Σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου

Διεθνής ημέρα ειρήνης.

Το σήμα της ειρήνης είναι δημιούργημα του σχεδιαστή Gerald Holtom το 1958. Είναι σύνθεση των Ν και D στη γλώσσα των σηματοφόρων , από τα αρχικά των λέξεων Nuclear Disarmament. Το πρωτοχρησιμοποίησε στη πορεία του Aldermaston (83Km) για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Δεν το πατεντάρησε και έτσι έγινε το διεθνές σήμα της ειρήνης.


19 π.Χ.: Πεθαίνει ο Βιργίλιος, ο σημαντικότερος ποιητής των Λατίνων. Σημαντικότερα έργα του τα βουκολικά ή Eclogae, τα γεωργικά και το σπουδαιότερο όλων, η Αινειάδα. Η τελευταία στους 6 πρώτους τόμους μιμείται την Οδύσσεια και στους άλλους 6 την Ιλιάδα. Ήταν και η αιτία του θανάτου του. Επισκέφτηκε την Ελλάδα για να κάνει κάποιες αναθεωρήσεις στο έργο του. Σε μια κωμόπολη έξω από τα Μέγαρα παρουσίασε πυρετό. Πέθανε όταν το πλοίο που τον μετέφερε, είχε φτάσει στο λιμάνι του Brindisi.
Στο Project Gutenberg υπάρχουν όλα τα έργα του σε διάφορες γλώσσες. Στα Ελληνικά υπάρχει μόνο το «Γεωργικά».


1792: Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλικής Επανάστασης καταργεί την μοναρχία. Το πολίτευμα της χώρας είναι δημοκρατία με ανώτατο όργανο την ίδια την Εθνοσυνέλευση, η οποία είχε προκύψει από γενικές εκλογές. Με αυτή την απόφαση αυτή, η Γαλλία έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχε μονάρχη εκείνη την εποχή. Το 1793 τέθηκε σε δημοψήφισμα Σύνταγμα που εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Γαλλικού λαού (99.13% των ανδρών. Δεν είχε δοθεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.). Με αυτό η Εθνική Συνέλευση γινόταν επίσημα το ανώτατο όργανο άσκησης της διοίκησης του Γαλλικού κράτους, ενώ έδινε για πρώτη φορά δικαιώματα στην τρίτη τάξη (θεσμοθετημένα, έτσι ονομαζόταν η τάξη που δεν ήταν οι ευγενείς και ο κλήρος) που μέχρι τότε είχε μόνο υποχρεώσεις. Άλλη μια πρωτιά της Γαλλικής Επανάστασης που αναγνωρίζει δικαιώματα για το σύνολο ενός λαού.


1853: Γενιέται ο Ολανδός Φυσικός Heike Kamerlingh Onnes († 21 Φεβρουαρίου 1926, 72 ετών). Πειραματίστηκε στις βαθιές ψύξεις (κοντά στο απόλυτο μηδέν) των στοιχείων και πως συμπεριφέρονται σε αυτές. Υγροποίησε για πρώτη φορά το ήλιο και την 8η Απριλίου 1911 διαπίστωσε ότι βαπτίζοντας υδράργυρο σε υγροποιημένο ήλιο η αντίσταση του, στο ηλεκτρικό ρεύμα, πρακτικά μηδενιζόταν. Είχε ανακαλύψει την υπεραγωγιμότητα. Για την ανακάλυψή του και για την υγροποίηση του ήλιου πήρε βραβείο Nobel φυσικής.


1897: Παραιτείται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Δ. Ράλλη. Ανατίθεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στον Αλ. Ζαϊμη, της παράταξης του Θ. Δηλιγιάννη. Ήταν η πρώτη πρωθυπουργία του. Είναι πρόταση του Γεωργίου Α’, σαν λύση, μια και ο βασιλιάς είχε παραιτήσει πραξικοπηματικά (και χωρίς προειδοποίηση, ή ερώτηση) τον Δηλιγιάννη με την έναρξη του πολέμου του ’97, για να μη του πάρει τη δόξα.  Ο αρχηγός της πλειοψηφίας Θ. Δηλιγιάννης δεν ήθελε να αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης, γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί την εισαγωγή στη Βουλή για έγκριση της επαχθέστατης για την Ελλάδα Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης.  Η κυβέρνηση Αλ. Ζαϊμη έφερε στο κοινοβούλιο και «πέρασε» την συνθήκη τον Δεκέμβριο του ’97. Προκήρυξε εκλογές το 1899, όπου οι Έλληνες «ανανήψαντες» από τις πολές σφαλιάρες που έφαγαν πιστεύοντας τους δημαγωγούς που τους έσυραν στην καταστροφή του ’97, έδωσαν την εξουσία στην «παράταξη των συνετών» του Χ. Τρικούπη, που λόγω θανάτου του, τον είχε διαδεχθεί στην αρχηγία ο Γ. Θεοτόκης.


1939: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Armand Călinescu, από την φασιστική οργάνωση «Σιδερένια Φρουρά». Οι Ρουμάνοι αντιδρούν και ο νέος πρωθυπουργός, αρχιστράτηγος Gheorge Argeşanu, διατάζει την άμεση εκτέλεση των δολοφόνων στο χώρο του εγκλήματος. Τα πτώματα των δολοφόνων έμειναν στο τόπο του εγκλήματος για μέρες, σε κοινή θέα. Πολλά Γυμνάσια υποχρεώθηκαν σε εκπαιδευτική εκδρομή για να τα δούνε, σαν αποτρεπτικό προσχώρησης μελών στην οργάνωση. Διατάχθηκαν 253 εκτελέσεις γνωστών μελών της οργάνωσης, πολλούς από τους οποίους κρεμούσαν σε κοινή θέα στα τηλεγραφόξυλα. Την δολοφονία του πρωθυπουργού είχε εγκρίνει και βοηθησει η Γερμανία. Ήταν η δεύτερη δολοφονία πρωθυπουργού που είχε υλοποιήσει η Φρουρά. Ο πρώτος ήταν ο Ion Duca που είχε δολοφονηθεί το 1933.


1944: Η ΙΙΙ Ορεινή Ταξιαρχία μετά από διήμερη σκληρή μάχη καταλαμβάνει την πόλη του Ρίμινι. Υπερασπιστής της ήταν η 162η Μεραρχία εθελοντών Τουρκομάνων και Αζέρων, που είχε αποκτήσει φήμη με την δράση της κατά των παρτιζάνων του Τίτο. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 116 νεκροί και 432 τραυματίες.


1956: Απαγχονίζονται λίγο μετά τα μεσάνυχτα τις 20 προς 21 Σεπτεμβρίου (ώρα 00:45), οι Κύπριοι αγωνιστές Μιχαήλ Κουτσόφτας 20 ετών, Ανδρέας Παναγίδης 22ετών, Στέλιος Μαυρομμάτης 24 ετών. Οι Άγγλοι τους θάβουν στα φυλακισμένα μνήματα. Το έγκλημά τους ήταν ότι ήθελαν την ελευθερία τους. Ήταν μέλη της ΕΟΚΑ.


1962: Πεθαίνει στην Γαλλία, σε ηλικία 80 ετών, η πριγκήπισσα Μαρία (Βοναπάρτη), σύζυγος του δευτερότοκου γιου του Γεωργίου Α’ και δισεγγονή του Μεγάλου Ναπολέοντα. Είχε ασχοληθεί με την ψυχανάλυση και είχε μελετήσει την σχέση της απόστασης κλειτορίδας – κόλπου με την συχνότητα και την ένταση των οργασμών. Τα αποτελέσματα των μετρήσεών της τα είχε στείλει στον Σίγκμουντ Φρόυντ. Ο τελευταίος είχε χαρακτηρίσει, για λόγους αβρότητας (μάλλον ευγνωμοσύνης. Του είχε σώσει τη ζωή από τους Ναζί δωροδοκώντας αξιωματούχους με σεβαστά ποσά μέχρι να τον φυγαδεύσει στο Λονδίνο.), την εργασία ενδιαφέρουσα. Η ίδια δηλώνοντας κολπικά ανοργασμική έψαχνε σε όλη της τη ζωή να βρει αυτόν που θα της έδινε λύση στο πρόβλημά της. Είχε δεσμό ακόμη και με τον Βαλντεμάρ, θείο και ερωμένο του συζύγου της (ο μικρότερος αδελφός του πατέρα του), ενώ αργότερα τα έφτιαξε και με το γιο του Βαλντεμάρ, Άαγκε. Ο σύζυγος δεν ενοχλούνταν με κανένα δεσμό και καμία περιπέτεια της συζύγου του μέχρι που αυτή τα έφτιαξε με τον Αριστείδη Μπριάντ, πρωθυπουργό της Γαλλίας. Η ενόχληση του πήγαζε στην δημοσιότητα που πήρε το θέμα αλλά και την επιρροή που άσκησε η Μαρία στον Μπριάντ για την Ελλάδα σε μια εποχή που μαινόταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και στην Ελλάδα ο Εθνικός διχασμός είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του. Ο πρίγκηπας Γεώργιος δεν έτρεφε καμία συμπάθεια προς τον συνονόματο πατέρα του Γεώργιο Α’, αλλά ιδιαίτερα προς τον εμφανώς κατώτερης νοημοσύνης αδελφό του Κωνσταντίνο Α’ που τον είχε διαδεχθεί. Παρ’ όλα αυτά δεν ήθελε δημόσια να εκδηλώνει την αντίθεσή του προς την γραμμή πολιτικής που είχαν χαράξει τα ανάκτορα (φιλική προς Γερμανία ουδετερότητα). Λέγεται ότι η Μαρία έπεισε τον Μπριάντ για την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην Αθήνα, μέχρι να υποχρεωθεί ο βασιλιάς να αποχωρήσει από την χώρα μετά από την κήρυξη του σαν έκπτωτου από την κυβέρνηση Τριανδρίας στην Θεσσαλονίκης που υποστήριζε τους συμμάχους.


2015: Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Τα αποτελέσματα των εκλογών της προηγούμενης μέρας έδωσαν 145 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι επαναλήφθηκε το γνωστό από την προηγούμενη κυβέρνηση σενάριο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που είχαν εξασφαλίσει 10 έδρες. Είναι η σημερινή κυβέρνηση.


←20 Σεπτεμβρίου

22 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.