Σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου


Διεθνής ημέρα παιδείας.
Θέμα του 2018: Παιδεία και ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Το θέμα είναι εμφανώς για άλλες χώρες, όχι για την Ελλάδα.


780: Πεθαίνει σε ηλικία 30 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Δ’ ο Χάζαρος. Γιος του Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου και της πριγκίπισσας των Χαζάρων Σισάκ (βαφτίστηκε Ειρήνη). Στην σύντομη διάρκεια της βασιλείας του δεν έκανε κάτι το άξιο λόγου. Παντρεύτηκε την Ειρήνη την Αθηναία με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Κωνσταντίνο ΣΤ΄ που τον διαδέχθηκε στο θρόνο με επίτροπο την μητέρα του μέχρι την ενηλικίωσή του. Λίγα χρόνια μετά την ενηλικίωσή του η μητέρα του τον τύφλωσε για να συνεχίσει να κυβερνά μόνη της.


1822: Ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη καταναυμαχεί τον Τουρκικό στη ναυμαχία των Σπετσών. Η ναυμαχία έγινε με πρωτοβουλία των Ι. Τσούρπα, Δ. Λάμπρου (Λεωνίδας), Ι. Κούτση, Αντώνιου Κριεζή που παράκουσαν την διαταγή του Μιαούλη για απόσυρση του Ελληνικού στόλου στο βάθος του Αργολικού κόλπου για να παγιδεύσουν τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε αριθμό, όσο και σε μέγεθος πλοίων, τουρκικό. Τελικά την παράσταση έκλεψε ένας μπουρλοτιέρης, ο Κοσμάς Μπαρμπάτσης, που μέσα στην πραγματική κόλαση της ναυμαχίας που όσοι ήταν στη στεριά νόμιζαν ότι καίγονται οι Σπέτσες, μπήκε στο κέντρο του τουρκικού στόλου. Έδεσε το μπουρλότο του στην τουρκική ναυαρχίδα, βάζοντας της φωτιά, από την οποία βυθίστηκε, σπέρνοντας τον πανικό στους Τούρκους.


1860: Πεθαίνει ο Ανδρέας Μεταξάς. Κεφαλονίτης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, αγωνιστής του ’21, πολιτικός, πρώτος Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου (πρωθυπουργός 03.09.1843 – 12.02.1844) επί Όθωνα. Είχε πρωταγωνιστήσει στην μάχη του Λάλα, παρασέρνοντας τους υπόλοιπους Έλληνες σε μια άνευ προηγουμένου ορμητική επίθεση, που κατατρόπωσε τους αήττητους κορυφαίους Αλβανούς πολεμιστές στην Ελλάδα.  Μέλος του Γενικού Φροντιστηρίου επί Καποδίστρια, μετά την δολοφονία του συνελήφθη μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Δραπέτευσε στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την παύση της δίωξής του, πρωτοστάτησε στο κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου και έγινε αυθημερόν πρωθυπουργός, κοινής αποδοχής (από το παλάτι και από τους κινηματίες). Παραιτήθηκε, διαφωνώντας με τους Εθνοπατέρες, όταν αυτοί θέλησαν, ευλογόντας τα γένια τους να περάσουν στο Σύνταγμα την ισοβιότητα των Γερουσιαστών. Επί πρωθυπουργίας Κωλέττη, ήταν υπουργός Οικονομικών, μέχρι την απόπειρα κατάργησης του Συντάγματος από τον Κωλέττη, οπότε παραιτήθηκε.


1943: Αρχίζει η μάχη της Δωδεκανήσου που τελειώνει την 22α Νοεμβρίου με καταστροφή για τις συμμαχικές δυνάμεις. Μετά την ανακωχή της Ιταλίας, οι σύμμαχοι αποπειράθηκαν να καταλάβουν τα Δωδεκάνησα, τα οποία ανήκαν στην Ιταλία και είχαν Ιταλικές φρουρές, εκτός από την Ρόδο στην οποία υπήρχαν και 7500 Γερμανικά στρατεύματα. Η επιχείρηση πήρε το κωδικό όνομα Acolade. Οι συμμαχικές δυνάμεις αποτελούνταν από Άγγλους, Ιταλούς, Νοτιοαφρικανούς και τους Έλληνες του Ιερού Λόχου. Με την απόβαση των συμμάχων στο Καστελόριζο, οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν τους 40.000 Ιταλούς στο νησί της Ρόδου. Οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν όλα τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Η ανακατάληψή τους ανατέθηκε στον διοικητή του «Φρουρίου Κρήτη» Friedrich Wilhelm Müller. Τα ανακατέλαβε ένα προς ένα, αρχής γενομένης από την Κω, που είχε αεροδρόμιο. Η Λέρος καταλαμβάνεται μετά από σκληρές μάχες ακόμη και σώμα με σώμα. Ήταν η τελευταία μεγάλη νίκη του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο απολογισμός για τους συμμάχους ήταν: 4800 νεκροί, 113 αεροσκάφη, 6 αντιτορπιλικά, 2 υποβρύχια και 10 τορπιλάκατοι. Για τους Γερμανούς ήταν 1184 νεκροί, 15 οπλιταγωγά αεροσκάφη και όλος ο στόλος αρματαγωγών του Αιγαίου.


1944: Εκτελούνται, από τους Γερμανούς, 72 πατριώτες στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Μεταξύ τους και η Λέλα Καραγιάννη. Είχε στήσει, από τον Μάϊο του 1941, την αντιστασιακή οργάνωση «Μπουμπουλίνα». Πρώτα μέλη της ο σύζυγος και τα 7 παιδιά τους. Κατά την διάρκεια της δράσης της έκρυψε, περιέθαλψε και φυγάδευσε εκατοντάδες στρατιώτες, στρατιωτικούς και συμμάχους. Μεταξύ αυτών και τον μεγαλύτερο κατάσκοπο και σαμποτέρ του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου Γεώργιο Ιβάνωφ.


1962: Σε συγκέντρωση των καπνοπαραγωγών Αιτωλοακαρνανίας η αστυνομία απαντάει με πυροβολισμούς. Απολογισμός: Νεκρός ο Δημήτρης Βλάχος και 48 τραυματίες. Οι καπνοπαραγωγοί με απούλητη τη σοδειά της προηγούμενης χρονιάς ζητούν από την κυβέρνηση της ΕΡΕ να υποχρεώσει τους καπνοβιομήχανους να την πάρουν σε τιμή που θα τους δίνει την δυνατότητα να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, από την καλλιέργεια των καπνών, στην Αγροτική Τράπεζα. Η κυβέρνηση επιδότησε τους καπνοβιομήχανους για να καλύψουν την διαφορά τιμής. Ενώ εισέπραξαν την επιδότηση αγόρασαν μόνο 1400 τόνους από τους 7500 αδιάθετους, με την κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει για το θέμα. Οργανώνουν κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην εθνική οδό Αγρινίου Αμφιλοχίας. Στη μεγάλη γέφυρα της Σφήνας είναι συγκεντρωμένοι 4.000 αγρότες. Οι αστυνομικοί ενισχυμένοι με δυνάμεις που μεταφέρθηκαν αεροπορικά, παρουσία του νομάρχη και με διαταγή τους εισαγγελέα, άρχισαν να πυροβολούν τους συγκεντρωμένους. Ακολούθησαν συλλήψεις, ενώ 18 «υπεύθυνοι» της εξέγερσης παραπέμφθηκαν σε δίκη που λόγω της εκτεταμένης δημοσιότητας που πήρε το θέμα αθωώθηκαν.


1980: Πεθαίνει ο Willard Frank Libby. Αμερικανός επιστήμονας που έφερε την επανάσταση στην Αρχαιολογία, Γεωλογία, Γεωφυσική, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό και άλλους επιστημονικούς κλάδους, με την εφεύρεση, το 1949, της χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα (14C). Για την εφεύρεσή του είχε τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Χημείας.


1991: Γίνεται ανεξάρτητο κράτος η «Macedonia», ή για ελληνική κατανάλωση η «FYRoM» (ή ΠΓΔΜ Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Η μέχρι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Вардарска бановина (Βαρντάσκα Μπανοβίνα, δηλ. Περιφέρεια Βαρδάρη), είχε μετονομαστεί επί εποχής Τίτο, σε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας.  Δεν θα ήθελε να έχει το όνομα αυτό αν ήταν ευρέως γνωστό ότι τα Μακεδονικά είναι η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένες οι λειτουργίες της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Τα Αρχαία Μακεδονικά είναι ο Σιναΐτικος Κώδικας που πήρε το όνομα όταν είχαν βρεθεί τα πρωτότυπα χειρόγραφα  στη μονή Σινά. Η διεθνής ονομασία του είναι Codex Sinaiticus , ή δημοτική (demotic), ή τα κοινά Ελληνικά όπως ονομάστηκαν από τους κλασικιστές, που εξελίχτηκαν και εξευγενίστηκαν στην Αλεξανδρινή εποχή. Όσοι πάτε στην Εκκλησία, όλη η λειτουργία που ακούτε όπως και τα ευαγγέλια, είναι η αρχαία μακεδονική γλώσσα, αυτή που γέννησε την σύγχρονη ελληνική. Εβραίοι λόγιοι είχαν μεταφράσει, στην Αλεξάνδρεια, στη lingua franca της εποχής, την μακεδονική, την Παλαιά Διαθήκη τον 3οπ.Χ. αιώνα, ενώ ξαναέγινε μετάφραση όλης της βίβλου τον 4ομ.Χ. αιώνα. Το έργο τους είχε ονομασθεί Septuagint. Το είχαν ξεκινήσει για να διαδοθεί η δική τους πίστη. Αν ήταν γνωστό σε όλο το κόσμο ότι η λειτουργική γλώσσα των ελληνόφωνων ορθόδοξων εκκλησιών είναι τα μακεδονικά, όπως είναι γνωστό ότι της καθολικής εκκλησίας είναι τα λατινικά, δεν θα υπήρχε κάποιος που θα σκεφτόταν να επιβουλευτεί αυτό το όνομα. Η Ελλάδα σαν εκκλησία και σαν πολιτεία είναι οι μόνοι που σαμποτάρουν το project Codex Sinaiticus. Η χρήση όρων και συμβόλων του αρχαίου Μακεδονικού πολιτισμού είχαν απαγορευτεί στο νεοσύστατο κράτος με την Ενδιάμεση Συμφωνία που είχαν υπογράψει το 1995 τα δυο εμπλεκόμενα μέρη. Αυτή με την σειρά της έπαψε να ισχύει την 30.01.2019 που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Με αυτήν, μεταξύ των άλλων, το επίσημο όνομα του κράτους γινόταν Βόρεια Μακεδονία.


←7 Σεπτεμβρίου

9 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.