Σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου


Παγκόσμια ημέρα πρόληψης των αυτοκτoνιών.


1509: Σεισμός μεγέθους επιφανειακού κύμματος 7.2 ± 0.3 της κλίμακας ρίχτερ (πολύ μεγαλύτερος στο επίκεντρο του που ήταν η θάλασσα του Μαρμαρά) κτυπάει την Κωνσταντινούπολη. Γκρεμίζονται πάνω από 10.000 σπίτια. Ο αριθμός των θυμάτων άγνωστος. Ακολούθησαν μετασεισμοί για 45 ημέρες με τους κατοίκους να μην τολμούν να πλησιάσουν τα σπίτια τους για δυο μήνες.


1846: Ο Elias Howe παίρνει το 4750 αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ραπτομηχανή. Όσο άριστος ήταν σαν μηχανικός, οι πρώτες ήταν χειροποίητες, τόσο κακός πωλητής ήταν. Η αδελφή του έφτασε στην Αγγλία για να πουλήσει μια ραπτομηχανή για 300$. Σε εβδομαδιαίες επιδείξεις, με αντίπαλους της μηχανής του ομάδες από ράφτρες, έβγαινε πάντα νικητής, αλλά και πάλι οι πωλήσεις δεν ερχόταν. Τα πρώτα λεφτά τα κέρδισε όταν διαπίστωσε ότι αρκιβή αντίτυπα των μηχανών του πουλούσε ο Singer κάνοντας χρυσές δουλειές. Κέρδισε το δικαστήριο, τη φήμη και πάρα πολλά λεφτά με τα οποία ξεκίνησε. Πέθανε πολυεκατομμυριούχος σε ηλικία 48 ετών.


1892: Γεννιέται ο Άρθουρ Κόμπτον. Αμερικανός φυσικός που με την ανακάλυψη του φαινόμενου Κόμπτον πήρε βραβείο Νόμπελ το 1927. Η κλασσική φυσική δεν μπορούσε να εξηγήσει το φαινόμενο. Ήταν η πρώτη πειραματική επιβεβαίωση της κβαντικής φυσικής. Εκτός από αυτή την ανακάλυψη εργάστηκε σε πολλά projects της εφηρμοσμένης φυσικής μεταξύ των οποίων και το Manhattan Project, για την εύρεση της κρίσιμης μάζας του U235 (συνεργασία με τον Ενρίκο Φέρμι) και για τον εμπλουτισμό του ουρανίου με τον Χάρολντ Ουρέι.


1898: Δολοφονείται στην Γενεύη η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ από τον αναρχικό Λουίτζι Λουτσένι. Η Ελισάβετ, γνωστή σαν Σίσυ, ήταν η πιο δημοφιλής φιγούρα της Αυστρίας και έγινε μετά θάνατο από τις πιο δημοφιλείς παγκόσμιες προσωπικότητες. Βαθιά αντικομφορμίστρια, το πλήρωσε με την ζωή της. Απίστευτης ομορφιάς και ασυνήθιστα μορφωμένη προκάλεσε μετά θάνατο το ενδιαφέρον ιστορικών αλλά και σεναριογράφων, σκηνοθετών και συνθετών που ο καθένας από την δική του πλευρά προσπάθησε να αποτυπώσει/αποδώσει την προσωπικότητά της. Η Κέρκυρα ήταν γι’ αυτή το «καταφύγιό» της, όπως επανειλημμένα είχε τονίσει. Εκεί έκτισε το Αχίλλειο, στο οποίο περνούσε αρκετούς μήνες κάθε χρόνο, έχοντας για πρόφαση ανύπαρκτη ασθένεια των πνευμόνων της. Έτσι εκτός από την μητρική της και τα Ουγγρικά, τις ατέλειωτες ώρες περιποίησης, των λίγο μακρύτερων από το ύψος της (Για την εποχή πανύψηλη: 1,72 μ. ψηλότερη και από τον άνδρα της) μαλλιών της από την μόνιμη συνοδό/κομμώτρια της, έμαθε αγγλικά, Γαλλικά, Αρχαία και Νέα Ελληνικά. Στα Ελληνικά υπήρξαν αρκετοί δάσκαλοι. Ένας από αυτούς ο Κωνσταντίνος Χριστομάνος, μετά από τον θάνατό της εξέδωσε απομνημονεύματα για τα τρία χρόνια που είχε περάσει σαν δάσκαλος της αυτοκράτειρας.


1919: Υπογράφεται από τις νικήτριες συμμαχικές δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από την μια και από την Αυστρία από την άλλη, η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν. Σύμφωνα με αυτήν η Αυστρία αναγνωρίζει την υπαιτιότητά της για την πρόκληση του πολέμου και δέχεται την διάσπαση της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας σε δυο ανεξάρτητα κράτη, την Αυστρία και Ουγγαρία. Ορίζονται τα νέα σύνορα των δυο χωρών μεταξύ τους, αλλά και με τρίτες χωρες.  Όλες οι γειτονικές χώρες της πρώην Αυστροουγγαρίας «κόβουν» και κάποιο κομμάτι, άλλες μεγαλύτερο και άλλες μικρότερο. Το πρώτο μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνει αυτούσιο το Σύμφωνο της Κοινωνίας των Εθνών, που αναλαμβάνει τον ρόλο του επόπτη εφαρμογής της Συνθήκης, γιατί οι ΗΠΑ δεν είχαν ενταχθεί στην Κ.τ.Ε.


1925: Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα από την Βουλή, το αποκαλούμενο θνησιγενές Σύνταγμα 1925/26. Δημοσιεύεται με αυθαίρετες τροποποιήσεις, από αυτό που είχε ψηφιστεί, στις 29/09/25. Εκείνη τη μέρα ο Θεόδωρος Πάγκαλος με διάταγμα που δημοσιεύει την επομένη, διαλύει την Βουλή. Η βασικότερη αλλαγή που επέρχεται με αυτό το Σύνταγμα, είναι η μορφή του πολιτεύματος. Από Βασιλευομένη Δημοκρατία, που ήταν στο Σύνταγμα του 1911 που αντικαθιστά, γίνεται Προεδρευομένη κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με βάση το δημοψήφισμα του 1924. Στο Σύνταγμα αυτό υπήρχαν αρκετές διατάξεις που ισχύουν αυτούσιες ή άλλες με επουσιώδεις αλλαγές μέχρι σήμερα, όπως το καθεστώς του Αγίου Όρους, η αναγνώριση του Συμβουλίου της Επικρατείας σαν το ανώτατο δικαστικό όργανο. Αντικαταστάθηκε από το το Σύνταγμα του 1927.


1948: Πεθαίνει αυτοεξόριστος, ο τσάρος της Βουλγαρίας Φερδινάνδος Α’. Στην διάρκεια της ηγεμονίας του (1908-1918) συμμετείχε στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, ήταν ο αίτιος του Β’ Βαλκανικού πολέμου και συμμάχησε με τον άξονα κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εμπνευστής και πρωταγωνιστής εκτεταμένων σφαγών όλων των διαφορετικής εθνότητας πληθυσμών τόσο στο Βουλγαρικό όσο και στο Ελληνικό έδαφος που περιέρχονταν, περιστασιακά, κάτω απὀ Βουλγαρική κατοχή κατά την διάρκεια των πολέμων. Αμφισεξουαλικός, είχε αποκτήσει από τον γάμο ευκολίας που είχε κάνει δυο γιούς και δυο κόρες. Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η Βουλγαρία εκτός από τον κατεστραμμένο στρατό της, είδε να καταστρέφονται τα επεκτατικά όνειρά της στη Βαλκανική, παραιτήθηκε υπέρ του πρωτότοκου γιού του Μπόρις Γ΄και έζησε μέχρι το τέλος στο Κόμπουργκ της Γερμανίας.


1983: Πεθαίνει ο Jon Brower Minnoch, ο βαρύτερος άνθρωπος στα ιατρικά χρονικά. Ζύγιζε 634 κιλά. Έπασχε από μια σπάνια ασθένεια που τα 408 κιλά από το βάρος του ήταν παραμένοντα υγρά.


1993: Η Πολιτική Άνοιξη παύει να στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία. Ο βουλευτής της ΝΔ Γεώργιος Συμπιλίδης αποχωρεί από το κόμμα. Η εύθραυστη πλειοψηφία των 150 εδρών της κυβέρνησης παύει να υπάρχει. Ο πρόεδρος της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκηρύσσει εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου.


2008: Αρχίζει η λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων. Ο Ελληνικός τίτλος δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό (Large Hadron Collider). Είναι μια προσπάθεια του CERN να προχωρήσει σε εργαστηριακό επίπεδο, αρχικά, την πυρηνική φυσική. Πρωταρχικός στόχος του ήταν η απόδειξη ύπαρξης του Μποζόνιου του Higgs. Επιβεβαιώθηκε πειραματικά στις 11 Αυγούστου 2012. Αυτό θα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα της σύγχρονης Φυσικής αλλά σίγουρα θα δημιουργήσει, όπως πάντα, πολλά περισσότερα δίδοντας έναυσμα για περαιτέρω θεωρητική έρευνα και εξέλιξη. Το κύκλοτρο έχει περίμετρο μήκους 27km, βρίσκεται στα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα σε βάθος 50 – 175 μέτρων. Για την κατασκευή του συνεργάστηκαν πάνω από 10.000 επιστήμονες και πάνω από 100 χώρες. Πέρα από τους κύριους στόχους του, η καθημερινότητα του, ακόμη και οι βλάβες του είναι νέες ανακαλύψεις για τη φυσική και την τεχνολογία.


←9 Σεπτεμβρίου

11 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s