Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου

42 π.Χ.: Διεξάγεται η πρώτη μάχη των Φιλίππων μεταξύ των δολοφόνων του Ιουλίου Καίσαρα, Βρούτου – Κάσσιου και αυτών που τους καταδιώκουν: Του Μάρκου Αντώνιου και του Οκτάβιου. Ο Οκτάβιος έχει βαριές απώλειες, ενώ ο Κάσσιος ηττάται από τον Μάρκο Αντώνιο. Επειδή είχε σηκωθεί πολύ σκόνη σε όλο το πεδίο της μάχης, δεν φαινόταν σχεδόν τίποτε. Ο Κάσσιος ανέβηκε σε έναν λόφο να δει τι γίνεται. Μη βλέποντας, λόγω σκόνης, τα στρατεύματα του Βρούτου που είχαν προωθηθεί και καταλάβει το στρατόπεδο του Οκτάβιου, σε μεγάλη απόσταση που δεν φαινόταν, νομίζει ότι ηττήθηκαν, διατάζει τον απελεύθερό του να τον σκοτώσει. Ο Βρούτος, όταν επιστρέφει, κρατάει κρυφό το θάνατο του Κάσσιου για να μην πέσει το ηθικό του στρατεύματος. Εν τω μεταξύ τα στρατεύματα του Οκτάβιου αναδιοργανώθηκαν πάλι και σχημάτισαν νέο μέτωπο. Οι επόμενες ημέρες πέρασαν με αναδιοργάνωση και ανεφοδιασμό των στρατευμάτων  των δυο πλευρών, μέχρι τις 23 Οκτωβρίου που έγινε η δεύτερη μάχη των Φιλίππων.


382: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α΄ συνάπτει Συνθήκη Ειρήνης με τους Γότθους. Σύμφωνα μ’ αυτή, τους παραχωρούνται εδάφη για μόνιμη εγκατάστασή τους, σαν φοιδεράτοι (ομοσπονδιακή σχέση), στην Παννονία οι Οστρογότθοι, στη Μοισία και στη Θράκη οι Βησιγότθοι, με αντάλλαγμα τον εκχριστιανισμό τους. Οι φοιδεράτοι σύμφωνα με το Ρωμαϊκό δίκαιο είχαν αυτονομία στο εσωτερικό των περιοχών δικαιοδοσίας τους, ήταν ισότιμοι με τους πολίτες του Βυζαντίου αλλά το χρησιμότερο απ’ όλα , που είχε οδηγήσει τον Θεοδόσιο στον συμβιβασμό, ήταν υποχρεωμένοι να φρουρούν τα σύνορά τους και να συμμετέχουν αναλογικά σ’ όλες τις αμυντικές υποχρεώσεις του Βυζαντίου. Οι Γότθοι είχαν τιμήσει την τελευταία αυτή υποχρέωσή τους όταν οι Ούννοι είχαν επιδράμει στην Συρία. Η Συνθήκη έληξε με τον θάνατο του Θεοδοσίου. Ο γιος του και διάδοχος του στον Βυζαντινό θρόνο Αρκάδιος αρνήθηκε να την ανανεώσει με αποτέλεσμα οι Βησιγότθοι υπό τον Αλάριχο να εισβάλουν στον κυρίως Ελλαδικό χώρο (μέχρι και την Πελοπόννησο), σκοτώνοντας, λεηλατώντας και καταστρέφοντας. Τότε προτάθηκε στον Αλάριχο νέα συνθήκη με την οποία αναλάμβανε την διοίκηση σχεδόν όλης της Ελλάδας, που φυσικά δέχθηκε.


1892: Με τον Νόμο  ᷊ΒϟΖ΄ δημιουργείται το νομοθετικό πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας στην Ελλάδα. Το δικαίωμα της τηλεφωνίας υπάγεται στην μέχρι τότε Διεύθυνση των Ταχυδρομείων και Τηλεγράφων (ΤΤ) που γίνεται ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία, Τηλεφωνεία). Για να μην δείξουν τεχνολογικά αμόρφωτοι οι άνθρωποι στο άρθρο 2 ορίζουν ότι στις πόλεις θα εγκαθίστανται τηλεφωνικά συμπλέγματα (communication urbaine), ή αποτελούνται προς αλλήλας ίδιαι τηλεφωνικαί συγκοινωνίαι (communication interurbain) [ποιος ήρθε; από που μπήκε και κατά πούθε βγήκε;]. Το αποκορύφωμα είναι στις χρεώσεις (Άρθρο 6 προτελευταία παράγραφος) «Δι’ έκαστον τηλεφώνημα… .. δυο λεπτά κατά λέξιν. Δεν δύναται όμως το τέλος κατά τηλεφώνημα να είναι έλασσον  των λεπτών 30. Δεν γινόταν να πεις: Μήτσος έφτασα καλά και να την σκαπουλάρεις με 6 λεπτά. Η τηλεφωνήτρια (για χειροκίνητα τηλέφωνα μιλάμε, όταν την ίδια χρονιά εφευρίσκονταν η αυτόματη τηλεφωνία) σου μέτραγε τις λέξεις. Αν ήταν μέχρι 15, είχε καλώς, έσταζες το 30λεπτό σου και ήσουν κύριος. Αν ήσουν λογάς σε πόναγε η πλάτη από την βουρδουλιά. Πέρα από τα αστεία η ετήσια συνδρομή “δι΄έκαστον σταθμόν” εννοούσε τηλεφωνική συσκευή για κάθε τηλεφωνική σύνδεση ήταν 250 δρχ για την Αθήνα και άλλες 200 αν ήθελες να επικοινωνείς από Αθήνα- Πειραιά ή το αντίστροφο. Επίσης πλήρωνες επιπλέον το μισό των παραπάνω συνδρομών για κάθε επιπλέον συσκευή μέσα στο σπίτι (παράλληλο). Τα τέλη συνδιαλέξεων ήταν χωριστά. Για σύγκριση του κόστους: Το μεροκάματο των υφαντουργών ήταν 1,5 έως 10 δραχμές οι καλοί. Οι γυναίκες αμειβόταν με 0,5 δραχμές, γι’ αυτό και όχι μόνο τις προτιμούσαν.


1922: Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή συγκαλείται διάσκεψη στα Μουδανιά (σημερινά Mudanya στη θάλασσα του Μαρμαρά) για την ανακωχή. Συμμετέχουν Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα. Η Ελλάδα (εκπρόσωπός της ήταν ο στρατηγός Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν), παρά τις πιέσεις αρνείται τον ορισμό των συνόρων στη Δυτική όχθη του Έβρου, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, μήπως ο Βενιζέλος κάνει το θαύμα του. Δυστυχώς στις 8 Οκτωβρίου το τηλεγράφημα του Βενιζέλου από το Παρίσι, προς τους Έλληνες αντιπροσώπους στα Μουδανιά ήταν η επισημοποίηση της απώλειας. Η Ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να υπογράψει την ανακωχή των Μουδανιών, αλλά το περιεχόμενό της, που υπέγραψαν όλοι οι άλλοι, ενσωματώθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης.


1926: Η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της για το κοινό. Είναι μια πρωτοβουλία του Νικολάου Γερμανού και το αποτέλεσμα του αγώνα του για να πάρει σάρκα και οστά. Την ίδια ημέρα χάρη στις προσπάθειες του ραδιοηλεκτρολόγου Χρήστου Τσιγγιρίδη αρχίζει να εκπέμπει ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας. Οι πρώτες χώρες που συμμετέχουν επίσημα στη ΔΕΘ είναι η Σοβιετική Ένωση και η Ουγγαρία. Η ΔΕΘ μεγάλωνε και επεκτεινόταν διαρκώς, εκτός από το μεσοδιάστημα της κατοχής. Δημιούργησε τα φεστιβάλ τραγουδιού και κινηματογράφου. Με την πολιτικοποίησή της άρχισε η απαξίωση της. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, το δάνειο του 1927 το πήρε με εγγυήτρια την ΔΕΘ.


1932: Το Λαϊκό Κόμμα με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλ. Ζαΐμη δηλώνει ότι αναγνωρίζει σαν πολίτευμα της Ελλάδας την Προεδρευομένη Δημοκρατία. Ο Π. Τσαλδάρης «καίγεται» να σχηματίσει κυβέρνηση, για να επαναφέρει τον βασιλιά, αλλά δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Οι φιλελεύθεροι του Ελ. Βενιζέλου, δεν δείχνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού. Δηλώνουν όμως ότι αν το λαϊκό κόμμα αναγνωρίσει το πολίτευμα της Ελλάδας θα έχει ψήφο ανοχής από αυτούς. Ο Π. Τσαλδάρης ποιούμενος την ανάγκη φιλοτιμία αναγνωρίζει το πολίτευμα της χώρας που θέλει να γίνει πρωθυπουργός με καθυστέρηση 8 ετών. Θα σχηματίσει κυβέρνηση την 4η Νοεμβρίου. Ο Ελ. Βενιζέλος τον αφήνει δυόμιση μήνες στην εξουσία και μετά αποσύρει την ανοχή του. Ο αρχιτέκτονας της επιστροφής της βασιλείας στην Ελλάδα δεν θα του το συγχωρήσει. Όταν ξαναγίνει κυβέρνηση θα στήσει στρατοδικείο που θα τον καταδικάσει σε θάνατο. Με αυτό δίδεται το σύνθημα του διωγμού κάθε δημοκρατικού στην Ελλάδα, προπομπός της επιστροφής του βασιλιά.


1943: Η σφαγή των Λυγκιάδων. 6 καμιόνια με άντρες της ορεινής ταξιαρχίας Εντελβάις που έδρευε στα Γιάννενα φτάνουν 12:00 το μεσημέρι στο χωριό Αμφιθέα. Είναι το χωριουδάκι που βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο από το νησί των Ιωαννίνων. Μπαίνουν σ΄ ένα σπίτι που είχαν πληροφορίες ότι είχαν δώσει τρόφιμα σε αντάρτες. Βρίσκουν την μητέρα και τα δυο παιδιά της ηλικίας 4 και 7 ετών. Τους σκοτώνουν πυρπολούν το σπίτι και αρχίζουν να ανηφορίζουν για τις Λυγκιάδες (Το χωριό που είναι στο βουνό απέναντι από τα Γιάννενα). Οι άντρες του χωριού που μπορούσαν να εργαστούν έλειπαν όλοι σε δουλειές μακριά από το χωριό. Από τους 96 υπέργηρους, γυναίκες και μικρά παιδιά γλύτωσαν 4 που νόμισαν ότι τους έχουν σκοτώσει. Πυρπολούν κάθε είδους κτίσμα. Ήταν ένα από τα πολλά εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Μεραρχία Εντελβάις στην Βορειοδυτική Ελλάδα. Είχε έλθει από την Γιουγκοσλαβία με μοναδικό σκοπό να “σπάσει” την Ελληνική αντίσταση. Τα μόνα της  κατορθώματα με τους Έλληνες ήταν οι σφαγές αμάχων που ξεκίνησαν από την Μουσιωτίτσα συνέχισαν με την σφαγή στο Κομμένο Άρτας. Με τους πρώην συμμάχους τους, τους Ιταλούς, τα κατάφεραν αρκετά καλύτερα. Στην Κεφαλονιά σφαγίασαν 9500 άντρες της μεραρχίας Acqui. Ολοκλήρωσαν το έργο τους με την σφαγή των Λυγκιάδων. Το Γερμανικό επιτελείο βλέποντας την αναποτελεσματικότητά της με τους αντάρτες στην Ελλάδα, που δεν είχαν μόνιμη έδρα, τους έστειλαν πίσω στην Γιουγκοσλαβία όπου οι εκεί αντάρτες είχαν καταλάβει μεγάλες περιοχές της χώρας και έτσι υπήρχε κάποιος στόχος για να του επιτεθούν.  Το 2014 επισκεύτηκε το μνημείο που έχει στηθεί στο χωριό, για τους σφαγιασθέντες, ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουχ συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια και κατέθεσε στεφάνι. Η Γερμανία αναγνώρισε έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο την σφαγή στους Λυγκιάδες, αλλά όλα τα αιτήματα για αποζημιώσεις των συγγενών (των ανδρών: Συζύγων, γιων και πατεράδων) των θυμάτων, έπεφταν, όπως και πριν ή σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, στο κενό.


1944: Οι Γερμανοί κατακτητές εν όψει της αποχώρησής τους από την Ελλάδα ανατινάζουν τον Ισθμό της Κορίνθου. Ανατινάζουν τις γέφυρες. Πρώτα την σιδηροδρομική και μετά την οδική. Μετά ποντίζουν στον Ισθμό τροχαίο υλικό των σιδηροδρόμων ώστε να δυσχεράνουν και να κάνουν πιο δαπανηρή την επαναδιάνοιξή του. Τέλος ανατινάζουν τα πρανή σε όλο το μήκος του Ισθμού. Η ανακατασκευή του άρχισε το 1945 και ολοκληρώθηκε το 1949.


1990: Η επέτειος που ορίστηκε σαν εθνική εορτή από την Συνθήκη Ενοποίησης της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας σε ένα κράτος, που είχε υπογραφεί από τις δυο χώρες την 31η Αυγούστου 1990. Είχαν χωριστεί από τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Η Ανατολική ήταν τα εδάφη που είχαν καταλάβει προελαύνοντας οι Σοβιετικοί και η Δυτική ήταν τα εδάφη που είχαν καταλάβει οι υπόλοιποι σύμμαχοι. Η επανένωση ήταν το τέλος μιας διαδικασίας και μιας μακρόχρονης δοκιμασίας του Γερμανικού λαού. Ταυτόχρονα αίρονται όλοι οι κυριαρχικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις στις πρώην δυο χώρες. Η τελική φάση της επανένωσης άρχισε ουσιαστικά την 9η Νοεμβρίου 1989 με το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου με το οποίο είχε χωριστεί η πόλη στα δύο. Ήταν το σύμβολο του διαχωρισμού των μέχρι τότε δυο κόσμων. Η 3η Οκτωβρίου είναι η Εθνική γιορτή της Γερμανίας.


2001: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Κώστας Χατζηχρήστος. Κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου, περισσότερο στην εποχή του ασπρόμαυρου, με ακτύπητες ατάκες και πολύ χαρακτηριστικό στυλ.

Δείτε τον σε σπαρταριστές σκηνές της εποχής στα Έργα: Ο μπακαλόγατος και ο Ηλίας του 16ου.


←2 Οκτωβρίου

4 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.