Σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου

1821: Το Γαλαξείδι (ή Γαλαξίδι, Οιάνθη ή Χάλαιον) υποκύπτει στο βομβαρδισμό του Τουρκικού στόλου. Το πρωί της επομένης οι Τούρκοι αποβιβάζονται στο λιμάνι, αιχμαλωτίζουν τα 34 από τα 90 καράβια που βρίσκουν εκεί και τα υπόλοιπα τα καταστρέφουν, καίνε και λαφυραγωγούν ότι βρουν μπροστά τους. Οι κάτοικοι έχουν προλάβει να απομακρυνθούν στα γύρω βουνά.


1925: Σκοτώνεται σε μάχη με απόσπασμα χωροφυλακής ο 25χρονος Φώτης Γιαγκούλας. Ο ομορφότερος ληστής και από τους αγριότερους που γνώρισε ο τόπος. Είχαν περάσει από την «παρδάλα», όπως ονόμαζε το μαχαίρι του, τουλάχιστον 54 άνθρωποι. Η αμοιβή για το κεφάλι του είχε διπλασιαστεί τον Φεβρουάριο του 1925. Από 100 σε 200 χιλ. δρχ. για την κατάδειξη και από 200 σε 400 χιλ. δρχ για την σύλληψη ή δολοφονία του. Που μπορούσε να τα πάρει αθροιστικά και ένα άτομο σύμφωνα με το διάταγμα (δηλ 600 χιλ.). Τον αποκεφάλισαν και μαζί με τα κεφάλια άλλων δυο συντρόφων του έγιναν αρχικά έκθεμα στην Κατερίνη. Αργότερα το κεφάλι του και η παρδάλα μεταφέρθηκαν στο Εγκληματολογικό Μουσείο. Ο καταδότης, το απόσπασμα δίωξης, ο δ/τής του αποσπάσματος και η οικογένεια ενός χωροφύλακα που σκοτώθηκε κατά την συμπλοκή πήραν όλοι μαζί (σύνολο) 300.000 δρχ. Κανείς ληστής δεν έχει μπορέσει να φτάσει στο νυχάκι, όχι να ξεπεράσει το Ελληνικό κράτος.


1942: Η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) ανατινάζει τα γραφεία της ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) που βρίσκονται στη γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος. Προσπαθούσε να στρατολογήσει νέους να πολεμήσουν στο πλευρό της Βέρμαχτ στο Ανατολικό Μέτωπο. Στο μπαλκόνι της κυμάτιζαν η Ελληνική, η Γερμανική, η Ιταλική και η Ιαπωνική σημαία. Νεκροί 29 μέλη της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανοί αξιωματικοί που επάνδρωναν την GFP (Μυστική στρατιωτική αστυνομία. Παράρτημα των μυστικών υπηρεσιών εξειδικευμένο στην ανεύρεση και εξουδετέρωση αντιστασιακών οργανώσεων.) η οποία στεγαζόταν στον τρίτο όροφο του κτιρίου. Τραυματίζονται 27 μέλη της ΕΣΠΟ και 5 Γερμανοί. Το κτίριο δεν αντέχει στην πυρκαγιά που ακολούθησε και καταρρέει. Τα ερείπιά του κλείνουν την Πατησίων για μια βδομάδα. Ο αρχηγός της ΕΣΠΟ Σπύρος Στεροδήμος, που είχε τραυματιστεί, ξεψυχάει την επόμενη ημέρα. Ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ που έγινε σε κατεχόμενη χώρα, όπως το χαρακτήρισαν οι συμμαχικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ήταν όμως μοιραίο για τον ιδρυτή της ΠΕΑΝ και τα κορυφαία στελέχη της. Οι Γερμανοί με την βοήθεια του προδότη, για λίγες λίρες (3 λίρες το κεφάλι), υπαξιωματικού της Χωροφυλακής Πολύκαρπου Νταλιάνη ανακαλύπτουν και εξαρθρώνουν την ηγεσία της ΠΕΑΝ. Ο αρχηγός της, υποσμηναγός Κώστας Περρίκος εκτελείται στην Καισαριανή. Η Ιουλία Μπίμπα καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό και επειδή δεν υπήρχε στην Ελλάδα τέτοια ποινή, μεταφέρθηκε στην Γερμανία. Το πτώμα της δεν βρέθηκε. Ο προδότης Πολύκαρπος Νταλιάνης (ήταν σύνδεσμος της ΠΕΑΝ με την κατασκοπευτική οργάνωση Όμηρος) εντοπίστηκε από τα μέλη της Όμηρος και εκτελέστηκε.


1961: Παραιτείται η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή και προκηρύσσονται εκλογές. Από τις αρχές του χρόνου αναμενόταν η κίνηση. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, την προηγούμενη ημέρα είχε ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος της Ένωσης Κέντρου, με σχήμα πολυσυλλεκτικό. Στόχος όλων ήταν να μπει στο περιθώριο η ΕΔΑ που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης διορίστηκε ο αρχηγός του Βασιλικού Οίκου Κωνσταντίνος Δόβας. Οι εκλογές που έγιναν μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος, με το σχέδιο «Περικλής», έμειναν γνωστές εκλογές βίας και νοθείας.


1970: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Αλέξανδρος Οθωναίος. Αξιωματικός που διετέλεσε πρωθυπουργός για πέντε μέρες ( 06.03.1933-10.03.1933. Η ενδιάμεση κατάσταση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ν. Πλαστήρα το 1933). Ήταν ο πρόεδρος του στρατοδικείου που καταδίκασε τους έξι σε θάνατο. Ακραιφνής δημοκρατικός ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικών Συλλόγων Αθήνας και της αντίστοιχης Ομοσπονδίας.


1971: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Γιώργος Σεφέρης (πραγματικό επώνυμο Σεφεριάδης), από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Τα ποιήματα του αποπνέουν μια γλυκιά μελαγχολία αλλά δεν παύουν να είναι πραγματικά ελκυστικά. Του απονεμήθηκε Nobel λογοτεχνίας το 1963. Αν και διπλωματικός υπάλληλος, γιος του Στέλιου, νομικού συμβούλου του Ελ Βενιζέλου, αδελφός της Ιωάννας, συζύγου του Κων/νου Τσάτσου, είχε κρατηθεί μακριά από την πολιτική. Όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν τι σημαίνει με τέτοιο περίγυρο η άρνηση ενασχόλησης με τα κοινά. Έτσι το 1969 η δήλωσή – προφητεία κακών που έκανε στο BBC πέφτει σαν βόμβα εν αιθρία. Δεν έμαθε ποτέ πόσο πικρά επαληθεύτηκε. Η κηδεία του στην Αθήνα έγινε συλλαλητήριο μιας λαοθάλασσας που τραγουδούσε την «άρνηση» (στο περιγιάλι το κρυφό). Ακούστε λίγες γραμμές των στίχων του μελοποιημένους από το Μίκη Θεοδωράκη (Κράτησα τη Ζωή μου).


1982: Με Νόμο (1285/1982) αναγνωρίζεται επίσημα η εθνική αντίσταση απ’ όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής. Υπήρχε παλαιότερο νομικό πλαίσιο (είχε δημιουργηθεί επί χούντας) που αναγνώριζε μια μερίδα αντιστασιακών οργανώσεων και απ’ αυτές τα μέλη που ήταν “καλά παιδιά” κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, αλλά κυρίως μετά.


1988: Δημοσιεύεται ο Νόμος 1806/1988 «Τροποποίηση της Νομοθεσίας για τα χρηματιστήρια αξιών και άλλες διατάξεις». Έμεινε γνωστός σαν «Κουτσονόμος». Μ’ αυτόν ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, έναντι $2 εκατομμυρίων,  όπως λέγεται, προστάτεψε νομοθετικά τον όμιλο Κοσκωτά από κάθε δικαστικό έλεγχο, ορίζοντας μόνον ελεγκτή την Τράπεζα της Ελλάδος, ως μόνη αρμόδια (η φωτογραφική διάταξη είναι το άρθρο 40), η οποία εν συνεχεία,  σε περίπτωση εύρεσης ενοχοποιητικών στοιχείων, θα παρέδιδε το πόρισμά της στους εισαγγελείς για να ασκηθούν διώξεις ανάλογα με τα ευρήματα. Τον Νόμο τον πέρασε, σαν πρωθυπουργεύων (πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), κατά την διάρκεια της απουσίας του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου στο Χέρφιλντ για σοβαρούς λόγους υγείας. Τελικά δεν μπόρεσε να σώσει ούτε τον προστατευόμενό του, ούτε τον εαυτό του, ούτε το ΠΑΣΟΚ από την δίνη των γεγονότων που οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου Κοσκωτά και την «δίκη του αιώνα», κατά την διάρκεια της οποίας ο Α. Κουτσόγιωργας απεβίωσε.


2015: Οι δεύτερες Εθνικές Εκλογές μέσα στον ίδιο χρόνο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις πρώτες, στην κατάταξη, για τα μεγάλα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ 35,46% και 145 έδρες, Νέα Δημοκρατία 28,09% και 75 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,99% και 18 έδρες, ΠΑΣΟΚ 6,29% και 17 έδρες, ΚΚΕ 5,55% και 15 έδρες, Ποτάμι 4,09% και 11 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,69% και 10 έδρες, Ένωση Κεντρώων 3,44% 9 έδρες. Οι εκλογές διεξήχθηκαν από την προεκλογική υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου. Αιτία των εκλογών ήταν η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή από την κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λόγω ανταρσίας 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του νέου μνημονίου. Οι αντάρτες κατέβηκαν στις εκλογές με νέο κόμμα την Λαϊκή Ενότητα αλλά δεν κατάφεραν να έχουν ποσοστό που να τους επιτρέπει την εκπροσώπησή τους στη Βουλή. Δείτε τα προεκλογικά spots των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, Λαϊκή Ενότητα.  Την επόμενη μέρα σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


←19 Σεπτεμβρίου

21 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.