Σαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα για την καρδιά.
Θέμα του 2019: Η καρδιά μου, η καρδιά σου.


1518: Γεννιέται ο Tintoretto († 31.05.1594, 75 ετών). Βενετός ζωγράφος της αναγεννησιακής σχολής. Το πραγματικό του όνομα ήταν Jacopo Comin. Στους πίνακές του κυριαρχούν οι μυώδεις φιγούρες με δραματικές χειρονομίες, στο γνώριμο αναγεννησιακό στυλ της εποχής.


1684: Ο Φραντσέσκο Μοροζίνι μετά από ολιγοήμερη πολιορκία καταλαμβάνει το κάστρο της Πρέβεζας. Είχε ήδη καταλάβει την Ακαρνανία, την Λευκάδα και την πόλη της Πρέβεζας. Ήξερε πως χωρίς το κάστρο θα ήταν αδύνατο να κρατηθεί η πόλη. Η περιοχή έμεινε υπό Ενετική κατοχή μέχρι το 1701, όταν με την Συνθήκη του Κάρλοβιτς επιστράφηκε στους Τούρκους. Περιήλθε πάλι στους Ενετούς από το 1717 μέχρι και το 1797.


1829: Ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία (Metropolitan Police Service) του Λονδίνου, ή, όπως είναι γνωστή σε όλο το κόσμο, Scotland Yard. Από τις μεγαλύτερες και καλύτερες αστυνομικές υπηρεσίες του κόσμου, αν όχι η καλύτερη. Το Scotland Yard το πήρε από το όνομα του δρόμου της τότε πίσω εισόδου των κεντρικών γραφείων της. Η Ελληνική Αστυνομία Πόλεων είχε οργανωθεί και οι πρώτοι της άνδρες είχαν εκπαιδευτεί σύμφωνα με τα πρότυπά της (των οποίων ήταν θαυμαστής ο Ελ. Βενιζέλος) από τον sir Frederick Loch Halliday και επιτελείο αξιωματικών της.


1899: Γεννιέται ο Ούγγρος εφευρέτης László Bíró (†24.10.1985, 86 ετών). Εφεύρε το στυλό. Μέχρι τότε οι μόνοι τρόποι που υπήρχαν για να γράψεις με μελάνη ήταν η πένα, ή το τυπογραφείο. Δουλεύοντας σαν δημοσιογράφος έβαλε μελάνι τυπογραφείου στη πένα του αλλά αυτό δεν έτρεχε γιατί ήταν πολύ παχύρρευστο. Με την βοήθεια του αδελφού του που ήταν χημικός, δημιούργησαν μια μικρή μπαλίτσα μέσα σε μια θήκη, που το επάνω μέρος της ερχόταν σε επαφή με ένα σωλήνα με μελάνη και το κάτω προεξείχε ελάχιστα από την θήκη. Το πρώτο στυλό διαρκείας είχε κατασκευαστεί. Πρωτοκαθιερώθηκαν από την RAF γιατί συμπεριφερόταν πολύ καλύτερα από τις πένες στα μεγάλα υψόμετρα. Tο 1945 αγόρασε τη πατέντα τους ο Marcel Bich για την εταιρεία του, την BIC.


1925: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος διαλύει τη βουλή διότι «έχει από πολλού χρόνου απολέσει την εμπιστοσύνην του έθνους». Η βουλή αυτή είναι που είχε εγκρίνει το θνησιγενές Σύνταγμα, στις 10.09.1925, που της είχε φέρει προς ψήφιση ο Πάγκαλος. Το δημοσίευσε στις 29.09.1925, την  ημέρα που υπέγραψε και την διάλυσή της, με αρκετές δικές του αυθαίρετες τροποποιήσεις. Το διάταγμα διάλυσης της βουλής το δημοσίευσε την επομένη στο ΦΕΚ  275/30.09.1925.


1927: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο «πατέρας» της ηλεκτροκαρδιογραφίας Willem Einthoven. Ολλανδός γιατρός που εφεύρε τον καρδιογράφο το 1901. Τον εξέλιξε εφευρίσκοντας ένα γαλβανόμετρο (πολύ ευαίσθητο αμπερόμετρο) χορδής. Το πρώτο μηχάνημα ήταν υδρόψυκτο μια και οι τεράστιοι ηλεκτρομαγνήτες του απορροφούσαν μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Για το μέγεθος βλέπετε ένα δείγμα δίπλα, ενώ χρειαζόταν 5 άτομα για τον χειρισμό των επί μέρους εξαρτημάτων του. Για να πραγματοποιηθεί καρδιογράφημα ο εξεταζόμενος έπρεπε να έχει τα δυο του χέρια και το αριστερό του πόδι μέσα σε τρεις κουβάδες με νερό που είχε αλατιστεί. Το τρίγωνο του Einthoven όπως ονομάστηκε, χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα (χωρίς βέβαια τους κουβάδες, λόγω εξέλιξης του συστήματος) στα ηλεκτροκαρδιογραφήματα. Το καρδιογράφημα έγινε από τότε αναπόσπαστο μέρος κάθε καρδιολογικής εξέτασης. Για την εφεύρεσή του τιμήθηκε με Νόμπελ ιατρικής το 1924.


1938: Αρχίζει η Διεθνής Συνδιάσκεψη του Μονάχου που ολοκληρώνεται λίγο μετά τα μεσάνυκτα με την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου. Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν ο Γερμανός Καγκελάριος Α. Χίτλερ, ο Ιταλός δικτάτορας Μ. Μουσολίνι, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Α. Τσάμπερλεν και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ε. Νταλαντιέ. Όλοι συνοδευόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών των κυβερνήσεών τους. Η Διάσκεψη προκλήθηκε υπό την απειλή της Γερμανίας να κηρύξει τον πόλεμο στην Τσεχοσλοβακία γιατί κατείχε παράνομα εδάφη της άλλοτε Μεγάλης Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Η Τσεχοσλοβακία είχε διακηρύξει την ανεξαρτησία της από την Αυστροουγρική αυτοκρατορία που την κατείχε την 28η Οκτωβρίου 1918, αμέσως μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Συνδιάσκεψη έγινε μέσα στις 24 ώρες προθεσμία που είχε δώσει ο Χίτλερ για να εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία αν δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις του. Συγκεκριμένα απαιτούσε την Σουδητία για να αποτραπεί ο πόλεμος. Επιπρόσθετα απαιτούσε την παράδοσή της με όλες τις εγκατεστημένες παραγωγικές-βιομηχανικές μονάδες άθικτες και εκκένωση της Σουδητίας από τον μη Γερμανικό πληθυσμό της. Το κείμενο της Συμφωνίας που υπογράφηκε ήταν η πρόταση της Γερμανικής πλευράς χωρίς την παραμικρή τροποποίηση. Η Συμφωνία ονομάστηκε «Η προδοσία του Μονάχου», γιατί η Τσεχοσλοβακία είχε υπογεγραμμένες αμυντικές στρατιωτικές συμφωνίες τόσο με την Αγγλία όσο και με την Γαλλία. Τα Γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν, σύμφωνα με την Συμφωνία, στην Σουδητία την 1η Οκτωβρίου. Οι πρωθυπουργοί των δυο συμμάχων χωρών της Τσεχοσλοβακίας επέστρεψαν στις πατρίδες τους όπου τους επιφυλάχθηκε υποδοχή ηρώων. Είχε διοχετευτεί προς τα ΜΜΕ ότι η Συμφωνία ήταν στρατηγικός ελιγμός αυτών των δυο, όχι μόνο για αποφυγή του πολέμου, αλλά και εξοστρακισμό του Σοβιετικού κινδύνου για τυχόν βλέψεις στην Ευρώπη. Ο Χίτλερ πραγματοποίησε γύρω του θριάμβου στη Σουδητία όπως και κατά την επιστροφή του στο Βερολίνο, ενώ ο Μουσολίνι εμφανίστηκε στην Πιάτσα Βενέτσια μπροστά σ΄ ένα πλήθος που παραληρούσε Ντούτσε – Ντούτσε.


1941: Η πρώτη από τις δυο μέρες της μεγάλης σφαγής του Babi Yar. Ήταν η μεγαλύτερη σφαγή ανθρώπων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ρέμα του Babi Yar του Κίεβου οι Γερμανοί εκτελούν 33.771 Εβραίους. Επίσης εκτελούν 100.000-150.000 αιχμάλωτους πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης, γύφτους (Romani), κομμουνιστές, Ουκρανούς εθνικιστές και πολιτικούς κρατούμενους. Όλα τα θύματα γυμνώνονταν πριν επιβιβαστούν στα φορτηγά που τους μετέφεραν στο Babi Yar. Μετά την εκτέλεση περίπου 90% των πτωμάτων καίγονταν από ντόπιους εργάτες που είχαν επιστρατεύσει για αυτή τη δουλειά. Οι υπόλοιποι θάφτηκαν κάτω από ένα παχύ στρώμα χώματος. Από την εκτέλεση επιβίωσαν τρία άτομα. Ο Kurt Eberhard, ο διοικητής του Κιέβου που πήρε την απόφαση για την σφαγή αυτοκτόνησε στην Στουτγάρδη το 1947.


1941: Η Βουλγαρική κατοχική δύναμη που έχει εγκατασταθεί, από την Ναζιστική Γερμανία, σύμφωνα με το Τριμερές Σύμφωνο, σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε αντίποινα της ένοπλης εξέγερσης που εκδηλώθηκε την προηγούμενη μέρα, με επίκεντρο το Δοξάτο, σε περιοχές των Νομών Δράμας, Ξάνθης, Καβάλας, αρχίζουν σφαγές αμάχων. Το Δοξάτο, κέντρο αντίστασης κατά των Βουλγάρων από τους Βαλκανικούς πολέμους, θα το καταστρέψουν ολοσχερώς για τρίτη φορά. Τα αντίποινα για την εξέγερση κόστισαν την ζωή σε 2.140 Έλληνες, ενώ πολλοί περισσότεροι στάλθηκαν σε καταναγκαστικά έργα, από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία δεν γύρισε ποτέ.


1943: Η σφαγή των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς από τους Τσάμηδες. Η K.S.I.L.I.A [αρχικά του «Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως» με πολιτικό αρχηγό τον Νουρή Ντίνο (Ύπατο Διοικητή Θεσπρωτίας) και στρατιωτικό τον αδελφό του Ναζάρ Ντίνο], εκτελεί 49 εξέχουσες προσωπικότητες της Παραμυθιάς, αφού τους βάζει να σκάψουν οι ίδιοι τους τάφους τους. Ήταν σε εκδίκηση της αποτυχίας τους στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, εναντίον τμημάτων του ΕΔΕΣ σ’ αυτήν την περιοχή, που είχαν κάνει τις προηγούμενες μέρες σε συνεργασία με Γερμανικές μονάδες. Ο ΕΔΕΣ κατάφερε να κρατήσει τις θέσεις του και αυτό το πλήρωσαν με την ζωή τους οι 49 αυτοί άνθρωποι. Οι Αλβανοί από τον πόλεμο του 40, είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Ιταλών (Καλπάκι, Κορυτσά από τις σημαντικότερες στιγμές τους) και όταν καταλήφθηκε η Ελλάδα, ανέλαβαν την διοίκηση της Θεσπρωτίας. Για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν (πάνω από 1.000 δολοφονίες, 2.332 εμπρησμούς, 53 λεηλασίες χωριών και πολλά άλλα), αλλά και για αποζημιώσεις που υποχρέωσαν με νόμο την Ελλάδα να καταβάλει σε Αλβανούς υπηκόους κατά την διάρκεια της κατοχής, εκκρεμεί από τη χώρα μας διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.


1944: Η σφαγή του Αιγάλεω. 65-150 κάτοικοι του Αιγάλεω δολοφονούνται εν ψυχρώ από τις δυνάμεις κατοχής. Αρχικά όσοι βρισκόταν στους δρόμους και έπεσαν πάνω στους Γερμανούς. Όταν οι κάτοικοι κατάλαβαν τι γίνεται κλείστηκαν στα σπίτια τους. Τότε οι Γερμανοί άρχισαν να πυρπολούν τα σπίτια που πίστευαν ότι υπάρχουν συγκεντρωμένοι άνθρωποι. Πυρπόλησαν πάνω από 100. Η σφαγή σταμάτησε σύμφωνα με μαρτυρίες με την επιτόπου άφιξη του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού που παρακάλεσε τον διοικητή να σταματήσει την σφαγή. Η επιχείρηση διατάχθηκε με αφορμή την αψιμαχία σε γέφυρα δυο Γερμανών μοτοσικλετιστών και δυο έφηβων ανταρτών που έγινε το πρωί της ίδιας μέρας.


1954: Ιδρύεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, ή όπως είναι γνωστός σε ολόκληρο το κόσμο, το CERN. Πολλά έχει κάνει μέχρι σήμερα στο τομέα του, από τα οποία γνωστότερο είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων. Αυτό που σίγουρα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά του, δεν έχει καμία άμεση σχέση με το αντικείμενό του. Για χάρη των δεκάδων χιλιάδων ερευνητών που ήθελαν και ήταν απαραίτητο να συμμετέχουν στα projects, αλλά δεν μπορούσαν να βρίσκονται εκεί και μάλιστα όλοι μαζί, δημιουργείται το Internet όπως το ξέρουμε σήμερα.


1962: Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Αρμοδιότητα του ήταν η ανέγερση και εξοπλισμός Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα ήταν πενταετούς διάρκειας (Άρθρο 2) μέσα στην οποία θα ανέγειρε όλα τα κτίρια που ήταν αναγκαία για τις ανάγκες των δυο αυτών βαθμίδων εκπαίδευσης  στην Ελλάδα. Ο Οργανισμός μετά από αρκετές παρατάσεις, έγινε οριστικός για δυο λόγους. Λόγω των ανεπαρκών κονδυλίων που έχει στην διάθεσή του και γιατί τα κτίρια και ο εξοπλισμός πρέπει να ανανεώνονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της παιδείας.


1968: Η χούντα σε μια θεατρική παράσταση δημοκρατικότητας ζητάει από τον λαό να εγκρίνει με δημοψήφισμα το Σύνταγμα που έχει φτιάξει. Παρά το αντικίνημα του Κωνσταντίνου Β’ το πολίτευμα παραμένει βασιλευομένη Δημοκρατία. Το Ναι στο νέο Σύνταγμα πήρε 91,87%, ενώ η αποχή δεν ξεπέρασε το 22.52%. Αυτά σε ένα κλίμα απόλυτης τρομοκρατίας όπου και μόνο να μην πήγαινες να ψηφίσεις σήμαινε ότι ήσουν κομμουνιστής, προδότης, με αντεθνική δράση και με συνέπειες. Παρ’ όλα αυτά σε πολλά μέρη το αποτέλεσμα μαγειρεύτηκε προς τα επάνω για να μην βγάλει «κακό όνομα» ο τόπος. Οι εφημερίδες υπερθεμάτιζαν, στα ποσοστά, για να εκδοθούν και την επόμενη μέρα. Το νέο Σύνταγμα δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου. Αυτό το δημοψήφισμα όπως και του 1973 θεωρήθηκαν από την μεταπολίτευση άκυρα και εξευτελιστικά για τον ελληνικό λαό.


←28 Σεπτεμβρίου

30 Σεπτεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.