Σαν σήμερα 19 Σεπτεμβρίου

1812: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Mayer Amschel Rothschild, γενάρχης της οικονομικής δυναστείας των Ρότσιλντ. Γεννήθηκε σε Γερμανικό γκέτο από Εβραίους γονείς, με πρώτο επάγγελμα ένα ανταλλακτήριο σπάνιων νομισμάτων. Τα πρώτα καλά λεφτά ήλθαν όταν έγινε διαχειριστής των Βρετανικών κονδυλίων προς Γερμανούς μισθοφόρους κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Άρχισε να επεκτείνεται, κατά κύριο λόγο στον τραπεζικό τομέα*, σε άλλες χώρες με την ενηλικίωση των 5 γιων του κρατώντας πάντα τις επιχειρήσεις του κάτω από άμεσο οικογενειακό έλεγχο. Την ίδια τακτική κρατούν μέχρι σήμερα όλοι οι Ρότσιλντ. Οι οικογένεια έχει αξιόλογη προσφορά, από τα πρώτα βήματα του γενάρχη μέχρι σήμερα, σε δωρεές στις καλές τέχνες και την εκπαίδευση.
* Εκτός από τις Τράπεζες, επεκτάθηκε σε ορυχεία, ενέργεια, real estate και παραγωγή κρασιών.


1834: Δικάζεται, με συνοπτικές διαδικασίες, καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται σε δυο ώρες από την καταδίκη του, ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης. Αγωνιστής και ήρωας της Επανάστασης του ’21. Μαζί του καταδικάζονται σε θάνατο ο υπερήλικας πεθερός του Μητροπέτροβας (πήρε χάρη λόγω ηλικίας) και ο συναγωνιστής του Αναστάσιος Τζαμαλής, που εκτελέσθηκε μαζί με τον Γκρίτζαλη. Πρόεδρος του δικαστηρίου ο Thomas Gordon. Στο ίδιο Βασιλικό Διάταγμα, ορίζεται, διοικητής των «Ελληνικών» στρατευμάτων που κατέστειλαν την εξέγερση ο Υπουργός στρατιωτικών, Christian von Schmalz. Ο Γκρίτζαλης πιστός στον Κολοκοτρώνη είχε ξεσηκώσει σε επανάσταση την Μεσσηνία και Αρκαδία ζητώντας την απελευθέρωση των, καταδικασμένων σε θάνατο, Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα. Ο Γ. Γκρίτζαλης είχε διακριθεί στην μάχη του Βαλτετσίου, στην πολιορκία της Τρίπολης και στη μάχη των Δερβενακίων. Είχε διωχθεί και φυλακισθεί κατά τον εμφύλιο του 1825 μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς. Τους απελευθέρωσαν για να αντιμετωπίσουν τον Ιμπραήμ που χωρίς τους καπεταναίους αλώνιζε τη Πελοπόννησο. Διώκτης τους και το 1825 και το 1834 το ίδιο άτομο, ο Ι. Κωλέττης. Κατά την προσφιλή του τακτική απαγορεύει στη γυναίκα του να πάρει το πτώμα του για να το θάψει. Το πρόβλημά του με όλους τους αγωνιστές ήταν η ιστορική σύγκριση. Και τι σύγκριση να γίνει με ένα άτομο που είχε φτάσει να στέλνει αγωνιστές να σκοτωθούν σε αποστολές-παγίδες, όταν δεν μπορούσε να κάνει μορόζα (σπιτωμένη γκόμενα) με άλλο τρόπο τη γυναίκα τους.


1949: Πεθαίνει ο Νίκος Σκαλκώτας μουσικός και συνθέτης κλασσικής μουσικής στη Γερμανία και στην Ελλάδα που επέστρεψε το 1933 με την άνοδο στην εξουσία του Χίτλερ. Όπως σχεδόν σε όλους στην Ελλάδα το έργο του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον, αλλά ποτέ ο ίδιος. Το έργο του είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Η φινλανδική δισκογραφική εταιρία BIS έχει κυκλοφορήσει 16 CD με έργα του και αποτελεί αντικείμενο διδακτορικών διατριβών. Ακούστε τους 12 από τους 35 Ελληνικούς χορούς που έχει γράψει σε μια από τις ατέλειωτες εκτελέσεις, τροποποιήσεις, αναθεωρήσεις, που έχει αυτό το έργο. Είναι γνώριμοι σκοποί και έχουν χρησιμοποιηθεί σαν σήματα εκπομπών κλπ. Ο Νίκος Σκαλκώτας πέθανε σε ηλικία 45 ετών από αμελημένη περισφιγμένη κήλη.


1952: Ο Τσάρλι Τσάπλιν ενώ ταξιδεύει μαζί με την οικογένειά του, με το Queen Elizabeth, από Νέα Υόρκη για Λονδίνο, για την πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Τα φώτα της ράμπας» δέχεται ένα ραδιοτηλεγράφημα από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ το οποίο τον πληροφορεί ότι ανακαλείται η άδεια παραμονής του στην χώρα. Ο Τσάπλιν είχε κατηγορηθεί επανειλημμένα, στα πλαίσια του μακαρθισμού, σαν κομουνιστής, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις. Ήταν ρουφιανιές του Γουόλτ Ντίσνευ (οι ταινίες του ήταν ανταγωνιστικές των παραγωγών του), που ήταν ο κύριος ρουφιάνος του FBI για το Χόλυγουντ εκείνη την εποχή. Ο Τσάπλιν αποφάσισε να αφήσει ότι έχει και δεν έχει στην Αμερική και να μην επιστρέψει ποτέ εκεί, παρά την εκ των υστέρων άρση της απαγόρευσης. Πήγε μόνο για να παραλάβει δυο βραβεία Όσκαρ που του απονεμήθηκαν το 1972 και το 1973  Έζησε και πέθανε στην Ελβετία σε μια βίλα που είχε για θέα την λίμνη Léman στα σύνορα με την Γαλλία. Η επιτυχία του μέτρου (της στέρησης της άδειας παραμονής του Τσ. Τσάπλιν) πάντως είχε τέτοια επιτυχία στην δημοκρατία των ΗΠΑ που έγινε μόδα. Έτσι ακολούθησαν απαγορεύσεις εισόδου ή στερήσεις άδειας παραμονής στην χώρα καλλιτεχνών, διανοουμένων, πολιτικών, ποδοσφαιριστών κλπ, εχθρικών προς την δημοκρατία της. Δειγματολόγιο: Υβ Μοντάν ηθοποιός, Γκράχαμ Γκρην συγγραφέας, Πάμπλο Νερούντα ποιητής, Ντιέγκο Μαραντόνα ποδοσφαιριστής, Narendra Modi ο σημερινός πρωθυπουργός της Ινδίας, Amy Winehouse, τραγουδίστρια,  Nelson.Mandela. Τα συμπεράσματα δικά σας: Ποιος είναι εχθρός της Αμερικής οι παραπάνω, ή αυτοί που βγάζουν τέτοιες αποφάσεις; Όπως ο εικονιζόμενος κύριος (Ο εισαγγελέας που έβγαλε αυτή την απόφαση για τον Τσάπλιν. Η photo είναι εκείνων των ημερών) που τόσο καμαρωτός δείχνει γι’ αυτό που έκανε.


1955: Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χουάν Περόν μόλις που προλαβαίνει να διαφύγει από τη χώρα στην γειτονική Παραγουάη*, μετά από κίνημα ανατροπής του, που έχει εκδηλωθεί τρεις μέρες νωρίτερα. Οι πραξικοπηματίες είχαν μεταδώσει από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Μπουένος Άιρες ότι είχε αυτοκτονήσει (Αν τον προλάβαιναν θα τον αυτοκτονούσαν). Είχε εκδηλωθεί και άλλο πραξικόπημα την 16η Ιουνίου που είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία. Η τριμελής χούντα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην δυσφήμιση της οικογένειας Περόν, προβάλλοντας την αδυναμία της στην πολυτελή διαβίωση. Ο Περόν στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας (1946-1955) απ’ αυτόν είχε προσανατολίσει την εσωτερική πολιτική του σε τρεις άξονες: Την ανάπτυξη των υποδομών, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τις κοινωνικές παροχές. Μεταξύ άλλων είχαν ανεγερθεί πάνω από 8.000 σχολεία και πάνω από 1.000 παιδικοί σταθμοί και περισσότερες από 4.200 μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Η ασφάλιση, με την ένταξη 5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, κάλυπτε σχεδόν όλη την εργατική τάξη, ενώ ο μέσος μισθός αυξήθηκε σ’ αυτό το διάστημα πάνω από 30%. Στην ενέργεια αύξησε την ισχύ των υδροηλεκτρικών από 45 σε 450 MW και κατασκεύασε αγωγό φυσικού αερίου μήκους 1.700 KM από την πηγή εξόρυξης του στη Νότια Αργεντινή μέχρι τον μεγάλο καταναλωτή Μπουένος Άιρες. Δίνοντας φτηνή ενέργεια σε μονάδες και καταναλωτές, η ημερήσια παραγωγή του αυξήθηκε από 300.000 m3 σε 15.000.000 m3. Στην εξωτερική πολιτική πήρε αποστάσεις από τον ψυχρό πόλεμο Δύσης-Ανατολής. Η χούντα που τον ανέτρεψε έκανε το λάθος να διαφημίσει τις προθέσεις της να εξαλείψει τον Περονισμό, στην χώρα και όσα είχε κάνει. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδιωχθεί από την εξουσία σε λιγότερο από δυο μήνες. Το κίνημα του περονισμού εκφρασμένο από πολλά κόμματα και θέσεις που καλύπτουν αριστερούς κεντρώους, δεξιούς, είναι αυτό που κυβερνά μέχρι σήμερα την χώρα, εκτός από τα χουντικά μακρόχρονα διαλείμματα που πραξικοπηματικά της επιβλήθηκαν.
* Αρχικά ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία της και μετά μεταφέρθηκε από τον ποταμό Παρανά, με κανονιοφόρο της Παραγουάης. Η Αργεντινή το 2013 ευχαρίστησε επίσημα την Παραγουάη για την πράξη της με αναμνηστική πλάκα στην προξενείο (τότε ήταν η Πρεσβεία) της στο Μπουένος Άιρες.


1961: Ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει στους δημοσιογράφους την ίδρυση της Ένωσης Κέντρου. Πολυσυλλεκτικό σχήμα που περιείχε εκτός από το κεντρώο χώρο (Σοφοκλής Βενιζέλος) στοιχεία και από τα αριστερά (Ηλίας Τσιριμώκος) και από τους αντικαραμανλικούς της δεξιάς (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Στέφανος Στεφανόπουλος).


1991: Δυο Γερμανοί τουρίστες ανακαλύπτουν στην άκρη ενός παγετώνα, στα βουνά Fineilspitze, σύνορα Αυστρίας Ιταλίας, την μούμια ανθρώπου. Του Ότζι όπως τον ονόμασαν. Ήταν εκεί από τον 33ο π.Χ. αιώνα. Σε καλή κατάσταση βρέθηκαν και τα ρούχα, τα εργαλεία και τα όπλα του. Ήταν 45 ετών, βοσκός, είχε ύψος 1,60m και είχε πεθάνει μετά από βαρύ τραυματισμό του σε συμπλοκή. Η εξέταση του με τα πιο σύγχρονα μέσα αποκάλυψε, με τι τρεφόταν, πως ήταν φτιαγμένα τα ρούχα και τα παπούτσια του, τι όπλα χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή. Όλα βέβαια για τη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση.


1994: Σε τρομοκρατική επίθεση του ΕΛΑ σκοτώνεται ο αστυνομικός Βέλιος Απόστολος και τραυματίζονται άλλοι εννέα. Η βόμβα ήταν τηλεχειριζόμενη και είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό. Ήταν το προτελευταίο κτύπημα του ΕΛΑ πριν σταματήσει τη δράση του το 1995.


←18 Σεπτεμβρίου

20 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.