Σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου

1826: Σκοτώνεται, σε ηλικία 35 ετών, κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης, ο Ιωάννης Γκούρας. Μια μαύρη προσωπικότητα της Επανάστασης του ’21. Ξεκίνησε σαν πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Αντρούτσου με περισσό θάρρος και ηρωισμό και στο Χάνι της Γραβιάς και στη μάχη των Βασιλικών. Μαζί με τον Πανουργιά είχαν απελευθερώσει των πρώτη πόλη στην Στερεά Ελλάδα: την Άμφισσα. Το 1824 είχε πετύχει μία από τις σημαντικότερες νίκες της Επανάστασης όταν νίκησε κατά κράτος τον Ομέρ Πασά της Καρύστου στην μάχη του Μαραθώνα. Η πανουργία του Κωλέττη και η υποβόσκουσα αρχομανία και απληστία του, τον έκαναν το μαύρο πρόβατο του αγώνα. Όπως φαίνεται και από την αλληλογραφία που είχε με τον Κωλέττη άρχισε να ρουφιανεύει αγωνιστές, να προτείνει τρόπους εξόντωσής τους και να συμπεριφέρεται τελείως αλαζονικά με φράσεις γιατί έτσι μ’ αρέσει κλπ. Αφού καταλήστεψε την Αθήνα στην οποία ήταν φρούραρχος όπως και σε όλη την Στερεά, εισέβαλε στην Πελοπόννησο εναντίον των αγωνιστών της επανάστασης. Στο τέλος κατόπιν διαταγής του Κωλέττη στράφηκε εναντίον του Οδυσσέα Ανδρούτσου τον οποίο και συνέλαβε. Έδωσε εντολή να θανατωθεί αλλά να φανεί ο θάνατος σαν ατύχημα, στην προσπάθειά του να δραπετεύ­σει. Μετά από άγριο ξυλοδαρμό, τον έριξαν στο λιθόστρωτο του να­ού της Απτέρου Νίκης.
Πάρτε μια ιδέα από κάποιες επιστολές Κωλέττη προς Γκούρα,* και ιδίως Γκούρα προς Κωλέττη (1),* (2),* (3),* (4) *
Αν θέλετε ότι αλληλογραφία έχει διασωθεί μέχρι σήμερα μεταξύ αυτών των δυο, υπάρχει στη Ακαδημία Αθηνών βάζοντας την λέξη Γκούρας.
* Επειδή η βάση δεδομένων της Ακαδημίας εδώ και κάτι χρόνια πλέον (από το 2011) έχει κάποιο πρόβλημα, δεν λειτουργεί γενικά για κανένα θέμα, μπορείτε να κατεβάσετε τις επιστολές από εδώ. Εκτός από την αλληλογραφία Γκούρα – Κωλέττη, στο συμπιεσμένο αρχείο υπάρχουν και άλλες επιστολές που αναφέρονται στον Γκούρα, καθόλου τιμητικές για τον λεβέντη.


1834: Ο Όθων με βασιλικό διάταγμα «Περί μεταθέσεως της Βασιλικής Καθέδρας εις Αθήνας» μεταφέρει την πρωτεύουσα του κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το διάταγμα στις 01.12.1834. Το Ναύπλιο είχε ορισθεί πρωτεύουσα του κράτους από την Γ’ Εθνοσυνέλευση την 16η Μαΐου 1827.


1876: Ιδρύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών «…εις ό και μόνον δύνανται να συναθροίζωνται οι έμποροι, οι πλοίαρχοι, οι κολλυβισταί (εννοεί τους αργυραμοιβούς) και οι μεσίται…». Θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 45/13.10.1876, δέκατος νόμος. Θα  λειτουργήσει το 1880. Το πρώτο άτυπο χρηματιστήριο με τις μετοχές τις εταιρείας του Α. Συγγρού που είχε αγοράσει τις σκωριές και τις εκβολάδες των μεταλείων Λαυρίου είχε στηθεί από το 1872 στο πατάρι του καφενείου «Η Ωραία Ελλάς».


1911*: Δολοφονείται από κομιτατζήδες ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης. Εκτός απ’ αυτόν εκτελούν τους συνοδούς του, τον αρχιδιάκονό του και τον αγωγιάτη που τους μετέφερε στο χωριό Γκριντάδες όπου θα λειτουργούσε εκείνη την μέρα. Ο Αιμιλιανός είχε αναπτύξει έντονη δράση στην περιοχή του, δημιουργώντας σχολεία, εναρμονίζοντας την διδασκαλία της ελληνικής σ’ αυτά και εμψυχώνοντας τους κατοίκους της περιοχής του, που μαστιζόταν από τους κομιτατζήδες. O 34χρονος μητροπολίτης ήταν Μικρασιάτης τουρκόφωνος Έλληνας (Καραμανλής) από το Πέρματα του Ικονίου. Το χωριό Γκριντάδες, κοντά στο οποίο δολοφονήθηκε ονομάστηκε Αιμιλιανός. Οι σωροί των θυμάτων βρέθηκαν την 5η Οκτωβρίου σε παρακείμενο δάσος. Στην μνήμη του το χωριό Γκριντάδες ονομάστηκε Αιμιλιανός και το χωριό Σχίνοβο σε Δεσπότης.  Ο ποιητής Γεώργιος  Σουρής του αφιέρωσε ποίημά του:
Τὸν ἔσφαξαν τῶν Γρεβενῶν τὸν ἄφοβο Δεσπότη,
τὸν ἔσφαξαν τὸν ἄξιο τοῦ γένους στρατιώτη·
θρήνησε σκλάβα, θρήνησε κι ἄλλη μεγάλη μίτρα,
ποῦ τὴν αἱματοκύλισαν τῆς ‘λευθεριᾶς τὰ φύτρα.
Τυλίξου πάλι, δύστυχη, μὲ μάτια βουρκωμένα σὲ ῥάσα ‘ ματωμένα.
Βλέπεις τὴν ἄτιμη σφαγὴ κι’ ἐκδίκησί μου μόνη,
μένουν καμπόσα δάκρυα καὶ βογγητὰ καὶ πόνοι.
Καὶ τὄχεις γιὰ παρηγοριὰ στὴν μαύρη τὴν ὀρφάνια,
νὰ πλέκῃς μὲ τἀγκάθια σου μαρτυρικὰ στεφάνια.
Κι ἄν ἕνας εἶναι σήμερα μ’ ἄλλων καιρῶν αἰσθήματα,
ποῦ νὰ πονῇ τοὺς μάρτυρας, τῶν ἰδεῶν τὰ θύματα,
ἐκεῖνος ἄς τρανολαλῇ ‘στὰ δάκρυα πνιγμένος:
Κατάρα σ’ ὅσους ἔκαναν νὰ σφάζεται τὸ γένος.

* Όλες οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νέο δολοφονήθηκε την 13η Οκτωβρίου.


1929: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο φιλόλογος, λογοτέχνης και δημοτικιστής Γιάννης Ψυχάρης. Πήρε την υψηλή ιδέα της δημοτικής γλώσσας του Διονυσίου Σολωμού και των ακολούθων του και την έκανε πεδίο μάχης, εθνικής, πολιτικής, ιστορικής. Νίκησε κατά κράτος τους πανίσχυρους καθαρευουσιάνους αντίπαλούς του, γιατί είχε τον απλό άνθρωπο (θέλοντας και μη) με το μέρος του. Δεν έζησε ποτέ στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Οδησσό, μεγάλωσε στη Κωνσταντινούπολη, σπούδασε στη Γαλλία και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στη Πόλη. Πέθανε στη Γαλλία μετά από μακροχρόνια ασθένεια και εκεί τάφηκε. Το λείψανό του μεταφέρθηκε αργότερα στο Βροντάδο Χίου που ήταν η καταγωγή του.


1961: Τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση με την οποία ιδρύθηκε ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Δημιουργήθηκε με σκοπό την τόνωση της οικονομικής προόδου και του διεθνούς εμπορίου. Διαδέχθηκε τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας που είχε ιδρυθεί το 1948 με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του Σχεδίου Μάρσαλ (Οικονομική βοήθεια που είχε δοθεί από τις ΗΠΑ στις Ευρωπαϊκές χώρες που είχαν πληγεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Τα 35 μέλη του Οργανισμού είναι ανεπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα σαν αποδέκτης του Σχεδίου Μάρσαλ είναι ιδρυτικό μέλος. Οι δείκτες του ΟΟΣΑ είναι παγκόσμια αποδεκτοί και περιλαμβάνουν πληθυσμό, ανάπτυξη, οικονομία, χρέος, γεωργία, μόλυνση, περιβάλλον, εκπαίδευση, ενέργεια εμπόριο, υγεία, τεχνολογία, ανεργία, όπως και πολλούς επιμέρους ή εξειδικευμένους δείκτες μεγάλου ενδιαφέροντος.  Δείτε τους βασικούς δείκτες της Ελλάδας που δεν είναι καθόλου κολακευτικοί για την χώρα μας.


1965: Εκδηλώνεται από τον στρατό της Ινδονησίας αποτυχημένη απόπειρα κινήματος υπέρ του προέδρου της χώρας Σουκάρνο, που κινδύνευε από εξωτερικές επεμβάσεις (CIA). Το μεγαλύτερο μέρος τους στρατού της χώρας, που ελέγχονταν από την CIA, με επικεφαλής τον μετέπειτα δικτάτορα της χώρας Σουχάρτο, ανατρέπει τους κινηματίες και αρχίζει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, υποτίθεται κατά των κομμουνιστών. Ο καιροσκόπος Σουχάρτο, που συμμετείχε στο κίνημα σαν δούρειος ίππος, δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για εθνοκάθαρση. Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων οι Ισλαμιστές κατέσφαξαν πάνω από 1.000.000 αλλόθρησκους και αλλοεθνείς. Αν ήθελαν να καταλάβουν την εξουσία και να μην κινδυνέψουν από τους κομουνιστές αρκούσαν 100 έως 1000 εκτελέσεις και όχι το πογκρόμ που εκτός από τις εκτελέσεις, είχε 1.500.000 φυλακίσεις με άγρια βασανιστήρια, μαζικές εκτοπίσεις κλπ. Όλος ο πολιτισμένος κόσμος θριαμβολογούσε για τη νίκη κατά του κομμουνισμού. Όλοι οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ από Αυστραλία, Ευρώπη, Αμερική, μίλαγαν ότι υπήρχε κάποια ελπίδα πια στην Ινδονησία αφού έφυγαν από την μέση οι κομμουνιστές. Όλοι ανεξαιρέτως θα λέγαμε αν δεν υπήρχε ένας που τον Ιανουάριο του 1966, παρά την παραπληροφόρηση που του είχαν κάνει ως προς τον αριθμό και το είδος των θυμάτων είπε: «Μιλήσαμε ενάντια στις απάνθρωπες σφαγές των Ναζί και των Κομμουνιστών. Θα μιλήσουμε όμως και για την απάνθρωπη σφαγή στην Ινδονησία, όπου περίπου 100.000 κομμουνιστές δεν είναι οι θύτες αλλά τα θύματα;». Ήταν ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι, αδελφός του δολοφονημένου προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Το μόνο πρόβλημα με αυτόν ήταν ότι λέγοντας και κάνοντας τέτοια, περίμενε να τον αφήσουν ζωντανό για να γίνει πρόεδρος της χώρας του.


1968: Σε σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στο Δερβένι Κορινθίας σκοτώνονται 34 επιβάτες και τραυματίζονται 135. Ήταν το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Οι αμαξοστοιχίες επέστρεφαν με ψηφοφόρους της προηγούμενης ημέρας στην Αθήνα. Αν και κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση μια γυναίκα στην πρώτη αμαξοστοιχία αισθάνθηκε άσχημα και τράβηξε τον μοχλό ακινητοποίησης της αμαξοστοιχίας. Ακινητοποιήθηκε πάνω σε στροφή με δέντρα δεξιά και αριστερά, που δεν εἰχε ορατότητα ο μηχανοδηγός του συρμού που ακολουθούσε. Τα θύματα ήταν πολύ λίγα γιατί αρκετοί από τον σταματημένο συρμό όταν άκουσαν τα σφυρίγματα και τον χαρακτηριστικό ήχο από τα φρένα της επερχόμενης αμαξοστοιχίας πρόλαβαν και πήδηξαν έξω από το τραίνο.


1985: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Αμερικανός φυσικός και σεισμολόγος Τσαρλς Ρίχτερ (Charles Francis Richter). Η ομώνυμη λογαριθμική κλίμακα των σεισμών είναι δημιούργημά του. Πριν φτιάξει την δικιά του κλίμακα, είχε βελτιώσει/διορθώσει την κλίμακα Mercalli.


1986: Ο Εβραίος πυρηνικός επιστήμονας Μορδεχάι Βανούνου απαγάγεται από την Μοσάντ ενώ βρίσκεται στη Ρώμη. Είχε δώσει, έναντι αδράς αμοιβής, φωτογραφίες και ντοκουμέντα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ, στην Sunday Times. Ο ίδιος δηλώνει ειρηνιστής και ότι είναι ενάντια στους πυρηνικούς εξοπλισμούς. Παγιδεύτηκε από Ισραηλινή πράκτορα που του την «έπεσε» σαν Αμερικανίδα τουρίστρια Cindy (πραγματικό όνομα Cheryl Hanin ή Ben Tov). Με το κατασκοπευτικό πλοίο Noga μεταφέρθηκε από τις ακτές της Ιταλίας στο Ισραήλ που καταδικάστηκε για προδοσία και κατασκοπεία σε 18 χρόνια φυλάκισης. Από αυτά πέρασε τα 11 σε αυστηρή απομόνωση. Μετά την αποφυλάκισή του έχει φυλακισθεί αρκετές φορές με διάφορες κατηγορίες. Στην πατρίδα του έχει γίνει το σύμβολο των ειρηνιστών και όσων αντιτίθενται στους πυρηνικούς εξοπλισμούς, ενώ έχουν γίνει επανειλημμένα διαδηλώσεις για την αποφυλάκισή του. Με τα στοιχεία του Βανούνου, το Ισραήλ είναι η έκτη πυρηνική δύναμη του κόσμου, αφήνοντας κατά πολύ πίσω του άλλες πυρηνικές δυνάμεις όπως η Ινδία, το Πακιστάν, Νότια Αφρική κλπ. Στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ μετά τις πρώτες επιτυχίες των επιτιθέμενων κατά του Ισραήλ, η τότε πρωθυπουργός του Γκόλντα Μέιερ, είχε διατάξει την μεταφορά των πυρηνικών όπλων στις αεροπορικές βάσεις, ώστε να είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα. Ο Βανούνου είναι πρoτεινόμενος υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης, κάθε χρόνο από το 1987 μέχρι σήμερα. Η βράβευσή του, σύμφωνα με την επιτροπή, σκοντάφτει στην άρνηση του Ισραήλ να του δώσει άδεια εξόδου από την χώρα.


2000: Πέθανε πλήρης ημερών (96 ετών) η συγγραφέας Ιωάννα Τσάτσου-Σεφεριάδη. Κόρη του Στέλιου Σεφεριάδη νομικού σύμβουλου του Ελ. Βενιζέλου, αδελφή του Γιώργου Σεφέρη και σύζυγος του Κ. Τσάτσου, ακαδημαϊκού, πολιτικού και πρώην προέδρου της Δημοκρατίας. Το προνόμιο της δεν ήταν οι συγγενικοί δεσμοί με τα τόσο ηχηρά ονόματα και τζάκια της εποχής. Ήταν μάλιστα πολύ άτυχη και ακόμη πιο άτυχη η Ελλάδα, που γεννήθηκε γυναίκα εκείνη την εποχή. Η προσωπικότητά της και η δράση της, όποτε χρειάστηκε, επισκιάζουν όλα τα συγγενικά της ονόματα εκτός του αδελφού της Γιώργου Σεφέρη.


←29 Σεπτεμβρίου

1 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.