Σαν σήμερα 15 Σεπτεμβρίου

Διεθνής ημέρα της Δημοκρατίας.
Θέμα του 2019: Συμμετοχή.


668: Δολοφονείται από αγνώστους, σε ηλικία 38 ετών, μέσα στο μπάνιο, στις Συρακούσες, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κώνστας Β΄ ο Πωγωνάτος. Η πιθανότερη αιτία της δολοφονίας του ήταν ότι εξέταζε σοβαρά την μεταφορά της έδρας της αυτοκρατορίας από την Κωνσταντινούπολη στις Συρακούσες, που ήταν και ο λόγος της εκεί παρουσίας του τη μέρα του θανάτου του. Ο Κώνστας είχε βαφτιστεί Ηράκλειος και είχε ενθρονιστεί σαν Κωνσταντίνος. Το υποκοριστικό Κώνστας το είχε καθιερώσει ο ίδιος υπογράφοντας και αναφερόμενος στον εαυτό του με αυτό το όνομα. Το Πωγωνάτος του κόλλησε για την ασυνήθιστα μεγάλη γενειάδα που είχε για την εποχή του και την ηλικία του. Ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου που έφερε τον Ρωμαϊκό τίτλο του Συμβούλου (Στα λατινικά Consul. Από εκεί είναι η προέλευση της λέξης που χρησιμοποιήθηκε για διάφορες άλλες θέσεις και ιδιότητες). Ήταν ο τίτλος του ανώτατου άρχοντα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας (όχι της αυτοκρατορίας). Γιος του Κωνσταντίνου Γ΄ είχε διαδεχθεί στο θρόνο τον θείο του Ηρακλεωνά. Κατά την διάρκεια της θητείας του (από το 641 σε ηλικία των 11 ετών) δεν πέτυχε πολλά λόγω αδυναμίας του κράτους. Με τους Σαρακηνούς που κυριαρχούσαν σ’ όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου κατάφερε να συνάψει συνθήκη σε μια στιγμή δικών τους εσωτερικών προβλημάτων. Βλέποντας το ευάλωτο της στοχοποιημένης από τους Άραβες Πόλης και την αδυναμία ελέγχου του Αιγαίου, είχε θεωρήσει σωστό να μεταφερθεί η έδρα της πρωτεύουσας σε ασφαλέστερο σημείο. Δικαιώθηκε λίγο μετά τον θάνατό του όταν το 674 άρχισε η πρώτη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Κωνσταντίνος Δ΄.


994: Η μάχη του ποταμού Ορόντη. Οι Φατιμίδες υπό τον στρατηγό Ματζουτακίν, βεζίρη της Δαμασκού, πολιορκούν την, πόλη/φρούριο των Βυζαντινών στην Συρία, Απάμεια (σημερινή Καλαάτ αλ Μαντίκ), στις όχθες του ποταμού Ορόντη. Ο Δούκας και στρατηγός της Αντιόχειας Μιχαήλ Βουρτζής εκστρατεύει εναντίον τους για να ανακουφίσει την πόλη από την πολιορκία. Οι δυο στρατοί συναντώνται την 15η Σεπτεμβρίου λίγο έξω από την Απάμεια. Ο Ματζουτακίν διαπερνά την πτέρυγα των Χαμδανιδών, συμμάχων των Βυζαντινών, και βρίσκεται στα νώτα τους. Οι Βυζαντινοί τρέπονται σε φυγή για να σωθούν καταδιωκόμενοι από τους άντρες του Ματζουτακίν. Άφησαν στο πεδίο της μάχης 5.000 νεκρούς. Αυτό ήταν και η καταστροφή για τους Φατιμίδες. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Β’ Βουλγαροκτόνος, εκνευρισμένος από την ανικανότητα του Βουρτζή, που μοναδικά του προσόντα ήταν η εύνοια των παρακοιμωμένων του αυτοκράτορα και η πίστη του σε αυτόν, εκστρατεύει προσωπικά. Στην εντυπωσιακότερη επίδειξη ισχύος της εποχής εκείνης, μεταφέρει 40.000 άνδρες με 80.000 άλογα και μουλάρια, από την Μακεδονία στην Συρία σε δεκαπέντε (15) μέρες. Σαρώνει ότι βρει μπροστά του, επαναπροσαρτόντας σχεδόν όλη την Συρία και όλο το Λίβανο στην Βυζαντινή αυτοκρατορία. Από τότε είναι άγνωστη η τύχη του Μιχαήλ Βουρτζή. Στην θέση του διορίστηκε ο Δαμιανός Δαλασηνός, που παρά τις αρχικές του επιτυχίες ηττήθηκε και σκοτώθηκε από τους Φατιμίδες, στο ίδιο μέρος, το 998.


1855: Πεθαίνει ο Γάλλος φιλέλληνας Κάρολος Φαβιέρος (♥10.12.1782, 72 ετών). Αξιωματικός του Γαλλικού στρατού, αποτάχθηκε με την επαναφορά της βασιλείας στην Γαλλία και αυτοεξορίστηκε στην Αγγλία, όπου ήλθε σε επαφή με το φιλελληνικό κίνημα. Στην Ελλάδα ήλθε το 1823, αλλά επέστρεψε πάλι στην Αγγλία για να στρατολογήσει εθελοντές. Ήλθε με αυτούς στην Ελλάδα και συμμετείχε, σαν διοικητής του 4ου τακτικού στρατού, σε αρκετές μάχες, χωρίς κάποια επιτυχία. Και αυτό γιατί επέμενε να αντιμετωπίζει τους αντιπάλους με μάχες τακτικού στρατού που υπερτερούσαν οι Τούρκοι. Παράδειγμα η μάχη του Χαϊδαρίου που δεν ήταν νικηφόρα αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί και ήττα. Ήλθε σε ρήξη με τον Ι. Καποδίστρια για το θέμα της οργάνωσης και λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και αποχώρησε από την Ελλάδα. Γύρισε αμέσως μετά συμμετέχοντας στο Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα, σαν γνώστης της περιοχής. Όταν έληξε η αποστολή του σώματος επέστρεψε στη Γαλλία. Συμμετείχε στην Δεύτερη Γαλλική Επανάσταση, που όταν επικράτησε ορίστηκε στρατιωτικός διοικητής του Παρισιού. Μόλις παραιτήθηκε από τον στρατό, στάλθηκε πρέσβης διαδοχικά στην Κωνσταντινούπολη και στην Κοπεγχάγη. Επιστρέφοντας στο Παρίσι εκλέχθηκε αντιπρόσωπος της εθνοσυνέλευσης. Αποσύρθηκε από τον δημόσιο βίο το 1851. Η Ελλάδα επί Όθωνα, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του, του απένειμε το ανώτατο Ελληνικό παράσημο, τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος και του έδωσε την Ελληνική υπηκοότητα. Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν δρόμοι με τ’ όνομά του.


1922*: Ο επαναστατημένος στρατός αποβιβάζεται σε Πόρτο Ράφτη και Φάληρο. Από εκεί οι επικεφαλής του κατευθύνονται προς την Αθήνα.
Ο Κωνσταντίνος με ιδιόχειρον  «δια μολυβδίδος» διάγγελμα, έχει παραιτηθεί υπέρ του γιου του Γεώργιου Β΄, από την προηγουμένη, που ορκίζεται αυθημερόν, ενώ ο Κωνσταντίνος  φεύγει στην Ιταλία για να γλιτώσει. Εκμεταλλευόμενος το κενό εξουσίας και σε άγνοια του Διευθυντηρίου των επαναστατημένων, κάνει πραξικόπημα ο Πάγκαλος με συνεργάτες τους στρατηγούς Ε. Τσιμίκαλη, Χ. Τσερούλη. Εγκαθίσταται στα γραφεία της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα», διορίζει Κυβέρνηση (την Κυβέρνηση της μιας ημέρας), και δίνει στον Ε. Κοκκαλά, που διόρισε δ/ντή της Αστυνομίας Αθηνών, μια λίστα με 600 περίπου άτομα για να συλληφθούν.  Μεταξύ αυτών υπήρχαν μερικοί πρωταίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής, αλλά και πολλοί αγωνιστές που τους είχε στο μάτι ο Πάγκαλος. Το βράδυ καλεί οπλαρχηγούς και τους δίνει μεγαλόφωνα την εντολή να παραλάβουν αυτούς τους κρατούμενους για να τους μεταφέρουν στις φυλακές «Αβέρωφ», ενώ χαμηλόφωνα τους λέει να τους μεταφέρουν στο δάσος ανάμεσα στις Κουκουβάουνες και την Κηφισιά και να τους εκτελέσουν. Καταλαβαίνει την δεύτερη εντολή ο δ/ντής του Ελ. Βήματος  Δ. Λαμπράκης και στέλνει μήνυμα στο συμπατριώτη και φίλο του Κοκκαλά να μη παραδώσει τους κρατούμενους με κανένα τρόπο. Την επομένη το πρωί είχαν φτάσει στην Αθήνα οι επαναστάτες και έτσι γλύτωσαν οι 600.
* Η ημερομηνία είναι με τα παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νέο ήταν 28 Σεπτεμβρίου.


1936: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Αλέξανδρος Ζαΐμης. βουλευτής, γερουσιαστής, υπουργός, έξι φορές πρωθυπουργός*, Ύπατος Αρμοστής Κρήτης (16.09.1906-12.10.1908) και Πρόεδρος της Δημοκρατίας (15.12.1929-10.10.1935). Ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε τόσα αξιώματα κατά την διάρκεια της ζωής του. Το μεγάλο ταλέντο του: γεφυροποιός. Εξασφάλιζε την ανοχή ή συγκέντρωνε την μεγαλύτερη αποδοχή από τον πολιτικό κόσμο, ενώ για το παλάτι ήταν η πρώτη προτίμηση αν δεν μπορούσε να περάσει κάποιον καθαρόαιμο αυλικό. Ήταν γιος του Θρασύβουλου Ζαΐμη και εγγονός του Ανδρέα Ζαΐμη πρωθυπουργών της Ελλάδας

* Περίοδος Επιλογή  Διάρκεια
21.09.1897 -02.04.1899 Ανάθεση 18 μήνες και 12 μέρες
12.11.1901 -24.11.1902 Ανάθεση 12 μήνες και 12 μέρες
24.09.1915-25.10.1915 Ανάθεση 1 μήνας και 1 μέρα
09.06.1916 -03.09.1916 Ανάθεση 2 μήνες και 25 μέρες
21.04.1917 -14.06.1917 Ανάθεση 1 μήνας και 24 μέρες
04.12.1926 -04.07.1928 Οικουμενική 16 μήνες
Σύνολο 4 χρόνια 4 μήνες και 14 μέρες

1938: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μεγαλύτερος γλύπτης της σύγχρονης Ελλάδας. Η ζωή του χαρακτηρίστηκε από το «μίασμα» της τρέλας. Από υπερκόπωση και υπερένταση έπαθε νευρικό κλονισμό. Με τις γνώσεις των «επιστημόνων» της εποχής κατέληξε τρόφιμος στο τρελοκομείο της Κέρκυρας, ενώ του απαγορεύτηκε να ασχοληθεί με την τέχνη του. Αφού πέθανε ο πατέρας και η μητέρα του, πάμφτωχος βοσκός, στο χωριό του τον Πύργο της Τήνου, άρχισε να ασχολείται πάλι με την αγαπημένη του τέχνη. Έχουν περισωθεί 150 περίπου έργα του.


1944: Λήγει η μάχη του Μελιγαλά, μεταξύ ΕΛΑΣ και ταγματασφαλιτών με ήττα των τελευταίων. Ακολουθεί άγρια σφαγή των ηττημένων και όχι μόνο. Το τάγμα ευζώνων της Καλαμάτας ήταν το μόνο που αρνήθηκε να παραδοθεί και να δώσει μάχη. Από τα υπόλοιπα 23 τάγματα που παραδόθηκαν στην επαρχία, οι άνδρες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι όλοι εκτός από αυτούς που βαρύνονταν με συγκεκριμένες κακουργηματικές πράξεις.


1946: Με δημοψήφισμα οι Βούλγαροι επιλέγουν, με ποσοστό 95.6%, σαν πολίτευμα την δημοκρατία έναντι της μοναρχίας που ήταν το πολίτευμα της χώρας μέχρι τότε. Το δημοψήφισμα έγινε με την παρουσία Σοβιετικών στρατευμάτων στην χώρα. Ο μέχρι τότε, ανήλικος και επιτροπευόμενος βασιλιάς (τσάρος) της Βουλγαρίας Συμεών Β΄ εξορίζεται. Επανήλθε στην χώρα, μετά την αντικατάσταση της Σοβιετικού τύπου δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκού τύπου δημοκρατία, το 1996. Ίδρυσε το κόμμα “Εθνικό Κίνημα του Συμεών Β΄”, κέρδισε τις εκλογές του 2001 και έγινε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.


1978: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Γερμανός σχεδιαστής και κατασκευαστής πολεμικών αεροσκαφών Βίλχελμ Εμίλ (Γουίλι) Μέσερσμιτ. Άρχισε την καριέρα του από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς σοβαρά αποτελέσματα. Στον μεσοπόλεμο ανέπτυξε το bf-109. Το καλύτερο καταδιωκτικό αεροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τίτλο που διατήρησε μέχρι το τέλος του, χάρη στη συνεχή εξέλιξη του μοντέλου (σαν Me 109). Έχει το ακατάρριπτο παγκόσμιο ρεκόρ μοντέλου πολεμικού αεροπλάνου σε ποσότητα, (πάνω από 35.000 κατασκευάστηκαν μέχρι το τέλος του πολέμου). Έχει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας από ελικοφόρο αεροπλάνο (755km/h αλλά με ισχυρότερο κινητήρα τοποθετημένο για την περίσταση). Είχε παραλλαγές/μετατροπές σαν μαχητικό, αναγνωριστικό κ.α. Μετά τον πόλεμο καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση για σύμπλευση με το Ναζιστικό καθεστώς, καθώς και για χρήση αιχμαλώτων πολέμου στο εργοστάσιό του. Με την αποφυλάκισή του επανήλθε στην δ/νση της εταιρείας του. Αρχικά κατασκεύαζε διάφορα άσχετα με την αεροπορία προϊόντα, αφού είχε απαγορευτεί στην Γερμανία να κατασκευάζει αεροπλάνα. Όταν άρθηκε η απαγόρευση το μόνο που πρόλαβε να σχεδιάσει ή μάλλον να επανασχεδιάσει ήταν η παραλλαγή G του F-104 Starfighter, που χρησιμοποιήθηκε από τις Ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Σήμερα η εταιρεία του, (Messerschmitt-Bölkow-Blohm) έχει απορροφηθεί από την EADS, μέσω της DASA.


←14 Σεπτεμβρίου

16 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.