Χθες

– Επεισόδια μεταξύ μαθητών και ΜΑΤ στο Σύνταγμα.
– Επεισόδια μεταξύ αναρχικών και ΜΑΤ στα Εξάρχεια.
– Απόλυτη ευθύνη του προέδρου της Κύπρου Χριστόφια, ‘δείχνει’ το πόρισμα της επιτροπής για την πολύνεκρη έκρηξη στο στρατόπεδο ‘Ε. Φλωράκης’.

– Πάλι πρωτοσέλιδο η Ελλάδα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την οικονομική της κρίση και τις συνέπειές της στην παγκόσμια οικονομία. Μόνο που τώρα αρχίζουν δειλά δειλά να εμφανίζονται και κάποια αρθράκια, ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι διεθνές και ψάχνει μια αφορμή για να καταρρεύσει η διεθνής οικονομία. Αμερικανοί προτείνουν ένα διεθνές haircut πάνω από 50 %.
Δική μου άποψη είναι ότι με τον τρόπο που δουλεύει σήμερα το χρηματοοικονoμικό σύστημα δεν το σώζει κανένα haircut. Είναι μια μηχανή που ‘καίει’ περισσότερο από το έργο που παράγει. Όσο καύσιμο-χρήμα και αν της ρίξουν αυτός ο τρόπος λειτουργίας αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί εκ νέου ‘καύσιμο’.
Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε το τρόπο λειτουργίας; Μήπως πρέπει πάλι τα προϊόντα να παραγάγουν χρήμα και όχι το χρήμα προϊόντα; Ούτε ο φαύλος κύκλος κότας-αυγού είναι λύση. Η καλύτερη απόδειξη των ισχυρισμών μου είναι η καταστροφική επιδοματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες ρέκορντμαν στην απορρόφηση κοινoτικών κονδυλίων είναι οι πιο απειλούμενες οικονομίες σήμερα. Μόνο με θεσμικά κίνητρα, ευέλικτο-αποτελεσματικό κρατικό μηχάνισμο και κοινωνικές υποδομές είναι δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη. Όλες οι άλλες αποδείχτηκαν μη βιώσιμες έως πλασματικές.

Βυθίζονται Brent(101.30$) και WTI (76.87$).

– Πτώση για Dow Jones και Nasdaq.

– Χρηματιστήριο Αθηνών.

This entry was posted in Χθες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.