Σαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου

Διεθνής Ημέρα για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.


Παγκόσμια ημέρα ναυτιλίας.
Θέμα του 2019: Ενδυνάμωση των γυναικών στην ναυτιλιακή κοινότητα.


1682: Ο Φραντσέσκο Μοροζίνι πολιορκεί τους Τούρκους στην Ακρόπολη και αρχίζει το βομβαρδισμό της. Μια οβίδα πετυχαίνει την κεντρική πυριτιδαποθήκη που είναι μέσα στο Παρθενώνα, ανατινάζοντάς την. Δεν ήταν τυχαία βολή όπως αναφέρει ο Μοροζίνι. Ήταν μετά από πληροφορία ότι εκεί ήταν η πυριτιδαποθήκη και είχε συγκεντρώσει τις βολές όλου του πυροβολικού του, σε ένα τεθωρακισμένο, για τα πυροβόλα της εποχής, λόγω μαρμάρου κτίριο. Κάποια οβίδα τελικά βρήκε ένα άνοιγμα και έσκασε μέσα στο ιερό της Αθηνάς.  Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του Παρθενώνα. Θα συμπληρώσει την καταστροφή δίνοντας διαταγή να αφαιρεθούν, για να τα πάρει μαζί του, τα άλογα της Αθηνάς. Από αδέξιο χειρισμό των στρατιωτών το κομμάτι του μάρμαρου πέφτει και θρυμματίζεται. Τελικά εγκαταλείπει την πόλη την 8η Απριλίου πλιατσικολογώντας αυτός και οι υφιστάμενοί του ότι αρχαίο μπορούσαν να πάρουν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Λέων του Πειραιά που εξ αιτίας του είχε ονομαστεί Πόρτο Λεόνε.


1815: Συστήνεται η Ιερά Συμμαχία μεταξύ Ρωσίας, Αυστρίας και Πρωσίας. Οι μονάρχες των τριών χωρών υπέγραψαν εκείνη τη μέρα την σχετική Συνθήκη στο Παρίσι. Σύμφωνα με την Συνθήκη σκοπός της ήταν να υπερασπιστεί την πίστη (καθολικισμός), την ειρήνη και την δικαιοσύνη. Πραγματικός σκοπός της ήταν να καταστείλει τον εκδημοκρατισμό και την κοσμικοποίηση της Ευρώπης. Είχε υπογραφεί τρεις μήνες μετά τη νίκη τους, στο Βατερλώ, κατά του Μεγάλου Ναπολέοντα και την κατάληψη της Γαλλίας. Οι τρεις μονάρχες, με αυτή τη Συνθήκη, ήθελαν να αποκλείσουν την εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες τους που θα έθεταν σε κίνδυνο τους θρόνους τους. Την Συνθήκη της Ιεράς Συμμαχίας διαδέχθηκαν οι Συνθήκες της Τετραπλής Συμμαχίας το ίδιο έτος με την συμμετοχή της Αγγλίας και της Πενταπλής Συμμαχίας το 1818 με την συμμετοχή της Γαλλίας, αλλά υπήρξαν πάντα σαν ανεξάρτητες συμμαχίες (ενώ είχαν τους ίδιους σκοπούς και στόχους, η μια δεν ακύρωνε την άλλη. Η κάθε μια διατηρούσε την αυτόνομη υπόστασή της για ευνόητους λόγους: Παρά την αδελφοποίηση των Εθνών, το κάθε μέλος είχε τις δικές του βλέψεις εναντίων των άλλων). Η Ιερά Συμμαχία, όπως και οι δυο άλλες που ακολούθησαν, δοκιμάστηκε αρκετές φορές (ιδιαίτερα με τον πόλεμο της Κριμαίας το 1853), συνέχισαν να υπάρχουν, έστω και τυπικά, μετά την δημιουργία της Τριπλής Συμμαχίας  το 1882 και της Τριπλής Αντάντ το 1907, μέχρι που διαλύθηκε οριστικά με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για την Ελλάδα η Πενταπλή Συμμαχία στο Συνέδριο της Βερόνα την 20ή Οκτωβρίου 1822, είχε στραφεί εναντίον της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ είναι γνωστό ότι τα κράτη μέλη της, με εξαίρεση την τουρκόφιλη Αυστρία, είχαν φιλικά ουδέτερη, έως πολύ φιλική σχέση με τους επαναστάτες ή και αντίστροφα δεν έτρεφαν καθόλου φιλικά αισθήματα προς την Τουρκική πλευρά. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο το Ελληνικό ζήτημα ήταν αυτό που έβαλε ουσιαστικά την ταφόπλακα στην Ιερά Συμμαχία (άσχετα από την τυπική συνέχιση της ύπαρξής της).


1932: Σεισμός 7.0 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Ιερισσό Χαλκιδικής. Ιερισσός, Στρατώνι, Νέα Ρόδα καταστρέφονται. Ο Ελληνικός τύπος τον αγνόησε σχεδόν την πρώτη μέρα γιατί ήταν απασχολημένος με τις εκλογές. Πρώτα για βοήθεια προσέτρεξαν πλοία του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού που έκαναν εκεί κοντά ασκήσεις. Την επομένη είχαν λίγο χρόνο να ασχοληθούν και με τον σεισμό οι Ελληνικές εφημερίδες. 161 νεκροί, 669 τραυματίες, αρκετές ζημιές στα χωριά Γομάτι, Μεγάλη Παναγιά, Αρναία, Στάγειρα, Παλαιοχώριο και Σιδηροπόταμος. Η Μονές Σταυρονικήτα και Κουτλουμουσίου έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημιές. 4.106 σπίτια καταστράφηκαν, 3.218 υπέστησαν σοβαρές ζημιές.


1943: Το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» βυθίζεται μετά από επίθεση 25 αεροπλάνων Ju-88 Stuka, μέσα στο λιμάνι, στο Λακκί της Λέρου. Ο κυβερνήτης Γεώργιος Μπλέσσας, 6 αξιωματικοί, 65 υπαξιωματικοί και ναύτες, έπεσαν υπερασπιζόμενοι το σκάφος. Είχε αποβιβάσει στρατό για κατάληψη του νησιού, στα πλαίσια της επιχείρησης Accolade. Τελικά οι Γερμανοί ανακατέλαβαν το νησί στις 16 Νοεμβρίου.


1944: Υπογράφεται η Συμφωνία της Καζέρτας (Caserta Ιταλική πόλη) μεταξύ των Ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων (ΕΑΜ /ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ) και της ελεύθερης Ελληνικής Κυβέρνησης του Καΐρου. Επικυρώνει και επεκτείνει την συμφωνία Πλάκας-Μυρόφυλλου. Σύμφωνα με αυτή οι αντιστασιακές οργανώσεις τίθενται υπό τις διαταγές της ελεύθερης κυβέρνησης, η οποία με την σειρά της αναθέτει τη διοίκησή τους στον Άγγλο στρατηγό Σκόμπυ. Τα Τάγματα Ασφαλείας θεωρούνται δυνάμεις του εχθρού (άρθρο 5). Αυτό ήταν πραγματική κίνηση Ματ για τα σχέδια του Ι. Ράλλη, να δημιουργήσει διάδοχη φασιστική κατάσταση, με τα Τάγματα Ασφαλείας, μετά την απελευθέρωση και να συνεχίσει να κυβερνά. Η Συμφωνία ήταν απόρροια των Συμφωνιών του Λιβάνου με τις οποίες η Ελλάδα προσπάθησε να προβάλει την ενότητα και την σύμπνοια στους  συμμάχους της.


1945: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Μπέλα Μπάρτοκ. Μαζί με τον Λιστ θεωρούνται οι μεγαλύτεροι Ούγγροι συνθέτες. Είναι από τους ιδρυτές της εθνομουσικολογίας. Όλα τα έργα του είναι μπολιασμένα από τους σκοπούς της χώρας του ενώ τα περισσότερα είναι παραδοσιακά.
Ρουμανικοί παραδοσιακοί χοροί.
Σονάτα (σόλο βιολί).
Αντιθέσεις. Για κλαρινέτο, βιολί και πιάνο.


1989: Δολοφονείται από τη 17Ν ο πολιτικός Παύλος Μπακογιάννης. Σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, κόρης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ήταν η εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά και όλα τα ΜΜΕ ασχολούνταν με την παραπομπή των πολιτικών που ήταν αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο. Η απόφαση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο πάρθηκε την επομένη, που όλες οι εφημερίδες ήταν απασχολημένες με την δολοφονία και τις προκηρύξεις της 17Ν που ακολούθησαν. Η πρώτη είχε γραφεί πριν την δολοφονία και η δεύτερη μετά. Χρειάστηκαν την δεύτερη γιατί είδαν ότι με την δολοφονία δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να υπηρετήσουν το σύστημα. Αν μπείτε στο κόπο να τις διαβάσετε θα δείτε ότι έχουν σε όλα απόλυτο δίκιο (σκάνδαλα, πολιτικές απάτες, εξαπάτηση ψηφοφόρων κλπ), όπως και σε όλες τις ανακοινώσεις τους, σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσαν να πάρουν τον τίτλο της «Οργάνωσης που είχε απόλυτο δίκιο εκτός από τους φόνους». Και όπως πάντα να επαληθευτεί περίτρανα ότι οι ηλίθιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι. Η Λερναία Ύδρα της οποίας υποτίθεται ότι έκοβαν τα κεφάλια, έχει τόσα κεφάλια όσα των κατοίκων της Ελλάδας. Αυτό το σύστημα (πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό), θα γεννά αυτά τα φαινόμενα και αυτές τις καταστάσεις. Αν δεν σκοτωθεί (οι διορθώσεις είναι εμπαιγμός)  αυτό το σύστημα, θα γεννά πάντα τους ίδιους απογόνους τόσο στην εξουσία όσο και στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Και σίγουρα τις ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις που θα πιστεύουν, με όσο μυαλό έχουν, ότι με μερικές δολοφονίες και μερικές βόμβες, άντε με μια επανάσταση, θα διορθωθούν όλα. Ακόμα και όταν οι ίδιοι έχουν κριτικάρει την ανυπαρξία κάποιας αλλαγής από την χούντα στην μεταπολίτευση και από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ.


2000: Το Εξπρές Σάμινα ακυβέρνητο, γιατί όλοι έβλεπαν αγώνα ποδοσφαίρου, με το πηδάλιο στον αυτόματο, κτυπάει στις βραχονησίδες Πόρτες της Πάρου και βυθίζεται. 80 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους παρά τη βοήθεια των αλιευτικών της Πάρου. Αρκετοί κατάφεραν να βγουν κολυμπώντας στο νησί. Μετά τη βύθιση αρχίζει η μπόχα που λέγεται απόδοση ευθυνών. Η κατακραυγή διεθνής, αλλά αυτά δεν συγκινούν εδώ και καιρό τους Έλληνες.


←25 Σεπτεμβρίου

27 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.