Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου

1831: Εκτελείται με τυφεκισμό σε ηλικία 31 ετών ο δεύτερος από τους δυο δολοφόνους του Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιος Μαυρομιχάλης. Ο πρώτος, ο θείος του Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, είχε τραυματιστεί θανάσιμα από τον μονόχειρα φρουρό του Καποδίστρια Γεώργιο Κοκώνη αμέσως μετά την απόπειρα, αλλά το πλήθος και οι στρατιώτες τον είχαν αποτελειώσει λυντσάροντας τον. Ο Γ. Μαυρομιχάλης αν και τραυματισμένος από το δίκροτο πιστόλι του Κοκώνη είχε προλάβει να καταφύγει στo Γαλλικό Προξενείο που του έδωσε άσυλο. Η Γαλλία και η Αγγλία ήταν αυτοί που υποδαύλιζαν το μίσος κατά του κυβερνήτη στους ντόπιους αντιπάλους του. Λέγεται, χωρίς να έχει εξακριβωθεί, ότι είχαν τάξει πολλά χρήματα στους δυο δολοφόνους του, που εκείνη την εποχή είχαν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο. Ο ετεροθαλής αδελφός της Μπουμπουλίνας Βασίλειος Λαζάρου – Ορλώφ, ειδοποιημένος από τον νέο κυβερνήτη Αυγουστίνο Καποδίστρια, αδελφό του Ιωάννη, αφήνει το πλοίο του που ήταν ελλιμενισμένο ανοιχτά στον κόλπο και πηγαίνει να ζητήσει την έκδοση του δολοφόνου. Οι Γάλλοι αρνούνται και ο Ορλώφ χωρίς άλλη κουβέντα επιστρέφει στο πλοίο του. Χωρίς καμία προειδοποίηση με μια οβίδα «ξεκαπακώνει» (πήρε τη στέγη) το Γαλλικό προξενείο και αμέσως οι Γάλλοι από το μπαλκόνι κουνώντας ένα λευκό μαντήλι προς το μέρος του πλοίου δηλώνουν ότι θα τον δώσουν. Ο δολοφόνος δικάζεται και καταδικάζεται σε θάνατο την 7η Οκτωβρίου*, με προθεσμία εκτέλεσης της ποινής 24 ώρες. Τον στήνουν μπροστά σ’ ένα φρεσκοσκαμένο λάκο, στα 20 βήματα από το εκτελεστικό απόσπασμα, που αποτελούνταν από 100 στρατιώτες. Λέγεται ότι ο διοικητής του αποσπάσματος δεν πρόλαβε να διατάξει πυρ. Οι συγκεντρωμένοι πολίτες άρχισαν να λιθοβολούν τον δολοφόνο και οι στρατιώτες να πυροβολούν κατά βούληση.
*Συνήγορος υπεράσπισης του ήταν ο Σκωτσέζος θεολόγος Edward Mason. Ο ίδιος που σαν διορισμένος δημόσιος κατήγορος στην δίκη των Κολοκοτρώνη – Πλαπούτα ζήτησε την θανατική τους καταδίκη. Δεν ήταν τυχαία η θέση του σ’ αυτές τις δυο υποθέσεις. Εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της πατρίδας του που ήθελε να εκλείψουν όλοι οι Ναπαίοι (έτσι ονόμαζαν τους Ρωσόφιλους).


1838: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βγάζει λόγο στην Πνύκα προς τους μαθητές. Την προηγούμενη μέρα είχε επισκεφτεί το Γυμνάσιο και είχε ακούσει τον Γεώργιο Γεννάδιο να διδάσκει Θουκυδίδη. Του ήλθε η ιδέα ότι παρά την έλλειψη μόρφωσης από μέρους του, θα ήταν καλό οι νέοι να μάθουν αυτά που είχε μάθει και πάθει από τις εμπειρίες του. Επειδή ο χώρος του Γυμνασίου ήταν μικρός αποφάσισαν με τον Γεννάδιο να τον εκφωνήσει στην Πνύκα. Εκτός από τα παιδιά του Γυμνασίου μαζεύτηκε κόσμος περίεργος να ακούσει τι θα έλεγε ο Κολοκοτρώνης στα παιδιά. Το νέο έφτασε και στ’ αυτιά της αστυνομίας.Έτσι όταν άρχισε να μαζεύεται κόσμος στην Πνύκα προσπάθησε να τους διαλύσει. Χρειάστηκαν εκτεταμένες εξηγήσεις από τον Γεννάδιο για να τους δώσει να καταλάβουν ότι ο λόγος ήταν καθαρά εκπαιδευτικός. Ο λόγος, στο μεγαλύτερο μέρος του, διδάσκει μέχρι σήμερα.
Δημοσιεύτηκε την 13η Οκτωβρίου στην εφημερίδα Αιών του Ιωάννη Φιλήμονα προσκείμενο στο Ρωσικό κόμμα, ομοϊδεάτη του Θ. Κολοκοτρώνη, απ’ όπου διασώθηκε.


1856: Δίδεται η αφορμή να ξεσπάσει ο δεύτερος Πόλεμος του Οπίου. Οι Κινεζικές αρχές σε έρευνα που κάνουν στο πλοίο Arrow διαπιστώνουν ότι έχει λήξει η καταχωρημένη εθνικότητά του και συλλαμβάνουν το πλήρωμά του για πειρατεία και λαθρεμπόριο. Η Συνθήκη του Νανκίν, που είχε υπογραφεί για να λήξει ο πρώτος πόλεμος του οπίου, αν και είχε ανοίξει αρκετά λιμάνια της Κίνας σαν ζώνες εμπορίου άλλων κρατών, είχε το «ελάττωμα» ότι δεν νομιμοποιούσε το εμπόριο του οπίου, με το οποίο τα δυτικά κράτη με πρωταγωνίστρια την Μ. Βρετανία προσπαθούσαν να ισοσκελίζουν το εμπορικό τους ισοζύγιο με την Κίνα, κάνοντας αθρόες εξαγωγές οπίου στην τελευταία με την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Το δεύτερο ελάττωμά της ήταν ότι είχε θέσει επακριβείς όρους ναυσιπλοΐας, ελλιμενισμού και διακίνησης αγαθών, σε αυτές τις ζώνες. Πρώτη επιτίθεται κατά της Κίνας η Μ. Βρετανία. Ακολουθεί η Γαλλία, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία έστειλαν απεσταλμένους (στρατιωτικούς συμβούλους). Κατέλαβαν όλα τα μεγάλα λιμάνια της Κίνας, που παρέμειναν υπό τον έλεγχό τους για τέσσερα χρόνια. Η πρώτη φάση του δεύτερου πολέμου του οπίου έκλεισε με δυο συνθήκες. Τη συνθήκη του Τιεντσίν με την οποία δίδονταν στο διεθνές εμπόριο άλλα δέκα λιμάνια της Κίνας και ο ποταμός Γιαγκτσέ γινόταν διεθνή ύδατα όπου επιτρεπόταν η ναυσιπλοΐα σε όλες τις σημαίες. Επιπλέον της επιβάλλεται να πληρώσει αποζημίωση 800 εκ. ταέλ (300 τόνους)  ασημιού σε κάθε μια από Αγγλία και Γαλλία. Η Ρωσία με χωριστή συνθήκη (Συνθήκη Αϊγκούν), κερδίζει εδαφικά όλη την ανατολική όχθη του ποταμού Αμούρ, στα νότια της οποίας θα φτιάξει την πόλη του Βλαδιβοστόκ, το 1860. Τα στρατιωτικά επεισόδια συνεχίστηκαν, με επιδείξεις ισχύος από πλευράς Γαλλοβρετανών, με αποκορύφωση την εισβολή στο Πεκίνο, την λεηλασία και κάψιμο της Απαγορευμένης Πόλης (Παλαιά Θερινά Ανάκτορα) με διαταγή του Τζέιμς 8ου Λόρδου του Έλγιν (γιος του γνωστού σε εμάς Θωμά 7ου Λόρδου του Έλγιν) που ήταν ο διοικητής των Βρετανικών δυνάμεων. Συνάφθηκε νέα συνθήκη, την 18η Οκτωβρίου 1860, η Σύμβαση του Πεκίνου, που έβαλε τέλος στον πόλεμο, με την οποία πέραν των όρων όλων των προηγουμένων συνθηκών νομιμοποιούταν πάνω απ’ όλα η ελεύθερη εμπορία οπίου.


1958: Εμφυτεύεται ο πρώτος βηματοδότης στο στήθος του ασθενούς Arne Larsson στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα της Σουηδίας. Λειτούργησε για τρεις μόνο ώρες μέχρι να χαλάσει. Επανειλημμένες απόπειρες εμφύτευσης και άλλων εσωτερικών βηματοδοτών στον ίδιο ασθενή είχαν περίπου την ίδια τύχη. Για καλή τύχη του ασθενούς οι αρρυθμίες δεν επαναλήφθηκαν για τα τρία επόμενα χρόνια, μέχρι που του εμφυτεύτηκε ένας αξιόπιστος βηματοδότης. Η κατασκευή συσκευών που να δίνουν ηλεκτρικούς παλμούς στην καρδιά για να λειτουργεί είχαν ξεκινήσει από το 1929. Αρχικά στόχευαν στο να κάνουν την καρδιά να ξεκινήσει και να συνεχίσει να λειτουργεί προσωρινά μέχρι να μην χρειάζεται εξωτερική υποβοήθηση. Αργότερα κατασκευάστηκαν βηματοδότες που η συσκευή ήταν εξωτερική και μόνο τα ηλεκτρόδια έφταναν στην καρδιά. Οι εξωτερικοί βηματοδότες δημιουργούσαν αρκετά προβλήματα στους ασθενείς. όπως μολύνσεις γύρω από το ηλεκτρόδιο, δυσκολία στερέωσης και μεταφοράς της συσκευής κλπ. Η μαζική (εργοστασιακή) παραγωγή εσωτερικών βηματοδοτών άρχισε το 1970. Σήμερα οι βηματοδότες είναι προγραμματιζόμενοι (αύξηση ή μείωση των παλμών της καρδιάς) χειροκίνητα, ή αυτόματα (με αισθητήρα/ες σωματικής δραστηριότητας), με μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (οκτώ χρόνια), ή και με εσωτερική συσκευή επαναφόρτισης (piezo electric) που χρησιμοποιεί συνήθως κάποια αρτηρία (παλμούς) για την παραγωγή ρεύματος.


1973: Παραιτείται η Κυβέρνηση συνταγματαρχών της χούντας και στη θέση τους τοποθετούν πολιτικούς που δέχθηκαν να συνεργαστούν. Ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης γίνεται πρωθυπουργός, ενώ ήδη ο δικτάτορας Παπαδόπουλος έχει μετακομίσει στην προεδρία από την 1 Ιουνίου και έχει κάνει εκ των υστέρων δημοψήφισμα για τη μεταβολή του πολιτεύματος. Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε θα ανατραπεί με νέο πραξικόπημα, από τον δικτάτορα Ιωαννίδη.


1982: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο Philip Noel Baker. Πολιτικός, ισόβιο μέλος του Αγγλικού Κοινοβουλίου, ακτιβιστής, συγγραφέας, ακαδημαϊκός, Ολυμπιονίκης (χρυσό στα 800 μέτρα) και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης του 1959. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που κατέκτησε χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες και βραβεύτηκε με Νόμπελ. Αγωνίστηκε για τον πυρηνικό αφοπλισμό, τόσο από τις διάφορες θέσεις που κατείχε, όσο και από τον δρόμο. Αρνήθηκε πολλές τιμητικές διακρίσεις και τίτλους, αν και αποδέχθηκε τον τίτλο του Βαρώνου και το βραβείο Νόμπελ.


1984: Με τον Νόμο 1481 αναδιοργανώνεται εκ βάθρων, με νέο Οργανισμό, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με τον Νόμο καταργούνται η Ελληνική Χωροφυλακή, η Αστυνομία Πόλεων, η Αγροφυλακή και συγχωνεύονται στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) που δημιουργείται για τον σκοπό αυτό. Με τον ίδιο τρόπο (καταργούνται και απορροφούνται) υπάγονται στην ΕΛΑΣ η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (ΥΠ.Ε.Α.), η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών (Δ.Ε.Υ.), και η υπηρεσία Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.).
Το 2007 έγινε μια γραφική απόπειρα επαναδημιουργίας της Αγροφυλακής πάνω στο πρώτο Νομοθετικό της πλαίσιο του 1923 για βόλεμα ημετέρων από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Πρόλαβαν να διορίσουν μερικούς (1200), αλλά καταργήθηκε πάλι το 2011.


1987: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Λογοτέχνης, πανεπιστημιακός, ακαδημαϊκός (πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών), διπλωμάτης, δημοσιογράφος και πολιτικός (βουλευτής, υπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας 1975-80). Σύζυγος της Ιωάννας Τσάτσου-Σεφεριάδη. Η οικογένειά του έλεγχε την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ. Κατά την διάρκεια της θητείας του σαν Πρόεδρος Δημοκρατίας, είχε, προεκλογικά, τροποποιηθεί η σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΑΓΕΤ, για υπερτιμολόγηση της επένδυσής της κατά 53,5%.  Το κλασσικότερο δείγμα κατασκευάσματος και αντιπροσώπου του κατεστημένου στην Ελλάδα.


1992: Πεθαίνει, σε ηλικία 78 ετών, ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Βίλλυ Μπραντ. Το πραγματικό του αρχικό όνομα ήταν Χέρμπερτ Ερνστ Καρλ Φραμ. Το ψευδώνυμο, που επισημοποίησε αργότερα, το πρωτοχρησιμοποίησε σαν φυγάς από την χώρα του στην Νορβηγία το 1933, για να μην εντοπιστεί τόσο ο ίδιος όσο και οι συγγενείς του που άφησε πίσω, από τους ναζί που ήταν πλέον στην εξουσία. Έζησε μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Σουηδία γιατί στην Νορβηγία είχε συλληφθεί το 1942 και κατά τύχη δεν αναγνωρίστηκε η πραγματική του ταυτότητα. Έγινε ο πρώτος μεταπολεμικός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος το 1969. Το 1974 παραιτήθηκε εξ αιτίας του σκανδάλου κατασκοπείας του πιο στενού του συνεργάτη και γραμματέα του, Γκίντερ Γκιγιόμ. Παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος μέχρι και το 1987. Από το 1976 μέχρι τον θάνατό του ήταν πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς». Το 1971 του είχε απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης σαν γεφυροποιού μεταξύ των χωρών μελών της ΕΟΚ. Τα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο έχουν ονομαστεί «Σπίτι του Βίλλυ Μπραντ».  Πολλά άλλα σημαίνοντα κτίρια, δρόμοι, Πανεπιστήμια, όχι μόνο στην χώρα του αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει το όνομά του.


←7 Οκτωβρίου

9 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.