Σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου


Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών.
Θέμα του 2019: Νεαροί δάσκαλοι. Το μέλλον του επαγγέλματος.


578: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστίνος Β’. Ανηψιός του άκληρου Ιουστινιανού που τον είχε ορίσει (σύμφωνα με μια και μόνη μαρτυρία) διάδοχό του. Με μοναδικό στήριγμά τους κουροπαλάτες, χρίζεται, με σφραγισμένα τα ανάκτορα από τους εξκούβιτους, αυτοκράτορας. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του άδειου θησαυροφυλακιου, σταματάει την προσφιλή τακτική του προκατόχου του, να πληρώνει τους λαούς που μπορούσαν να γίνουν δυνητική απειλή. Αποτέλεσμα, οι Λομβαρδοί να καταλάβουν όλη σχεδόν την Ιταλία, οι ίδιοι σε συνεργασία με τους Αβάρους να καταλάβουν τις παραδουνάβιες περιοχές. Το τελικό χτύπημα για τον αυτοκράτορα που λέγεται ότι από αυτό τρελάθηκε, ήταν η κατάληψη του Δάρα (σημερινό Oğuz) από τους Σασανίδες Πέρσες, αφού πριν είχαν καταλάβει όλη τη Συρία. Με υπόδειξη της συζύγου του Σοφίας όρισε το 574 καίσαρα, αφού τον υιοθέτησε, τον στρατηγό του Τιβέριο. Από τότε αυτός και η Σοφία εξασκούσαν ουσιαστικά τα καθήκοντα του αυτοκράτορα ενώ ο Ιουστίνος βυθιζόταν όλο και περισσότερο στην τρέλα μέχρι τον θάνατο του. Ο Τιβέριος επέστρεψε στην τακτική του Ιουστινιανού, της εξαγοράς των αντιπάλων.


610: Ο Ηράκλειος στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου, αφού αποκεφαλίζει, την προηγουμένη, ο ίδιος τον προκάτοχό του Φωκά. Καθιέρωσε τα Ελληνικά σαν επίσημη γλώσσα του κράτους. Από τότε έδωσε τον τίτλο ‘Βασιλεύς’ στον εαυτό του. Οργάνωσε διοικητικά το Βυζάντιο χωρίζοντάς το σε θέματα και οικονομικά δημιουργώντας τη θέση του σακελλάριου (αρμόδιο επί των οικονομικών). Ανέκτησε μια προς μια όλες τις Βυζαντινές κτίσεις που είχαν καταλάβει οι Πέρσες. Απέκρουσε τον Αύγουστο του 626 (Ο ίδιος απουσίαζε στην εκστρατεία κατά των Περσών. Η επιτυχία πιστώνεται στον ανεκτίμητο συνεργάτη του Πατριάρχη Σέργιο.) την συνδυασμένη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από Άβαρους, Πέρσες και Σλάβους. Ονόμασε του Σέρβους σύμμαχο λαό. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του και προς το τέλος της η Βυζαντινή αυτοκρατορία έχασε οριστικά τις περιοχές της Συρίας και Αιγύπτου από τους Άραβες. Το μελανό του σημείο ήταν ο γάμος με την ανήλικη Μαρτίνα (14 χρονών) κόρη της αδελφής του μετά το θάνατο της πρώτης του γυναίκας, Ευδοξίας. Πέθανε την 11.02.641 ψυχικά και σωματικά άρρωστος. Τον διαδέχθηκαν οι γιοι του Κωνσταντίνος Γ΄ (29 ετών) από τον πρώτο γάμο του και ο 15χρονος Ηρακλεωνάς από τον δεύτερο.
Υπάρχει εμπεριστατωμένη βιογραφία του Ηράκλειου από τον Παύλο Καρολίδη.


1850: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Ολανδορώσος Login Petrovich Geiden, ή όπως τον ξέρουμε ο Ναύαρχος Χέυδεν. Μαζί με τους Κόδριγκτον και Δεριγνύ στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827 νίκησαν τον Ιμπραήμ και κράτησαν ζωντανή την Ελλάδα. Σε εκείνη τη ναυμαχία γλίτωσε παρά τρίχα τη ζωή του όταν μια οβίδα έσκασε στο σημείο του καταστρώματος που βρισκόταν διαλύοντάς το. Η Ελλάδα του έχει αφιερώσει την οδό Χέυδεν στην Αθήνα.


1908: Ο πρίγκηπας της μέχρι τότε αυτόνομης Βουλγαρίας μέσα στα όρια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Φερδινάνδος Α΄ κηρύσσει την Βουλγαρία ανεξάρτητο κράτος και τον εαυτό του τσάρο. Το κάνει συμβολικά στην Εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων η οποία βρίσκεται στο Βέλικο Τάρνοβο (αναφέρεται σαν η πόλη των Τσάρων) που ήταν η πρωτεύουσα του 2ου Βουλγαρικού κράτους. Εγκαινιάζει έτσι το 3ο Βουλγαρικό κράτος που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται, έως τις μέρες μας, από την Βουλγαρία την 22α Σεπτεμβρίου σαν ημέρα ανεξαρτησίας της. Αυτή ήταν η ημερομηνία με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Βουλγαρία.


1912*: Η Ελλάδα κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στην Τουρκία, μαζί με Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία. Είναι η συνέχεια του τελεσίγραφου που είχαν στείλει στην Τουρκία οι 4 για αυτονομία των μειονοτήτων τους μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Η απόφαση είχε ληφθεί πολύ νωρίτερα και οι στρατιωτικές ετοιμασίες είχαν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Είναι ο πρώτος Βαλκανικός πόλεμος. Τελείωσε επίσημα με την Συνθήκη του Λονδίνου την 17η(π.η.)/30ή (ν.η.) Μαΐου 1913. Πριν αυτή προλάβει να επικυρωθεί από τις συμβαλλόμενες χώρες ξέσπασε ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος εξ αιτίας από την μια της μη διευκρίνησης από την Συνθήκη ποιος παίρνει τι από τα νέα εδάφη και της επιθετικότητας της Βουλγαρίας από την άλλη.
* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό τις επετείους απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, έως και σήμερα χωρίς να αλλάξουν ημερομηνία. Με το νέο ήταν 18 Οκτωβρίου.


1915: Αρχίζει η αποβίβαση στρατευμάτων της Αντάντ στην Θεσσαλονίκη (με το παλιό ημερολόγιο που χρησιμοποιούσε η Ελλάδα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1923 ήταν 22 Σεπτεμβρίου). Μετά τον εξαναγκασμό από τα ανάκτορα του Ελ. Βενιζέλου σε παραίτηση για δεύτερη φορά, οι σύμμαχοι του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου βλέποντας ότι δεν είχαν κάποιο πολιτικό έρεισμα στην Ελλάδα αποφασίζουν την εισβολή στην χώρα μας. Τα ανάκτορα και η διορισμένη κυβέρνηση μειοψηφίας του Αλ. Ζαϊμη δεν αντιδρούν γιατί έχουν λερωμένη την φωλιά τους. Η Γερμανόφιλη ουδετερότητα που είχε κηρύξει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ δεν είχε ούτε πολιτικό ούτε λαϊκό έρεισμα μια και ο Ελ. Βενιζέλος, που ήταν με το μέρος της Αντάντ είχε πάρει στις εκλογές που είχαν γίνει πολύ πρόσφατα (31.5.1915),  την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και του κοινοβουλίου. Η ουδετερότητα παραβίαζε την Συνθήκη Συμμαχίας που είχε υπογράψει η Ελλάδα με την Σερβία το 1913 για κοινή αμυντική πολιτική σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο κράτος. Η Σερβία είχε δεχθεί επίθεση τόσο από την Αυστρία όσο και από την Βουλγαρία.  Ούτε ο στρατός αντέδρασε μια και δεν είχαν καμία διαταγή. Την πρώτη ημέρα αποβιβάσθηκαν 2.000 Άγγλοι και 5.500 Γάλλοι. Η Θεσσαλονίκη έγινε το κέντρο των επιχειρήσεων των συμμάχων για το Βαλκανικό μέτωπο μέχρι το τέλος του Α΄ παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ελ. Βενιζέλος σχημάτισε εκεί την κυβέρνηση της Τριανδρίας το 1916.


1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, ξεσηκώνει με τον αυταρχισμό του θύελλα αντιδράσεων από κάθε πλευρά. Για να φιμώσει τις φωνές διαμαρτυρίας είχε επιβάλει λογοκρισία από τις 13 Ιουλίου. Επειδή ο νόμος που έφτιαξε ήταν ατελής, περιοριζόμενος σε δημοσιεύματα χλευαστικά, η προσβλητικά, η που εξέφραζαν δυσαρέσκεια προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, γενικεύει τη λογοκρισία, θέτοντας τη χώρα σε κατάσταση μερικής πολιορκίας με αναστολή της ισχύος του άρθρου 16 του Συντάγματος. Το άρθρο 16 αφορούσε γενικά την ελευθερία του λόγου, ακόμη και προφορικού. Όπως γράφει και ο αλογόκριτος Ασμοδαίος, εκδιδόταν στο Κάιρο, που βλέπετε, ο Πάγκαλος εξυφαίνει σχέδιο στυγνής δικτατορίας.


1944: Οι κάτοικοι των Μενετών Καρπάθου ξεσηκώνονται κατά της Γερμανικής και Ιταλικής φρουράς του νησιού. Τους ακολουθούν και άλλες ομάδες από τα γύρω χωριά. Οι κατακτητές, μετά από τρεις ημέρες αντίστασης, τους παρατάνε και φεύγουν από το νησί. Ήταν η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που απελευθερώθηκε. Τότε οι Καρπάθιοι καταλαβαίνουν το τεράστιο πρόβλημά τους. Είναι απομονωμένοι από την υπόλοιπη κατεχόμενη Ελλάδα και δεν έχουν τρόφιμα. Με το μοναδικό σκάφος του νησιού το μικρό Immacolata (2 τόνων), μετά από 5 ημερών ταξίδι, φτάνει αντιπροσωπεία τους στην Αλεξάνδρεια για να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι το νησί είναι ελεύθερο και ότι έχει πρόβλημα. Επέστρεψαν στις 17 Οκτωβρίου συνοδεία 2 συμμαχικών αντιτορπιλικών.


1970: Το Μέτωπο Απελευθέρωσης τους Κεμπέκ απαγάγει τον Βρετανό Επίτροπο Εμπορίου James Richard Cross. Ήταν η αφετηρία της κρίσης του Οκτωβρίου όπως αναφέρεται ιστορικά. Πέντε μέρες αργότερα απήγαγε τον υπουργό εργασίας και αντιπρόεδρο του Κεμπέκ Πιέρ Λαπόρτ. Την 15η Οκτωβρίου πάνω από 3.000 μαθητές δίνουν την εκκίνηση σε μια σειρά διαδηλώσεων υπέρ του ΜΑΚ  που δημοσιοποιεί την λίστα με τις απαιτήσεις του για την απελευθέρωση του Κρος. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Πιέρ Τρυντώ σε δήλωση του παραδέχεται την άδικη και άνιση μεταχείριση των πολιτών του Κεμπέκ αλλά ταυτόχρονα κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση πολέμου. Με αυτό τον τρόπο (την αναστολή ισχύος θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προνομίων) συλλαμβάνονται 453 άτομα σαν ύποπτα. Απ΄ αυτά ελευθερώνονται σταδιακά χωρίς κατηγορίες τα 435. Ο Λαπόρτ δολοφονείται από τους απαγωγείς του. Την 4η Δεκεμβρίου οι απαγωγείς απελευθερώνουν τον Κρός με αντάλλαγμα την μεταφορά με ασφάλεια των (σύμφωνα με το ΜΑΚ) πέντε άμεσα εμπλεκόμενων απαγωγέων στην Κούβα, ξεχνώντας όλη την λίστα των αρχικών αιτημάτων τους. Τέλη Δεκεμβρίου ανακαλύφθηκαν και συνελήφθησαν οι πραγματικοί απαγωγείς και των δυο απαχθέντων. Με αυτό τον τρόπο έληξε μια κρίση που είχε οδηγήσει την χώρα στο χείλος του εμφυλίου.


1983: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Ερλ Τάπερ (Earl Silas Tupper). Αμερικανός μπίζνεσμαν και εφευρέτης. Αρχικά κατασκεύαζε ελαφριά άθραυστα ποτήρια, πιάτα, μπωλ, μέχρι και αντιασφυξιογόννες μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Την 2 Ιουνίου 1947 κατέθεσε αίτηση για μια πατέντα ενός πλαστικού δοχείου που έκλεινε αεροστεγώς. Η πατέντα του έληξε ένα χρόνο μετά το θάνατό του. Σήμερα, σε όλο το κόσμο, όλα τα πλαστικά δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς τα ονομάζουν τάπερ.


1996: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο «πατέρας των υπερυπολογιστών» Seymour Roger Cray. Για δεκαετίες οι υπερυπολογιστές του ήταν οι ταχύτεροι του κόσμου μακράν του ανταγωνισμού. Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε αυτόν τον τομέα στην βιομηχανία των υπολογιστών. Έκανε θέμα ρουτίνας προβλήματα που παρέμεναν άλυτα από τον ανταγωνισμό. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ υπολογιστή, δικό του ή ξένο για τον σχεδιασμό των υπερυπολογιστών του. Χαρτί μιλιμετρέ και Νο 3 μολύβι ήταν τα μοναδικά του εργαλεία δουλειάς. Χαριτολογώντας (μάλλον ειρωνευόμενος απροκάλυπτα), όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει το γεγονός ότι η Apple είχε αγοράσει έναν Cray για να σχεδιάζει τους υπολογιστές της, απάντησε: «κι εγώ μόλις αγόρασα έναν Mac για να σχεδιάσω τον επόμενο Cray». Η εμμονή του να είναι όλα δικής του κατασκευής είχε φτάσει σε παροιμιώδεις ακρότητες. Πέρα από τους δικούς του επεξεργαστές Αρσενικούχου Γαλλίου που χρησιμοποιούσε και την μανία «να φτάνουν όλα τα δεδομένα ταυτόχρονα στους προορισμούς τους», το «κόλλημά» του με την ψύξη είχε δημιουργήσει πραγματικότητες – ανέκδοτα. Για να είναι σίγουρος ότι τα συστήματά του θα ψύχονται, τα είχε κατασκευάσει έτσι που να μην παίρνουν μπροστά αν δεν ξεκινούσε πρώτα το σύστημα ψύξης. Όταν ένας πελάτης του παραπονέθηκε ότι παρ’ όλο που το σύστημα ψύξης είχε ξεκινήσει ο υπερυπολογιστής δεν ξεκινούσε, έστειλε την άλλη μέρα το πρωί τους τεχνικούς του να δουν τι συμβαίνει. Αυτοί βρέθηκαν μπροστά σε έναν Cray που είχε εγκλωβιστεί μέσα σε πάγο, αφού ο πελάτης δεν είχε φροντίσει να κλείσει τον διακόπτη. Ο θάνατός του επήλθε μετά από τραυματισμό του σε τροχαίο (καραμπόλα) μεταξύ τρίτων, που ο τελευταίος κατέληξε πάνω στο αυτοκίνητο του Cray.


2011: Πεθαίνει ο Steve Jobs σε ηλικία 56 χρονών. Συνιδρυτής της Apple και πρόεδρός της μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Ενδιάμεσα, το συμβούλιο των μετόχων, τον είχαν απολύσει από την εταιρεία του. Δημιούργησε την Next Computer. Ένας υπολογιστής της Next είναι ο πρώτος server του Word Wide Web. Η Apple όταν είχε χτυπήσει πάτο στο χρηματιστήριο εξαγόρασε την Next και έτσι επέστρεψε στην εταιρεία που πρωτοδημιούργησε σαν Πρόεδρος. Ο ετήσιος μισθός του με το νέο συμβόλαιό του έμεινε ιστορικός: $1 !!!. Σωστά βλέπετε. Με τις μετοχές που είχε από παλιά και τις νέες που πήρε από την εξαγορά της Next, ανάλογα με την πορεία της εταιρείας στο χρηματιστήριο, αυτή θα ήταν η αμοιβή του. Παράλληλα έχει αγοράσει την Lucasfilms που μετονόμασε σε Pixar. Μετά την εμπορική επιτυχία και αυτής της εταιρείας την εξαγοράζει η Disney και έτσι ο Jobs γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Disney. Ο Jobs είχε 338 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που είχε εφεύρει η συμμετάσχει στην εφεύρεσή τους. Πέθανε από καρκίνο στον Πάγκρεας ενώ κατά την διάρκεια της ασθένειάς του είχε κάνει και μεταμόσχευση ήπατος.


←4 Οκτωβρίου

6 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.