Σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα ναυτιλίας.
Θέμα του 2018: Η κληρονομιά μας – Καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον.


Παγκόσμια ημέρα τουρισμού.
Θέμα του 2018: «Τουρισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός».


1650: Κορυφώνεται, με την μεγαλύτερη έκρηξη, η δραστηριότητα του κρατήρα Κολούμπο, του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που είχε αρχίσει το 1649. Ο υποβρύχιος κρατήρας Κολούμπο είναι ο μεγαλύτερος από μια σειρά 20 υποβρύχιων κρατήρων του ηφαιστείου και βρίσκεται 8 km από το ακρωτήριο Κολούμπο Βορειοανατολικά του νησιού. Η έκρηξη εκείνης της μέρας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την έκρηξη του 1630 π.Χ. που είχε εξαφανίσει τον Μινωικό πολιτισμό. Προκάλεσε τον θάνατο περίπου 70 ατόμων στο νησί και πάρα πολλών ζώων. Δημιούργησε νησί το οποίο σύντομα κατέρρευσε από τον κυματισμό της θάλασσας δημιουργώντας τσουνάμι που κατέστρεψε ότι βρήκε στο διάβα του σε απόσταση μέχρι και 150 km. Τα χείλη του κρατήρα βρίσκονται σήμερα 10m κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (ψηλότερο σημείο). Υπέρθερμο νερό 224 ΟC (διατηρείται σε υγρή κατάσταση λόγω υψηλής πίεσης) έχει μετρηθεί στο κέντρο του κρατήρα. Ο όγκος της λάβας που εξήγαγε κατά την διάρκεια αυτής της διέγερσης υπολογίζεται σε 60 km3, όντας ο μεγαλύτερος που μετρήθηκε σε ηφαίστειο κατά τους ιστορικούς χρόνους.


1669: Παραδίδεται, από τους Ενετούς στους Τούρκους, με την Συνθήκη της Κάντιας (υπογράφηκε 6 Σεπτεμβρίου) μετά από 22 χρόνια πολιορκίας το Ηράκλειο (Candia, Χάνδακας). Εκ μέρους των Ενετών υπογράφει ο Φ. Μοροζίνι, ενώ από πλευράς Τούρκων ο, Αλβανικής καταγωγής, μέγας Βεζύρης Αχμέτ Κιοπρουλού. Δεν καταλογίζεται ευθύνη στον Φ. Μοροζίνι, που ήταν υπεύθυνος της άμυνας του Ηρακλείου τα τρία τελευταία χρόνια της πολιορκίας, αφού η Βενετία δεν είχε την δυνατότητα να αποκόψει τις ναυτική επικοινωνία των Τούρκων. Με την παράδοση καταλύθηκε το Δουκάτο της Κάντιας, που χρονολογούνταν από το 1212, όταν οι Ενετοί είχαν καταλάβει την Κρήτη.


1831: Δολοφονείται ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Αιτία ήταν η φυλάκιση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και εκτελεστές ο αδελφός (Κωνσταντίνος) και ο γιος του τελευταίου (Γεώργιος). Ο πρώτος τραυματίστηκε από τον μονόχειρα φρουρό του κυβερνήτη Γεώργιο Κοκώνη και λυντσαρίστηκε από το πλήθος την στιγμή της δολοφονίας, ενώ ο δεύτερος, που διέφυγε αρχικά, εκτελέστηκε μετά από δίκη. Οι δολοφόνοι κτύπησαν στην είσοδο της Εκκλησίας. Ο κυβερνήτης  σύμφωνα με την νεκροψία έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στο πίσω μέρος της κεφαλής και επίσης τραύμα από μαχαίρι στην βουβωνική χώρα. Και τα δυο μπορούσαν το καθένα από μόνο του να προκαλέσει το θάνατο. Ο Καποδίστριας είχε εκλεγεί Κυβερνήτης της Ελλάδας στις 02/04/1827 από την Γ’ Εθνική Συνέλευση. Στη σύντομη διακυβέρνηση του είχε δημιουργήσει το πρώτο νόμισμα, είχε οργανώσει τα ταχυδρομεία, χώρισε τη χώρα σε διοικητικές περιφέρειες, ίδρυσε δικαστήρια, ίδρυσε την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Με τον Εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Δομπόλη, που αμισθί και αυτός υπηρέτησε την Ελλάδα, ίδρυσαν την πρώτη ελληνική Τράπεζα. Εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα για να λύσει το οξύ επισιτιστικό πρόβλημα της χώρας.  Ο Καποδίστριας είναι ο μοναδικός που κυβέρνησε την Ελλάδα αρνούμενος οποιονδήποτε μισθό, αποζημίωση κλπ. Όλη του την περιουσία που είχε ο ίδιος, την δώρησε στο κράτος μόλις έγινε Κυβερνήτης.


1831: Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Γερουσία αναθέτει την συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας σε προσωρινή τριμελή Διοικητική Επιτροπή* αποτελούμενη από τους Αυγουστίνο Καποδίστρια (Πρόεδρο), Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιωάννη Κωλέττη. Την 8η Δεκεμβρίου η Ε’ Εθνοσυνέλευση του Άργους καταργεί την τριμελή** και ορίζει τον Αυγουστίνο μόνο πρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης.
* Άγνωστο αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλεπόταν από το ψήφισμα της 23ης Ιουλίου 1829 της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης.
** Αφού αποδέχεται την παραίτηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που συμμετέχει στην Εθνοσυνέλευση σαν αντιπρόσωπος της Καρύταινας, ενώ ο Κωλλέτης προετοιμάζει την δικιά του Εθνοσυνέλευση, την δικιά του κυβέρνηση (κυβέρνηση Περαχώρας), οδηγώντας για δεύτερη φορά σε Εθνικό διχασμό και εμφύλιο πόλεμο (Β’ Εμφύλιος Πόλεμος).


1834: Αρχίζει στο Ναύπλιο η δίκη των δικαστών Αναστάσιου Πολυζωίδη και Γεώργιου Τερτσέτη. Ήταν ο πρόεδρος και ο ένας από τους δικαστές του δικαστηρίου του Κολοκοτρώνη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του σε θάνατο. Είχαν δαρεί ανηλεώς κατά την διάρκεια της δίκης του Γέρου του Μωριά από τους χωροφύλακες, μετά από εντολή του υπουργού δικαιοσύνης Σχινά. Ο Πολυζωίδης είχε αρνηθεί να εκφωνήσει την απόφαση μια και οι πλειοψηφία είχε αποφασίσει την καταδίκη σε θάνατο του Κολοκοτρώνη. Παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της απείθειας και άρνησης υπηρεσίας. Το εδώλιο του κατηγορουμένου έγινε γι’ αυτούς βήμα υπεράσπισης της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Παρά τη σύνθεση του δικαστηρίου από ανθρώπους του βασιλιά, αθωώθηκαν. Ο Πολυζωίδης ήταν ο κύριος συντάκτης του «Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος» το 1822, του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος. Ο Τερτσέτης αργότερα έγραψε, καθ’ υπαγόρευση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τα απομνημονεύματά του. Όταν ενηλικιώθηκε ο Όθων, τους διόρισε σε πολλές υψηλές κυβερνητικές θέσεις.


1846: Αυτοκτονεί στο σπίτι του ο Ανδρέας Λόντος. Μέλος της Φιλικής Εταιρείας, επαναστάτης τους 21 που έδωσε όλη του την περιουσία για τον αγώνα, αγωνιστής με πολλές νίκες στο ενεργητικό του. Συμμετείχε στο κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου για σύνταγμα. Έτσι συμμετείχε στη κυβέρνηση του Ανδρέα Μεταξά και στις εκλογές του 1845 εκλέχτηκε βουλευτής. Με παρέμβαση όμως του Όθωνα και του Κωλέττη που προσπαθούσαν να καταργήσουν το Σύνταγμα έχασε την έδρα όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές. Αυτό και η κακή οικονομική του κατάσταση τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Απαγορεύτηκε η ταφή του με εκκλησιαστικό λειτουργικό κατόπιν εντολής του Κωλέττη, με την δικαιολογία ότι αυτοκτόνησε, πάγια τακτική του Κωλέττη για τους αντιπάλους του. Την επόμενη ημέρα από το θάνατο του Κωλέττη έγινε η λειτουργία.


1905: Το Γερμανικό περιοδικό φυσικής Annalen der Physik, παίρνει μια επιστολή από τον 25χρονο Albert Einstein, με τίτλο «Μήπως η αδράνεια ενός σώματος εξαρτάται από την Ενέργεια που περιέχει;». Με αυτή την επιστολή εισαγάγει στη φυσική τον τύπο  E=mc². Θα αποδείξει τη γενική θεωρία της σχετικότητας 10 χρόνια μετά.


1908: Βγαίνει από το εργοστάσιο το πρώτο Ford Model T. Είναι το πρώτο αυτοκίνητο στο κόσμο που έχει βγει από γραμμή παραγωγής. Μέχρι τότε όλα τα αυτοκίνητα ήταν χειροποίητα. Επίσης ήταν το πρώτο μαζικής παραγωγής (μέχρι το 1927 είχαν παραχθεί 15 εκατομμύρια αντίτυπα) και το πρώτο που είχε ανταλλακτικά για οποιοδήποτε μέρος του. Ήταν το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο του 20ου αιώνα και το δεύτερο συνολικά μετά τον σκαραβαίο, ο οποίος συνέχισε μέχρι και  τις αρχές του 21ου. Λόγω μειωμένου εργατικού κόστους στόχευε στη μεσαία τάξη. Σαν πρώτη γραμμή παραγωγής είχε μερικά προβλήματα, όπως ότι πέρναγε από τη μια και μοναδική «λούμπα» ηλεκτροστατικής βαφής, της οποίας το χρώμα είχε αποφασισθεί να είναι μαύρο. Έτσι έμεινε ιστορική η φράση του Henry Ford προς τους πωλητές και τους Dealer του: «Και πείτε στους πελάτες σας ότι μπορούν να παραγγείλουν όποιο χρώμα θέλουν αρκεί να είναι μαύρο».


1916: Παραιτείται η 24 ημερών κυβέρνηση Καλογερόπουλου και σχηματίζει κυβέρνηση ο πανεπιστημιακός Λάμπρος Σπυρίδων. Δεν υπήρξε ποτέ ούτε υποψήφιος βουλευτής. Το μοναδικό πολιτικό προσόν που είχε ήταν ότι ο βασιλιάς τον θεωρούσε σαν τον πιο πιστό του αχυράνθρωπο. Μ’ αυτόν, ο Κωνσταντίνος Α’, βάζει μπροστά το σχέδιο της ηθικής εξόντωσης του Ε. Βενιζέλου.


1922: Ορκίζεται βασιλιάς των Ελλήνων ο Γεώργιος Β΄ την ίδια μέρα* που ο πατέρας του Κωνσταντίνος Α΄ παραιτήθηκε υπέρ αυτού και έφυγε στην Ιταλία. Η κυβέρνηση Κροκιδά που είχε διορίσει η επαναστατική επιτροπή αναγνώρισε τον νέο βασιλιά και εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ την 18η Οκτωβρίου (5/10 με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα) που όρκισε η διορισμένη από τον Κωνσταντίνο Α΄ κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου.  Η αναγνώριση έγινε προκειμένου εκείνες τις κρίσιμες για την Ελλάδα μέρες να αποφευχθεί ένας νέος εθνικός διχασμός. Έτσι ο καταλογισμός ευθυνών για την Μικρασιατική Καταστροφή περιορίσθηκε στους 8 που παραπέμφθηκαν σε δίκη (δίκη των έξι) την 13η Νοεμβρίου.
* Η ημερομηνία του γεγονότος είναι με το νέο ημερολόγιο (Γρηγοριανό). Σο ΦΕΚ οι ημερομηνίες ορκωμοσίας και δημοσίευσης είναι με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό) που ίσχυε τότε στην Ελλάδα.


1940: Υπογράφεται το Τριμερές Σύμφωνο στο Βερολίνο. Με αυτό δημιουργείται ο Άξονας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ορίζονται οι περιοχές δικαιοδοσίας της κάθε χώρας. Το σύμφωνο υπογράφτηκε από τους αντιπροσώπους της Γερμανίας (Αδόλφος Χίτλερ), Ιταλίας (Galeazzo Ciano) και την Ιαπωνία (Ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στο Βερολίνο Saburo Kurusu). Σταδιακά το υπέγραψαν και άλλες χώρες: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Ταϋλάνδη, Μαντζουρία και Εθνική Κίνα.


1941: Μετά από απόφαση της 6ης ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούλιο, ιδρύεται το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Γίνεται η μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση της χώρας. Εκτός από το ΚΚΕ συμμετέχουν και άλλα κόμματα στην ίδρυσή του. Στις 28 Σεπτεμβρίου καταλήγουν σε συμφωνία και υπογράφουν την ιδρυτική του διακήρυξη.
Τα κόμματα και οι υπογράφοντες είναι:
Λευτέρης Αποστόλου, ΚΚΕ. Χρήστος Χωμενίδης, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ηλίας Τσιριμώκος, Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας. Απόστολος Βογιατζής, Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας.


1941: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φρανκλίνος Ρούσβελτ, προσπαθώντας να βελτιώσει το «image» των πλοίων τύπου Liberty, καθιερώνει την 27η Σεπτεμβρίου σαν μέρα του στόλου των Liberty, εγκαινιάζοντας ένα από τα 14 που καθελκύστηκαν εκείνη την ημέρα. Τα πλοία Liberty, ήταν εμπορικά πλοία γενικού φορτίου που σχεδιάστηκαν για τις ανάγκες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το σχέδιό τους ήταν απλό και η ναυπήγησή τους γρήγορη με τα φτηνότερα υλικά της αγοράς. Από το 1941 έως το 1945 κατασκευάστηκαν 2.751 τέτοια πλοία από 18 ναυπηγεία. Είχαν προβλεπόμενο χρόνο ζωής μόνο 5 χρόνια, αν και μερικά από αυτά τελειώναν πολύ νωρίτερα την καριέρα τους, λόγω ελαττωματικής συναρμολόγησης (κοβόταν στα δυο κλπ). Με αυτά τα πλοία, γιγαντώθηκαν οι Έλληνες εφοπλιστές Ωνάσης, Νιάρχος, Λιβανός, Γουλανδρής, Ανδρεάδης, Τσαβλίρης, Θεοδωρακόπουλος, που αγόρασαν 526 Liberty μετά τον πόλεμο. Λόγω μηδενικού σχεδόν κόστους αγοράς, «κτύπαγαν» τα ναύλα και έπαιρναν τις μεταφορές, έχοντας αποσβέσει την αξία του πλοίου και αποκομίσει κέρδος από την πρώτη μίσθωση. Μέχρι και σήμερα ακούγεται και γράφεται στις θαλάσσιες μεταφορές (σπάνια πια, προτιμάται στην μη αναφορά ακριβούς τονάζ), φορτίο Liberty (Liberty cargo, περίπου 10.000 tn).


1989: Η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή του πρώην Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησής του (Μένιου Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα, Γιώργου Πέτσου και Παναγιώτη Ρουμελιώτη), στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Μ. Κουτσόγιωργας υπέστη εγκεφαλικό και κατέληξε κατά την διάρκεια της δίκης. Ο Α. Παπανδρέου δεν παρέστη, πραξικοπηματικά και κατά παράβαση κάθε είδους και έννοιας δικαίου. Ήταν ο μόνος που αθωώθηκε. Οι άλλοι τρεις καταδικάστηκαν σε πολύ μικρές ποινές. Η δίκη που είχε βαφτιστεί από τους «έγκριτους» δημοσιογραφικούς κύκλους «η δίκη του αιώνα» δεν ήταν παρά οι τίτλοι τέλους για το μεγαλύτερο πολιτικό και δικαστικό φιάσκο του αιώνα. Αυτά που προηγήθηκαν και αυτά που ακολούθησαν την δίκη, εμπέδωσαν στον Ελληνικό λαό την αίσθηση του απόλυτου θριάμβου της διαπλοκής. Η δικομματική κυβέρνηση της κάθαρσης, από τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε ονομαστεί, έγινε τρικομματική με το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει σ’ αυτήν. Για να γλιτώσουν την Ελλάδα και να την καθαρίσουν από ποιους; Μέχρι και ο «Εθνάρχης» Κ. Καραμανλής διαφώνησε με την παραπομπή με την περιβόητη αποστροφή: «Έναν πρώην πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στη φυλακή, τον στέλνεις σπίτι του», παροτρύνοντας σε μη εφαρμογή των νόμων, αλλά και  προσθέτοντας μια ακόμη χάντρα στο ατελείωτο κομπολόι με τις πομπώδεις λάθος προβλέψεις του. Ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε από το σπίτι του και από το νοσοκομείο, ξανάγινε πρωθυπουργός, δημιουργώντας ένα νέο κύκλο σκανδάλων, που μπροστά του το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν παρωνυχίδα.


←26 Σεπτεμβρίου

28 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.