Σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα κατά της λύσσας.


Διεθνής ημέρα για την Παγκόσμια Πρόσβαση στην Πληροφορία.

Καθαρά αντιευρωπαϊκή και ιδιαίτερα ανθελληνική μέρα.
Η μεν Ε.Ε. με τον Νόμο περί δικαιώματος στην λήθη έδωσε στον καθένα την δυνατότητα να μην εμφανίζεται το όνομά του στις μηχανές αναζήτησης του Internet, όπου υπήρχε αναφορά σ΄ αυτόν. Ισχύει μόνο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δε Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο σπορ. Από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους καταστρέφει αρχεία, επιστολές, βιβλία, ότι πληροφορία γενικά ενοχλεί τους ισχυρούς της κάθε εποχής. Τελείως φυσιολογικά μετέφερε αυτήν την συνήθεια της και στην ψηφιακή εποχή. Ιστορικά αρχεία Ακαδημίας Αθηνών, φύλα παλιών εφημερίδων, ακόμη και τον διαρκή κώδικα του Ραπτάρχη που είναι δωρεά μετά θάνατον του δημιουργού του και πολλά άλλα για τα οποία θα γράψω ένα άρθρο, για την τιμή των όπλων, μια και τίποτε δεν πρόκειται να διορθωθεί στο προτεκτοράτο μας.


551 π.Χ.: Γεννιέται ο Κινέζος συγγραφέας, πολιτικός και φιλόσοφος Κονφούκιος [ή δάσκαλος Κ΄ονγκ ή Κ’ονγκ Φου-Τζου ή Κ΄ονγκ-Φούζι (από το οποίο πήρε το όνομα Κονφούκιος). Στην Ελληνική βιβλιογραφία έχει επικρατήσει για άγνωστους λόγους το Κομφούκιος] († 476 π.Χ., 72 ετών). Σαν πολιτικός επικέντρωσε τις προσπάθειες του στο γκρέμισμα των τειχών των πόλεων, με στόχο την ενίσχυση της κεντρικής εξουσίας εις βάρος των τοπικών ηγετών. Η διδασκαλία του ήταν κοσμικο-θρησκευτική και δεν μπορεί να καταταγεί ή να διαχωριστεί το ένα μέρος της από το άλλο. Επικεντρώνεται στην αυτοβελτίωση του κάθε ανθρώπου μέσα από την διδασκαλία ή περισσότερο την αυτοδιδασκαλία του. Έδινε επίσης μεγάλη έμφαση στην εξάσκηση της κρίσης, που τοποθετούσε υπεράνω της γνώσης των κανόνων.


1895: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Λουί Παστέρ (Louis Jean Pasteur). Χημικός που ονομάστηκε πατέρας της Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας. Δημιούργησε τον αντιλυσσικό ορό, την μεθοδολογία παστερίωσης (που της έδωσαν το όνομά του) και εισήγαγε την έννοια του εμβολίου με τεχνητά εξασθενημένους, στο εργαστήριο, ιούς. Μαζί με τον Ρόμπερτ Κωχ διεκδικούν ομότιμα το τίτλο «Πατέρας της Βακτηριολογίας».


1916: Την 26η Σεπτεμβρίου αποβιβάσθηκε στη Θεσσαλονίκη η ‘τριανδρία’, ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Παναγιώτης Δαγκλής. Δύο μέρες μετά σχημάτισαν την Κυβέρνηση ‘Εθνικής Αμύνης’ όπως την έλεγε ο λαός. Το επίσημο όνομα που της είχε δώσει η τριανδρία ήταν «Επαναστατική Προσωρινή Κυβέρνησης του Βασιλείου της Ελλάδος».  Η Ελλάδα βρίσκεται με δυο κυβερνήσεις. Μια στην Αθήνα διορισμένη από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και μια στην Θεσσαλονίκη. Ο Βενιζέλος το 1915  είχε εξαναγκαστεί σε δυο παραιτήσεις μετά από ισάριθμες απόλυτες νίκες σε εθνικές εκλογές. Η δεύτερη εκλογή του ήταν καθαρά δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το αν η Ελλάδα θα προσχωρούσε στο πλευρό της Αντάντ που ήταν και η θέση του Βενιζέλου, ή αν θα παρέμενε ουδέτερη σύμφωνα με την επιθυμία του βασιλιά. Δεν ήταν κάποια κόντρα όπως την παρουσιάζουν εσκεμμένα λάθος πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί. Αρμόδια για την άσκηση πολιτικής, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι η κυβέρνηση και κανείς άλλος. Για όσους λένε διάφορα άλλα, το 1940 ο Ιταλός Πρεσβευτής Γκράτσι πήγε στον Ι. Μεταξά το τελεσίγραφο, που ήταν ο μόνος αρμόδιος και όχι στον βασιλιά.  Επίσης ο όρος που έχει δοθεί για την συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία ‘εθνικός διχασμός’ είναι τελείως αδόκιμος και εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Οι, εκ των άνω, φιλότιμες προσπάθειες, πόλωσης και φανατισμού είχαν πολύ μικρή και προσωρινή απήχηση. Πολιτικός διχασμός ίσως, περισσότερο θα ταίριαζε το πολιτειακός διχασμός. Το έθνος δεν είχε διχαστεί με κανένα τρόπο. Έτσι, μεσούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουμε τον Βασιλιά που υποστηρίζει Γερμανούς και Βούλγαρους και τον Βενιζέλο που υποστηρίζει Άγγλους, Γάλους και Σέρβους. Ο διχασμός θα λήξει επίσημα την 14η Ιουνίου 1917 μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Α΄, την 30ή Μαΐου 1917 υπέρ του γιου του Αλέξανδρου Α΄και την ανάθεση, από τον δεύτερο, σχηματισμού κυβέρνησης στον Ελ. Βενιζέλο.


1922: Η επαναστατική κυβέρνηση Κροκιδά κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας. Οι συνθήκες έντασης που επικρατούν μεταξύ βασιλοφρόνων και Βενιζελικών, μεταξύ ντόπιων και προσφύγων έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, μεταξύ των κατοίκων της χώρας που όμοιο της δεν γνώρισε ποτέ. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να την θέσει σε κατάσταση πολιορκίας «μέχρι πέρατος του πολέμου«. Η Μικρασιατική Καταστροφή, ότι προηγήθηκε και ότι ακολούθησε είχαν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα στις σχέσεις των κατοίκων της χώρας. Στο ίδιο ΦΕΚ, στο επόμενο νόμο, ο Γεώργιος Β’ αναγνωρίζει σαν έγκυρο τον μοργανατικό γάμο, του πεθαμένου αδελφού του, βασιλιά Αλέξανδρου, που ο πατέρας τους Κωνσταντίνος Α’ είχε αρνηθεί να το κάνει, λόγω της Ελληνίδας θνητής (Ασπασία Μάνου) που είχε επιλέξει ο γιος του.


1931: Η χρεοκοπία προ των πυλών. Η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου προσπαθεί να στηρίξει τη δραχμή ρίχνοντας με Αναγκαστικό Νόμο στην αγορά τα λιγοστά συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τον ίδιο νόμο απαγορεύει τις προεξοφλήσεις επιταγών εξωτερικού, δεσμεύει τις καταθέσεις που υπάρχουν ή θα γίνουν σε ξένο συνάλλαγμα ή χρυσό. Βλέπει ότι δεν της βγαίνει και με συμπληρωματικό νόμο προσπαθεί να οικειοποιηθεί ξένο συνάλλαγμα από κάθε εξωτραπεζική συναλλαγή, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει κάποιες διευκολύνσεις για εισαγωγείς και εξαγωγείς εμπορευμάτων, που είχαν πάθει οικονομική ασφυξία με τον πρώτο νόμο. Και τα συμπληρωματικά μέτρα ήταν ατελέσφορα. Ο ίδιος ο Βενιζέλος επισκέφθηκε αρκετές πλούσιες χώρες ζητώντας δάνειο 50 εκ. $, για εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας. Εισέπραξε άρνηση, όπως και από την ΚΤΕ που απευθύνθηκε σε πολλούς υπουργούς εξωτερικών για να μεσολαβήσουν στις χώρες τους. Τελικά η χρεωκοπία του 1932 έγινε αναπόφευκτη και η κυβέρνηση παραιτήθηκε.


1949: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο πρώην αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος (κατά κόσμον Χαρίλαος Φιλιππίδης). Είχε γίνει (μετά τον θάνατο του Χρυσόστομου Α΄) αρχιεπίσκοπος το 1938 με ακύρωση της εκλογής του Δαμασκηνού (με ψήφους 31-30) από το Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από πιέσεις της κυβέρνησης Μεταξά και των ανακτόρων. Ο Δαμασκηνός ήταν το κόκκινο πανί και για τα δυο κέντρα εξουσίας γιατί ήταν βενιζελικός. Δημιούργησαν αριστίνδην Σύνοδο από φιλοχρυσανθικούς μητροπολίτες που τον εξέλεξε αρχιεπίσκοπο. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση λογοδοτών του Γεωργίου Τσολάκογλου. Η κυβέρνηση εξέδωσε Νομοθετικό Διάταγμα με το οποίο θεωρεί άκυρη την απόφαση του Σ.τ.Ε.ως αναρμόδιου. Έτσι ο αρχιεπισκοπικός θρόνος θεωρείται εν χηρεία από το 1938. Με Ν.Δ. που ακολουθεί στο ίδιο ΦΕΚ συγκαλείται, όχι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αλλά πάλι μια αριστίνδην Σύνοδος  που αυτή την φορά την ονόμασαν μείζονα. Αρμόδιος για την επιλογή των μελών της ορίσθηκε ο υπουργός Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος (ο διάδοχος του Τσολάκογλου στην πρωθυπουργία). Με την επιλογή των κατάλληλων μητροπολιτών ο Δαμασκηνός έγινε αρχιεπίσκοπος ενώ ο Χρύσανθος στερήθηκε από κάθε βαθμό ιεροσύνης. Σε όλη την διάρκεια της κατοχής τήρησε εχθρική στάση προς όλες τις δοσιλογικές κυβερνήσεις ακόμη και όταν του προτάθηκε από την κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη να γίνει πάλι αρχιεπίσκοπος. Μετά την απελευθέρωση του ζητήθηκε να μην προσφύγει στο Σ.τ.Ε. για το θέμα της εκλογής, (γιατί θα κέρδιζε την υπόθεση) με το πρόσχημα ότι θα δημιουργούνταν νομικό πρόβλημα με την θητεία του Δαμασκηνού σαν αντιβασιλέα. Ένα μήνα πριν πεθάνει, ο διάδοχος του Δαμασκηνού Σπυρίδων Βλάχος τον αναγνώρισε ως τέως αρχιεπίσκοπο για να παίρνει κάποια σύνταξη, αλλά μάλλον δεν πρόλαβε να δει λεφτά στα χέρια του.


1963: Η κυβέρνηση Πιπινέλη παραιτείται και την ίδια μέρα ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Στυλιανό Μαυρομιχάλη για την διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Η «μαϊμού» υπηρεσιακή κυβέρνηση Πιπινέλη είχε σχηματισθεί κατά περίεργο τρόπο. Ο πρωθυπουργός από το 1961 και αρχηγός της ΕΡΕ, Κ. Καραμανλής, που κυβερνούσε παραιτήθηκε, εννοείται, γιατί διαφωνούσε με το ταξίδι του βασιλιά Παύλου και της οικογένειάς του στο Λονδίνο. Δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο μέχρι τότε εξωκοινοβουλευτικό υπουργό εμπορίου Παναγιώτη Πιπινέλη, ο οποίος σαν υπουργός ήταν αντίθετος με το ταξίδι. Υπουργοί διορίστηκαν εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες της ΕΡΕ. Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα που ήταν «αντίθετο» με το ταξίδι, ενέκρινε το ταξίδι και θέλησε να προκηρύξει εκλογές. Το κόλπο δεν έπιασε, η αντιπολίτευση θέλησε διορισμό πραγματικής υπηρεσιακής κυβέρνησης και έτσι προέκυψε η κυβέρνηση Μαυρομιχάλη που προκήρυξε εκλογές για τις 3/11/1963.1970: Ο μεγαλύτερος ηγέτης του νεώτερου Αιγυπτιακού κράτους Gamal Abdel Nasser πεθαίνει μετά από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 52 ετών. Ήταν αυτός που άλλαξε την μοίρα και τον ρόλο όχι μόνο της Αιγύπτου, με το κίνημα του 1952, αλλά ολόκληρου του αραβικού κόσμου. Ήταν επίσης ένας από του πέντε ιδρυτικούς πατέρες του «Κινήματος των Αδεσμεύτων» και δεύτερος πρόεδρός του.


2003: Πεθαίνει ο σκηνοθέτης Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου). Ανέδειξε αρκετούς ηθοποιούς όπως τον Μάρλον Μπράντο, τον Τζέιμς Ντην, τη Νάταλι Γουντ, τον Ροντ Στάιγκερ και τον Γουώρεν Μπίτι. Πήρε τρια όσκαρ και τέσσερις χρυσές σφαίρες. Μεταξύ 1934 και 1936 ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη. Στην εποχή της αντικομμουνιστικής υστερίας (1952) κλήθηκε από την επιτροπή να δώσει ονόματα. Στην αρχή αρνήθηκε αλλά μετά έδωσε πάρα πολλά ονόματα καλλιτεχνών, ονόματα που ήταν ήδη γνωστά στην επιτροπή από καταθέσεις άλλων. Η στάση του αυτή του κόστισε και προσωπικά αλλά και στη μετέπειτα καριέρα του αφού εκτός από άλλους, τον ‘έφτυσε’ ο φίλος του και σεναριογράφος  Άρθουρ Μύλερ.

Γνωστότερα έργα του:
Ο Θάνατος του Εμποράκου.
Το μεγάλο κατηγορώ.
Συμφωνία κυρίων.
Λεωφορείον ο Πόθος
Βίβα Ζαπάτα
Το λιμάνι της αγωνίας
Ανατολικά της Εδέμ
America, America
Ο τελευταίος μεγιστάνας


2013: Συλλαμβάνεται ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος της Χρυσής Αυγής και αρκετά στελέχη της με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί αρκετοί ακόμη βουλευτές και στελέχη της.  Παραπέμφθηκαν σε δίκη το 2015 που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Συνεχίζουν να κρατούνται με χίλια δυο νομικά τερτίπια, αλλά σίγουρα κατά παράβαση του άρθρου 6 του Συντάγματος. Τα επίσημα παπαγαλάκια των κομμάτων, που στην Ελλάδα είναι τα ΜΜΕ, αναμετέδιδαν για συλλήψεις με απόλυτα τεκμηριωμένες κατηγορίες. Αυτό το περιστατικό ήταν η ακράδαντη απόδειξη του προφανούς αλλά μέχρι τότε αναπόδεικτου: Ο φασισμός στην Ελλάδα δεν είναι μαντρωμένος σε κάποιο κόμμα. Είναι υπερκομματικός και καθολικός.


←27 Σεπτεμβρίου

29 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.