Σαν σήμερα 23 Σεπτεμβρίου

867: Δολοφονείται από τον διάδοχό του, Βασίλειο Α’, ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Μιχαήλ Γ’, που οι ιστορικοί της εποχής του έδωσαν το προσωνύμιο Μιχαήλ ο μέθυσος. Είχε γίνει αυτοκράτορας σε ηλικία τριών ετών (υπό την αντιβασιλεία της μητέρας του Θεοδώρας), διαδεχόμενος, μετά το θάνατό του, τον πατέρα του Θεόφιλο. Σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του πατέρα του ορίστηκαν επίτροποι του αυτοκράτορα – νήπιου, εκτός από την μητέρα του οι: Θεόκτιστος, Μανουήλ και ο αδελφός της Θεοδώρας Βάρδας. Αυτοί θέλοντας να ισχυροποιήσουν τη θέση τους άρχισαν από την μια τις ίντριγκες μεταξύ τους και από την άλλη εξωθούσαν τον Μιχαήλ, αρχικά σε ανέμελη και μετέπειτα σε ακόλαστη ζωή. Ειδικά ο θείος του Βάρδας που φιλοδοξούσε να εισαγάγει στη δυναστεία τους γιούς του ήταν ο μεγαλύτερος εκμαυλιστής του. Εξουδετέρωσε τους υπόλοιπους αντιπάλους του χωρίς να εξαιρέσει την αδελφή του. Όπως περιγράφεται από εικονόφιλους ιστορικούς, της δυναστείας των Μακεδόνων που ίδρυσε ο Βασίλειος Α΄, δεν υπάρχουν αναφορές από σύγχρονούς του ιστορικούς, η ακολασία του ξεπερνούσε τα όρια της λογικής και της νοημοσύνης. Παρ΄ όλα αυτά, κάποια ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν τόσο αμελής με το κράτος όσο θέλουν να παρουσιάσουν  αυτοί οι ιστορικοί. Αρχίζει τον εκχριστιανισμό των Σλάβων με τους Κύριλλο και Μεθόδιο (επιλογή του Πατριάρχου Φώτιου Α’), νικάει, με τον στρατηγό Πετρωνά, στη μάχη του Λαλακάοντος ποταμού, τους Άραβες, επεκτείνοντας τα Βυζαντινά σύνορα μέχρι τον Ευφράτη. Εκστρατεύει προσωπικά και δίνει αρκετές νικηφόρες μάχες κατά των Βουλγάρων ανακτώντας αρκετές περιοχές: Φιλιππούπολη, Αγχίαλο, Δεούελτο, Μεσημβρία, την περιοχή της Ζαγοράς και τον κόλπο του Πύργου (σημερινό Μπουργκάς). Αντί να εκλέξει παρακοιμώμενο άνθρωπο του Βάρδα που με αυτό το βήμα ήλπιζε σε ολοκληρωτικό έλεγχο του αυτοκράτορα, επέλεξε τον Βασίλειο. Ο τελευταίος κατάφερε να πείσει τον αυτοκράτορα ότι ο Βάρδας επιβουλευόταν το θρόνο. Του επιτράπηκε να τον σκοτώσει παρουσία του αυτοκράτορα. Ο Βασίλειος συνέχισε να τον νουθετεί προσπαθώντας να τον αποτρέψει από τον έκλυτο βίο, γενόμενος έτσι στόχος της ομήγυρης του αυτοκράτορα στις ακολασίες, μέχρι που τον έπεισαν να τον σκοτώσει. Η απόπειρα δολοφονίας του Βασιλείου απέτυχε, με συνέπεια ο Βασίλειος να δολοφονήσει τον Μιχαήλ.


1806: Εκλέγεται για δεύτερη φορά πατριάρχης ο Γρηγόριος Ε΄. Η δεύτερη εκλογή ήταν απόρροια των πιέσεων των .ηγεμόνων της Μολδαβίας Σκαρλάτου Καλλιμάχη και της Βλαχίας Αλέξανδρου Σούτσου προς τον μέχρι τότε πατριάρχη Καλλίνικο Δ΄ να παραιτηθεί υπέρ του Γρηγορίου Ε΄. Οι εναλλαγές  στον θρόνο του πατριαρχείου ήταν πολύ συχνές και τις περισσότερες φορές γινόταν στα πλαίσια της καιροσκοπικής πολιτικής (Είτε για εσωτερικά της θέματα, είτε για τις διεθνείς σχέσεις της) της Πύλης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι δυο ηγεμόνες ήταν Φαναριώτες (γαλλόφιλοι) με τους οποίους η Πύλη είχε πρόσφατα αντικαταστήσει τους δυο Ρωσόφιλους προκατόχους τους, μετά την νίκη του Μ. Ναπολέοντα, στην μάχη του Αούστερλιτς, επί του Γ΄ Συνασπισμού, Αλέξανδρο Μουρούζη και Κωνσταντίνο Υψηλάντη αντίστοιχα. Η επανάσταση των γενίτσαρων το 1807 ανατρέπει πάλι τα δεδομένα. Ανατρέπουν και δολοφονούν το σουλτάνο Σελίμ Γ’. Ο νέος σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ εξανάγκασε σε παραίτηση τον Γρηγόριο Ε΄ την 10η Σεπτεμβρίου 1808. Τον διαδέχθηκε πάλι ο Καλλίνικος Δ΄. Την 15η Δεκεμβρίου 1818 θα εκλεγεί ξανά, για τρίτη και μοιραία φορά, πατριάρχης


1821: Η άλωση της Τρίπολης. Μετά από 6μηνη πολιορκία, από την αρχή σχεδόν της επανάστασης, η Τριπολιτσά πέφτει στα χέρια των Ελλήνων. Ο πρώτος στρατηγικός στόχος του Κολοκοτρώνη έχει επιτευχθεί. Το ηθικό των αγωνιστών είχε απογειωθεί, ενώ οι Έλληνες άρχισαν να πιστεύουν πια ότι θα μπορούσαν να έχουν δικό τους κράτος. Την άλωση ακολούθησαν σφαγές, περίπου 30.000, όπως και πυρπόληση αρκετών κτιρίων από τους Έλληνες. Μάταια ο Κολοκοτρώνης και άλλοι οπλαρχηγοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τους εξαγριωμένους πολεμιστές. Το μόνο που κατάφεραν, ήταν κάτω από την προσωπική τους προστασία να φυγαδεύσουν ελάχιστους τουρκαλβανούς.


1939: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Αυστριακός ψυχίατρος Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud). Είναι ο πατέρας της ψυχανάλυσης. Πάνω του βασίστηκε η ψυχαναλυτική σχολή. Η με πολλά αυθαίρετα αξιώματα θεωρία του δημιούργησε άμεσα σχισματικούς (Καρλ Γιούνγκ, Άλφρεντ Άντλερ) με εξ’ ίσου δογματικές θέσεις. Οι γνώσεις μας στο τομέα θα παραμείνουν σε βρεφικό επίπεδο για πάρα πολλά χρόνια ακόμη. Αυτό που δείχνουν πεντακάθαρα, οι μέχρι τώρα προσεγγίσεις στο θέμα, είναι το πόσα λίγα γνωρίζει ο άνθρωπος και πόση διαδρομή του μένει για να μάθει τα απολύτως στοιχειώδη ακόμη και για τον εαυτό του.


1943: Οι Γερμανοί δημιουργούν το ψευδοκράτος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ιταλίας. Πρωθυπουργός, μαριονέτα πλέον, ο πριν λίγο πανίσχυρος Μπενίτο Μουσολίνι, που με επιχείρηση έχουν διασώσει από το Γκραν Σάσο στο οποίο κρατούνταν φυλακισμένος. Η, κατά δήλωση, πρωτεύουσα του κράτους είναι η Ρώμη, αλλά επειδή δεν είναι υπό τον έλεγχό τους εγκαθίστανται στο Σαλό (από εκεί το κυβέρνηση του Σαλό). Επίσης κατά δήλωση της κυβέρνησης το νέο κράτος περιλαμβάνει σχεδόν όλη την Ιταλία. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι στη Ρώμη υπήρχε ο βασιλιάς (Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’), κανονική κυβέρνηση από την 25η Ιουλίου και μετά με πρωθυπουργό τον Μπαντόλιο, που από την 3η Σεπτεμβρίου είχε υπογράψει ανακωχή με τους συμμάχους. Εθνικός ύμνος του ψευδοκράτους το εμβατήριο τους φασιστικού κόμματος, απ’ όταν ήταν στις δόξες του, η Giovinezza (η νιότη). Μην απορείτε από την αθλιότητα των στίχων και της μουσικής. Παρά την Ιταλική παράδοση στο είδος, κανείς έστω και ελάχιστα επώνυμος του χώρου δεν είχε δεχθεί να υμνήσει τον φασισμό.


1973: Πεθαίνει, σε ηλικία 69 ετών, ο Πάμπλο Νερούδα (Pablo Neruda). Χιλιανός ποιητής, διπλωμάτης και πολιτικός. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto. Θεωρείται ο σημαντικότερος ποιητής της Λατινικής Αμερικής, ενώ ήταν ήδη καθιερωμένος από τα εφηβικά του χρόνια. Το 1971 του απονεμήθηκε το Νόμπελ λογοτεχνίας. Το 1980 ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε το Canto General.


1974: Νομιμοποιείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Είχε κηρυχθεί παράνομο με τον αναγκαστικό Νόμο 509/27.12.1947. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην παρανομία, αλλά και πριν απ’ αυτή, στελέχη του και οπαδοί του είχαν υποστεί διώξεις (ακόμη και δολοφονίες*, ή εκτελέσεις**) από το κράτος και το παρακράτος της χώρας μας. Νομιμοποιήθηκε με το Νομοθετικό διάταγμα 59/23.09.1974.
* Γρηγόρης Λαμπράκης (1963), Γιώργος Τσαρουχάς (1968).
** Νίκος Μπελογιάννης (1951), Νίκος Πλουμπίδης (1954).


1998: Ο Ρουμάνος κακοποιός Σορίν Ματέι εξευτελίζει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την ηγεσία της Αστυνομίας, και την ηθική της ιατρικής στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο επικίνδυνος Σορίν Ματέι, πάνω από 5 φορές δραπέτης των φυλακών και δημιουργός κατάστασης ομηρίας αστυνομικού, εντοπίζεται σε ισόγειο διαμέρισμα. Στην έφοδο της αστυνομίας και τη συμπλοκή που ακολουθεί, διαφεύγει από τον φωταγωγό και ανεβαίνει στο 10 όροφο, στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη. Τηλεφωνεί στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και βγαίνει στον αέρα συνομιλώντας με δημοσιογράφο για τέσσερις ώρες. Με την δημοσιοποίηση της κατάστασης ο πρωθυπουργός διατάζει την ηγεσία της Αστυνομίας να μεταβεί, στην οδό Νιόβης, τον τόπο του περιστατικού. Η ηγεσία άπειρη προφανώς από παρόμοια περιστατικά, του φέρεται σαν να απευθυνόταν σε άτομο μειωμένης νοημοσύνης. Αυτό τον εξαγριώνει, αλλά ταυτόχρονα καταλαβαίνει ότι δεν θα τον άφηναν να φύγει. Τους ανταποδίδει τη συμπεριφορά τους κοροϊδεύοντας τους. Τους λέει ότι θα αφήσει την Αμαλία Γκινάκη, 25 ετών και να πλησιάσει ο Αρχηγός στην πόρτα του διαμερίσματος για να την παραλάβει. Όταν αυτό γίνεται ανοίγει τη πόρτα και την σπρώχνει προς το μέρος τους έχοντας απασφαλίσει μέσα στο εσώρουχό της μια χειροβομβίδα. Η Αμαλία Γκινάκη τραυματίζεται θανάσιμα. Επίσης τραυματίζονται ο αρχηγός, ο υπαρχηγός της αστυνομίας και δυο αστυνομικοί. Ο Σορίν Ματέι συλλαμβάνεται και μεταφέρεται διαδοχικά στον Ερυθρό Σταυρό και στο Κρατικό Νίκαιας. Οι γιατροί διαπιστώνουν ότι δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και αποφασίζεται η μεταφορά του στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού. Στις 26 Σεπτεμβρίου ώρα 10:55 ο γιατρός των φυλακών εκδίδει πιστοποιητικό θανάτου του Σορίν Ματέι. Κατά την νεκροψία διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος προήλθε από εισρόφηση γαστρικών υγρών και παρατεταμένη καταστολή.


2008: Αναγγέλλεται η κυκλοφορία για πρώτη φορά του λειτουργικού συστήματος Android με το κινητό HTC Dream. Στην πραγματικότητα το Android δεν είναι ένα νέο λειτουργικό σύστημα. Είναι ένα fork (όπως λέγεται από τους λινουξάδες) του Linux. Χρησιμοποιεί τον πυρήνα (kernel) του Linux και έχει user interface προσαρμοσμένο για touch screens μικρών διαστάσεων. Αναπτύσσεται από την Android Inc. που έχει εξαγοραστεί από την Google και συνεχίζει την λειτουργία της σαν θυγατρική της. Σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως οι εκδόσεις 3.18 και 4.4 (μπορείτε να το δείτε στις πληροφορίες συσκευής σαν kernel). Είναι το πιο διαδεδομένο λειτουργικό για smart phones με 4.000 τύπους συσκευών να το χρησιμοποιούν. Κατέχει το 87.5% της παγκοσμίου αγοράς σε λειτουργικά συστήματα κινητών. Καθημερινά γίνονται 1.5 εκ. ενεργοποιήσεις (νέες εγκαταστάσεις) του συστήματος. (Τα στοιχεία είναι Αυγούστου 2017)


←22 Σεπτεμβρίου

24 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.