Σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου

Διεθνής ημέρα ειρήνης.
Θέμα του 2019: Κλιματική δράση για την ειρήνη.
Το σήμα της ειρήνης είναι δημιούργημα του σχεδιαστή Gerald Holtom το 1958. Είναι σύνθεση των Ν και D στη γλώσσα των σηματοφόρων , από τα αρχικά των λέξεων Nuclear Disarmament. Το πρωτοχρησιμοποίησε στη πορεία του Aldermaston* (83Km) για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Δεν το πατεντάρισε και έτσι έγινε το διεθνές σήμα της ειρήνης.
* Η πορεία ήταν από το Λονδίνο μέχρι λίγο έξω από το Aldermaston, που η Μ. Βρετανία είχε εγκαταστήσει βάση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.


19 π.Χ.: Πεθαίνει ο Βιργίλιος, ο σημαντικότερος ποιητής των Λατίνων. Σημαντικότερα έργα του τα βουκολικά ή Eclogae, τα γεωργικά και το σπουδαιότερο όλων, η Αινειάδα. Η τελευταία στους 6 πρώτους τόμους μιμείται την Οδύσσεια και στους άλλους 6 την Ιλιάδα. Ήταν και η αιτία του θανάτου του. Επισκέφτηκε την Ελλάδα για να κάνει κάποιες αναθεωρήσεις στο έργο του. Σε μια κωμόπολη έξω από τα Μέγαρα παρουσίασε πυρετό. Πέθανε όταν το πλοίο που τον μετέφερε, είχε φτάσει στο λιμάνι του Brindisi.
Στο Project Gutenberg υπάρχουν όλα τα έργα του σε διάφορες γλώσσες. Στα Ελληνικά υπάρχει μόνο το «Γεωργικά». Στην Ανέμη υπάρχει το: Ουιργιλίου “Ιλίου πέρσις”.


1792: Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλικής Επανάστασης καταργεί την μοναρχία. Το πολίτευμα της χώρας είναι δημοκρατία με ανώτατο όργανο την ίδια την Εθνοσυνέλευση, η οποία είχε προκύψει από γενικές εκλογές. Με αυτή την απόφαση αυτή, η Γαλλία έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχε μονάρχη εκείνη την εποχή. Το 1793 τέθηκε σε δημοψήφισμα Σύνταγμα που εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Γαλλικού λαού (99.13% των ανδρών. Δεν είχε δοθεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.). Με αυτό η Εθνική Συνέλευση γινόταν επίσημα το ανώτατο όργανο άσκησης της διοίκησης του Γαλλικού κράτους, ενώ έδινε για πρώτη φορά δικαιώματα στην τρίτη τάξη (θεσμοθετημένα, έτσι ονομαζόταν η τάξη που δεν ήταν οι ευγενείς και ο κλήρος) που μέχρι τότε είχε μόνο υποχρεώσεις. Άλλη μια πρωτιά της Γαλλικής Επανάστασης που αναγνωρίζει δικαιώματα για το σύνολο ενός λαού.


1847: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Πορτογάλος φιλέλληνας Αντώνιο Αλμέιντα. Διακρίθηκε σαν διοικητής μονάδων ιππικού, σε πολλές μάχες της Επανάστασης του ’21, υπό τις διαταγές είτε του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, είτε του Γεωργίου Καραϊσκάκη, είτε του φιλέλληνα Κάρολου Φαβιέρου. Φρούραρχος του Ναυπλίου επί Καποδίστρια συνέλαβε τον επιζήσαντα του λιντσαρίσματος δολοφόνο του Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιο Μαυρομιχάλη και φρόντισε να διατηρηθεί η τάξη στην πόλη μετά το τραγικό συμβάν. Το 1837 κατέστειλε την ανταρσία του Νικολάου Ζέρβα στην Αιτωλοακαρνανία. Παντρεύτηκε την Ζωή, κόρη του Αλ. Μαυροκορδάτου. Τα παιδιά του και τα εγγόνια του διακρίθηκαν στους αγώνες του Έθνους. Άλλα έμειναν ανάπηρα και άλλα σκοτώθηκαν σε πολέμους που διεξήγαγε η Ελλάδα (1897-1912-1920). Στον Κήπο των ηρώων του Μεσολογγίου υπάρχει ανάμεσα στα 69 και το δικό του μνημείο για την αθόρυβη αλλά τόσο μεγάλη προσφορά του στην πατρίδα μας.


1853: Γεννιέται ο Ολλανδός Φυσικός Heike Kamerlingh Onnes († 21 Φεβρουαρίου 1926, 72 ετών). Πειραματίστηκε στις βαθιές ψύξεις (κοντά στο απόλυτο μηδέν) των στοιχείων και πως συμπεριφέρονται σε αυτές. Υγροποίησε για πρώτη φορά το ήλιο και την 8η Απριλίου 1911 διαπίστωσε ότι βαπτίζοντας υδράργυρο σε υγροποιημένο ήλιο η αντίσταση του, στο ηλεκτρικό ρεύμα, πρακτικά μηδενιζόταν. Είχε ανακαλύψει την υπεραγωγιμότητα. Για την ανακάλυψή του και για την υγροποίηση του ήλιου πήρε το βραβείο Nobel φυσικής το 1913.
Σ.Σ. Συγγνώμη για το link του Νόμπελ φυσικής που είναι μέσα από την Way Back Machine. Τα links με τα ονόματα όπως και τα Νόμπελ που απονεμήθηκαν από την σύσταση του Οργανισμού μέχρι σήμερα δεν δουλεύουν. Και αυτό το πέτυχαν μετά από ένα χρόνο προσπαθειών, χωρίς ίχνος ειρωνείας. Το μόνο που επιτρέπεται να δείτε στο site του Οργανισμού είναι πόσο ωραίοι είναι οι διοργανωτές. Τι μουσική θα παίζει κατά την απονομή, κάποιες δηλώσεις από του εφήμερους τιμώμενους που τους χρησιμοποιούν σαν γλάστρες και άλλα τέτοια συνοδευόμενα από τα σχετικά διαφημιστικά για την διοργάνωση. Το πιθανότερο σαν αιτία είναι η σκόπιμη σταδιακή απαξίωσή του θεσμού. Μέχρι (και αν) να επαναφέρουν, εκτός από τους εαυτούς τους, αυτούς που στο παρελθόν τίμησαν με βραβείο Νόμπελ, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δείτε ποιους και γιατί τίμησε κατά την διάρκεια της διαδρομής του στην ιστορία αυτό το ίδρυμα.


1897: Παραιτείται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Δ. Ράλλη. Ανατίθεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στον Αλ. Ζαΐμη, της παράταξης του Θ. Δηλιγιάννη. Ήταν η πρώτη πρωθυπουργία του. Είναι πρόταση του Γεωργίου Α’, σαν λύση, μια και ο βασιλιάς είχε παραιτήσει πραξικοπηματικά (και χωρίς προειδοποίηση, ή ερώτηση) τον Δηλιγιάννη με την έναρξη του πολέμου του ’97, για να μη του πάρει τη δόξα.  Ο αρχηγός της πλειοψηφίας Θ. Δηλιγιάννης δεν ήθελε να αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης, γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί την εισαγωγή στη Βουλή για έγκριση της επαχθέστατης για την Ελλάδα Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης.  Η κυβέρνηση Αλ. Ζαΐμη έφερε στο κοινοβούλιο και «πέρασε» την συνθήκη τον Δεκέμβριο του ’97. Προκήρυξε εκλογές το 1899, όπου οι Έλληνες «ανανήψαντες» από τις πολλές σφαλιάρες που έφαγαν πιστεύοντας τους δημαγωγούς που τους έσυραν στην καταστροφή του ’97, έδωσαν την εξουσία στην «παράταξη των συνετών» του Χ. Τρικούπη, που λόγω θανάτου του, τον είχε διαδεχθεί στην αρχηγία ο Γ. Θεοτόκης.


1939: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Armand Călinescu, από την φασιστική οργάνωση «Σιδερένια Φρουρά». Οι Ρουμάνοι αντιδρούν και ο νέος πρωθυπουργός, αρχιστράτηγος Gheorge Argeşanu, διατάζει την άμεση εκτέλεση των δολοφόνων στο χώρο του εγκλήματος. Τα πτώματα των δολοφόνων έμειναν στο τόπο του εγκλήματος για μέρες, σε κοινή θέα. Πολλά Γυμνάσια υποχρεώθηκαν σε εκπαιδευτική εκδρομή για να τα δούνε, σαν αποτρεπτικό προσχώρησης μελών στην οργάνωση. Διατάχθηκαν 253 εκτελέσεις γνωστών μελών της οργάνωσης, πολλούς από τους οποίους κρεμούσαν σε κοινή θέα στα τηλεγραφόξυλα. Την δολοφονία του πρωθυπουργού είχε εγκρίνει και βοηθήσει η Γερμανία. Ήταν η δεύτερη δολοφονία πρωθυπουργού που είχε υλοποιήσει η Φρουρά. Ο πρώτος ήταν ο Ion Duca που είχε δολοφονηθεί το 1933.


1944: Η ΙΙΙ Ορεινή Ταξιαρχία μετά από διήμερη σκληρή μάχη καταλαμβάνει την Ιταλική πόλη του Ρίμινι. Υπερασπιστής της ήταν η 162η Μεραρχία εθελοντών Τουρκομάνων και Αζέρων, που είχε αποκτήσει φήμη με την δράση της κατά των παρτιζάνων του Τίτο. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 116 νεκροί και 432 τραυματίες.


1949: Η Ελλάδα, ακολουθώντας τον όμιλο των Ευρωπαϊκών κυρίως χωρών* που υποτίμησαν το νόμισμά τους σε σχέση με το δολάριο, υποτιμά και αυτή την αξία της δραχμής έναντι του δολαρίου. Το κάνει όπως πάντα με τον δικό της ευφυή τρόπο. Ο πρωθυπουργός και τραπεζικός Αλέξανδρος Διομήδης αναγγέλλει την υποτίμηση μέσω του ραδιοφώνου (που δεν ήταν «στενή νομισματική μεταρρύθμιση» αλλά «παγκόσμιος οικονομική γραμμή δια την αποκατάσταση υγειών οικονομικών συνθηκών») τονίζοντας τα ευεργετήματα που θα έφερνε στην χώρα μας αυτό το μέτρο: Αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των αδήλων πόρων, εισροή κεφαλαίων εκ του εξωτερικού, αύξηση των πόρων του προϋπολογισμού, ντε φάκτο σταθεροποίηση των τιμών και του νομίσματος.
Ήταν τόσα τα ευεργετήματα αυτού του μέτρου που δεν χρειάστηκε ούτε ένας Νόμος, ένα Νομοθετικό διάταγμα για κάτι. Ούτε καν μια Υπουργική Πράξη. Κάτι σποραδικές μόνο υπηρεσιακές αγορανομικές διατάξεις για έλεγχο της αγοράς μια και η τυρόπιτα γνώρισε πρωτόγνωρες γι’ αυτήν δόξες, με την  τιμή της να ξεπερνάει τα τέσσερα εκατομμύρια δραχμές. Την ακολουθούσαν κατά πόδας όλα τα προϊόντα, αναπολώντας με νοσταλγία τις τιμές που είχαν σε κατοχικές δραχμές. Πράγματι τα ευεργετήματα αυτού του τρόπου εφαρμογής του μέτρου φάνηκαν σχεδόν αμέσως. Την 17η Νοεμβρίου 1949 η Ελλάδα αναγγέλλει επίσημα, με Νόμο αυτή τη φορά, την “αναστολή εξυπηρετήσεως των δανειακών της υποχρεώσεων σε ξένα νομίσματα” λόγω αδυναμίας. Όμως όχι για πολύ. Λίγη υπομονή θα έκαναν οι δανειστές μας και από το 1952 θα συνεχίζαμε, όπως έγραφε ο Νόμος, την εξυπηρέτησή τους. Έτσι ακριβώς και κάναμε. Με μια μικρή καθυστέρηση, ο πρωθυπουργός μας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πιεζόμενος από τους εταίρους της ΕΟΚ στην οποία είχαμε ενταχθεί το 1961 σαν συνδεδεμένο μέλος, ανήγγειλε το 1962 την συνέχιση αποπληρωμής του χρέους μας βάζοντας κι αυτός την πινελιά του: Οι ομολογιούχοι εξωτερικού θα αποπληρωνόταν κανονικά ενώ αυτοί του εσωτερικού με ένα τέτοιο ποσό, τόσο όσο, να μην τρέχουν να αγοράσουν χαρτί υγείας.  Αλλά να, μια το ένα, μια το άλλο, δεν υλοποιήθηκε παρά μετά την φυγή του Κ. Καραμανλή από την Ελλάδα το 1963 (Δεν υπήρχε περίπτωση να εφαρμόσει Νόμο που θα έθετε σε κίνδυνο ούτε μια ψήφο). Η με αυτό τον τρόπο εξόφληση ολοκληρώθηκε τμηματικά και σταδιακά έως το 2010, οπότε τότε είχαμε όλη την οικονομική άνεση και κυρίως την απόλυτη εμπιστοσύνη των δανειστών μας για μια νέα δανειακή σύμβαση.
* Πρώτη ξεκίνησε η Μ. Βρετανία και την ακολούθησαν μέσα σ’ ένα 24ωρο Βέλγιο, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Περσία (Ιράν).


1956: Απαγχονίζονται λίγο μετά τα μεσάνυχτα τις 20 προς 21 Σεπτεμβρίου (ώρα 00:45), οι Κύπριοι αγωνιστές Μιχαήλ Κουτσόφτας 20 ετών, Ανδρέας Παναγίδης 22ετών, Στέλιος Μαυρομάτης 24 ετών. Οι Άγγλοι τους θάβουν στα φυλακισμένα μνήματα. Το έγκλημά τους ήταν ότι ήθελαν την ελευθερία τους. Ήταν μέλη της ΕΟΚΑ.


1962: Πεθαίνει στην Γαλλία, σε ηλικία 80 ετών, η πριγκίπισσα Μαρία (Βοναπάρτη), σύζυγος του δευτερότοκου γιου του Γεωργίου Α’ και δισεγγονή του Μεγάλου Ναπολέοντα. Είχε ασχοληθεί με την ψυχανάλυση και είχε μελετήσει την σχέση της απόστασης κλειτορίδας – κόλπου με την συχνότητα και την ένταση των οργασμών. Τα αποτελέσματα των μετρήσεών της τα είχε στείλει στον Σίγκμουντ Φρόυντ. Ο τελευταίος είχε χαρακτηρίσει, για λόγους αβρότητας (μάλλον ευγνωμοσύνης. Του είχε σώσει τη ζωή από τους Ναζί δωροδοκώντας αξιωματούχους με σεβαστά ποσά μέχρι να τον φυγαδεύσει στο Λονδίνο.), την εργασία ενδιαφέρουσα. Η ίδια δηλώνοντας κολπικά ανοργασμική έψαχνε σε όλη της τη ζωή να βρει αυτόν που θα της έδινε λύση στο πρόβλημά της. Είχε δεσμό ακόμη και με τον Βαλντεμάρ, θείο και ερωμένο του συζύγου της (ο μικρότερος αδελφός του πατέρα του), ενώ αργότερα τα έφτιαξε και με το γιο του Βαλντεμάρ, Άαγκε. Ο σύζυγος δεν ενοχλούνταν με κανένα δεσμό και καμία περιπέτεια της συζύγου του μέχρι που αυτή τα έφτιαξε με τον Αριστείδη Μπριάντ, πρωθυπουργό της Γαλλίας. Η ενόχληση του πήγαζε στην δημοσιότητα που πήρε το θέμα αλλά και την επιρροή που άσκησε η Μαρία στον Μπριάντ για την Ελλάδα σε μια εποχή που μαινόταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και στην Ελλάδα ο Εθνικός διχασμός είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του. Ο πρίγκηπας Γεώργιος δεν έτρεφε καμία συμπάθεια προς τον συνονόματο πατέρα του Γεώργιο Α’, αλλά ιδιαίτερα προς τον εμφανώς κατώτερης νοημοσύνης αδελφό του Κωνσταντίνο Α’ που τον είχε διαδεχθεί. Παρ’ όλα αυτά δεν ήθελε δημόσια να εκδηλώνει την αντίθεσή του προς την γραμμή πολιτικής που είχαν χαράξει τα ανάκτορα (φιλική προς Γερμανία ουδετερότητα). Λέγεται ότι η Μαρία έπεισε τον Μπριάντ για την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην Αθήνα, μέχρι να υποχρεωθεί ο βασιλιάς να αποχωρήσει από την χώρα μετά από την κήρυξη του σαν έκπτωτου από την κυβέρνηση Τριανδρίας στην Θεσσαλονίκης που υποστήριζε τους συμμάχους.


2015: Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Τα αποτελέσματα των εκλογών της προηγούμενης μέρας έδωσαν 145 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι επαναλήφθηκε το γνωστό από την προηγούμενη κυβέρνηση σενάριο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που είχαν εξασφαλίσει 10 έδρες. Με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία η FYRoM ονομαζόταν οριστικά Βόρεια Μακεδονία, η δημοτικότητα της κυβέρνησης έπεσε κατακόρυφα, ενώ οι ΑΝΕΛ αποχώρησαν από την κυβέρνηση. Η κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας αποτυπώθηκε.στις Ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές που έγιναν την 26η Αυγούστου 2019. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές την 7η Ιουλίου 2019 που ανέδειξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση την Νέα Δημοκρατία.


←20 Σεπτεμβρίου

22 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.