Σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου

326: Ο Μέγας Κωνσταντίνος αρχίζει τις ανασκαφές στον λόφο του Γολγοθά, συμμετέχει προσωπικά, για να κατασκευαστεί εκεί ο ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Χρειάστηκε να κατεδαφιστεί ο ναός της Αφροδίτης, που είχε κτιστεί επί Αδριανού, ο οποίος κάλυπτε μέρος της περιοχής ανάμεσα στο λόφο της σταύρωσης και τον τόπο της ταφής και να αποκαλυφθούν αυτοί οι δυο χώροι (ο λόφος του Γολγοθά και ο τάφος του Χριστού) που ήταν καλυμμένοι με χώμα. Ο ναός της Αναστάσεως είναι η επίσημη έδρα του ορθοδόξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, αλλά υπάρχουν μόνιμες αντιπροσωπείες και από όλες τις άλλες εκκλησίες.


533: Ο Βυζαντινός στρατός με διοικητή τον στρατηγό Βελισάριο νικάει τους Βάνδαλους και τον αρχηγό τους Γελίμερο στην αποφασιστικής σημασίας μάχη του Δέκιμον (περιοχή 16 χλμ. Νότια της Καρθαγένης) και καταλαμβάνει την πόλη. Ήταν η αρχή του τέλους των Βανδάλων. Ολοκληρώθηκε με την πλήρη εξάλειψή τους στη μάχη του Τρικάμαρου και την σφαγή που ακολούθησε.


1915: Πεθαίνει σε ηλικία 35 ετών, από τύφο, ο Στέφανος Γρανίτσας, νομικός, πολιτικός, δημοσιογράφος, λογοτέχνης. Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας το 1910. Πολέμησε σαν εθελοντής το 1912-13. Ήταν διοικητής λόχου του Μεικτού Ηπειρωτικού Στρατεύματος και με την κατάληψη των Ιωαννίνων παρέμεινε εκεί σαν κρατικός λειτουργός μέχρι το 1914. Γνωστότερο έργο του είναι «Τα άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου» δροσερό λαογραφικό και φυσιολατρικό έργο, που δημοσίευσε ο φίλος του Ζαχαρίας Παπαντωνίου, μετά το θάνατο του συγγραφέα, προλογίζοντάς το. Ο θάνατός του προήλθε από το μολυσμένο νερό ύδρευσης της πρωτεύουσας που είχε προκαλέσει επανειλημμένα επιδημίες τύφου στους κατοίκους της πόλης.


1943: Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την πόλη της Κέρκυρας καταστρέφοντας εκτός από σπίτια μερικά από τα πιο ιστορικά μνημεία της. Μεταξύ αυτών και το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, αλλά και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς για μουσικούς και τραγουδιστές κλασσικού ρεπερτορίου, απ’ όλη την Ευρώπη. Ο βομβαρδισμός έγινε σε αντίποινα της επιτυχημένης απόκρουσης των Γερμανικών αποβατικών δυνάμεων στις Μπενίτσες από Ιταλικά στρατεύματα και ντόπιους.


1946: Εκτελείται σε ηλικία 37 ετών ο αξιωματικός των SS Άμον Γκοθ. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο με απαγχονισμό από το Ανώτατο Εθνικό Δικαστήριο στην Κρακοβία της Πολωνίας. Σαν διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αρέσκονταν να εκτελεί προσωπικά τους κρατουμένους «δι’ ασήμαντον αφορμή»: Γιατί βάδιζαν αργά, γιατί κάποιο μέλος της ομάδας είχε δραπετεύσει, γιατί είχε επιστρέψει από δραπέτευση κλπ. Επίσης είχε εκπαιδεύσει τα δυο σκυλιά του τον Ρολφ και τον Ραλφ να κόβουν κομμάτια από τις σάρκες των κρατουμένων μέχρι να πεθάνουν. Δεν είναι γνωστός ο συνολικός αριθμός των άμεσων θυμάτων του (αυτών που είχε εκτελέσει προσωπικά), αλλά σύμφωνα με πολύ ελλιπείς μαρτυρίες ήταν πάνω από 10.000. Εκτελέστηκε με απαγχονισμό (με την τρίτη προσπάθεια) κοντά στο στρατόπεδο του Πλαστσόφ που είχε διαπράξει, σαν διοικητής του, τα περισσότερα εγκλήματα. Μια καλούτσικη προσέγγιση, προς το ρομαντικό (δεν μπορούν να αποδοθούν σε καμία οθόνη αυτά που έκανε), στη ζωή αυτού του ανθρωπόμορφου τέρατος υπάρχει σε φιλμ.


1956: Η IBM παρουσιάζει τον πρώτο Super Computer του κόσμου τον ΙΒΜ 305 RAMAC. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται και ο πρώτος σκληρός δίσκος, 350 RAMAC, που ήταν περιφερειακό του 305. Ο 305 ήταν ο τελευταίος υπολογιστής που λειτουργούσε μέσα σε κενό αέρος. Ο σκληρός δίσκος είχε στην πραγματικότητα 50 δίσκους διπλής όψεως (100 επιφάνειες εγγραφής), διαμέτρου 24 ιντσών. Περιστρεφόταν με ταχύτητα 1.200 στροφών το λεπτό και η μεταφορά δεδομένων (transfer rate) έφτανε τα 8.8 kbytes/second αλλά σε 6bit χαρακτήρες. Η χωρητικότητα του 350 ήταν 3,75 Mbyte. Ο δίσκος είναι η στήλη που δείχνει ο κύριος με το στυλό και κολλημένος αριστερά, είναι ο μηχανισμός των κεφαλών.


1986: Σεισμός 6.2 της κλίμακας Ρίχτερ στην Καλαμάτα. 20 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, 80 περίπου τραυματίζονται, 2 πενταώροφες πολυκατοικίες καταρρέουν, το 20% των κτιρίων της περιοχής κρίνεται κατεδαφιστέο. Πολύ μικρές απώλειες και ζημιές ανάλογα με το μέγεθος του σεισμού και την απόσταση του από την πόλη, στις παρυφές της, όπως φαίνεται από το χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.


1995: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κάρολο Παπούλια και τον ομόλογό του της FYRoM, Stevo Crvenkovski, η Ενδιάμεση Συμφωνία. Η ουσία του κειμένου είναι η απαγόρευση χρήσης του ονόματος και των συμβόλων της Μακεδονίας από την FYROM. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από επιτυχημένες διπλωματικές κινήσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Cyrus Vance. Έπαψε να ισχύει την 30ή Ιανουαρίου 2019, μετά  παραλαβή της επικύρωσης από την Ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια, με την οποία, μεταξύ άλλων, η γειτονική χώρα ονομαζόταν οριστικά Βόρειος Μακεδονία..


←12 Σεπτεμβρίου

14 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.