Σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου

407: Πεθαίνει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος κατά την διάρκεια της πορείας του από τον δεύτερο τόπο εξορίας του (Κουκουσό Αρμενίας) στον τρίτο (Κόμανα Πόντου). Σαν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έκανε φανατικούς οπαδούς στον λαό και ορκισμένους εχθρούς στην εξουσία. Η ευφράδεια του λόγου του, η καθαρότητα της σκέψης του και η θέρμη της πίστης του γεννούσαν τον φθόνο σε όσους τα έβλεπαν μόνο σαν προσόντα. Το περιβάλλον του αυτοκράτορα Αρκάδιου τον πίεσε αφόρητα να τον εξορίσει μέχρι που το πέτυχε. Στους τόπους της εξορίας του δημιουργούσε φανατικούς οπαδούς, πράγμα που εξανάγκαζε τους διώκτες του να του αλλάζουν τόπο εξορίας. Μετά θάνατον και αφού είχε πεθάνει ο Αρκάδιος, ο γιος και διάδοχός του Θεοδόσιος Β’ έφερε το λείψανό του στην Πόλη, όπου τάφηκε στο Άγιο Βήμα του ναού των Αγίων Αποστόλων. Σήμερα τιμάται σαν Άγιος από την Ορθόδοξη, την Καθολική,  την Λουθηριανή και την Αγγλικανική Εκκλησία. Είναι ένας από τους τρεις Ιεράρχες της Εκκλησίας μας μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο.


685: Πεθαίνει από δυσεντερία σε ηλικία 33 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Δ΄. Είχε διαδεχθεί τον πατέρα του Κώνστα Β΄ Πωγωνάτο όταν αυτός δολοφονήθηκε στις Συρακούσες. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του οι Άραβες ολοκλήρωσαν την κατάκτηση του Αιγαίου και άρχισαν το 674 την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Με την βοήθεια από το υγρό πυρ*, που τότε ανακαλύφθηκε, η Πόλη άντεξε στην 4ετή πολιορκία. Με τα πλοία του κατεστραμμένα και μετά από μια ήττα των αποδεκατισμένων στρατευμάτων του από τους Βυζαντινούς στην Λυκία, το 679 ο χαλίφης Μουαβίγια αναγκάστηκε στην υπογραφή ταπεινωτικής για τους Άραβες Συνθήκης. Σύμφωνα με αυτήν οι Άραβες έπρεπε να εκκενώσουν τα νησιά του Αιγαίου που είχαν στην κατοχή τους. Επίσης έπρεπε να πληρώνουν ετήσιο φόρο στο Βυζάντιο 1361 κιλά χρυσού, 50 σκλάβους και 50 άλογα. Η νίκη αυτή εκτόξευσε την δημοφιλία του. Το 680 συγκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη την ΣΤ Οικουμενική Σύνοδο με την οποία καταδικάστηκε ο μονοθελητισμός που είχε γίνει αιτία αναταραχών στην αυτοκρατορία. Στην συνέχεια εκστράτευσε προσωπικά κατά των Βουλγάρων που είχαν εισβάλει από τον Βορά στην αυτοκρατορία. Η κακή του υγεία τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το εκστρατευτικό σώμα το οποίο πανικοβλήθηκε και ηττήθηκε.
Ο Κωνσταντίνος Δ΄ είχε ρινοτμήσει τους δυο μικρότερους αδελφούς του που ήταν και αυτοί Αύγουστοι κατά την διάρκεια της βασιλείας του πατέρα τους αποκλείοντας τους έτσι από τον θρόνο λόγω φυσικής αναπηρίας. Με τον θάνατό του τον διαδέχθηκε ο γιος του Ιουστινιανός Β΄ ο Ρινότμητος. Όλα εδώ πληρώνονται.

*Αξίζει μια αναφορά στο υγρό πυρ, ή Ελληνικό πυρ όπως αναφέρεται από ξένους ιστορικούς. Η σύνθεση του παρέμεινε άγνωστη μια και ήταν επτασφράγιστο κρατικό μυστικό. Εξαπολύονταν με σίφωνες ή καταπέλτες κατά των αντιπάλων. Συνέχιζε την καύση ακόμη και στην επιφάνεια της θάλασσας. Υπήρξε ένα όπλο που επανειλημμένα έδωσε την υπεροπλία και την νίκη, σε ναυμαχίες, στους Βυζαντινούς.


775: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Ε’, ο επονομαζόμενος και Κοπρώνυμος. Είχε διαδεχθεί στο θρόνο τον πατέρα του Λέοντα Γ’ Ίσαυρο. Στα ανατολικά είχε αρκετές επιτυχίες ιδιαίτερα κατά των Βουλγάρων και των Αράβων. Στη Δύση το γνωστό λάθος, της χρησιμοποίησής της σαν «μαξιλάρι» για τις βόρειες φυλές συνεχίστηκε και επί αυτοκρατορίας του. Το προσωνύμιο Κοπρώνυμος του το έδωσαν οι εικονολάτρες (εικονόδουλοι) γιατί ήταν εικονομάχος (εικονοκλάστης). Του το είχαν κολλήσει διαδίδοντας ότι την ώρα της βάφτισής του είχε αφοδεύσει μέσα στην κολυμβήθρα. Δεν είχαν μείνει μόνο σε αυτό. Με σκευωρίες είχαν ανακηρύξει το 742 αυτοκράτορα το σφετεριστή του θρόνου, Αρτάβασδο, γαμπρό του αυτοκράτορα, ενώ αυτός απουσίαζε σε εκστρατεία κατά των Αράβων.  Ο Κωνσταντίνος κατανίκησε σε μάχη κοντά στις Σάρδεις της Λυδίας (σημερινό Σαρτ της Τουρκίας) τον γαμπρό του επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και τιμώρησε παραδειγματικά όλους τους υπαίτιους. Τον Αρτάβασδο και τους δυο γιούς του τους τύφλωσε. Τους υπόλοιπους ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής τους, άλλους εκτέλεσε, άλλους φυλάκισε και άλλους τους εξόρισε. Πέθανε σε ηλικία 57 ετών κατά την διάρκεια εκστρατείας του κατά των Βουλγάρων. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Λέων Δ’.


1321: Πεθαίνει ο Ιταλός Dante Alighieri, γνωστός στου Έλληνες σαν Δάντης. Ο σημαντικότερος ποιητής του Μεσαίωνα. Το έργο του Η θεία Κωμωδία, εκτός από τη λογοτεχνική του αξία, είναι το κείμενο που με τον συνδυασμό της λατινικής και της Ιταλικής δημοτικής της εποχής καθιέρωσε την λαϊκή καθομιλούμενη γλώσσα στο γραπτό λόγο. Οι μορφωμένοι εκείνης της εποχής χρησιμοποιούσαν μόνο λατινικά.

Το έργο του σε πολλές γλώσσες.

Μέρος του έργου του στα Ελληνικά.


1829: Υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης με την οποία τερματίζεται ο ένατος Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1828-29). Έναυσμά του ήταν η συμμετοχή της Ρωσίας στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827 σε εφαρμογή της Συνθήκης του Λονδίνου. Η Τουρκία σε αντίποινα έκλεισε τα Δαρδανέλια για τα Ρωσικά πλοία. Ο Ρωσικός στρατός πέρασε τον Δούναβη τον Απρίλιο του 1828 και κατέβηκε Νότια έφτασε μέχρι την Αδριανούπολη που κατέλαβε και κατέστρεψε. Η Πύλη βλέποντας την ολοκληρωτική καταστροφή προ των πυλών σύρθηκε στην υπογραφή της Συνθήκης. Με αυτή απελευθερώθηκε ο διάπλους των Δαρδανελίων για τα πλοία όλων των εθνικοτήτων και έγινε ένα πρώτο βήμα για την διεθνοποίηση του Δούναβη. Επίσης η Πύλη υποσχέθηκε αναγνώριση της αυτονομίας για την Σερβία και την Ελλάδα. Η πρώτη είχε αποκτήσει αυτοδιαχείριση από την Συνθήκη του Βουκουρεστίου μετά την λήξη του 8ου Ρωσοτουρκικού πολέμου (1806-1912). Η Ελλάδα με τα δυο πρώτα πρωτόκολλα του Λονδίνου είχε ήδη αναγνωρισθεί, απὀ τις μεγάλες δυνάμεις, σαν ανεξάρτητο κράτος. Υπογράφηκε χωριστή συνθήκη για  Μολδαβία και Βλαχία, στις οποίες αναγνωρίζεται ένα είδος ημιαυτόνομου καθεστώτος και οι οποίες είναι φόρου υποτελείς στην Πύλη. Τα κείμενα των συνθηκών υπάρχουν μεταφρασμένα στα Αγγλικά.


1937: Ολοκληρώνεται η Διάσκεψη της Nyon με ομόφωνη απόφαση λήψης μέτρων κατά της πειρατείας στην Μεσόγειο. Έγινε υπό την αιγίδα Μ. Βρετανίας και Γαλλίας. Συμμετείχαν η Σοβιετική Ένωση, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Γιουγκοσλαβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Αίγυπτος. Οι πειρατές ήταν η Ιταλία κατά κύριο λόγο και η Γερμανία δευτερευόντως. Με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας είχαν εξαπολύσει, με τα υποβρύχια τους, επιθέσεις σκοπιμότητας κατά εμπορικών πλοίων, θέλοντας να επιβάλουν το status του mare nostrum για την Μεσόγειο. Η απόφαση αν και άτολμη (σε βαθμό δειλίας λεκτικά, μια και δεν κατονόμαζε τους πειρατές), εφαρμόστηκε με κάθε αυστηρότητα, αναβάλλοντας, προσωρινά τα σχέδια των δυο επίδοξων ιδιοκτητών της «λίμνης».


1943: Το ολοκαύτωμα της Βιάννου. Μετά από τα γεγονότα της 12ης Σεπτεμβρίου, ο διοικητής της Κρήτης F. W. Müller στέλνει δύναμη 2000 ανδρών που περικυκλώνει τη περιοχή της Βιάννου. Μικρές ομάδες μπαίνουν στους οικισμούς από την προηγούμενη ημέρα και καθησυχάζουν τους κατοίκους, ζητούν μάλιστα φιλοξενία και φαγητό, που τους παρέχεται. Πολλοί από τους κατοίκους που φοβισμένοι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους επανέρχονται σε αυτά. Στις 14 αρχίζουν από το πρωί οι εκτελέσεις και το κάψιμο των σπιτιών. Η φρίκη διαρκεί μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου. Η περιοχή θρήνησε 470 νεκρούς. Οι κάτοικοι 20 χωριών από την Βιάννο μέχρι έξω από την Ιεράπετρα σε όλο το μήκος από τους πρόποδες του οροπεδίου, εξοντώθηκαν και τα σπίτια κάηκαν. Αρκετά από αυτά δεν ξανακατοικήθηκαν ποτέ. Κάθε χωριό έχει φτιάξει το δικό του μνημείο τιμώντας τους νεκρούς του.


1944: Εκατό πρώην Παοτζήδες (Πανελλήνια Αγωνιστική Οργάνωση), 400 Πουλικοί και η ομάδα του Σούμπερτ (περίπου 50 άτομα) μπαίνουν στα Γιαννιτσά. Συγκεντρώσανε τους κατοίκους της πόλης στην πλατεία και άρχισαν τους ξυλοδαρμούς, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες, με προτίμηση του εξέχοντες πολίτες της πόλης με πρώτο τον δήμαρχό της. Η σφαγή συνεχίστηκε μέχρι την 18η Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 112. Τους θάψανε σε λάκκους που έβαλαν να σκάψουν άλλοι συμπολίτες τους. Φεύγοντας βάλανε φωτιά στις οικοδομές. Από την πυρκαγιά καταστράφηκε το ένα τρίτο της πόλης.


1960: Μετά από 5θήμερη σύσκεψη στη Βαγδάτη, για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών εξαγωγικών χωρών). Ιδρυτικά μέλη του είναι οι Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα. Αργότερα εντάχθηκαν σε αυτόν και οι Αγκόλα, Αλγερία, Γκαμπόν Ισημερινός, Κατάρ, Λιβύη, Νιγηρία. Η έδρα του είναι στην Βιέννη.


1960: Πεθαίνει ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης σε ηλικία 52 ετών. Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος. Από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του 30, λαϊκός και ταυτόχρονα μεταμοντέρνος, είχε ένα μοναδικό δικό του ξεχωριστό στυλ, χωρίς όμως να είναι και ενιαία φόρμα συγγραφής των έργων του. Συμφοιτητής στη νομική με τους Οδ. Ελύτη, Αγγ. Τερζάκη, Γ. Θεοτοκά, είναι άγνωστο κατά πόσο τον επηρέασαν να παρατήσει την ποίηση και να ασχοληθεί με τον πεζό λόγο. Μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος, με δυο έργα του, τα «Η μεγάλη χίμαιρα» και «Γιούγκερμαν» να φιγουράρουν στα 100 καλύτερα πεζογραφήματα του κόσμου.


1963: Υπογράφεται από 13 χώρες η Σύμβαση του Τόκυο Είναι Διεθνής Συνθήκη “σχετικά με τα αδικήματα και ορισμένες άλλες πράξεις που διαπράττονται επί αεροσκαφών”. Σε μετάφραση είναι το διεθνές νομικό πλαίσιο για τις αεροπειρατείες. Οι προσπάθειες του ICAO (του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπλοΐας) με προσχέδια και σχέδια που έδιδε στα μέλη του για μελέτη είχαν αρχίσει από το 1956. Τελεσφόρησαν εκείνη την μέρα στο κοινής αποδοχής κείμενο που μετατράπηκε σε Σύμβαση. Μέχρι σήμερα το έχουν υπογράψει 186 κράτη από τα 193 μέλη του ICAO και τα 195 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Η Ελλάδα, αν και ιδρυτικό μέλος του ICAO, την υπέγραψε την 21η Οκτωβρίου 1969 (μετά την πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα από τον Βασίλη Τσιρώνη), την επικύρωσε την 24η Νοεμβρίου 1970 (μετά την δεύτερη αεροπειρατεία στην Ελλάδα, με ομήρους αυτή την φορά, από την Αλ Φατάχ) και τέθηκε σε ισχύ από τον ICAO την 29η Αυγούστου του 1971.


2001: Πεθαίνει, σε ηλικία 70 ετών μετά από μακροχρόνια κακοήθη ασθένεια, ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Στέλιος Καζαντζίδης. Το μέγεθος του καλλιτέχνη και η φωνή του δεν χρειάζονται συστάσεις. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό, είναι οι διαρκείς αγώνες που έδωσε εναντίον του κατεστημένου, είτε στα κέντρα, είτε με τις δισκογραφικές εταιρείες. Εκτός από πολλούς καλλιτέχνες που του συμπαραστάθηκαν, αυτός που τον έκανε να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, ήταν ο ποδοσφαιριστής Μίμης Παπαϊωάννου, που διοργάνωσε την περιοδεία στη Γερμανία το 1965. Τότε συνέθεσε τον ύμνο της ΑΕΚ.


2017: Ολοκληρώνεται η πώληση, έναντι 45€ εκατομμυρίων, από το ΤΑΙΠΕΔ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ιταλική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Κέρκυρα στο πλαίσιο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Στην ουσία ήταν η επικύρωση της Σύμβασης που είχε υπογραφεί από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, Το συμβολικό αυτό τίμημα οφείλεται σε τρεις λόγους: Η προσφορά της Ferrovie ήταν η μοναδική. Δεν υπήρξε καμία άλλη προσφορά ούτε καν, άτυπη έστω, εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ο δεύτερος λόγος ήταν η απειλή από την κομισιόν, ότι αν δεν ιδιωτικοποιούνταν μέχρι τέλος του έτους, θα ζητούσε την άμεση ανάκτηση παρανόμων κρατικών ενισχύσεων 750€ εκατομμυρίων. Ο τρίτος ήταν το χρέος της εταιρείας προς τον ΟΣΕ ύψους 692€ εκατομμυρίων. Δεν ξέρω αν ο όρος της κομισιόν “ιδιωτικοποίηση” καλύφθηκε (η επικύρωση έγινε μετά από έγκρισή της) με την πώληση της σε άλλη κρατική εταιρεία ξένου κράτους που είναι μέλος της ΕΕ.


←13 Σεπτεμβρίου

15 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.