Σαν σήμερα 6 Οκτωβρίου

1014: Πεθαίνει από καρδιά σε ηλικία 56 ετών ο τσάρος της Βουλγαρίας Σαμουήλ. Φιλόδοξος και επιθετικός, συνέδεσε την σταδιοδρομία του με συνεχείς πολέμους κατά των Βυζαντινών. Οι αρχικές του νίκες και κατακτήσεις όσο ο Βυζαντινός στρατός ήταν απασχολημένος στα ανατολικά σύνορα τον ενθάρρυναν να φτάσει μέχρι την Νότια Ελλάδα. Μετέφερε την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας από τα Σκόπια στην Οχρίδα, μεταφέροντας εκεί και την έδρα του πατριαρχείου, που ήταν μέχρι τότε στην Πλίσκα. Ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος με τον στρατηγό Νικηφόρο Ουρανό μετά από δυο εκστρατείες, στην καθοριστική μάχη του Κλειδιού, καταστρέφουν ολοκληρωτικά τον Βουλγαρικό στρατό. Αυτό που «τελείωσε» τον Σαμουήλ ήταν το σκληρό δώρο που του έκανε ο Βασίλειος. Τύφλωσε τους 15.000 αιχμαλώτους της μάχης του Κλειδιού, ποινή που επιβαλλόταν στο Βυζάντιο σε στασιαστές. Άφησε κάθε εκατό αιχμαλώτους έναν μονόφθαλμο, για να οδηγεί τους υπόλοιπους και τους επέστρεψε στον Σαμουήλ. Στην θέα τους έπαθε καρδιακή προσβολή, από την οποία απεβίωσε δυο ημέρες μετά. Τάφηκε στην εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου στην Πρέσπα, που είχε κτίσει επί βασιλείας του. Τα παιδιά του απέκτησαν εξέχουσες θέσεις στην Βυζαντινή αυλή. Τρεις γυναίκες, από τους απογόνους του, παντρεύτηκαν Βυζαντινούς αυτοκράτορες.


1842: Δημοσιεύεται το διάταγμα για την ίδρυση και λειτουργία του Γενικού Λογιστηρίου. Είναι η εποπτεύουσα αρχή των οικονομικών του κράτους. Κύριο μέλημα του είναι η σύνταξη, παρακολούθηση και εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως επίσης ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής των διατάξεων του Δημόσιου Λογιστικού. Με το ίδιο διάταγμα καταργείται το Εκκλησιαστικό Ταμείο (Άρθρο 20) του οποίου οι λογαριασμοί θα τηρούνταν πλέον από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


1856: Η αντιβασιλέας, βασίλισσα Αμαλία, προκηρύσσει άμεσα εκλογές και έναρξη της βουλευτικής περιόδου την 30 Οκτωβρίου με το διάταγμα «Περί συγκαλέσεως των Βουλών». Οι εκλογές έγιναν, σε κάθε επαρχία, όποτε ήθελαν οι εκλογομάγειροι (τοπικοί και κεντρικοί) και η Βουλή συνήλθε σε σώμα την 7η Δεκεμβρίου. Τα Αγγλικά και Γαλλικά στρατεύματα κατείχαν το μισό λεκανοπέδιο της Αττικής, παρόλο που είχε εκλείψει ο λόγος που είχαν επέμβει: Να μην επωφεληθεί η Ελλάδα από τον Κριμαϊκό Πόλεμο και υποδαυλίσει εξεγέρσεις στα κατεχόμενα από την Τουρκία Ελληνικά εδάφη. Με νωπές τις αναμνήσεις και τους νεκρούς από την χολέρα που είχε μεταδοθεί από τους ξένους στρατιώτες, οι εκλογές έγιναν με την δυσαρέσκεια, αν όχι την αγανάκτηση των ψηφοφόρων και προς τα τρεις παρατάξεις της εποχής: Αγγλόφιλο, Γαλλόφιλο και Ρωσόφιλο, τα οποία το 1857 ήταν πλέον ανάμνηση. Η “κατοχική κυβέρνηση” του Αλ. Μαυροκορδάτου είχε αντικατασταθεί έγκαιρα (από την 22.9.1855) με την κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη. Έτσι συνέχισε να κυβερνά μέχρι και την 13η Νοεμβρίου 1857 που αντικαταστάθηκε από το «υπουργείο του αίματος». Την κυβέρνηση Αθ. Μιαούλη.


1910: Ο Βενιζέλος σχηματίζει Κυβέρνηση, αρίστων, χωρίς κάποια προτίμηση στους βουλευτές του νεοσύστατου κόμματός του. Εισάγει την έννοια του αντικομματισμού απέναντι στην πολιτική ολιγαρχία της εποχής. Στις εκλογές που έγιναν στις 8 Αυγούστου κάποιος είχε καταθέσει υποψηφιότητα στο όνομά του, σαν ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Αττικοβοιωτίας. Ο ίδιος απουσίαζε στην Ελβετία σε όλη τη προεκλογική περίοδο. Σε διάφορες περιοχές της χώρας κατεβαίνουν ανεξάρτητοι βουλευτές που απλά δηλώνουν θαυμαστές του Βενιζέλου. Από τέτοιες υποψηφιότητες εκλέγονται 152 με 165 βουλευτές. Τις υπόλοιπες από τις 362 έδρες καταλαμβάνουν όλα τα κόμματα μαζί! Ο βασιλιάς Γεώργιος ‘έπιασε’ το μήνυμα και ανέθεσε στο Βενιζέλο το σχηματισμό κυβέρνησης, που γίνεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Θα σαρώσει στις βουλευτικές εκλογές που προκαλεί ο ίδιος την 28 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, παγιώνοντας την θέση του και ανανεώνοντας το σύνολο σχεδόν των πολιτικών προσώπων.


1955: Ο Βασιλιάς Παύλος μετά το θάνατο του πρωθυπουργού Παπάγου, αναθέτει πραξικοπηματικά την πρωθυπουργία στον μέχρι τότε Υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή, που σχηματίζει κυβέρνηση. Το 1956 θα ιδρύσει την ΕΡΕ. Ο αντιπρόεδρος μέχρι τότε της Κυβέρνησης και αναπληρωτής του Πρωθυπουργού, Στέφανος Στεφανόπουλος, αντιδρά. Όταν σχηματιστεί η Ένωση Κέντρου θα αποσχιστεί από το κόμμα και θα προσχωρήσει στην ΕΚ. Από την εκκίνηση της σταδιοδρομίας του σαν πρωθυπουργός, μέχρι και την παραίτησή του το 1963, δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε στο εσωτερικό το παρακράτος, που την οργάνωσή του είχε αρχίσει η κυβέρνηση Αλ. Παπάγου, η αστυνομοκρατία, η ευνοιοκρατία και η μαζική μετανάστευση σε ανεπτυγμένες χώρες, ενώ κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών, με τις οποίες αναδείχθηκε, ήταν η βία και νοθεία.  Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, σημάδεψε την Ελλάδα με τις συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, που υπήρξαν η απαρχή δεινών για την χώρα μας και το νομικό υπόβαθρο για την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Κύπρο.


1956: Τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση Δημοσίου – Ωνάση για εξαγορά από τον δεύτερο της χρεωκοπημένης Δημόσιας αεροπορικής εταιρείας Τ.Α.Ε. και την αποκλειστική ανάληψη των πολιτικών αερομεταφορών στην Ελλάδα για 20 χρόνια. Η Ολυμπιακή Αεροπορική Εταιρεία που δημιούργησε ο Αριστοτέλης Ωνάσης για να εκτελέσει τους όρους της Σύμβασης άρχισε να πετάει την 6η Απριλίου 1957.


1973: Η Αίγυπτος η Συρία και η Ιορδανία επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά του Ισραήλ. Ο πόλεμος του Yom Kippur πήρε το όνομά του επειδή αυτό είναι το όνομα της ιερότερης ημέρας του Ιουδαϊσμού, της 6ης Οκτωβρίου, που έκαναν την επίθεση και ενώ αυτοί είχαν ραμαζάνι. Στις τρεις πρώτες ημέρες είχαν προωθηθεί αρκετά και οι τρεις επιτιθέμενοι, ανακαταλαμβάνοντας πολλά από τα εδάφη που είχαν χάσει στον πόλεμο των έξι ημερών. Μετά τα πράγματα αντιστράφηκαν, οι Ισραηλινοί ανακατέλαβαν τα υψώματα του Γκολάν που είχαν καταλάβει αρχικά οι Σύροι και εισέδυσαν βαθιά μέσα στη Συρία. Τον μεγαλύτερη ήττα σε επίπεδο εξευτελισμού υπέστησαν οι Αιγυπτιακές δυνάμεις. Οι Ισραηλινοί πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ, μπήκαν στην Αίγυπτο, απέκοψαν τον εφοδιασμό των 1020 αιγυπτιακών, αρμάτων μάχης και 2.440 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού, που βρισκόταν στο Σινά . Η Αιγυπτιακή δύναμη του Σινά έμεινε ακινητοποιημένη, από έλλειψη καυσίμων ενώ μπροστά στα Ισραηλινά τεθωρακισμένα βρισκόταν ανοχύρωτη πόλη το Κάιρο. Με μεσολάβηση του ΟΗΕ έγινε κατάπαυση του πυρός 25 Οκτωβρίου. Σε στρατιωτικό επίπεδο ο εξευτελισμός του αραβικού κόσμου που θριαμβολογούσε για τις νίκες των 3 πρώτων ημερών ήταν τεράστιος. Σε διπλωματικό επίπεδο ο μεγάλος χαμένος ήταν η Ρωσία αφού η Αίγυπτος έφυγε από την σφαίρα επιρροής της και προσκολλήθηκε στην Αμερικανική σφαίρα επιρροής, ενώ ο αραβικός κόσμος έχασε την ενότητα που τον διέκρινε μέχρι τότε. Δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι συνέπειες σε περίπτωση αρνητικής για το Ισραήλ εξέλιξης του πολέμου. Η πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε διατάξει την μεταφορά του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας στις αεροπορικές βάσεις.


1976: Δυο ωρολογιακές βόμβες εκρήγνυνται στην πτήση 455 του Εθνικού αερομεταφορέα της Κούβας Cubana de Aviación, λίγο μετά την απογείωση της από τον αερολιμένα Seawell των νησιών Μπαρμπάντος. 78 άτομα (όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα) βρίσκουν τον θάνατο. Μεταξύ αυτών και η χρυσή Ολυμπιακή ομάδα ξιφασκίας της Κούβας (24άτομα) που επέστρεφε στη χώρα της αφού είχα πάρει όλα τα χρυσά μετάλλια του πρωταθλήματος Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους όταν κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να το προσγειώσει, το έστρεψε προς την θάλασσα, όπου έπεσε, οκτώ μόλις χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο. Έτσι γλύτωσε αρκετούς τουρίστες που βρισκόταν στην παραλία εκείνη τη στιγμή. Όπως αποδείχθηκε η τρομοκρατική ενέργεια ήταν συνδυασμένη επιχείρηση της CIA και της μυστικής αστυνομίας της Βενεζουέλας (DISIP). Η αεροπλοΐα της Κούβας ήταν προσφιλής στόχος είτε απευθείας της CIA είτε δορυφόρων κρατών των ΗΠΑ στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής απομόνωσης της χώρας που ακολουθείται από την τελευταία. Στην Βενεζουέλα συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που ομολόγησαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση (η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ήταν 20 χρόνια). Οι δυο από αυτούς διέφυγαν στις ΗΠΑ.


1981: Δολοφονείται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ, ενώ παρακολουθούσε την ετήσια παρέλαση της “νίκης” της Αιγύπτου κατά του Ισραήλ το 1973. Δολοφόνοι του ήταν στρατιωτικοί φονταμενταλιστές τμήματος της παρέλασης. Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας για το ποιοι ήταν πίσω από τους δολοφόνους, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία. Επικρατέστερη είναι αυτή της πληρωμής για την προδοσία του Καμπ Ντέιβιντ, όπως θεωρήθηκε από τον αραβικό κόσμο η Συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1979. Ίσως αιτία ήταν η ίδια η γιορτή και η παρέλαση για την βαφτισμένη «νίκη».


←5 Οκτωβρίου

7 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.