Σαν σήμερα 25 Σεπτεμβρίου

1396: Η μάχη της Νικόπολης του Δούναβη. Είναι η τελευταία μεγάλη σταυροφορία του μεσαίωνα. Οι δυνάμεις της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Βουλγαρίας, των δημοκρατιών της Βενετίας και της Γένοβας, της Ουγγαρίας, της Βλαχίας, το Τάγμα των Ιωαννιτών (όλοι μαζί 12 έως 16 χιλ.), υφίστανται συντριπτική ήττα και σχεδόν εξολοθρεύονται, από τις ισοδύναμες περίπου δυνάμεις των Οθωμανών και των Σέρβων του Μοράβα. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της Βουλγαρίας σαν κράτος μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα. Οι απερίσκεπτοι σύμμαχοι θεώρησαν τραγικό το λάθος του Βαγιαζήτ να παρατάξει στο κέντρο και μπροστά των δυνάμεών του τους τοξότες. Όρμησαν με το ιππικό να εκμεταλλευτούν το λάθος και να «τελειώσουν» την μάχη. Όταν τα άλογα έφτασαν σε τόσο μικρή απόσταση από τους τοξότες που δεν μπορούσαν να σταματήσουν, αυτοί έκαναν λίγα βήματα πίσω αποκαλύπτοντας μια αλογοπαγίδα σε όλο το μήκος του μετώπου, ενώ τόξευαν τους ιππείς από απόσταση αναπνοής. Ταυτόχρονα το Σερβικό ιππικό δεξιά και αριστερά από την παγίδα τους περικύκλωσε. Η σφαγή ήταν καθολική και μόνο όσοι δεν συμμετείχαν σε αυτή την επίθεση βρήκαν καταφύγιο στα Βενετσιάνικα πλοία.


1825: Συγκαλείται από την Διοίκηση, 8 μήνες εκπρόθεσμα, η Γ΄ Εθνοσυνέλευση για την 25η Δεκεμβρίου (Σύνολο 11μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέση η Β΄ Εθνοσυνέλευση), στην Επίδαυρο. Είναι η μέρα των Χριστουγέννων, που κάνει πασίδηλη την απροθυμία της Διοίκησης για την εκτέλεση αυτής της δέσμευσης και στην ουσία του προσδιορισμού της θητείας των δυο οργάνων άσκησης της Διοίκησης (Βουλευτικού και Εκτελεστικού) από την προηγούμενη Εθνοσυνέλευση. Θα ακολουθήσει δεύτερη πρόσκληση την 12η Ιανουαρίου 1826 (Σελ. 37-40), όπου η Διοίκηση θα επιρρίψει τις ευθύνες στους εκπροσώπους που δεν πήγαν να κάνουν Χριστούγεννα στην Εθνοσυνέλευση. Ορίζει νέο τόπο τα Μέγαρα, ορίζει λεπτομερώς τα διαδικαστικά, αλλά αυτή τη φορά ξεχνάει να ορίσει το χρόνο (πότε). Την δεύτερη πρόσκληση την έκανε όταν διαπίστωσε ότι οι Εκπρόσωποι της Εθνοσυνέλευσης και η αρμόδια επιτροπή του Βουλευτικού είχαν πλέον συγκεντρωθεί στην Επίδαυρο για να αρχίσει τις εργασίες της η Εθνοσυνέλευση. Τελικά μετά από πολλά επεισόδια και αντεγκλήσεις (όχι μόνο λεκτικές), η Γ΄Εθνοσυνέλευση κήρυξε έναρξη εργασιών την 6η Απριλίου 1826 στην Επίδαυρο.


1849: Πεθαίνει ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικήτας Σταματελόπουλος. Το Τουρκοφάγος του κόλησε από την μάχη των Δολιανών που με λίγους άντρες κατατρόπωσε και κατέσφαξε 6.000 Τούρκους. Αφού δικάστηκε, καταδικάστηκε, μπήκε ακόμα και όταν κρίνονταν αθώος από τα δικαστήρια στη φυλακή με Βασιλικό διάταγμα. Ο πιο αφιλοκερδής και μαχητικός επαναστάτης του 21 πέθανε πάμφτωχος, άρρωστος και τυφλός σε ηλικία 67 ετών.


1932: Γίνονται εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, από την κυβέρνηση του Ε. Βενιζέλου. Κανείς δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρχίζουν χρονοβόρες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, ενώ η χρεοκοπία έχει διαλύσει τη χώρα. Οι φιλελεύθεροι του Ελ. Βενιζέλου και τα Βενιζελογενή κόμματα δεν τα βρίσκουν. Θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Π. Τσαλδάρη, που θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα αντιβενιζελικά κόμματα, αφού προηγουμένως εξαναγκασθεί να αναγνωρίσει το επίσημο πολίτευμα της χώρας, που είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.


1969: Ιδρύεται ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας. Έχει 57 χώρες μέλη σχεδόν αμιγούς Ισλαμικού πληθυσμού και έδρα του την Τεχεράνη. Αν και ήταν πολλά τα ιδρυτικά μέλη του, δημιουργήθηκε από την ανάγκη αλληλοϋποστήριξης των χωρών που ηττήθηκαν στο πόλεμο των 6 ημερών από το Ισραήλ.


1991: Πεθαίνει ο Κλάους Μπάρμπι στις φυλακές της Λυών σε ηλικία 77 ετών. Ήταν γνωστός στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν ο «Χασάπης της Λυών». Ήταν άμεσα υπεύθυνος για τον θάνατο τουλάχιστον 14.000 ανθρώπων. Μετά τον πόλεμο στρατολογήθηκε από τους Βρετανούς μέχρι το 1947 και από τους Αμερικάνους μέχρι το 1951. Φυγαδεύτηκε στην Αργεντινή και από εκεί κατέληξε στη Βολιβία με το όνομα Klaus Altmann. Από το 1961 μισθοδοτούνταν με 500 μάρκα το μήνα από την BND (η Γερμανική ΕΥΠ) σαν πληροφοριοδότης με το ψευδώνυμο Adler (Αετός). Το 1967 χρησιμοποιήθηκε από την CIA για την κατάστρωση του στρατηγικού σχεδιασμού και την ενορχήστρωση της καταδίωξης και εξόντωσης του Che Guevara. Η CIA αρνείται την ανάμειξή της αναφέροντας ότι ήταν στρατολογημένος από 66η CIC (στρατιωτική υπηρεσία αντικατασκοπείας των ΗΠΑ). Στην Βολιβία συμμετείχε στο πραξικόπημα της κοκαΐνης που έφερε τον δικτάτορα García Meza στην εξουσία το 1980. Έγινε πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Βολιβίας.Προμήθευε με όπλα τον βαρώνο της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ. To 1983 εντοπίστηκε από τους Γάλλους κυνηγούς Ναζί, Klarsfelds. Εκδόθηκε στην Γαλλία δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια. Πέθανε από λευχαιμία.


1996: Από τις εκλογές της 22 Σεπτ. προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό τον Κ. Σημίτη. Θα επανεκλεγεί το 2000 παραμένοντας στην εξουσία, για 8 σχεδόν χρόνια, μέχρι το 2004. Ολοκλήρωσε την ενταξιακή πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με ανορθόδοξες μεθοδολογίες και τεχνάσματα. Η ένταξη έγινε με οικονομικά στοιχεία παλαιοτέρων χρήσεων. Δημιούργησε τη φούσκα του χρηματιστηρίου που εξόντωσε κάθε υγιές οικονομικό στοιχείο της Ελλάδας. Άφησε ανεξέλεγκτο το εμπόριο με συνέπεια την δημιουργία καταστάσεων χειραγώγησης της αγοράς και ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών σε πολλά βασικά αγαθά. Ο Δημόσιος τομέας και ειδικά ότι εφάπτονταν με κονδύλια της Ε.Ε. ἐγιναν συνώνυμο της κομπίνας. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες κάθε χρόνο μετά το 2000 πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, όσο μαγείρεμα και αν γινόταν από την ΕΛΣΤΑΤ. Είχε την ανοχή και τις ευλογίες της Ε.Ε. η οποία ήταν σε πλήρη γνώση της κατάστασης. Είχε αποδεχθεί ήδη την ένταξη με παλαιότερα και ψευδή στοιχεία, που την καθιστά πλήρη συνένοχο της Ελληνικής Κυβέρνησης, αφού με τα τρέχοντα, ακόμη και αλλοιωμένα, της εποχής (της προηγούμενης χρήσης) η Ελλάδα δεν πληρούσε καμία από τις προϋποθέσεις ένταξης. Η ΕΕ συνέχισε να ανέχεται αν όχι να υποδαυλίζει τις οικονομικές ατασθαλίες της κυβέρνησης με την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των προμηθειών που συνεπαγόταν. Στο «πνεύμα» αυτής της συναλλαγής υπήρξαν σκάνδαλα, SIEMENS, υποβρυχίων, αμυντικών συστημάτων και άλλα μικρότερης έκτασης, στα οποία συμμετείχε, αναλογικά, όλο το πολιτικό φάσμα για απόσβεση τυχόν κραδασμών αλλά και για συγκάλυψη, όπως αποδείχθηκε με την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή που την διαδέχθηκε σε όλα.


←24 Σεπτεμβρίου

25 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.