Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου

1611: Λίγο πριν το χάραμα εκείνης της μέρας, χίλιες σκιές μπαίνουν στα Γιάννενα. Είναι ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος με τους άντρες του. Σχεδόν χωρίς οπλισμό, 40 αρκεβούζια όλα κι΄όλα, που θεωρούνταν απαρχαιωμένα για την εποχή. Οι υπόλοιποι με ξύλα πέτρες και γεωργικά εργαλεία. Κατευθύνονται στην Καλούτσανη και βάζουν  φωτιά στο Διοικητήριο. Ο Οσμάν Πασάς, χωρίς στρατό, που έλειπε σε εκστρατεία, διαφεύγει άσχημα τραυματισμένος στο Κάστρο. Η μικρή φρουρά του, περιμένει την μοίρα της. Οι επαναστάτες κατευθύνονται στο Κάστρο και βρίσκουν τις πύλες του κλειστές. Προδοσία. Οι Έλληνες Καστρινοί, με τους προύχοντες και τιμαριούχους της πόλης, προτίμησαν τα προνόμια των Τούρκων, παρά τους ξυπόλυτους χωρικούς, που το μόνο που προμήνυαν ήταν πόλεμος. Οι πύλες άνοιξαν το πρωί και οι Καστρινοί ενωμένοι με τους Τούρκους επιδόθηκαν στην καταδίωξη των επαναστατών. Ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος εντοπίστηκε τρεις μέρες αργότερα σε μια σπηλιά και ανατέθηκε σε εξειδικευμένους Εβραίους το γδάρσιμό του. Το δέρμα του παραγεμισμένο με άχυρα στάλθηκε με παρέα 150 κεφαλιών επαναστατών στην Πύλη. Το γδάρσιμο του Διονυσίου εν ζωή ήταν πολύ λίγο μπροστά στο γδάρσιμο που υπέστη μετά θάνατο. Από φιλόσοφος έγινε σκυλόσοφος, ψευδεπίσκοπος, κακοδιονύσιος, απατεώνας, αγύρτης, κλέφτης. Όλοι οι χαρακτηρισμοί από δυο Έλληνες που ανέλαβαν την ιστορική δικαίωση των προδοτών. Τον Μάξιμο τον Πελοποννήσιο και τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα Βλάχο. Έφτασαν μέχρι του σημείου να πιέσουν το Πατριαρχείο να τον διαγράψει από τους Επισκόπους Λαρίσης και Τρίκκης, όπως και έγινε. Ακόμη και σήμερα μετά την «αποκατάστασή» του, παρουσιάζεται, συγκεκαλυμμένα, ή ανοικτά, από τους σύγχρονους «ιστορικούς» , σαν ένας αφελής, ανεύθυνος, που δεν υπολόγισε σωστά τις καταστάσεις και τις συνέπειες. Ταυτόχρονα και παρ’ ότι τιμάται σαν Άγιος από τους Ηπειρώτες, λόγω των αγαθοεργιών του, (ασκούσε μια από τις επιστήμες που είχε σπουδάσει, την ιατρική, για άπορους και ενδεείς), δεν αναγράφεται στα τοπικά αγιολόγια των Μητροπόλεων Ιωαννίνων και Λαρίσης, του Ημερολογίου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χωρίς καμία ιστορική έρευνα και με θαμμένα στοιχεία, η πρώτη οργανωμένη εξέγερση των Ελλήνων, πολύ καλοσχεδιασμένη και με υποστήριξη από το εξωτερικό (μόλις καταλαμβάνονταν το κάστρο θα κατέπλεαν οι στόλοι της Βενετίας, Σικελίας και Ισπανίας, με στρατεύματα), αλλά και το εσωτερικό (μητροπολίτες: Τυρνάβου Διονύσιος, Δυρραχίου Χαρίτωνας, Ναυπάκτου και Άρτας Γαβριήλ), έχει πέσει στα αζήτητα της ιστορίας, προς χάριν τοπικιστικών και ιεραρχικών σκοπιμοτήτων. Το τίμημα της προδοσίας για την Ελλάδα ανυπολόγιστο. Δυο αιώνες λιγότερης Τουρκοκρατίας, δυο αιώνες περισσότερης νέας Ελλάδας, θα ήταν καθοριστικά για την εξέλιξή μας.


1683: Αρχίζει η διήμερη μάχη της Βιέννης που θα λύσει την δίμηνη πολιορκία της από τους Τούρκους. Ο ενωμένος στρατός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Πολωνίας, που προσέτρεξε για βοήθεια της Βιέννης, θα δώσει, με αυτή τη νίκη, τέλος στον επεκτατισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με ηγέτη τον βασιλιά της Πολωνίας Γιάν ΙΙΙ Σομπιέσκι θα καταφέρουν το αποφασιστικής σημασίας κτύπημα στον Τουρκικό στρατό. Ο Σομπιέσκι την επόμενη μέρα ηγούμενος προσωπικά 18.000 ιππέων (η μεγαλύτερη επίθεση ιππικού στην ιστορία) θα κυριέψει το στρατηγείο του αντιπάλου του Καρά Μουσταφά Πασά νικώντας με τους Φτερωτούς Ουσάρους του, τους Τούρκους Γενίτσαρους και Σπαχήδες. Μετά απ’ αυτή τη μάχη ανακτήθηκαν σταδιακά η Ουγγαρία και η Τρανσιλβανία έως την συνθήκη του Κάρλοβιτς, το 1699, που προσδιόρισε  τα οριστικά σύνορα και κτήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


1918: Αρχίζει η σύγκρουση των Ελληνικών δυνάμεων με τις Γερμανοβουλγαρικές στις Ιδομενές (σημερινό Βαλάντοβο της ΠΓΔΜ). Μετά από σκληρό αγώνα με πολλές απώλειες και από τις δυο πλευρές, θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα όταν μια ίλη ιππικού του 3ου Συντάγματος θα μπει στην κωμόπολη το μεσημέρι (14:00) καταλαμβάνοντάς την. Εκτός από τους αιχμαλώτους που συνέλαβε, βρήκε και περιέθαλψε 100 εγκαταλελειμμένους τραυματίες. Στις Ιδομενές δημιουργήθηκε το στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων που έπεσαν στην μάχη. Το 2013 το νεκροταφείο θα βανδαλιστεί άγρια, σε σημείο ολικής καταστροφής. Η κυβέρνηση των Σκοπίων θα διαβεβαιώσει ότι ήταν μεμονωμένο επεισόδιο, για το οποίο κάνει έρευνες και ότι αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις των δυο χωρών. Τα ίδια είχε πει και όταν το 2010 αρχαιοκάπηλοι είχαν σηκώσει ότι μπορούσε και ότι δεν μπορούσε να σηκωθεί, μέχρι και μέρη τοίχων είχαν σηκώσει, από την αρχαία πόλη των Ιδομενών. Το έγκλημα των Ιδομενών είναι ότι παραήταν Ελληνική περιοχή και πρέπει με κάθε τρόπο να γίνουν Ματσεντονίτικο Βαλάντοβο. Μικρή χώρα είναι με κάποια προσπάθεια μπορεί, αν αρχίσει τώρα, σε λίγες χιλιετηρίδες να έχει ξηλώσει από το έδαφος και το υπέδαφός της όλα τα Ελληνικά σημάδια και να φτιάξει ένα Ματσεντονίτικο Disney Club με τον Μέγα Αλέξανδρο να μιλάει και να γράφει στις τρεις γνωστές γλώσσες που υπήρχαν τα αρχαία χρόνια: Ματσεντονίτικα, Τουρκικά και Αμερικανικά.


Ο Γονατάς αριστερά ο Πλαστήρας δεξιά1922: Ξεσπάει η επανάσταση των ‘αγανακτισμένων’ του εκστρατευτικού σώματος της Μικράς Ασίας που σε κακή κατάσταση είχαν καταλήξει σε Λέσβο και Χίο. Επικεφαλής της επανάστασης ήταν οι Νικόλαος Πλαστήρας, Στυλιανός Γονατάς και ο αντιπλοίαρχος Δημήτριος Φωκάς, με την συνδρομή του οποίου καταλαμβάνουν το θωρηκτό Λήμνος και 4 αντιτορπιλικά που ναυλοχούσαν στη Χίο. Με αυτά και με εμπορικά πλοία ο στρατός κατευθύνεται προς την Αθήνα. Την ίδια μέρα αεροπλάνο ρίχνει προκηρύξεις στην Αθήνα με τα αιτήματα των επαναστατών. Οι τρεις επικεφαλής ονομάστηκαν Επαναστατική Επιτροπή. Διοίκησαν την χώρα μέχρι και την κυβέρνηση Ελ.Βενιζέλου που προέκυψε από ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο του 1924.


1944: Το Ντάρμσταντ βομβαρδίζεται από την Αγγλική πολεμική αεροπορία (RAF). Σ’ αυτόν τον βομβαρδισμό δοκιμάζεται η νέα τεχνική αυτοσυντηρούμενης πυρκαγιάς που χρησιμοποιήθηκε μετά στην Δρέσδη. Το επέλεξαν γιατί είχε πολλά σπίτια κατασκευασμένα από ξύλο. Για την επιχείριση χρησιμοποιήθηκαν 226 Lancasters (μεγάλα βομβαρδιστικά) και 14 Mosquitos (μικρά βομβαρδιστικά μεγάλης ταχύτητας και ακρίβειας). Στην περίμετρο της πόλης έριξαν εμπρηστικές βόμβες και στο κέντρο κανονικές που δημιούργησαν ανέμους οι οποίοι συντηρούσαν και επέκτειναν (προς το κέντρο) την φωτιά, μέχρι να μην μείνει τίποτε για κάψιμο. Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα. Τα θύματα ήταν 11.000-12.500 που κάηκαν ζωντανοί και 66.000-70.000 άστεγοι μια και τα 2/3 των σπιτιών είχαν καεί.


1961: Αρχίζει την λειτουργία του το πρώτο γραφείο της WWF (World Wide Fund for Nature) στο Morges της Ελβετίας. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος μη κυβερνητικός οργανισμός με πάνω από 5.000.000 υποστηρικτές – εργαζόμενους, σε 1300 περίπου projects, σε 100 χώρες.


Nikita Khroushchev1971: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Νικήτα Χρουτσόφ (ή Χρούτσεφ, η Ρωσική προφορά είναι Χρουσόφ με το σίγμα παχύ, Κρητικό). Ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1953 μέχρι και το 1964. Στα θετικά του η αποσταλινοποίηση της χώρας, το διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης, η περικοπή πολεμικών δαπανών. Στα αρνητικά η αποτυχία του, παρά τις προσπάθειές του, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του λαού, η αποτυχία αποκέντρωσης του Κομματικού μηχανισμού,  ο ψυχρός πόλεμος.
Τα απομνημονεύματά του, που είχαν δημοσιευθεί στις ΗΠΑ, ενώ ήταν εν ζωή και που ο ίδιος είχε αρνηθεί την γνησιότητά τους υπάρχουν στο internet σε προεπισκόπηση μόνο: Τόμος 1, Τόμος 2, Τόμος 3.


1973: Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα στη Χιλή και δημιουργείται χούντα που την διοικεί μέχρι το 1990. Ο εκλεγμένος μαρξιστής πρόεδρός της Σαλβαδόρ Αλιέντε, πολιορκημένος μέσα στο προεδρικό μέγαρο αυτοκτονεί* μετά από διάγγελμα του στο λαό. Η CIA που είχε ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα σε συνεργασία με τον δικτάτορα Augusto Pinochet και την DINA (μυστική αστυνομία της Χιλής) θα δημιουργήσουν το 1975 την επιχείρηση/σχέδιο «Κόνδωρ». Στα πλαίσια της επιχείρησης θα δολοφονηθούν αριστεροί και άλλοι «ανεπιθύμητοι» από την Ουάσιγκτον πολιτικοί σε όλη την Λατινική Αμερική , την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη.
* Η επίσημη ανακοίνωση της χούντας ήταν ότι έχει συλληφθεί αφού παραδόθηκε με όλη την προεδρική φρουρά. Γερμανός ανταποκριτής είχε αναφέρει ότι είδε τον Αλιέντε να οδηγείται δεμένος με χειροπέδες από στρατιωτικούς του κινήματος. Το επίσημο κράτος μετά από εκταφή και νεκροψία το 2011, αποφάνθηκε το 2012 ότι ήταν αυτοκτονία και έκλεισε την υπόθεση.


Παναγιώτης Κανελλόπουλος1986: Πεθαίνει ο διανοούμενος, φιλόσοφος, ακαδημαϊκός και πολιτικός Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Τυπικά δεξιός λόγω οικογενειακής παράδοσης, κατ’ επανάληψη καθαιρέθηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε και υπέστη κάθε είδους δίωξη από τα ανάκτορα και μετέπειτα από τον Μεταξά για τις δημοκρατικές του αρχές. Διάλειμμα γι’ αυτόν υπήρξε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος που εξόριστος ζήτησε να επιστρατευτεί, πράγμα που του το επέτρεψαν. Έτσι πολέμησε σαν απλός οπλίτης στην πρώτη γραμμή στο μέτωπο Πόγραδετς – Κορυτσά. Με την κατοχή έφτιαξε αντιστασιακή ομάδα, την «Στρατιά των σκλαβωμένων νικητών» που αργότερα εξελίχτηκε στην Π.Ε.Α.Ν. (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων). Η δράση του εντοπίστηκε και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο. Διέφυγε στην Μέση Ανατολή, όπου έγινε αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης, φορώντας ταυτόχρονα την στολή του απλού οπλίτη με την οποία έδινε μάχες σώμα με σώμα στην έρημο με τους Γερμανούς. Διετέλεσε πάρα πολλές φορές Υπουργός και για δυο πολύ μικρά διαστήματα πρωθυπουργός* σε κυβερνήσεις “εκτάκτου ανάγκης”. Η δεύτερη πρωθυπουργία του σημαδεύτηκε από την πραξικοπηματική «παραίτηση» της υπηρεσιακής κυβέρνησης Ι. Παρασκευόπουλου που θα οδηγούσε την χώρα σε εκλογές το 1967. Την διαδέχθηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση από την ΕΡΕ με αυτόν πρωθυπουργό, που ανέτρεψε η χούντα των συνταγματαρχών. Υπήρξε ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που το 1982 ψήφισε το νομοσχέδιο για αναγνώριση της εθνικής αντίστασης και στο ΕΑΜΕΛΑΣ. Το 1985 αρνήθηκε την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ισόβιο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με συλλογή από βραβεία και μετάλλια. Του έχει απονεμηθεί και το βραβείο Γκαίτε.
* 01.11.1945-22.11.1945 και 03.04.1967-21.4.1967.


2001: Τρομοκράτες οδηγούν δυο επιβατικά αεροπλάνα στους δίδυμους πύργους (WTC) της Νέας Υόρκης και ένα τρίτο στο Πεντάγωνο. Οι νεκροί υπολογίζονται στους 3.000. Είναι το πιο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του «πολιτισμένου¨ κόσμου. Ταυτόχρονα είναι ένα μήνυμα που κανείς δεν διάβασε. Να μην θεωρούμε τίποτε δεδομένο, απρόσβλητο, αναλλοίωτο. Η προηγούμενη επίθεση στους δίδυμους πύργους αντί να προβληματίσει τους αρμόδιους, τους είχε αυξήσει την εμπιστοσύνη ως προς την αντοχή (άρα και το απρόσβλητο) των κτιρίων. Την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα μετά από τρία χρόνια. Τότε, αμέσως μετά το συμβάν, είχε αρνηθεί κάθε ανάμειξή της. Το NATO, αμέσως μετά το κτύπημα,  εισέβαλε στο Αφγανιστάν για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το 2004 ο Οσάμα Μπιν Λάντεν με τηλεοπτικό μήνυμά του ομολόγησε ότι το κτύπημα στου δίδυμους πύργους έγινε από την Αλ Κάιντα. Από τον Μάρτιο του 2003 είχε συλληφθεί ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ ο οποίος ύστερα από μια σειρά βασανιστηρίων σύμφωνα με μια άκρως εμπιστευτική επιστολή του Ερυθρού Σταυρού, που διέρρευσε στον τύπο ομολόγησε 31 τρομοκρατικές ενέργειες μεταξύ των οποίων και το κτύπημα στους Πύργους. Σήμερα κρατείται στις φυλακές του Γκουαντάναμο με κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου. Δικάσιμος έχει οριστεί για 11 Ιανουαρίου 2021.


2004: Έκρηξη, από πιθανή δολιοφθορά, στέλνει στο βυθό της θάλασσας, του Αγίου Όρους, ελικόπτερο τύπου Chinook. Σκοτώνονται και οι 17 επιβαίνοντες και μέλη του πληρώματος. Μεταξύ τους ο Κύπριος πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής, Πέτρος Ζ’. Η έκρηξη δεν αμφισβητήθηκε, αφού η πραγματογνωμοσύνη έγινε πολύ μετά τη νεκροψία, η οποία στην έκθεσή της αναφέρει ότι υπήρχαν χημικά εγκαύματα και ξένα ελαφρά σωματίδια στις 8 σωρούς που ανασύρθηκαν. Η αμφισβήτηση για το αν η έκρηξη ήταν ενδογενής (τυχαίο αποτέλεσμα βλάβης), ή προϊόν δολιοφθοράς προέρχεται από την πολιτική υπόσταση του πατριάρχη. Θα είχε συνάντηση με τον Πούτιν την επόμενη ημέρα στο Ρωσικό μοναστήρι. Επηρέαζε τον Μουμπάρακ σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ήταν ανεπίσημος πολιτικός σύμβουλος του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου. Ο Εκλιπών είχε αρχίσει την καριέρα του στην Αφρική σαν διάκονος στην τότε νεοσύστατη ιεραποστολή της Κεντρικής Αφρικής, που τον είχε τοποθετήσει προσωπικά ο Εθνάρχης Μακάριος, ο οποίος είχε αναλάβει την οργάνωσή της. Το ελικόπτερο δεν θα μιλήσει ποτέ, γιατί κρίθηκε ασύμφορη η ανέλκυσή του από το βάθος των 800 μέτρων.


←10 Σεπτεμβρίου

12 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.