Σαν σήμερα 1 Οκτωβρίου


Διεθνής ημέρα των ηλικιωμένων.
Θέμα του 2018: Γιορτάζοντας τους παλαίμαχους πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


331 πχ: Η μάχη των Γαυγαμήλων. Ο Αλέξανδρος αντιμετωπίζει 1.000.000 Πέρσες στρατιώτες καλά οπλισμένους αλλά λίγο έως καθόλου εκπαιδευμένους σε σύγκριση με τους 47.000 δικούς του. Τα Γαυγάμηλα χωριό κοντά στα αρχαία Άρβηλα του Βόρειου Ιράκ είχαν τον απαραίτητο χώρο για να αναπτυχθεί πλήρως ο Περσικός στρατός. Ο Αλέξανδρος ακολουθώντας διαφορετικές τακτικές για κάθε είδους πολεμιστές αλλά και για κάθε χρονική στιγμή της μάχης πετυχαίνει σαρωτική νίκη εναντίον του Δαρείου Γ’ με μόνο 100 νεκρούς. Πηγή, ο ιστορικός που συνόδευε τον Μ. Αλέξανδρο, ο Καλλισθένης (τα κατορθώματα του Αλέξανδρου) και το Βασιλικό ημερολόγιο που τα πρωτότυπά τους έχουν χαθεί αλλά αναφέρονται σαν πηγές από τον Κλείταρχο, τον Διόδωρο τον Σικελιώτη και τον Πλούταρχο.
Μία πολύ καλή αναπαράσταση της μάχης, σαν ιστορικό και στρατιωτικό γεγονός, δίνει το History chanell σε μια τριλογία από video.


1861: Κυκλοφορεί η πρώτη σειρά Ελληνικών γραμματοσήμων. Ήταν η σειρά της μεγάλης κεφαλής του Ερμή και είχαν σχεδιαστεί και τυπωθεί στο Παρίσι. Η αξία τους ήταν 1, 2, 5. 10, 20, 40 και 80 λεπτά της δραχμής (που αναγραφόταν πάνω στο γραμματόσημο) και διέφεραν μεταξύ τους ως προς το χρώμα που είχαν. Σήμερα διασώζονται μόνο σφραγισμένα (χρησιμοποιημένα) και έχουν μεγάλη συλλεκτική αξία. Το πρώτο γραμματόσημο στο κόσμο ήταν το Penny Black και είχε κυκλοφορήσει στην Αγγλία το 1840.


1867: O Κάρολος Μαρξ εκδίδει τον πρώτο τόμο από «Tο Κεφάλαιο». Δεν πρόλαβε να εκδώσει τους άλλους δυο πριν τον θάνατό του. Το δύσκολο για τρίτον έργο της συγκέντρωσης των χειρογράφων, ταξινόμησης και επιμέλειας το ανέλαβε τα alter ego του Μαρξ: Ο Φρήντριχ Ένγκελς.


1935: Αρχίζει τις εργασίες της η Ε΄ Εθνοσυνέλευση. Έτσι ονομάστηκε η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 1935, με σκοπό να τροποποιήσει το Σύνταγμα ως προς το πολίτευμα, ώστε να επαναφέρει την βασιλεία στην Ελλάδα. Η σύνθεση της είναι αμιγώς συντηρητική έως υπερσυντηρητική: 287 έδρες το Λαϊκό Κόμμα του Π. Τσαλδάρη και το κόμμα του Γ. Κονδύλη που είχαν κατέβει μαζί στις εκλογές. Αξιωματική αντιπολίτευση με 7 έδρες ήταν η Ένωση Βασιλοφρόνων (το κόμμα του μετέπειτα δικτάτορα Ι. Μεταξά μαζί με τον μετέπειτα δοσίλογο πρωθυπουργό της κατοχής Ι. Ράλλη και τον Γεώργιο Στράτο), και 6 έδρες διάφοροι ανεξάρτητοι μεμονωμένοι. Δέκα ημέρες μετά σταμάτησε τις εργασίες της γιατί ο Γ. Κονδύλης έκανε πραξικόπημα. Ο πιθανότερος λόγος που έκοψε η σούπα ήταν ότι τότε ανακάλυψαν οι σοφοί αυτοί Εθνοπατέρες πως το Σύνταγμα του 1927 δεν επέτρεπε την τροποποίηση των θεμελιωδών διατάξεών του (άρθρο 125). Η λαϊκή ετυμηγορία δεν πρέπει να τους φόβιζε μετά από την καλά μεθοδευμένη τρομοκρατία που είχαν εξαπολύσει τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Με το πραξικόπημα κατάργησαν την Προεδρευομένη Δημοκρατία, κατάργησαν το Σύνταγμα του 1927, επανέφεραν σε ισχύ το Σύνταγμα του 1911 που όριζε σαν πολίτευμα την βασιλευομένη Δημοκρατία και μετά προκήρυξαν Δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Η Εθνοσυνέλευση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση των πραξικοπηματιών, όπως και στις Συντακτικές πράξεις της χούντας με τις οποίες μεθοδεύτηκε η παλινόρθωση, όπως ονομάστηκε η επαναφορά της βασιλείας στην Ελλάδα.


1941: Ιδρύεται η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ. Στην πραγματικότητα ο ιδρυτής της “Σκλαβωμένης Στρατιάς Νικητών” Κώστας Περρίκος διαλύει την παλιά οργάνωσή του και ιδρύει την “Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων”. Το έκανε για να ξεφορτωθεί τα μέλη της οργάνωσης που ήταν φιλοβασιλικά. Απευθυνόταν σε νέους υψηλού μορφωτικού επιπέδου “κυριλέ” συνοικιών και οικογενειών των Αθηνών. Το τελευταίο έγινε στόχος του ΕΑΜ και της ΟΚΝΕ που κατηγορούσαν την ΠΕΑΝ σαν την οργάνωση των χορτάτων. Το γιατί ο Περρίκος δεν είχε συμμετάσχει στην δημιουργία του ΕΔΕΣ, το 1937 ούτε στον μετασχηματισμό του σε αντιστασιακή οργάνωση το 1941, ενώ ήταν ένα από τα πιο φανατικά “παιδιά” του Ν. Πλαστήρα (είχε αποταχθεί από την αεροπορία για την συμμετοχή του στο κίνημα του 1935) είναι θέμα παραπέρα διερεύνησης. Η ΠΕΑΝ είχε αναπτύξει αξιόλογη αντιστασιακή δράση. Επίσημο ενημερωτικό της όργανο ήταν η εφημερίδα “Δόξα” που εξέδιδε η ίδια. Τον Μάρτιο του 1942 ανατινάζει το πλοίο Λούτσε φορτωμένο με πολεμικό υλικό που βρισκόταν αρόδο στο λιμάνι του Πειραιά. Τον Αύγουστο 1942 ανατίναξε τα γραφεία της Οργάνωσης Εθνικοσοσιαλιστικών Δυνάμεων Ελλάδας (ΟΕΔΕ) χωρίς θύματα. Ένα μήνα μετά ανατίναξε τα γραφεία της ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση). Ήταν το μεγαλύτερο αντιστασιακό χτύπημα που έγινε στην κατεχόμενη, από τις δυνάμεις του άξονα, Ευρώπη κατά την διάρκεια της κατοχής όπως μετέδωσαν οι συμμαχικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Τόσο από πλευράς θυμάτων όσο και από πλευράς υλικών ζημιών. Χωρίς να υπολογιστεί ο ηθικός αντίκτυπος και στις δυο πλευρές. Ήταν όμως μοιραίο για την ίδια την ΠΕΑΝ και τον ιδρυτή της. Χάρις στην προδοσία ενός συνδέσμου της οργάνωσης με την κατασκοπευτική κυρίως οργάνωση Όμηρος, του Πολύκαρπου Νταλιάννη, συνελήφθη όλη η ηγετική της ομάδα. Ο Περρίκος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Πολλά μέλη της οργάνωσης φοβούμενα ότι είχαν καταδοθεί κι αυτά, τα περισσότερα κατέφυγαν στα βουνά με τον ΕΔΕΣ, ενώ κάποια λίγα προσχώρησαν στο ΕΑΜ. Αυτοί που έμειναν συνέχισαν τον αγώνα: Ξυλοδαρμοί και κυνηγητό των μαυραγοριτών ενώ την 3η Νοεμβρίου 1943 έκαναν σαμποτάζ στο πυριτιδοποιείο (μπαρουτάδικο). Διαλύθηκε με απόφαση των μελών της την 12η Μαρτίου του 1945.


1946: Ολοκληρώνεται η δίκη της Νυρεμβέργης, που είχε αρχίσει την 20 Νοεμβρίου 1945, με την έκδοση της ετυμηγορίας: Από τους 24 Ναζί που είχαν παραπεμφθεί στο στρατοδικείο, καταδικάζονται σε θάνατο με απαγχονισμό οι 11. Ήταν οι: Χέρμαν Γκαίριγκ, Μάρτιν Μπόρμαν, Ιωακείμ φον Ρίμπεντροπ, Βίλχελμ Κάιτελ, Άλφρεντ Γιόντλ, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Φριτς Σάουκελ, Βίλχελμ Φρικ, Χανς Φρανκ, Ερνστ Καλτενμπρούνερ, Άρθουρ Σέις Ίνκαρτ. Οι υπόλοιποι σε ισόβια, ποινές φυλάκισης και μερικοί αθώοι. Οι εκτελέσεις των 10 έγιναν την 16 Οκτωβρίου. Ο Χέρμαν Γκαίριγκ είχε αυτοκτονήσει μια μέρα νωρίτερα. Ο Ρούντολφ Ες που είχε καταδικαστεί σε ισόβια αυτοκτόνησε το 1987 μέσα στη φυλακή, σε ηλικία 93 ετών, αφού από το 1966 ήταν ο μόνος κατάδικος εκεί μέσα.


1946: Ιδρύεται στο Κολέγιο Lincoln της Οξφόρδης η Mensa. Ο μεγαλύτερος και παλαιότερος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μέτρησης της ανθρώπινης ευφυΐας. Έχει παράρτημα στην Ελλάδα.


1949: Ιδρύεται σαν κράτος η Κίνα, από τον Μάο τσε Τουνγκ, με την ονομασία Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ο νικημένος στην κούρσα δημιουργίας αυτού του κράτους, Τσιανγκ Κάι Σεκ, καταφεύγει στην Ταϊβάν που μέχρι σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να είναι χώρα μέλος του ΟΗΕ. Η Κίνα μέχρι τότε ήταν μια αυτοκρατορία σε αποσύνθεση χάρη στις επεμβάσεις των μεγάλων αποικιοκρατικών δυνάμεων (Πρώτος και Δεύτερος Πόλεμος του Οπίου). Σήμερα η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου (∼1,4 δισ. κάτοικοι). Είναι η δεύτερη οικονομία του κόσμου μετά από τις ΗΠΑ έχοντας προσπεράσει την τρίτη πλέον ΕΕ από το 2016. Οι ρυθμοί ανάπτυξής της είναι τέτοιοι που μέχρι το 2025 θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.


1957: Κυκλοφορεί στην αγορά το φάρμακο «θαύμα», η Θαλιδομίδη. Η εμπορική ονομασία της ήταν και συνεχίζει να είναι Thalomid. Ενδεικνυόταν σαν ηρεμιστικό, παυσίπονο, για τις αϋπνίες, τον βήχα, τα κρυώματα και τους πονοκεφάλους. Εκεί όμως που ήταν πιο αποτελεσματικό ήταν η αντιεμετική του δράση και η ναυτία. Έτσι και λόγω της τότε προσιτής τιμής του έγινε ανάρπαστο από τις εγκύους. Μετά από τέσσερα χρόνια κυκλοφορίας του στην αγορά δυο γιατροί απέδειξαν ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες τερατογεννέσεις οφειλόταν σε αυτό το φάρμακο. Τα παιδιά της Θαλιδομίδης είχαν κοντά, παραμορφωμένα, ή καθόλου άκρα. Το φάρμακο μέχρι το τέλος του 1962 είχε αποσυρθεί από όλο το κόσμο. Σήμερα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος, στο οζώδες ερύθημα, στη λέπρα, στο σάρκωμα Kaposi, σε διάφορες μορφές καρκίνου και γενικά αυτοάνοσων νοσημάτων. Είναι πραγματικά ένα φάρμακο θαύμα, που όσο το ερευνούν τόσο μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογών θα βρίσκουν. Μόνο που τότε για την γρήγορη εμπορική επιτυχία του το πήραν λάθος άνθρωποι. Ήταν ο πιο τραγικός τρόπος να απορριφθεί το μέχρι τότε ιατρικό δόγμα ότι κανένα φάρμακο δεν περνάει από τον πλακουντιακό φραγμό.  Τα περισσότερα παιδιά της θαλιδομίδης πέθαναν αρκετά σύντομα. Μερικά όμως είναι ζωντανά μέχρι σήμερα. Η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη, από τα θύματά της στις 31 Αυγούστου του 2012. Η καθυστερημένη και προσβλητική συγγνώμη είναι απότοκη των μηνύσεων όλων των εν ζωή ακόμη, θυμάτων της, για αποζημιώσεις.


1960: Έχει καθιερωθεί σαν εθνική γιορτή της ανεξαρτησίας της, από την Δημοκρατία της Κύπρου. Είχε αποκτήσει επίσημα την ανεξαρτησία της από την 16η Αυγούστου.


1961: Ιδρύεται η DIA (Defense Intelligence Agency, Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ). Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο αποκλειστικός σκοπός της είναι η κατασκοπεία και δεν έχει κανένα δικαίωμα αστυνόμευσης (επιβολής του Νόμου). Μέχρι τώρα έχει εμπλακεί σε αρκετά επεισόδια έξω από τις αρμοδιότητές της.


1982: H Sony κυκλοφορεί στην Ιαπωνική αγορά το πρώτο CD Player. Ήταν το μοντέλο CDP-101. Αν και το CD (το δισκάκι) είχε παρουσιαστεί από την Philips την 8η Μαρτίου 1979, δεν μπορούσε να το κυκλοφορήσει παγκόσμια λόγω της συμφωνίας της με την Philips που είχε καθυστερήσει στη παραγωγή του. Η πρώτη του τιμή ήταν 168.000 yen, περίπου $768 του 1982 ή $1973 σημερινά. Σταδιακά είχε αντικαταστήσει το κασετόφωνο που ήταν το κύριο μέσο αναπαραγωγής ηχογραφημένης μουσικής. Με την σειρά του αντικαταστάθηκε από τα USB flash drives και από το Internet.


←30 Σεπτεμβρίου

2 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.