Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου

Παγκόσμια ημέρα εντοπιότητας.
Θέμα του 2016: Η στέγαση στο κέντρο.


42 π.Χ.: Διεξάγεται η πρώτη μάχη των Φιλίππων μεταξύ των δολοφόνων του Ιούλιου Καίσαρα, του Βρούτου και του Κάσιου και αυτών που τους καταδιώκουν, του Μάρκου Αντώνιου και του Οκτάβιου. Ο Οκτάβιος έχει βαριές απώλειες, ενώ ο Κάσιος ηττάται από τον Μάρκο Αντώνιο. Επειδή είχε σηκωθεί πολύ σκόνη σε όλο το πεδίο της μάχης, δεν φαινόταν σχεδόν τίποτε. Ο Κάσσιος ανέβηκε σε έναν λόφο να δει τι γίνεται. Μη βλέποντας, λόγω σκόνης, τα στρατεύματα του Βρούτου που είχαν προωθηθεί και καταλάβει το στρατόπεδο του Οκτάβιου, σε μεγάλη απόσταση που δεν φαινόταν, νομίζει ότι ηττήθηκαν, διατάζει τον απελεύθερό του να τον σκοτώσει. Ο Βρούτος, όταν επιστρέφει, κρατάει κρυφό το θάνατο του Κάσσιου για να μην πέσει το ηθικό του στρατεύματος. Εν τω μεταξύ τα στρατεύματα του Οκτάβιου αναδιοργανώθηκαν πάλι και σχημάτισαν νέο μέτωπο. Οι επόμενες ημέρες πέρασαν με αναδιοργάνωση και ανεφοδιασμό των στρατευμάτων  των δυο πλευρών, μέχρι τις 23 Οκτωβρίου που έγινε η δεύτερη μάχη των Φιλίππων.


382: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α΄ συνάπτει Συνθήκη Ειρήνης με τους Γότθους. Σύμφωνα μ’ αυτή, τους παραχωρούνται εδάφη για μόνιμη εγκατάστασή τους, σαν φοιδεράτοι (ομοσπονδιακή σχέση), στην Παννονία οι Οστρογότθοι, στη Μοισία και στη Θράκη οι Βησιγότθοι, με αντάλλαγμα τον εκχριστιανισμό τους. Οι φοιδεράτοι σύμφωνα με το Ρωμαϊκό δίκαιο είχαν αυτονομία στο εσωτερικό των περιοχών δικαιοδοσίας τους, ήταν ισότιμοι με τους πολίτες του Βυζαντίου αλλά το χρησιμότερο απ’ όλα , που είχε οδηγήσει τον Θεοδόσιο στον συμβιβασμό, ήταν υποχρεωμένοι να φρουρούν τα σύνορά τους και να συμμετέχουν αναλογικά σ’ όλες τις αμυντικές υποχρεώσεις του Βυζαντίου. Οι Γότθοι είχαν τιμήσει την τελευταία αυτή υποχρέωσή τους όταν οι Ούννοι είχαν επιδράμει στην Συρία. Η Συνθήκη έληξε με τον θάνατο του Θεοδοσίου. Ο γιός του και διάδοχος του στον Βυζαντινό θρόνο Αρκάδιος αρνήθηκε να την ανανεώσει με αποτέλεσμα οι Βησιγότθοι υπό τον Αλάριχο να εισβάλουν στον κυρίως Ελλαδικό χώρο (μέχρι και την Πελοπόννησο), σκοτώνοντας, λεηλατώντας και καταστρέφοντας. Τότε προτάθηκε στον Αλάριχο νέα συνθήκη με την οποία αναλάμβανε την διοίκηση σχεδόν όλης της Ελλάδας, που φυσικά δέχθηκε.


1922: Συγκαλείται διάσκεψη στα Μουδανιά (σημερινά Mudanya στη θάλασσα του Μαρμαρά) για την ανακωχή. Συμμετέχουν Αγγλία Γαλλία Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα. Η Ελλάδα παρά τις πιέσεις αρνείται τον ορισμό των συνόρων στη δυτική όχθη του Έβρου, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, μήπως ο Βενιζέλος κάνει το θαύμα του. Δυστυχώς στις 8 Οκτωβρίου το τηλεγράφημα του Βενιζέλου από το Παρίσι, προς τους Έλληνες αντιπροσώπους στα Μουδανιά ήταν η επισημοποίηση της απώλειας. Η ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να υπογράψει την ανακωχή των Μουδανιών, αλλά το περιεχόμενό της, που υπέγραψαν όλοι οι άλλοι, ενσωματώθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης.


1926: Η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της για το κοινό. Είναι μια πρωτοβουλία του Νικολάου Γερμανού και το αποτέλεσμα του αγώνα του για να πάρει σάρκα και οστά. Την ίδια ημέρα χάρη στις προσπάθειες του ραδιοηλεκτρολόγου Χρήστου Τσιγγιρίδη αρχίζει να εκπέμπει ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας. Οι πρώτες χώρες που συμμετέχουν επίσημα στη ΔΕΘ είναι η Ρωσία και η Ουγγαρία. Η ΔΕΘ μεγάλωνε και επεκτεινόταν διαρκώς, εκτός από το μεσοδιάστημα της κατοχής. Δημιούργησε τα φεστιβάλ τραγουδιού και κινηματογράφου. Με την πολιτικοποίησή της άρχισε η απαξίωση της. Να σημειωθεί ότι η Ελλαδα, το δάνειο του 1927 το πήρε με εγγυήτρια την ΔΕΘ.


1932: Το Λαϊκό Κόμμα με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλ. Ζαΐμη δηλώνει ότι αναγνωρίζει σαν πολίτευμα της Ελλάδας την Προεδρευομένη Δημοκρατία. Ο Π. Τσαλδάρης «καίγεται» να σχηματίσει κυβέρνηση, για να επαναφέρει τον βασιλιά, αλλά δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Οι φιλελεύθεροι του Ελ. Βενιζέλου, δεν δείχνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού. Δηλώνουν όμως ότι αν το λαϊκό κόμμα αναγνωρίσει το πολίτευμα της Ελλάδας θα έχει ψήφο ανοχής από αυτούς. Ο Π. Τσαλδάρης ποιούμενος την ανάγκη φιλοτιμία αναγνωρίζει το πολίτευμα της χώρας που θέλει να γίνει πρωθυπουργός με καθυστέρηση 8 ετών. Θα σχηματίσει κυβέρνηση την 4η Νοεμβρίου. Ο Ελ. Βενιζέλος τον αφήνει δυόμιση μήνες στην εξουσία και μετά αποσύρει την ανοχή του. Ο αρχιτέκτονας της επιστροφής της βασιλείας στην Ελλάδα δεν θα του το συγχωρήσει. Όταν ξαναγίνει κυβέρνηση θα στήσει στρατοδικείο που θα τον καταδικάσει σε θάνατο. Με αυτό δίδεται το σύνθημα του διωγμού κάθε δημοκρατικού στην Ελλάδα, προπομπός της επιστροφής του βασιλιά.


1944: Οι Γερμανοί εν όψει της αποχώρησής τους από την Ελλάδα ανατινάζουν τον Ισθμό της Κορίνθου. Ανατινάζουν τις γέφυρες. Πρώτα την σιδηροδρομική και μετά την οδική. Μετά ποντίζουν στον Ισθμό τροχαίο υλικό των σιδηροδρόμων ώστε να δυσχεράνουν και να κάνουν πιο δαπανηρή την επαναδιάνοιξή του. Τέλος ανατινάζουν τα πρανή σε όλο το μήκος του Ισθμού. Η ανακατασευή του άρχισε το 1945 και ολοκληρώθηκε το 1949.


1990: Η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία επανενώνονται σε ένα κράτος. Ήταν το τέλος μιας διαδικασίας και μιας μακρόχρονης δοκιμασίας του Γερμανικού λαού. Ταυτόχρονα αίρονται όλοι οι κυριαρχικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις στις πρώην δυο χώρες. Η 3η Οκτωβρίου είναι η Εθνική γιορτή της Γερμανίας.


2001: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Κώστας Χατζηχρήστος. Κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου, περισσότερο στην εποχή του ασπρόμαυρου, με ακτύπητες ατάκες και πολύ χαρακτηριστικό στυλ.

Δείτε τον σε σπαρταριστές σκηνές της εποχής στα Έργα: Ο μπακαλόγατος και ο Ηλίας του 16ου.


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s