Σαν σήμερα 9 Σεπτεμβρίου

1855: Η Σεβαστούπολη μετά από 11μηνη πολιορκία πέφτει στα χέρια των συμμαχικών δυνάμεων (Γάλλοι, Οθωμανοί, Άγγλοι). Η πτώση της Σεβαστούπολης έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των συμμάχων στον πόλεμο της Κριμαίας. Μοναδικοί σύμμαχοι των Ρώσων οι Έλληνες (όχι η Ελλάδα) με δυο εθελοντικά στρατιωτικά σώματα: Το Τάγμα του Μπαλακλάβα, από την ομώνυμη περιοχή, που είχε ιδρύσει ο Λάμπρος Κατσώνης και την Ελληνική Λεγεώνα του Αυτοκράτορα Νικόλαου Α’ με στολή αγωνιστών του ’21 (φουστανελοφόροι). Η Λεγεώνα από την σύσταση της έγινε διάσημη όταν με μόνο 25 εθελοντές κατατρόπωσε στην μάχη του Σωλήν 700 Άγγλους σκοτώνοντας 6 αξιωματικούς και 72 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων ήταν ένας Άγγλος ευγενής, γεγονός που δημιούργησε θέμα στο Αγγλικό κοινοβούλιο. Η δύναμή της διαρκώς αυξανόταν με συμμετοχή εθελοντών, ιδίως από Τουρκοκρατούμενες περιοχές. Η συνολική της δύναμη μέχρι το τέλος του Κριμαϊκού πολέμου δεν μπορεί να προσδιοριστεί για πολλούς λόγους. Παράδειγμα: Πολλοί ζήτησαν να διαγραφεί κάθε στοιχείο συμμετοχής τους στην Λεγεώνα για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους που ήταν Τουρκοκρατούμενες. Δυο αριθμοί μόνο υπάρχουν: Πάνω από 500 έπεσαν νεκροί κατά την διάρκεια της πολιορκίας, ενώ μετά το τέλος της παρασημοφορήθηκαν 735. Πολλοί έμειναν στην περιοχή της Μαριούπολης Βολοντιόροβκα=το χωριό των εθελοντών, από τον φόβο αντιποίνων των Τουρκικών αρχών. Για την ιστορία οι απώλειες κατά την διάρκεια της πολιορκίας ήταν: Από την πλευρά των Άγγλων και Γάλλων 128.387 από τους οποίους 91.323 πέθαναν από αρρώστιες. Οι συνολικές απώλειες των Ρώσων ήταν 102.000. Για τους Τούρκους δεν υπάρχουν στοιχεία. Η πύρρειος αυτή νίκη θα οδηγήσει σε άτυπη κατάπαυση των εχθροπραξιών τερματίζοντας τον πόλεμο της Κριμαίας που είχε αρχίσει το 1853. Θα ακολουθήσει η Συνθήκη των Παρισίων με την οποία θα τερματιστεί η διένεξη και τυπικά, αλλάζοντας αρκετά τον χάρτη της περιοχής. Στις παράπλευρες ωφέλειες των μη μουσουλμανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα είναι το Χάτι-Χουμαγιούν για καλύτερη μεταχείρισή τους. Κενό γράμμα μεν, που η αθέτησή του όμως είχε δυσμενείς επιπτώσεις γι’ αυτούς που το αθέτησαν.


1926: Ο Γ. Κονδύλης μετά την επικράτηση του κινήματός του, εις βάρος της κυβέρνησης που είχε σχηματίσει με τον ίδιο τρόπο ο φίλος του Θ. Πάγκαλος και σχηματισμό δικιάς του κυβέρνησης, στρέφεται και κατά των Βασιλείου Ντερτιλή και Ν. Ζέρβα. Των διοικητών της Δημοκρατικής Φρουράς (των δυο ταγμάτων πραιτωριανών του Πάγκαλου που είχαν βοηθήσει στην ανατροπή του) με σκοπό να την διαλύσει. Οι Ζέρβας – Ντερτιλής αντιστέκονται και η Αθήνα γίνεται θέατρο μαχών μεταξύ κυβερνητικών και πραιτωριανών. Στην αναμπουμπούλα βγαίνει ο κόσμος έξω διαδηλώνοντας κατά του νέου δικτάτορα και με σανίδες και πέτρες κατευθύνεται προς το Σύνταγμα. Πάνω από 300 σκοτώνονται. Οι διοικητές των δυο ταγμάτων Ναπολέων Ζέρβας, Βασίλειος Ντερτιλής (το alter ego του Ζέρβα) και 11 αξιωματικοί τους συλλαμβάνεται, περνούν στρατοδικείο την 20ή Σεπτεμβρίου με κύρια κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Την 2α Οκτωβρίου οι δυο διοικητές καταδικάζονται σε ισόβια. Θα πάρουν χάρη όταν επιστρέψει ο Βενιζέλος στην Ελλάδα.1941: Ο ΕΔΕΣ (Ἐθνικὸς Δημοκρατικὸς Ἑλληνικὸς Σύνδεσμος) μετασχηματίζεται σε αντιστασιακή οργάνωση. Οι Ναπολέων Ζέρβας, Λεωνίδας Σπαής στρατιωτικοί και ο δικηγόρος Ηλίας Σταματόπουλος, είχαν δημιουργήσει από το 1937 τον ΕΔΕΣ κατ’ εντολή* του Ν. Πλαστήρα, που ήταν αυτοεξόριστος εκείνη την εποχή στη Γαλλία γιατί στην Ελλάδα είχε καταδικαστεί σε θάνατο μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Σκοπός του ήταν η ανατροπή της δικτατορικής κυβέρνησης που είχε επιβάλλει το δίδυμο Γεωργίου Β‘ – Μεταξά. Με εντολή πάλι του Πλαστήρα είχαν διακόψει κάθε δραστηριότητα με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας δημοσιοποιείται στις 09 Σεπτεμβρίου 1941 η παλιά ιδρυτική διακήρυξη του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου, που μετατρέπεται σε αντιστασιακή οργάνωση, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τον ΕΛΑΣ, που έδρασε κατά την διάρκεια της κατοχής.
Για την ιστορία, ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου ήταν επίσης οι: Λουκία Ι. Κουντουριώτη και Αλεξάνδρα Αθανασιάδη στα σπίτια των οποίων γινόταν οι συνεδριάσεις.
* Μεταφορέας των εντολών και οδηγιών από τον Πλαστήρα προς την Κεντρική Διοικούσα Επιτροπή του ΕΔΕΣ και των τεκταινομένων στην οργάνωση αλλά και διαφόρων νέων από την Ελλάδα προς τον Πλαστήρα ήταν ο Κομνηνός Πυρομάγλου.


1941: Γεννιέται ο Νεοϋορκέζος Dennis Ritchie. Ο άνθρωπος που έδωσε την μορφή στην ψηφιακή εποχή. Δημιούργησε την γλώσσα προγραμματισμού C. Όποιο λειτουργικό σύστημα κι αν χρησιμοποιείτε (Windows, MAC OS X, Linux) είναι γραμμένο σε αυτή. Όπως και το σύνολο σχεδόν από τις μεγάλες και «βαριές» εφαρμογές. Δημιούργησε επίσης με τον επί μακρόν συνεργάτη του Ken Thompson το λειτουργικό σύστημα Unix. Όταν πρωτοδημιούργησε την C, τα λαμόγια της εποχής αντιλαμβανόμενα την αξία της, τον κατηγόρησαν σαν χάκερ, για εκφοβισμό. Του είχε απονεμηθεί το βραβείο Turing και όλα τα Αμερικανικά τεχνολογικά βραβεία. Πέθανε το 2011 σε ηλικία 70 ετών.


1947: Ανακαλύπτεται το πρώτο bug σε υπολογιστή. Ο όρος bug χρησιμοποιείται σήμερα στην πληροφορική για να περιγράψει ένα λάθος, ή αποτυχία ενός προγράμματος, ή συστήματος (πχ το bug του 2000 που οφειλόταν στην διψήφια απεικόνιση/αποθήκευση του έτους, από μηχανήματα ή προγράμματα). Από το 1946 οι προγραμματιστές και χειριστές του Mark II των εργαστηρίων πληροφορικής του Χάρβαρντ, έχουν διαπιστώσει ένα πρόβλημα στην λειτουργία του και προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή του. Εκείνη τη μέρα τοπική ώρα 15:45 δυο προγραμματιστές εντοπίζουν παγιδευμένο σε ένα ρελέ του υπολογιστή ένα σκώρο (έντομο bug). Το αρχειοθέτησαν στο βιβλίο εργασιών του υπολογιστή (όπως φαίνεται στην φωτογραφία). Η μεγάλη κυρία της πληροφορικής Grace Hopper, που ήταν προϊσταμένη του τμήματος, δίνει την ιστορική εντολή: debug. Οι μηχανές του FLIT πιάσανε δουλειά για αποφυγή επανάληψης του προβλήματος. Από τότε το debugging (εκσφαλμάτωση) των προγραμμάτων (ιδιαίτερα των νέων) θα είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος προγραμματιστών, εταιρειών πληροφορικής και πελατών.


1948: Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ανακηρύσσει την Βόρεια Κορέα κράτος με όνομα Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και γίνεται ο πρώτος πρόεδρός της. Πρωτεύουσα ορίζεται η Πιονγιάνγκ. Πολίτευμα η Τζούσε, μια παραλλαγή του μαρξισμού όπως το σκέφτηκε ο Κιμ Ιλ Σουνγκ. Η Κορέα ήταν υπό την κατοχή της Ιαπωνίας είτε έμμεσα (σαν προτεκτοράτο) είτε άμεσα από το 1876. Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την Κορέα να την κατέχουν η Σοβιετική Ένωση (το Βόρειο τμήμα) και οι ΗΠΑ το Νότιο. Είχαν συμφωνήσει μάλιστα σαν σύνορο των δυο κατεχόμενων περιοχών τον 38ο παράλληλο. Οι προσπάθειες για την δημιουργία ενός ενιαίου κράτους δεν τελεσφόρησαν με την μια πλευρά να ρίχνει τις ευθύνες στην άλλη μέχρι σήμερα. Με το δεδομένο αυτό η δημιουργία δυο κρατών ήταν αναπόφευκτη. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους εγκατέστησαν την 15η Αυγούστου 1948 στην Ν. Κορέα την χούντα του Σίγκμαν Ρι.  Οι Σοβιετικοί βλέποντας ότι ήταν αναπόφευκτος ο διαχωρισμός όρισαν πρώτο πρωθυπουργό τον Κιμ που ήταν ο πρόεδρος της μέχρι τότε προσωρινής κυβέρνησης. Ο ανταγωνισμός των δυο αρχηγών ξεπέρασε κάθε όριο και την 25η Ιουνίου 1950 η Β. Κορέα εισέβαλε στην Νότιο Κορέα σηματοδοτώντας έναν πόλεμο που ονομάστηκε πολύ δόκιμα μίνι Παγκόσμιος Πόλεμος  μια και όλες οι χώρες είχαν εμπλακεί στο πλευρό της μιας ή της άλλης χώρας. Ένας πόλεμος που ποτέ δεν τελείωσε επίσημα. Η Β. Κορέα παραμένει το κόκκινο πανί, πολλές φορές το προκαλεί, για όλο τον αστικό – καπιταλιστικό κόσμο μέχρι σήμερα. Η ηγεσία της χώρας παραμένει στα χέρια της δυναστείας των Κιμ.


1951: Εκλογές με νικητή τον νεοσύστατο Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου. Δεν σχημάτισε κυβέρνηση γιατί δεν είχε την πλειοψηφία των εδρών, λόγω απλής αναλογικής. Δημιουργήθηκε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΕΠΕΚ του Νικολάου Πλαστήρα και των Φιλελεύθερων του Σοφοκλή Βενιζέλου. Τα αποτελέσματα ήταν:  Ελληνικός Συναγερμός 36.53% 114 έδρες, ΕΠΕΚ 23.49% 74 έδρες, Κόμμα των Φιλελευθέρων 19,04% 57 έδρες, ΕΔΑ 10.57% 10 έδρες, Λαϊκό Κόμμα 6.66% 2 έδρες. Την επόμενη χρονιά που διαλύθηκε η κυβέρνηση συνεργασίας ο Παπάγος πήρε το αίμα του πίσω. Βγήκε θριαμβευτής από τις εκλογές του 1952 και σχημάτισε κυβέρνηση.


1976: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας μέχρι το θάνατό του. Ο μεγάλος τιμονιέρης, όπως τον αποκαλούσαν, κατάφερε να υπάρχει φαγητό και για τον τελευταίο κάτοικο της χώρας του. Αυτονόητο για άλλες χώρες αλλά πολύ μεγάλο κατόρθωμα για την Κίνα, με τις ιδιαιτερότητες των επαρχιών της, αλλά και τις εκτεταμένες και συχνές καταστροφές στις σοδειές της λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους. Αυτά όμως δημιούργησαν πληθυσμιακή έκρηξη αφού η θνησιμότητα, ιδιαίτερα η παιδική έπεσαν κατακόρυφα. Ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε κατά την προεδρία του (1954-1976), με αποτέλεσμα να χρειαστεί η ψήφιση και επιβολή του Νόμου του ενός παιδιού μετά το θάνατό του. Ο ίδιος έχοντας χάσει αρκετά παιδιά νεαρός, ήταν αντίθετος σε κάθε τέτοια σκέψη. Ο Μαοϊσμός είναι μια δική του ερμηνεία του Μαρξιστικού σοσιαλισμού, ενώ το «κόκκινο βιβλίο» του Μάο με τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του είναι το δεύτερο πιο πολυτυπωμένο βιβλίο στο κόσμο μετά την βίβλο.


←8 Σεπτεμβρίου

10 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.