Σαν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου

480 π.Χ.: Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας*. Ο Θεμιστοκλής πείθει πρώτα τους Αθηναίους να εγκαταλείψουν την πόλη μεταφέροντάς τους στην Σαλαμίνα. Αρχηγός του στόλου ήταν ο Ευρβιάδης Οι Σπαρτιάτες με τον βασιλιά τους Κλεόμβροτο, αδελφό του Λεωνίδα, έχουν καταλάβει τον ισθμό της Κορίνθου με 5.000 άνδρες. Έχουν μάλιστα κατασκευάσει ένα πρόχειρο τείχος. Για να μην μεταφερθούν από τον Περσικό στόλο στρατεύματα  στην πλάτη των Σπαρτιατών αναγκάζει τον Περσικό στόλο του Ξέρξη να ναυμαχήσουν στα στενά μεταξύ Σαλαμίνας και Αττικής. Έτσι πετυχαίνει δυο πλεονεκτήματα για τους Έλληνες. Εκμηδενίζει σχεδόν την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου που είχε τουλάχιστον διπλάσιο στόλο. Η ναυμαχία γίνεται σχεδόν εξ επαφής. Οι βαριές Ελληνικές τριήρεις, με γεμάτο το ειδικό επάνω (δεύτερο) κατάστρωμα από βαρύτατα εξοπλισμένο πεζικό (οπλίτες), γίνονται ιδανικές για ρεσάλτο στα αντίπαλα πλοία. Τακτική που είχε χρησιμοποιηθεί, για πρώτη φορά, με επιτυχία στη Ναυμαχία του Αρτεμισίου, όπου τα περισσότερα αντίπαλα πλοία είχαν καταληφθεί, ενώ λίγα είχαν βυθιστεί. Το τελευταίο ήταν ο λόγος που ο Θεμιστοκλής επέλεξε στενότερο χώρο από αυτόν του Αρτεμισίου για την ναυμαχία. Πριν ξημερώσει τα ελληνικά πλοία έχουν παραταχθεί σε μια γραμμή με πλάτη τη Σαλαμίνα ενώ απέναντί τους αρχίζει να παρατάσσεται ο Περσικός στόλος σε τρεις γραμμές. Οι Έλληνες υποχωρούν προς την Σαλαμίνα οργανωμένα. Το κάνουν για να παρασύρουν τον Περσικό στόλο σε άτακτη επίθεση και για να έχουν την πρωινή αύρα στη πρύμνη τους. Οι Πέρσες «τσιμπούν» και οι Έλληνες επιτίθενται. Αρχικά δεν διασπούν την πρώτη γραμμή αλλά την απωθούν για να μην έχουν την δυνατότητα να εμπλακούν οι δυνάμεις της δεύτερης και τρίτης γραμμής των Περσών, ενώ με ρεσάλτο αχρηστεύουν τα αντίπαλα πλοία. Τότε διασπούν το κέντρο της πρώτης γραμμής και επιτίθενται στη δεύτερη, αρκετά ελαφρωμένα από το πεζικό τους, με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, εμβολίζοντας διαδοχικά το ένα μετά το άλλο. Οι Πέρσες χάνουν πάνω από 300 πολεμικά πλοία, όσα δεν ήταν όλα μαζί τα Ελληνικά και πανικόβλητοι ζητούν προστασία στις ακτές του Φαληρικού όρμου. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας ήταν η αρχή του τέλους των εκστρατειών των Περσών. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερης ιστορικής σημασίας μάχη. Αν οι Πέρσες νικούσαν δεν θα υπήρχε ο ελληνικός πολιτισμός που στη συνέχεια έγινε δυτικός πολιτισμός. Μετά το οικτρό, για του Πέρσες, τέλος της ναυμαχίας ο Ξέρξης έφυγε από την Ελλάδα, αφήνοντας τον Μαρδόνιο με 30.000 στρατό μετά από παράκληση του τελευταίου που του υποσχέθηκε κατάκτηση της χώρας. Την επόμενη χρονιά νικήθηκε και σκοτώθηκε ο ίδιος στην μάχη των Πλαταιών, με την οποία γράφηκε το οριστικό τέλος των Περσικών εκστρατειών κατά της Ελλάδας.
* Ηροδότου ιστορίαι τόμος 8 (Ουρανία. Σελ. 272-292)


1408: Πεθαίνει από άγνωστη αιτία σε ηλικία 38 ετών ο Ιωάννης Ζ’ Παλαιολόγος. Είχε γίνει Αυτοκράτορας του Βυζαντίου για πέντε μήνες ανατρέποντας τον παππού του Ιωάννη Ε΄ με την βοήθεια των Τούρκων και των Γενουατών. Ο Ιωάννης Ε΄ τον Σεπτέμβριο του 1390 με την βοήθεια των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου επανήλθε στο θρόνο, ενώ ο ανατραπείς Ιωάννης Ζ΄, εξοφλώντας την υποχρέωση στον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Α΄, συμμετείχε στην πολιορκία από τους Τούρκους της Βυζαντινής μέχρι τότε Φιλαδέλφειας. Το 1399 συμμετείχε με τον θείο του Μανουήλ Β΄ (αδελφό του πατέρα του Ανδρόνικου Δ΄) στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τον Βαγιαζήτ. Κατάφερε να μπει στην πόλη, όπου έτυχε πανηγυρικής υποδοχής, ανέλαβε προσωπικά την ηγεσία της άμυνας, ενώ ο θείος του κατέφυγε στη Δύση για βοήθεια. Οι Βυζαντινοί είχαν τύχη βουνό, όταν ο Βαγιαζήτ αναγκάσθηκε να λύσει την πολιορκία για να αντιμετωπίσει τον Ταμερλάνο που είχε εισβάλει στα Τουρκικά εδάφη. Έλυσε με ειρηνικό διακανονισμό τις διαφορές του με τον θείο του Μανουήλ. Ο Μανουήλ έγινε αυτοκράτορας του Βυζαντίου με δικαιοδοσία την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο Ιωάννης έγινε έξαρχος πάσης Θεσσαλίας με έδρα την Θεσσαλονίκη μέχρι τον θάνατό του.


1855: Παραιτείται η «κατοχική» κυβέρνηση του Αλ. Μαυροκορδάτου. Δίδεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Δ. Βούλγαρη που ήταν βασιλική επιλογή. Ο πόλεμος της Κριμαίας βάδιζε προς το τέλος του και δεν υπήρχε ανάγκη επιβολής της «κατοχικής» κυβέρνησης. Έτσι επιτράπηκε στο βασιλιά να διορίσει την δικιά του κυβέρνηση. Ο Βούλγαρης όμως ήλθε σύντομα σε ρήξη με την αυλή λόγω των παρεμβάσεων του Όθωνα και των υπουργών του. Παραιτήθηκε μετά από δυο χρόνια πιστεύοντας ότι θα του έδινε πάλι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και τότε (μέσω του ανασχηματισμού) θα μπορούσε να ξεφορτωθεί τους υπουργούς/τσιμπούρια, που του είχε επιβάλει ο Όθων. Ο τελευταίος που δεν ήταν τόσο βλάκας, προτίμησε να διορίσει πρωθυπουργό τον υπασπιστή του Αθ. Μιαούλη.


1914: Το Γερμανικό υποβρύχιο U-9 βυθίζει τρία Αγγλικά καταδρομικά, σε διάστημα λιγότερο της μιας ώρας, στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτή η θαλάσσια περιοχή έχει μέσο βάθος 26 μέτρα και θεωρείται τελείως ακατάλληλη για δράση υποβρυχίων. Πρώτο δέχεται επίθεση το Abοukir στις 6:25 το πρωί με μια τορπίλη. Τα άλλα δυο, πιστεύοντας ότι χτύπησε σε νάρκη, σπεύδουν να το βοηθήσουν. Δεύτερο με δυο τορπίλες, εξ επαφής, από τα 274 μέτρα, χτυπιέται το Hogue ενώ είχε κατεβασμένες τις βάρκες για διάσωση των ναυτών του Aboukir. Βυθίζεται σε λιγότερο από 10 λεπτά. Το τελευταίο το Cressy επιτίθεται κατά του U-9 αλλά το βρίσκει η μια από τις δυο τορπίλες που έχει εκτοξεύσει εναντίον του το υποβρύχιο. Στο Cressy συνεχίζουν να λειτουργούν οι κινητήρες, και χωρίς σοβαρή εισροή υδάτων, συνεχίζει να κανονιοβολεί το υποβρύχιο που φαίνεται το περισκόπιο του, γιατί σε εκείνο το σημείο το βάθος ήταν πολύ μικρό, το U-9 στρίβει και ρίχνει την τελευταία του τορπίλη. Το Cressy βυθίζεται σε λιγότερο από ένα τέταρτο. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές ήταν 1459. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο περιστατικό δράσης υποβρυχίου εναντίον τριών καταδρομικών ταυτόχρονα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το U-9 ήταν το πρώτο υποβρύχιο που είχε καταφέρει, υπό την διοίκηση του Otto Weddigen, να επαναγεμίζει τους τορπιλοσωλήνες του, εν καταδύσει. Από τότε κανείς ναύαρχος δεν αναφέρθηκε για τα υποβρύχια με την λέξη παιχνίδια.  Το U-9 παρασημοφορήθηκε με τον πολεμικό σταυρό, ενώ ο Weddigen έλαβε όλες τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις που είχε τότε το Γερμανικό κράτος.


1915*: Με την αναγγελία της δεύτερης παραίτησης του Ελ. Βενιζέλου μέσα στην ίδια χρονιά και πριν αυτή γίνει επίσημα αποδεκτή, στρατεύματα της Αντάντ αρχίζουν να αποβιβάζονται στην Θεσσαλονίκη. Αρχικά 2.000 Άγγλοι και 5.500 Γάλλοι προερχόμενοι από το σφαγείο της Καλλίπολης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν τετελεσμένο γεγονός, βγάζοντας την Ελλάδα από την φιλική προς την Γερμανία ουδετερότητα που ήταν η γραμμή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και η αιτία των δυο παραιτήσεων του Ελ. Βενιζέλου. Σταδιακά με την απαγκίστρωση των συμμαχικών δυνάμεων από την Καλλίπολη το σύνολο της δύναμης που είχε απομείνει (9 στρατοί από άγνωστο πόσες χώρες) μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη δημιουργώντας μέτωπο προς την Βουλγαρία. Στην Ελλάδα η κυβερνητική αστάθεια που ακολούθησε την παραίτηση Βενιζέλου, με διορισμένους πρωθυπουργούς του παλατιού, οδήγησε τελικά τον Ελ. Βενιζέλο να σχηματίσει δεύτερη κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη. Την κυβέρνηση της τριανδρίας όπως ονομάστηκε.
* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό) που χρησιμοποιούνταν τότε από την Ελλάδα. Με το νέο ημερολόγιο (Γρηγοριανό) η ημερομηνία αντιστοιχεί στην 5η Οκτωβρίου.


1922: Υπογράφεται το Βασιλικό διάταγμα με το οποίο δημιουργούνται τα πρώτα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Ήταν ο πρόδρομος του σημερινού ΟΑΕΔ. Ποια ήταν η επείγουσα ανάγκη δημιουργίας τους; Αν διαβάσετε δειγματοληπτικά και τους υπόλοιπους Νόμους και Νομοθετικά Διατάγματα στο ΦΕΚ θα καταλάβετε. Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας (πάνω από 1,5 εκατομμύριο) που είχαν κατακλύσει τα αστικά κέντρα και έψαχναν απεγνωσμένα για μια δουλειά ώστε να μπορούν να συντηρούνται.


1931: Το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνει για να προστατευτούν οι μέτοχοι από το κατρακύλισμα των αξιών τους. Η κρίση στα Χ.Α.Α. υπέβοσκε από το προηγούμενο καλοκαίρι. Ήταν απόρροια της μαύρης Τρίτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 1929. Το χρηματιστήριο μέχρι την προηγούμενη μέρα συγκρατούνταν από την κατρακύλα με Τραπεζικά μέτρα στήριξης: Είτε αθρόες αγορές μετοχών από τράπεζες είτε με εκταμίευση μεγάλων ποσών σε νόμισμα. Τα νέα όμως της προηγούμενης ήταν καταπέλτης. Η Αγγλία κάτω από το βάρος της παγκόσμιας κρίσης αποσυσχέτισε την λίρα από τα αποθεματικά της σε χρυσό. Επίσης τα Ελληνικά ομόλογα στο Λονδίνο πωλούνταν σε εξευτελιστικές τιμές. Στην ολονύκτια σύσκεψη της 21 προς 22 Σεπτεμβρίου του πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Μαρή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Παναγή Βουρλούμη του προέδρου του Χ.Α.Α. Γεωργίου Σωτηρόπουλου και των διοικητών των τραπεζών Ελλάδος και Εθνικής αποφασίστηκε το προσωρινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου. Επίσης αποφασίστηκε η αντικατάσταση της νομισματικής βάσης της δραχμής που ήταν μέχρι εκείνη την μέρα η στερλίνα με το δολάριο. Η αντιπολίτευση (Π. Τσαλδάρης) ενέκρινε απόλυτα τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ζητούσε από τον λαό ηρεμία και ψυχραιμία ώστε η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα οικονομικά της μέτρα απρόσκοπτα. Τι σήμαινε αυτό; Τον φόβο γενικής λαϊκής εξέγερσης. Το χρηματιστήριο ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Η κρίση στις λαϊκές μάζες είχε αρχίσει από την προηγούμενη χρονιά. Το αθρόο κλείσιμο επιχειρήσεων ήταν καθημερινό φαινόμενο Ο δείκτης αύξησης της ανεργίας είχε γίνει κατακόρυφος. Τα μεροκάματα και οι τιμές παραγωγού είχαν κατρακυλήσει. Το χειρότερο απ’ όλα ήταν η έλλειψη τροφής. Ακόμη και όσοι είχαν χρήματα δεν έβρισκαν να αγοράσουν ούτε καλαμποκάλευρο λόγω της απόκρυψης των προϊόντων. Ήδη υπήρχαν μεμονωμένα τοπικά επεισόδια που καταπνίγονταν είτε με κρατικές αποστολές μικροποσοτήτων σιτηρών ή αλεύρων είτε με ωμή αστυνομική βία. Η ανακοίνωση έγραφε για προσωρινή διακοπή των συνεδριάσεων για πέντε ημέρες. Οι συνεδριάσεις του Χ.Α.Α. επαναλήφθηκαν την Δευτέρα 19η Δεκεμβρίου 1932. 15 μήνες από το κλείσιμό του και 8 μήνες μετά την χρεωκοπία της χώρας.


1980: Το Ιράκ εισβάλει απροειδοποίητα στο Ιράν. Η εισβολή είχε δρομολογηθεί από την Αμερική με βοηθό την Αγγλία. Θορυβημένοι από το θεοκρατικό καθεστώς του Χομεϊνί που είχε δημιουργηθεί στο Ιράν, αποφάσισαν να αντιδράσουν. Βοήθησαν τον Σαντάμ Χουσεΐν να πάρει την εξουσία το 1979 στο Ιράκ. Μπλοκάρισαν την απόφαση του Συμβ. Ασφαλείας που καταδίκαζε την επίθεση. Οι ΗΠΑ το 1982 διέγραψαν το Ιράκ από τις χώρες που βοηθούν την τρομοκρατία, ανοίγοντας τους κρουνούς των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το 1988 ο Ρήγκαν μπλοκάρει απόφαση του Κογκρέσου για επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράκ, λόγω χρήσης χημικών εναντίον της Κουρδικής μειονότητας. Οι Ιρανοί αιφνιδιασμένοι, με ανοργάνωτο στράτευμα, χρησιμοποίησαν αρχικά, για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα, τα ανθρώπινα κύματα. Φανατικοί Ισλαμιστές οι περισσότεροι άοπλοι, έπεφταν κατά χιλιάδες πάνω στις Ιρακινές γραμμές (χρησιμοποιούνταν περισσότερο στα σημεία ανάμεσα στα τεθωρακισμένα και το πεζικό), ή στα ναρκοπέδια. Έτσι διευκολύνθηκε αρχικά η δουλειά του Ιρανικού στρατού. Μέχρι τον Μάρτιο του 1981 είχε σταματήσει η προέλαση των Ιρακινών και μέχρι τον Ιούνιο του 1982 οι Ιρανοί είχαν ανακτήσει όλα τα χαμένα εδάφη. Ο πόλεμος συνεχίστηκε μέχρι το 1988, χάριν των σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούσε. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες υποστήριζαν ανοικτά το Ιράκ δίδοντάς του $60 δισεκατομμύρια το χρόνο από το 1980 έως το τέλος του πολέμου. Έβγαζαν πολύ παραπάνω από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου που είχε προκύψει από τον πόλεμο. Ο απολογισμός, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς ήταν και για τις δυο πλευρές 500.000 νεκροί στρατιώτες και άλλοι τόσοι πολίτες. Οι οικονομικές ζημιές περίπου $1,2 τρισ. σχεδόν ισομοιρασμένα.


1996: Στις εκλογές εκείνης της μέρας πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με 41,49% βγάζει 162 βουλευτές και σχηματίζει Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη, που είχε διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον Α. Παπανδρέου, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεύτερο κόμμα η ΝΔ με 38,12% και 108 Βουλ., τρίτο το ΚΚΕ με 5.61% και 11 βουλ., τέταρτος ο ΣΥΝ με 5,12% και 10 βουλ., πέμπτο το ΔΗΚΙ με 4,43% και 9 βουλ. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ. Ο Κ. Σημίτης θα πετύχει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2000, εξασφαλίζοντας δεύτερη θητεία.


←21 Σεπτεμβρίου

23 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.