινοβουλευτικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνεργασίας.


1959: Ιδρύεται η ΣΕΛΕΤΕ. Το Νομοθετικό Διάταγμα (3971) ήταν αφιερωμένο στην δημιουργία μάχιμων στελεχών για κάθε τεχνικό κλάδο που υπήρχε τότε στην Ελλάδα. Στο πνεύμα του διατάγματος (Άρθρο 24) δημιουργήθηκε και η Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαιδεύσεως. Την ΣΕΛΕΤΕ διαδέχθηκε η ΑΣΠΑΙΤΕ με τον Νόμο 3027/2002 (Ρύθμιση Θεμάτων Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ανώτατης εκπαίδευσης και άλλα θέματα). Με τα “άλλα θέματα” (Άρθρο 4) ιδρύθηκε η σημερινή Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.


1978: Δολοφονείται στο Λονδίνο ο Βούλγαρος αντιφρονών συγγραφέας Γκεόργκι Μαρκόφ. Είχε απελαθεί από την Βουλγαρία το 1969. Δημοσιογραφούσε, για λογαριασμό του BBC και της Deutsche Welle με σαρκαστικό τρόπο για το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του. Όπως αποκαλύφθηκε μετά από 7 χρόνια ερευνών τον δολοφόνησε ο Francesco Gullino, Δανός, Ιταλικής καταγωγής, που είχε στρατολογηθεί από τις Βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες με τον κωδικό πράκτωρ Piccadilly. Η δολοφονία έγινε με μια ομπρέλα ειδικά διασκευασμένη (έργο της KGB) που του εκτόξευσε μια σφαίρα διαμέτρου μόλις 1,7mm που περιείχε καθαρή ρικίνη. Η ημερομηνία συνέπεσε με τα 67α γενέθλια του τότε Γ.Γ. της Βουλγαρίας Τεοντόρ Ζίβκοφ. Με την πτώση του καθεστώτος στην Βουλγαρία ο Gullino εξαφανίστηκε, ενώ ο στρατηγός Στόγιαν Σαβόφ που είχε διατάξει την δολοφονία αυτοκτόνησε μόλις του απαγγέλθηκαν επίσημα οι κατηγορίες.


1999: 14:56. Σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ με επίκεντρο μεταξύ Αχαρνών και Πάρνηθας συγκλονίζει την Αθήνα για 15 δευτερόλεπτα. 143 άνθρωποι νεκροί 2000 τραυματίες και αρκετές χιλιάδες άστεγοι. Η ελληνική πολιτεία προστατεύοντας τους παροικούντας την Ιερουσαλήμ δεν έχει δώσει ακόμη επίσημα στοιχεία των καταστροφών και ζημιών. Αποζημιώσεις, λεφτά στα χέρια όχι τι επιδικάστηκε, δεν δόθηκαν ακόμη, ενώ πολλοί που είχαν απόλυτη ανάγκη οδηγήθηκαν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.


2009: Η κυβέρνηση της ΝΔ προκηρύσσει εκλογές για την 4η Οκτωβρίου. Έχει διαλύσει την βουλή από την 5η Αυγούστου με σκοπό την παραγραφή αδικημάτων Βουλευτών και στελεχών όχι μόνο του δικού της χώρου αλλά όλων των κομμάτων. Ο πρόεδρός της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, στο διάγγελμά του, αιτιάται την τεχνητή κρίση που θα προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ τον επόμενο χρόνο, με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Πραγματικός σκοπός των εκλογών, μόλις δυο χρόνια από τις προηγούμενες και χωρίς θέμα απώλειας της εμπιστοσύνης, ή της απόλυτης πλειοψηφίας της βουλής είναι η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για την διαχείριση της πρώτης φάσης της χρεοκοπίας της Ελλάδας που είναι επί θύραις. Έτσι τα δυο κόμματα που εναλλασσόταν μεταπολιτευτικά στην εξουσία, μοιράζονται τα βάρη και συνδιαχειρίζονται τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησαν, αλλά και τις λαϊκές μικροαντιδράσεις, κάνοντας τους πολίτες να αισθάνονται συνένοχοι και συνυπαίτιοι αυτής της κρίσης.


←6 Σεπτεμβρίου

8 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.