Σαν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου

Διεθνής ημέρα για την διαφύλαξη του στρώματος του Όζοντος.
Θέμα του 2019: 32 Χρόνια και Θεραπεία.
Είναι η επέτειος υπογραφής του Πρωτόκολου του Μόντρεαλ για την προστασία του Όζοντος.


1736: Πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών ο Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ. Ο εφευρέτης του υδραργυρικού θερμόμετρου σε γυαλί και αυτός που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα μετρήσεως της θερμοκρασίας. Γερμανική καταγωγής, γεννήθηκε στην Πολωνία, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ολλανδία. Η κλίμακα Φαρενάιτ ήταν η πρώτη κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας. Όταν αργότερα ο Άντερς Κέλσιος δημιούργησε την δικιά του, καθιερώθηκε επίσημα παγκόσμια. Σε αρκετές χώρες του κόσμου όπως οι ΗΠΑ χρησιμοποιείται ακόμη από (ή για) τον πληθυσμό η κλίμακα Φαρενάιτ, σαν πιο οικεία. Ακόμη μεταγενέστερη είναι η κλίμακα Kelvin που χρησιμοποιείται για επιστημονικούς κυρίως σκοπούς. Δείτε τις διαφορές των τριών κλιμάκων θερμοκρασιών.


1906: Μετά την Επανάσταση του Θέρισου και την αποχώρηση του πρίγκηπα Γεώργιου από την ύπατη αρμοστεία ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄διορίζει ύπατο αρμοστή Κρήτης τον Αλέξανδρο Ζαΐμη. Τύποις του δίνει την άδεια να δεχθεί την ύπατη Αρμοστεία στην οποία τον διόρισαν οι μεγάλες δυνάμεις που είχαν αναλάβει τον έλεγχο του νησιού. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έδωσε γενική αμνηστία. Κατά την διάρκεια της αρμοστείας του ο Ζαΐμης συνέταξε νέο Σύνταγμα που γεφύρωνε τις αντιθέσεις αντιλήψεων και παρατάξεων. Ανατράπηκε (εν γνώσει του) από τους Κρητικούς που κήρυξαν για άλλη μια φορά την ένωση τους με την Ελλάδα την 12η Οκτωβρίου 1908.


1922: Οι επαναστάτες που την προηγούμενη μέρα είχαν φτάσει στα λιμάνια της Αττικής, από την Λέσβο και την Χίο, με επικεφαλής τον Νικόλαο Πλαστήρα, ανεβαίνουν στην Αθήνα. Αποφυλακίζουν τους 600, πλην 30 μελών των κυβερνήσεων Γούναρη, Στράτου, Πρωτοπαπαδάκη. Για τους 30 κρατούμενους η επανάσταση με διάγγελμά της ανακοινώνει ότι θα τους κρίνει η βουλή που θα προκύψει από ελεύθερες εκλογές. Αναθέτει στον αυτοεξόριστο Βενιζέλο την εκπροσώπηση της χώρας στην συνδιάσκεψη των μεγάλων δυνάμεων στη Λωζάνη. Ορίζει συντονιστή του διευθυντηρίου της και φρούραρχο Αθηνών τον Λεωνίδα Σπαή. Ο τελευταίος μπροστά στην κατάσταση που επικρατούσε ιδιαίτερα με τα κύματα προσφύγων που έφταναν σε οικτρή κατάσταση στην Αθήνα κατακλύζοντας σχολεία θέατρα, χάνια, εκκλησίες, δεν δίστασε να γεμίσει με πρόσφυγες τα ανάκτορα (σημερινή Βουλή).


1922: Ο Πάγκαλος εκμεταλλευόμενος το κενό εξουσίας που είχε δημιουργηθεί από την προηγουμένη διορίζει κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Αναστάσιο Χαραλάμπη. Ονομάστηκε κυβέρνηση της μιας ημέρας. Αντικατέστησε την κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου που είχε διορίσει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ την επόμενη της κατάληψης της Σμύρνης. Ότι άλλο γράφεται, περί Ζαΐμη που έλειπε και διόρισε έναν άλλο που έλειπε, τον Κροκιδά, δεν στέκουν ούτε σε παραμύθι για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ούτε ο Α. Ζαΐμης ορκίστηκε αργότερα, ενώ ο Σ. Κροκιδάς έμεινε στη κυβέρνηση μέχρι 14/11, για να τον διαδεχθεί ο Σ. Γονατάς. Διαβάστε τι πρόλαβε να κάνει στις λιγότερο από 24 ώρες που μεσολάβησαν ο κ. Πάγκαλος. Με την άφιξη των επαναστατών η κυβέρνηση έπαψε να υπάρχει και μόνο για τυπικούς λόγους η κυβέρνηση του Σωτήριου Κροκιδά ορκίστηκε την επομένη. Ο Σωτήριος Κροκιδάς, για να μην αναλάβει την ευθύνη της εκτέλεσης των έξι παραιτήθηκε 14/11. Τον διαδέχθηκε κυβέρνηση υπό τον Στ. Γονατά.


1939: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο πολιτικός, υπουργός και για 19 μέρες πρωθυπουργός (28.08.1922-16.09.1922) Νικόλαος Τριανταφυλλάκος. Πιθανόν ο πιο σκληροπυρηνικός βασιλικός. Το 1920 είχε προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να διαλύσει τους αξιωματικούς της Αμύνης [αυτούς που είχαν βοηθήσει και στηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης (της τριανδρίας) στην Θεσσαλονίκη]. Τους πούλαγε προστασία στην κυριολεξία. Πάλι το 1920 στάλθηκε αρμοστής στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο τον αποκλεισμό από την εκλογή στον πατριαρχικό θρόνο του Μελετίου Δ΄ που ήδη είχε εκδιωχθεί και από την μητρόπολη Αθηνών και ανάρρηση κάποιου βασιλικού. Και αυτού απέτυχε. Διορίστηκε από τον Κωνσταντίνο Α΄ πρωθυπουργός την επομένη της κατάληψης της Σμύρνης, όταν παραιτήθηκε η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη και δεν δεχόταν κανείς την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.


1976: Ο Σοβιετικός παγκόσμιος πρωταθλητής τεχνικής κολύμβησης Σαβάρς Καραπετυάν σώζει από σίγουρο πνιγμό, ένα προς ένα, είκοσι άτομα. Μόλις είχε τελειώσει την καθημερινή του προπόνηση των 20 Km στην λίμνη Γερεβάν όταν είδε ένα τρόλεϊ να πέφτει στην λίμνη. Κολύμπησε μέχρι εκείνο το σημείο και βούτηξε στα δέκα μέτρα που ήταν βυθισμένο και σχεδόν αόρατο από την λάσπη που είχε σηκωθεί. Έσπασε το πίσω παρμπρίζ και μέσα από αυτό άρχισε να βγάζει ανθρώπους να τους ανεβάζει στην επιφάνεια, όπου τους παραλάμβανε ο αδελφός του, που προπονούνταν μαζί του,  ο οποίος τους άφηνε στην ξηρά που απείχε 25 μέτρα. Έκανε το ίδιο πολλές φορές, πολύ πάνω από 20 που ήταν αυτοί που επέζησαν. Δεν θυμάται πόσες γιατί άρχισε σταδιακά να χάνει τις αισθήσεις του από την κόπωση, την υποθερμία και τις πληγές που δεχόταν από το σπασμένο παρμπρίζ. Έμεινε σε κώμα 45 μέρες και όταν συνήλθε η κατάσταση της υγείας του ήταν τέτοια που τα 10 παγκόσμια ρεκόρ και τα χρυσά μετάλλια των παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ήταν πλέον οι τελική συγκομιδή του από το άθλημα. Τον Φεβρουάριο του 1985 περνώντας τυχαία κοντά από ένα κτίριο που φλεγόταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν σ΄ αυτό παγιδευμένοι άνθρωποι. Χωρίς δεύτερη σκέψη όρμησε μέσα στις φλόγες και έβγαλε έξω έναν έναν τους ανθρώπους εξασφαλίζοντας μια πολύμηνη παραμονή στο νοσοκομείο από σοβαρά εγκαύματα. Η δεύτερη καριέρα, που χωρίς να το θέλει έχει ξεκινήσει, μάλλον δεν του άφησε περιθώρια για τρίτο ρεκόρ. Αλλά με τον Καραπετυάν ποτέ δεν ξέρεις.


1977: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών, η Μαρία Κάλλας (πραγματικό όνομα Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου), υψίφωνος της όπερας, η μεγαλύτερη ντίβα της διαχρονικά.   Σαν αιτία θανάτου, είχαν αφήσει να διαρρεύσει τότε, υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, που σύμφωνα με τα σενάρια της εποχής είχε αρχίσει μετά το τέλος τους δεσμού της με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Το 2010 μια έρευνα, με αφορμή την ομολογία του θεράποντος ιατρού της  ότι η Κάλλας έπασχε από ένα σπάνιο είδος μυασθένειας, απέδειξε ότι ναι μεν πέθανε από ανακοπή, αλλά αυτό οφειλόταν στη χρόνια χρήση κορτιζονούχων και ανοσοκατασταλτικών που της χορηγούνταν. Δυο θάνατοι από την ίδια σπάνια ασθένεια δυο ανθρώπων που είχαν μοιραστεί πολλά μυστικά όσο ζούσαν, δεν είναι σύμπτωση. Και δεν είναι φυσική ασθένεια όταν έχει κρατηθεί κρυφή η πραγματική αιτία θανάτου τόσα χρόνια.


1987: Υπογράφεται, από 197 χώρες, το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος. Τέθηκε σε ισχύ την 1.1.1989 και από τότε συνεχώς βελτιώνεται και αναθεωρείται για τις ουσίες που απαγορεύονται. Αν συνεχίσει η εφαρμογή του με τους τρέχοντες ρυθμούς, το στρώμα του όζοντος θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το 2050. Οι οικογένειες των χημικών ουσιών που έχουν μπει σε πρόγραμμα τερματισμού παραγωγής τους είναι οι χλωροφθοράνθρακες, υδροχλωροφθοράνθρακες, και γενικότερα στοχοποιούνται όλα τα πτητικά, οργανικά παράγωγα του χλωρίου. Ο περισσότερο σοβαρός παράγοντας είναι αυτός που δεν λέγεται: Το ύψος πτήσεως των διεθνών πτήσεων (επιβατικών και εμπορευματικών). Πετούν σε υψόμετρο 10.500 – 13.500 μέτρων. Τα υπερηχητικά (Concord και Tupolev Tu-144) πετούσαν στα 15.000 – 18.000 μέτρα. Η συγκέντρωση όζοντος βρίσκεται στα 10.000 – 50.000 μέτρα. Άρα να αφήσουν τα παραμύθια για πιο αραιό αέρα σ’ αυτό το υψόμετρο που προσφέρει μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση. Το σοβαρότερο προσόν αυτού του υψομέτρου είναι η πολύ καλύτερη καύση που προσφέρει το τριμερές οξυγόνο που είναι το όζον (Ο3), από το κανονικό διατομικό (Ο2), που αυτό μειώνει δραστικά την κατανάλωση. Μερικές αεροπορικές εταιρείες έχουν το θράσος κατά την διάρκεια της πτήσης μέσα στο στρώμα του Όζοντος να προβάλουν ταινίες στους επιβάτες για το πως οι αγελάδες καταστρέφουν το όζον. Ναι το καταστρέφουν με τον τρόπο που αφηγούνται οι ταινίες αυτές, αλλά ανταγωνισμό με τις αγελάδες; έλεος. Ας είναι καλά η τελευταία οικονομική κρίση που μείωσε δραστικά τον αριθμό των διεθνών πτήσεων (και όχι των αγελάδων. Ουδέν κακόν αμιγές καλού). Γι’ αυτό οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επούλωση της τρύπας του όζοντος είναι προσωρινή.


2007: Βουλευτικές εκλογές. Την πλειοψηφία κερδίζει η Ν.Δ. με 41,84% εκλέγει 152 βουλευτές και σχηματίζει κυβέρνηση. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη θητεία με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται 20 με 38,1% και 102 βουλευτές. Ακολουθούν ΚΚΕ 8,15% 22 βουλ., ΣΥΡΙΖΑ 5.04% 14 βουλ, ΛΑΟΣ 3,8% 10 βουλ. Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα.
Τα προεκλογικά σλόγκαν εκείνης της αναμέτρησης ήταν: Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, KKE , ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ. Τα πανηγύρια εκείνης της μέρας θα τα διαδεχθεί σε δυο χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσεως και οικονομικών σκανδάλων, νέα εκλογική αναμέτρηση που θα αναδείξει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.


←15 Σεπτεμβρίου

17 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.