Σαν σήμερα 2 Οκτωβρίου

Διεθνής ημέρα μη βίας.
Είναι η ημέρα των γενεθλίων (1869) του Μαχάτμα Γκάντι. Του ανθρώπου που καθιέρωσε σαν φιλοσοφία, κίνημα και στρατηγική, την θέση της μη βίας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω, αλλά κανείς λόγος για τον οποίο είμαι προετοιμασμένος να σκοτώσω.
Μαχάτμα Γκάντι.


829: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Β’ ο ψελλός (τραυλός). Πρώην σφετεριστής του θρόνου που είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτορας όντας σιδηροδέσμιος ακόμα, ενώ τα κλειδιά τα είχε επάνω του ο μόλις σφαγμένος μπροστά στην Αγία Τράπεζα προκάτοχός του Λέων Ε’. Αν και εικονοκλάστης, είχε υποσχεθεί στους εικονόφιλους (εικονόδουλους) την αποκατάστασή τους, από τους διωγμούς του προκατόχου του. Τήρησε το λόγο του, αλλά δεν άρχισε διώξεις κατά των εικονοκλαστών, όντας θρησκευτικά αδιάφορος, δυσαρέστησε και τις δυο πλευρές που του έδωσαν τον τίτλο του άπιστου. Από τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του, ο πιστός στον Λέοντα στρατηγός Θωμάς ο Σλάβος εκστράτευσε κατά την Κωνσταντινούπολης. Η πολιορκία λύθηκε με την βοήθεια των Βουλγάρων το 823. Προσπαθώντας να ενισχύσει την θέση του σαν αυτοκράτορας, μετά τον θάνατο της πρώτης του γυναίκας Θέκλας, παντρεύτηκε την Ευφροσύνη που ήταν κόρη του Κωνσταντίνου ΣΤ’. Εκεί έκανε τον κλήρο και τον δυο πλευρών, που ήταν ήδη δυσαρεστημένος με τη στάση απέναντι στο θέμα των εικόνων, να τον μισήσει ακόμη περισσότερο. Η Ευφροσύνη μέχρι τον γάμο της με τον Αυτοκράτορα ήταν μοναχή. Παρ’ όλ’ αυτά ο Μιχαήλ Β΄ πέθανε, κατά περίεργο τρόπο για την εποχή και τον τόπο, από φυσικά αίτια σε ηλικία 59 ετών. Τον διαδέχθηκε ο γιος του, από τον πρώτο γάμο, Θεόφιλος. Παρά τις κατηγορίες εναντίον του από σύσσωμο το κλήρο και τους ιστορικούς του, ο Μιχαήλ έφερε σταθερότητα στο κράτος ενώ άρχισε την αναδιοργάνωση του Βυζαντινού στρατού, βάζοντας τα θεμέλια της Βυζαντινής αναγέννησης, που συνεχίστηκε από την Αμοριανή δυναστεία της οποίας ήταν ιδρυτής και έφτασε στο απόγειό της επί Μακεδονικής δυναστείας.


1552: Ο Ιβάν ο Τρομερός κυριεύει την πόλη του Καζάν, ολοκληρώνοντας έτσι την κατάκτηση του χανάτου του Καζάν. Το χανάτο βρισκόταν Νοτιοανατολικά της Μόσχας και οριζόταν από τους ποταμούς Βόλγα, Κάμα και Βιάτκα. Οι κάτοικοί του ήταν μουσουλμάνοι Βούλγαροι. Η πολιορκία του Καζάν που ήταν η πρωτεύουσα του χανάτου  είχε αρχίσει την 29η Αυγούστου από 150.000 Ρώσους στρατιώτες. Στα πλαίσια της επεκτατικής πολιτικής του Ιβάν IV, ήταν άλλη μια περιοχή που προσάρτησε στη Ρωσία.


1909: Πεθαίνει στη Λωζάνη σε ηλικία 57 ετών ο Θεόδωρος Ράλλης, ζωγράφος οριενταλιστής. Άφησε το Κληροδότημα Ράλλη στην Εθνική Πινακοθήκη.


1926: Οι Ναπολέων Ζέρβας και Βασίλειος Ντερτιλής καταδικάζονται, από το στρατοδικείο, σε ισόβια. Η υπόθεση στο στρατοδικείο εκδικαζόταν από την 20η Σεπτεμβρίου με 14 κατηγορούμενους αξιωματικούς και κατηγορίες εσχάτη προδοσία και στάση. Αφορούσε τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου 1926. Ο Γ. Κονδύλης αφού είχε επιβάλει την δική του δικτατορία με την βοήθεια των “πραιτωριανών” του Θ. Πάγκαλου, μόλις ένοιωσε να πατάει γερά στα πόδια του στράφηκε εναντίον των πραιτωριανών για να τους διαλύσει, έχοντας σκοπό να αθετήσει τα συμφωνημένα με αυτούς. Διοικητές των δυο ταγμάτων των πραιτωριανών ήταν οι Ζέρβας – Ντερτιλής. Αυτοί αντέδρασαν με αποτέλεσμα την 9η Σεπτεμβρίου 1926 να αιματοκυλιστεί η Αθήνα. Απαλλάχτηκαν από το στρατοδικείο για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας Καταδικάστηκαν για την στάση. Εκτός από τους δυο καταδικάστηκε και ο λοχαγός Νικόλαος Παπαδόπουλος σε 3ετή φυλάκιση. Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν. Όταν ο Ελ. Βενιζέλος επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε πρωθυπουργός το 1928 τους απένειμε χάρη.


1937: Ο Δομινικάνος δικτάτορας Ραφαέλ Τρουχίλο διατάσσει το στρατό να αρχίσει τη «σφαγή του μαϊδανού», όπως έμεινε στην ιστορία. Κατά την πενθήμερη διάρκειά της δολοφονήθηκαν πάνω από 20.000 Αϊτινοί που ζούσαν στα σύνορα της χώρας με την Αϊτή. Έτσι, όπως είχε πει, θα έλυνε το πρόβλημα των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών με τις κλοπές. Ονομάστηκε σφαγή του μαϊδανού γιατί έδωσε διαταγή στους στρατιώτες του να δείχνουν ένα μαϊδανό, σε όσους υποψιαζόταν ότι ήταν Αϊτινοί, και να τους ρωτάνε: τι είναι αυτό; Οι Αιτινοί δεν μπορούν να προφέρουν το «ρ» και η Ισπανική λέξη για τον μαϊδανό είναι «perejil».


1941: Οι Γερμανοί με την επιχείρηση Typhoon επιτίθενται κατά της Μόσχας. πολιορκία της θα κρατήσει μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 1942, αν και μέχρι το 1943, που όλο το μέτωπο άρχισε να μετατοπίζεται προς τα δυτικά, η Μόσχα θεωρούνταν πόλη υπό πολιορκία. Ο απολογισμός της επιχείρησης ήταν 300.000 περίπου Γερμανοί και 1.000.000 περίπου Σοβιετικοί, νεκροί. Η αποτυχία της Typhoon σήμανε και το οριστικό τέλος της επιχείρησης Barbarossa με την οποία ο Άξονας είχε επιτεθεί κατά της Σοβιετικής Ένωσης.


1968: Η σφαγή του Τλατελόλκο (συνοικία) της πόλης του Μεξικού. Στην πλατεία των τριών πολιτισμών, 2000 στρατιώτες και 200 μικρά τεθωρακισμένα, αφού αποκλείουν τους συγκεντρωμένους σε αυτή μαθητές και φοιτητές, ανοίγουν πυρ. Οι διαφορές της κυβέρνησης με το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα έχουν αρχίσει από τις διαδηλώσεις της άνοιξης. Ακολουθεί η κατάληψη του Πολυτεχνείου που λύνεται το καλοκαίρι με αιματηρό τρόπο, πάλι από τον στρατό. Οι μαθητές και οι φοιτητές αποφασίζουν νέα πορεία και συγκέντρωση στην πλατεία. Είναι δέκα ημέρες πριν του Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού. Η κυβέρνηση αποφασίζει ότι το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα δεν πρέπει να της χαλάσουν την φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το σήμα για να ανοίξουν πυρ δίδεται από δύο ελικόπτερα πάνω από τους διαδηλωτές με την ρίψη φωτοβολίδων, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όλο το Τλατελόλκο. Η σφαγή διαρκεί όλο το βράδυ. Το Μεξικό δεν έδωσε ποτέ επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων. Οι Ελληνικές δημοσιογραφικές πληροφορίες της εποχής έκαναν λόγο για 25-40 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες αναφέρουν σωρούς πτωμάτων, χωρίς να μπορούν στο χάος που επικρατούσε στο σκοτάδι να προσδιορίσουν πιθανό αριθμό. Οι σημερινές εκτιμήσεις είναι περίπου 400 νεκροί. Η ειδική μονάδα που είχε συσταθεί από την προεδρική φρουρά για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων μπαίνει στην πλατεία, φορώντας άσπρα γάντια και μαντήλια σαν περιβραχιόνια για να τους ξεχωρίζουν στο σκοτάδι και να μην τους πυροβολούν. Αναζητούν την ηγεσία και τα μέλη του NCH (Εθνικό Συμβούλιο Απεργίας. Είχε δημιουργηθεί μετά την κατάληψη του Πολυτεχνείου). Συλλαμβάνονται 1345. Αυτό τον αριθμό δώσανε. Για πολλούς από αυτούς αγνοείται η τύχη τους από τότε.


1988: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο σχεδιαστής αυτοκινήτων Sir Αλέξανδρος Ισσιγόνης. Παριανός στην καταγωγή, γεννημένος στην Σμύρνη σπούδασε στην Αγγλία. Με προσανατολισμό στα μικρά αυτοκίνητα δημιούργησε το αυτοκίνητο θρύλλο, το mini cooper, που έχει βαθμολογηθεί σαν το σημαντικότερο αγγλικό αυτοκίνητο, ξεπερνώντας καθαρά τα ιερά τέρατα της αγγλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο ίδιος, σύμφωνα με τα απομνημονεύματά του, δεν το θεώρησε ποτέ σαν το σημαντικότερο έργο του.


1991: Εκδημεί σε ηλικία 77 ετών   ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Δημήτριος (κατά κόσμον Δημήτριος Παπαδόπουλος). Είχε διαδεχθεί τον Αθηναγόρα. Η διαδοχή είχε το συνηθισμένο θρίλερ: Η Τουρκία να απορρίπτει τους επικρατέστερους με το ένα ή το άλλο πρόσχημα. Παράδειγμα: Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο τον απέρριψε γιατί ήταν πολίτης άλλης χώρας (των ΗΠΑ). Στον Αθηναγόρα είχαν δώσει Τουρκικό διαβατήριο μόλις πάτησε το πόδι του σε Τουρκικό έδαφος ενώ είχε ήδη εκλεγεί πατριάρχης. Άξιος και κυρίως σεμνός και ταπεινός σε λόγια και σε έργα, με πολλές δραστηριότητες όπως του καθηγητή των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης όσο ήταν Προϊστάμενος της Ορθόδοξης Κοινότητας εκεί. Ήταν ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης που επισκέφτηκε την Αμερική. Τον διαδέχθηκε ο σημερινός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος.
«Δεν επιθυμώ να με γράψει η ιστορία όταν θα πεθάνω. Ούτε να με θυμούνται οι άνθρωποι. Το μόνο που θέλω είναι να ζει το Φανάρι.»


1997: Υπογράφεται από τις χώρες μέλη της ΕΕ η Συνθήκη του Άμστερνταμ. Ήταν μια αρκετά εκτεταμένη τροποποίηση της αρχικής Συνθήκης του Μάαστριχτ, με την οποία είχε μετασχηματιστεί η ΕΟΚ σε ΕΕ. Με αυτήν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών προσπαθούν να απλοποιήσουν τις υπάρχουσες διατάξεις λειτουργίας της ΕΕ, να επαναπροσδιορίσουν με πιο σαφή τρόπο και να κάνουν περισσότερο διακριτές τις αρμοδιότητες των οργάνων και των ιδρυμάτων της. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 1999. Η επόμενη Συνθήκη, της Λισσαβώνας, που υπογράφηκε το 2007 έδινε μεγαλύτερες εξουσίες στα όργανα διοίκησης της ΕΕ, περιορίζοντας αντίστοιχα τις εξουσίες των Εθνικών οργάνων των χωρών μελών.


←1 Οκτωβρίου

3 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.