Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου

1571: Η ναυμαχία της Ναυπάκτου (ή ναυμαχία του Λεπάντο που ήταν το Ενετικό της όνομα). Τα 212 πλοία της “Ιεράς Ένωσης” νικούν κατά κράτος 251 πλοία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η ναυμαχία έγινε στα ανοικτά του Κορινθιακού Κόλπου ο οποίος τότε ονομαζόταν κόλπος της Ναυπάκτου.  Αιτία της ναυμαχίας ήταν η κατάκτηση από τους Οθωμανούς των Ενετικών κτήσεων στην Κύπρο. Ήταν η τελευταία μεγάλη ναυμαχία που δόθηκε από πλοία με κουπιά (γαλέρες, γαλιότες και γαλεάτσες). Οι τελευταίες λόγω του μεγέθους τους και του τρόπου κατασκευής τους (επιπλέον 2Ο κατάστρωμα, στο 1Ο ύπαρξη πυροβόλων με το προσωπικό καλυμένο από εχθρικές προσβολές) ήταν αυτές που οδήγησαν στην αποκλειστική χρήση των ιστίων σαν μέσον κίνησης των μεγάλων πλοίων.


1825: Κυκλοφορεί, με απόφαση της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδας, το πρώτο τεύχος της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος.  Ήταν η προκάτοχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που άρχισε να εκδίδεται το 1832. Αν θέλετε να δείτε τα 14 πρώτα τεύχη, κλικ εδώ.


1828: Το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα στην Ελλάδα, υπό τον αντιστράτηγο Μαιζών, ελευθερώνει την Πάτρα από τους Τούρκους. Η δύναμη του Γαλλικού σώματος ήταν 13.000-15.000 άνδρες και οι Τούρκοι αντιστάθηκαν λιγότερο από μια ημέρα. Μετά την παράδοση και αποχώρησή τους, 800 από τους Τούρκους οχυρώθηκαν στο κάστρο του Ρίου. Η πολιορκία του κράτησε μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, που ήλθαν Γαλλικά καράβια με 1.500 άνδρες και τους πολιόρκησαν και από την θάλασσα. Η πόλη όταν περιήλθε στα χέρια των Ελλήνων ήταν ερειπωμένη χωρίς σχεδόν κανένα κτίριο όρθιο. Έτσι ανοικοδομήθηκε εξ αρχής η σημερινή Πάτρα.


1849: Πεθαίνει σε ηλικία 40 ετών από άγνωστη αιτία ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Συγγραφέας, ποιητής, του ρομαντισμού, αλλά και της αστυνομικής λογοτεχνίας, διηγημάτων μυστηρίου, ή τρόμου, εκδότης και κριτικός της λογοτεχνίας. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ιστορίες αλόκοτες«, από το project Gutenberg.

Αυτοί που ονειρεύονται την ημέρα αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα που διαφεύγουν από αυτούς που ονειρεύονται μόνο τη νύχτα.

Θα όριζα εν συντομία την ποίηση σαν τη ρυθμική δημιουργία της ομορφιάς.


1924: Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος σχηματίζει Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Γ. Κονδύλη. Διαδέχεται έτσι την προσωρινή κυβέρνηση (θερινών διακοπών) του Θ. Σοφούλη. Η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου λόγω των σωρευμένων προβλημάτων από την Μικρασιατική καταστροφή είχε πάρει πολύ σκληρά και αντεργατικά μέτρα όπως η κατάργηση της ΓΣΕΕ, η βίαιη καταστολή πολλών διαδηλώσεων και κανέναν διάλογο με εκπροσώπους των εργαζομένων. Ανατράπηκε με πραξικόπημα από τον Θ. Πάγκαλο στις 26/06/1925, απρόσμενα εύκολα, αφού όλοι πίστευαν ότι ο τελευταίος θα χαλάρωνε τα σκληρά μέτρα. Εξορίστηκε το 1936 στην Πάρο από τον Ι. Μεταξά με αποτέλεσμα η να κλονισθεί η υγεία του και να πεθάνει το 1938.


1952: Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανέλαβε τη Ρωσία, σε πλήρη διάλυση το 1998 και την αναμόρφωσε. Σαν πρόεδρος ή πρωθυπουργός, μέσα σε 19 χρόνια (στοιχεία μέχρι και 2017) αύξησε τον μέσο μισθό από 80$ σε 761$, μείωσε τη φτώχεια κατά 50% (στοιχείο 2009), το ΑΕΠ από 900$ το έφτασε στα 8900$ (1998-2017), ενώ ταυτόχρονα μείωσε δραστικά την αύξηση του δημόσιου χρέους στην τρίτη χαμηλότερη θέση του κόσμου. Σήμερα το εξωτερικό της χρέος είναι το 1,8% του ΑΕΠ της! Βελτίωσε τις υποδομές και ξεκίνησε τις κατασκευές των μεγάλων αγωγών ESPO και Nord Stream, κάνοντας την χώρα του την μεγαλύτερη ενεργειακή υπερδύναμη. Δεν υπάρχει κανείς εχθρός ή φίλος που να μην χαρακτιρίζει εντυπωσιακά τα αποτελέσματα. Το 2012 επανεξελέγει πρόεδρος με μόνο 63,6%, παρά τις επιδόσεις που πέτυχε για την Ρωσία και τους Ρώσους.  Θα μείνει στην Ιστορία σαν ο άνθρωπος που σημάδεψε περισσότερο από κάθε άλλον την αρχή του 21ου αιώνα, άσχετα τι θα κάνει από εδώ και πέρα.


1967: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Γρηγόρης Ασίκης. Κατασκευαστής χειροποίητων μπρούντζινων κρεβατιών πολυτελείας, συνθέτης και τραγουδιστής του Ρεμπέτικου. Από το 22, που μετακόμισε από την Σμύρνη στην Αθήνα, ασχολήθηκε με το τραγούδι. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο χώρο και ήταν ο ταμίας του σωματείου των μουσικών πάνω από 20 χρόνια λόγω της τιμιότητάς του. Τα περισσότερα τραγούδια του δεν είναι καταχωρημένα στο όνομά του αλλά σε ονόματα συναδέλφων του, γιατί λόγω του συνδικαλισμού και των αριστερών του πεποιθήσεων οι δισκογραφικές εταιρείες τον είχαν αποκλεισμένο. Δείγμα από μερικά τραγούδια που συνέθεσε ή τραγούδισε.
Ο μελοθάνατος(1935).          Αψιλιές(1935). Νεβά καρίπ χετζάζ μανέ(1934).      Είσαι φονιάς(1936).        Σερφ χετζασκιάρ μανέ(1934). Βυρωνιώτισσα(1932).      Ελένη Ελενάρα μου(1930).     Μέμο(1930).     Πιπίνα μου(1937).


1983: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νόμος για το ΕΣΥ. Μ’ αυτόν για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά ένα οργανωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. “Πατέρας” του ΕΣΥ ήταν ο γιατρός και τότε υπουργός Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Αυγερινός. Δέχτηκε πολεμική από την αντιπολίτευση φυσιολογικά, από Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Το νομοσχέδιο πέρασε με μεταστροφή του Α. Παπανδρέου την τελευταία στιγμή. Κατάλαβε και ομολόγησε (τότε), ότι ήταν το μεγαλύτερο και σοβαρότερο έργο που είχαν δημιουργήσει μέχρι τότε και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων μέχρι σήμερα. Εκτός από την πολεμική από τα οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα που είναι θέμα ενδοτικότητας και προσανατολισμού του κάθε κόμματος που ανέρχεται στην εξουσία, το μεγάλο ελάττωμα του ΕΣΥ, είναι ότι απαιτεί ένα οικονομικά υγιές κράτος. Αυτός είναι και θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ύπαρξή του.


1991: Δολοφονείται από την 17Ν μέσα στο αυτοκίνητό του ο 28χρονος αναπληρωτής ακολούθου Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα Τσετίν Γκιοργκιού. Η 17Ν στην προκήρυξή της θεωρεί ότι αυτό το θύμα της χρησιμοποιούσε τη θέση του για να δικαιολογήσει την κατοχή της Βόρειας Κύπρου και γενικά για να υποστηρίζει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.
Αναπληρωτής ακολούθου Τύπου. Ένα τι παραπάνω από τον πιο απλό πολίτη της Ανατολίας. Η 17Ν δεν μπορούσε να χτυπήσει κάποιο μεγαλύτερο στόχο για το θέμα και έλαχε ο κλήρος στον συγκεκριμμέναο άνθρωπο.
Καλές οι προκηρύξεις σωστοί και οι συλλογισμοί τους, αλλά χτύπημα για όλα όσα γράφετε στον Τσετίν; Για την συγκεκριμένη σχέση αιτίας, που προβάλλατε και του αιτιατού υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που την περιγράφει άριστα: Της κοντής ψ… της φταίνε οι τρίχες. Και αφήστε τα περί συμβολικών χτυπημάτων κλπ.


2001: Αρχίζει η ένοπλη επέμβαση του ΝΑΤΟ  με την ISAF (International Security Assistance Force) και κυρίως των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Στην ίδια χώρα, με αίτημα του πρωθυπουργού της, είχε εισβάλει το 1979 και η Σοβιετική Ένωση. Επίσημη δικαιολογία της Αμερικής ήταν η εξάλειψη της τρομοκρατίας και ειδικότερα η καταστροφή της βάσης της Αλ Κάιντα που ήταν υπεύθυνη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχοντας αποδειχθεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος που έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ. Το ότι κανείς από τις δυο πλευρές δεν θέλει να λήξει ο πόλεμος είναι δεδομένο. Οι Ταλιμπάν είναι πολύ λιγότερο από το 3% της δύναμης των Αφγανών. Οι υπόλοιποι είναι ένοπλοι μισθοφόροι με 5$ μεροκάματο, που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για το Αφγανιστάν. Τι ελάχιστο κόστος παραγωγής της φθηνότερης σφαίρας που χρησιμοποιείται είναι 50 cents.  Ο στρατός των Ταλιμπάν είναι 80.000-100.000. Το γιατί οι Αμερικάνοι δεν εφαρμόζουν αυτό που έβαλαν να κάνουν οι Τσετσένοι στα Ρωσικά στρατεύματα, να τους κουνήσουν λίγα δολάρια μπροστά στα μάτια τους, αφορά την Αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα συμμετείχε στην εισβολή με διάφορα εξειδικευμένα τμήματα μέχρι και το 2012.


2009: Από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης ήταν η άμεση και χωρίς προσχήματα ασυνέπεια προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Από το εν χωρώ προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν«, σε έξι μήνες (23/4), από την ανάληψη της εξουσίας, ο πρωθυπουργός αναγγέλει την ουσιαστική χρεωκοπία της χώρας και την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει στον Ελληνικό λαό «όλοι μαζί τα φάγαμε» και τους καλεί έμμεσα να πληρώσουν. Η υπουργός παιδείας Διαμαντοπούλου δεν εύρισκε χαρτί για έναν ολόκληρο χρόνο για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων αφήνοντας τα Ελληνόπουλα ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό έτος χωρίς βιβλία. Ο υπουργός οικονομικών προσπαθούσε να καλύψει τα ίχνη της λίστας Λαγκάρντ (μέρος της λίστας Falciani που αφορά Έλληνες). Είναι μια κλασσική κυβέρνηση λαμόγιων που προσπαθεί να φάει ότι απέμεινε από τα κόκαλα της χώρας. Εξαπατά προσωπικά, ενώ είναι πρωθυπουργός, για το δάνειο που σύναψε και τι θα επέφερε, αδιαφορώντας αν αυτά θα αποκαλυπτόταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα παραιτηθεί σε δυο μόλις χρόνια από την εκλογή της, κάτω από το βάρος των ψευδών και της συνυπευθυνότητάς την στην κρίση που περνάει η Ελλάδα. Την διαδέχεται κυβέρνηση συνεργασίας, περιορισμένων αρμοδιοτήτων υπό τον εξωκοινοβουλευτικό Λουκά Παπαδήμο.


2013: Ελληνικό δικαστήριο καταδικάζει σε πολυετείς φυλακίσεις: τον πρώην αναπληρωτή Πρωθυπουργό (1995-96) κατά την διάρκεια της ασθένειας του Α. Παπανδρέου, αντιπρόεδρο επί κυβέρνησεων Κ. Σημίτη και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο (20 χρόνια) και άλλα 15 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για παθητική δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και νομιμοποίηση από παράνομες δραστηριότητες. Παρά το ιστορικό γεγονός της δεύτερης καταδίκης πολιτικού προσώπου για δωροδοκία και τα συναφή μετά από την πρώτη και μοναδική, το 1951 καταδίκη Υπουργού, η δικαιοσύνη αρνήθηκε επιμελώς να επεκτείνει την έρευνα για το συγκεκριμένο αδίκημα και σε άλλα στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη που ήταν μέλη του ΚΥΣΕΑ. Περιόρισε προκλητικά την έρευνά της για το συγκεκριμένο αδίκημα, σε αυτά τα πρόσωπα και σε αυτές τις κατηγορίες, ενώ από τους ίδιους τους κατηγορούμενους υπάρχουν ρητές αναφορές θανάτων ανθρώπων, που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.


←6 Οκτωβρίου

8 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s